caute mam DH bike big hit 3 s vidlou marzocchi bomber a chcem sa na nom naucit wheelie a manual, wheelie viem tak 2 metre a potom ma toci do boku alebo ma vidla ztiahne dolu.
poradte niake typy ako ho lahko zdvihnut na zadne...
dakujem predom za pomoc a cas.
Na konkretnu vzdialenost mi to pride lepsie, aj progres je lahsie meratelny, ale vacsinou idem len tak a skusam podrzat co najdlhsie. Casto si idem totiz jeden okruh, kde si najskor slapnem do pedalov (cca 400 vyskovych) a potom mam asfaltovy kopec dolu, kde to skusam poprepletany usekmi v lese aj s malymi skockami. Kedze nemam casu na zvys, tak to casto takto kombinujem.
Co sa trenazerov (manual machine) tyka, tak mal som postavene jedno hebedo 3 roky dozadu, malo to 2 nevyhody, bolo to (zbytocne) velke a tym aj nespratne a mal som to so znamym, takze to bolo robene na 2 velkosti kolesa a aj 2 sirky kolesa a preto to nebolo zrovna najstabilnejsie. Kazdopadne, naucilo ma to zaklady (pohyb panvou a hlavne pouzivat brzdu). Teraz mam pozicane toto, ale je to strasne nestabilne a "hlucne", ked to pouzivam v garazi. Trenazer sa nikdy nevyrovna manualu vonku, ale na trenovanie muscle memory to je celkom pouzitelne, preto si na jesen idem postavit dalsi (tentokrat ovela mensi a hlavne, co najstabilnejsi), nech mozem celu zimu v klude trenovat, kedze v zime v prac. tyzdni sa nemam sancu dostat von za svetla.
Moj ciel? Naucit sa manual Ono, ked sa ho naucis podrzat 20-30m, tak ho vies podrzat lubovolnu vzdialenost. Mam pochybnosti, ze sa mi to niekedy podari. Ja som antitalent od prirodzenia, ani wheelie sa mi nedari (niekedy v pohode potiahnem X desiatok (aj par stoviek) metrov a niekedy ani tych 10 nedam. Ono treba byt hlavne uvolneny a to sa mi nie vzdy dari. V kazdom pripade, zatial by mi celkom stacilo si vediet manualom prejst akukolvek dvoj- alebo troj-vlnu (tiez nemam 100% uspesnost, skor tak 25%), prip. lavicu, jednoducho veci, ktore pri jazdeni vyuzijem, podrzat 100m manual je len taka ceresnicka na torte.
Ja napríklad idem do manuálu tak, že to akoby prešvihnem viac dozadu a potom sa zaseknem brzdou presne aby som balansoval. Tiež som si myslel, že sa to nenaučím. Zameral by som sa hlavne na wheelie to ťa pekne naučí robiť s brzdou a vyvažovanie do strany, potom si nájdi mierny kopec dolu a tiež rob wheelie len skúšaj prestať pedalovať a neskôr sa postavíš na nohy a zistíš, že vieš manuál, tak som sa ho naučil ja.
Mna dost motivuje toto videjko a kopiruje to celkom dobre aj moj progres (zatial!). Ci sa nakoniec dostanem na uroven na ktoru sa dostal on neviem ale bol by som max happy.
Mimochodom, chalan vravi na zaciatku ze wheelie vedel celkom dobre a aj napriek tomu si tym procesom presiel akoby uplny zaciatocnik. Kazdy sme asi iny.
Ja napriklad jazdim trial,aj ked na amaterskej urovni,ale manual je pre mna len mokry sen
Ale je pravda,ze sa ho neucim podstivo a len malokedy ho skusam na MTBcku,co aj citim na prednej nohe.Minule som mal svalovku na zadnej strane stehna po styroch pokusoch
Ale planujem tomu obetovat viac casu.Dufam.
Keď vidím z toho videa od 0:08 to wheelie, tak mi to príde, že nevie práve korigovať s brzdou, lebo vidím ako pedaluje z pomala do strašne rýchla až to nepodrží na brzde a padá mu predné koleso. Tiež sa mi zdá, že veľa času strávil zbytočne na rovine. Daj si hlavne pozor na brzdy, ktoré máš na biku. Ja nerobím manuál na nejakých slabších brzdách, robím ho napríklad od deore a vyššie, lebo nechceš spadnúť do zadu v cca 30-50km/h.
Brzdy mam Deore a pre istotu som zadelil novy kotuc aj dosky. Ono ale zase asi nie je uplne vhodne mat brzdy moc kusave ci? Cital som, ze korigovat by si mal len jemne, inak pojde predne koleso rychlo dolu.
Otazka - ked uz si na urovni, ze vies manual. Vies proste manualom prejst nejaku ozaj dlhsiu vzdialenost (povedzme 100m). Stale je tam strach/obava z prepadnutia dozadu alebo uz to vobec neriesis?
imajoros, ty mas stale strach, ze prepadnes dozadu? Ten strach uz nemam, viem, ze brzda to zachrani. Na druhej strane, prave to spoliehanie sa na brzdu mi asi vsetko kazi, lebo akykolvek naznak loopoutu a som spat oboma kolesa na zemi (reflexivne zatiahnem brzdu). Musim sa ju naucit jemnejsie davkovat, resp. snazit sa ju nepouzivat pri korekciach, ktore sa daju zvladnut len presunom taziska. Ale muscle memory nemam stale vybudovanu ani pri pociatocnej faze. Casto to proste nedvihnem dobre a idem hned krivo, musim sa stale sustredit na spravny pociatocny "pop".
clxno1 Vies co, bojujem s tym stale sa priznam. Odkedy trenujem, ani raz sa mi nestalo ze by som spadol alebo bol vyslovene ze blizko padu, vzdy som to skorigoval posunom panvy alebo proste zatiahol zadnu brzdu a bol som spat 'v bezpeci'. Ale vzdy ked to prezeniem (vacsinou ked mam unavene nohy a chcem dat ten jeden posledny DOBRY manual) tak ma to vydesi. Napriek tomu, ze to viem poriesit, vydesi ma to. Nestava sa mi to casto a pevne dufam, ze ked si casom vybudujem dobru muscle memory kde sa pociatocnym "pop" dostanem do spravnej pozicie, tak tieto pocity odidu. Je to blok ktory musim odburat a odvija sa podla mna od padu ktory som mal asi 5 rokov dozadu kedy som len tak skusil manual na krosovom bicykli Nespadol som uplne ze priamo na chrbat, ale proste spadol som a vystrasilo ma to.
Vacsinou mavam tieto myslienky vo vyssej rychlosti kde sa deju veci velmi rychlo a mam urcite pochybnosti ci budem vediet reagovat okamzite.
Ja som sa zo zeme dvihal 2x. Raz pred 4 rokmi, ked som sa o to pokusal a raz min. rok, ked som si neuvedomil, ze na dirte to ide na zadne o dost lahsie (skoncil som z rozrazenym laktom).
manual a wheelie som sa ucil cca 2 roky dozadu.
nevzdavat to, trenovat pravidelne, ani neviem popisat co vlastne stalo, ale proste prisiel moment kedy to zrazu slo.
nie som nijak specialne pohybovo nadany, boky mam tuhe, tanecnik som mizerny a na lets dance to nebude
manual machine :
(mal som diy, bez strapu na predne koleso)
fajn na trenovanie predozadnej polohy, pravolavej uz nie kedze konstrukcia ma stabilizacny priecny kus.
skusat najskor so zadnou brzdou, potom sa snazit postupne davkovat co najmenej.
rukami len "visiet" na rajdoch a vacsinu prace robit bokmi/ vystierat/krcit nohy voci pedalom.
verzia so zhodenou retazou je o level tazsia, na zaciatok stacilo aj s retazou.
pro tip 1 : ktory casto nevidam spominat
moja skusenost je taka, ze tlak v zadnom hoodne ovplyvnuje stabilitu manualu aj wheelie.
ste celou vahou na zadnom kolese.
ti co jazdite nizke tlaky, mate tensie bocnice , a trenujete na asfalte a pod, urcite si prifuknite .
aj ked som niekedy schopny potiahnut 100+m, v manuale okamzite citim rozdiel ked mi koleso sfuklo, ma nizsi tlak a padam do strany pretoze plašt plava.
za mna 2,5 bar minimalne na trening.
pro tip 2 ktory vidim castejsie .
manual trenovat mierne z kopca, wheelie mierne do kopca.
drzim palce.
ak to niekomu pomoze, mozeme dat v BA stretko, netvrdim ze budem schopny coachovat, ale min to mozete vidiet nazivo a nie len na videu . teda pokial nemate okolo seba takych co to vedia.
tema strach / pad dozadu/ zranenie :
stalo sa mi to.
padol som dozadu, v rychlosti som sa snazil zoskocit, zamotali sa mi nohy a ponatrhal som si vaziva v kolene, 4 mesiace som bol uplne nepojazdny.
ale dovod preco sa to stalo je dolezity.
bol som vyhajpovany z jazdenia na bkt, mal som dobry den a myslel som ze som danny mcaskill.
dole na potocnej , som to zurivo potiahol a bolo po hajpe.
po case som sa rozhodol ze nepojdem na to cez hajp a hecovacky ale systematickym trenigom
kto ma viac casu, odporucam. je to cesta.
martin15 Diky za tieto slova! Toto som potreboval pocut.
"nevzdavat to, trenovat pravidelne, ani neviem popisat co vlastne stalo, ale proste prisiel moment kedy to zrazu slo.
nie som nijak specialne pohybovo nadany, boky mam tuhe, tanecnik som mizerny a na lets dance to nebude"
este doplnim
internety su samozrejme plne tutorialov, videi atd .
tu je moj oblubeny, kde sa ale hovori 1 dolezita vec od 0:30 do 1:30. https://youtu.be/rUbGkzQB07A?t=29
manual je "finess trick" .
nie je to nieco co zdolate odvahou a gulami alebo "send it" metodami.
ako nejaky drop / skok a podobne kedy ani neviete co ste urobili ale mate to za sebou a ste stastni.
je to iny druh skillu kde vam moc odvaha nepomoze, iba dlhodobejsi systematicky trening a trpezlivost.
nie kazdy je ochotny do toho investovat ten cas, a radsej si ide zajazdit do lesa potocit nejake traily.
Ja mám sainty, takže sú kusavé. Prejdem viac ako 100m, len treba dole kopec. Mal som strach kedysi pri wheelie, že spadnem dozadu, tak som začal naschvál padať ale samozrejme na nohy, tak som sa zbavil strachu z prepadnutia dozadu. Ale pri manuale je jediná záchrana brzda, preto som za to aby si sa naučil poriadne s brzdou robiť. Ináč strach mám asi iba pri veľkej rýchlosti. Ivast dám aj v 50km/h manuál ale len na dobrej asfaltke/ceste.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.youtube.com/watch?v=8KhRpAfXjl0
Mimochodom, chalan vravi na zaciatku ze wheelie vedel celkom dobre a aj napriek tomu si tym procesom presiel akoby uplny zaciatocnik. Kazdy sme asi iny.
Ale je pravda,ze sa ho neucim podstivo a len malokedy ho skusam na MTBcku,co aj citim na prednej nohe.Minule som mal svalovku na zadnej strane stehna po styroch pokusoch
Ale planujem tomu obetovat viac casu.Dufam.
Otazka - ked uz si na urovni, ze vies manual. Vies proste manualom prejst nejaku ozaj dlhsiu vzdialenost (povedzme 100m). Stale je tam strach/obava z prepadnutia dozadu alebo uz to vobec neriesis?
Vacsinou mavam tieto myslienky vo vyssej rychlosti kde sa deju veci velmi rychlo a mam urcite pochybnosti ci budem vediet reagovat okamzite.
nevzdavat to, trenovat pravidelne, ani neviem popisat co vlastne stalo, ale proste prisiel moment kedy to zrazu slo.
nie som nijak specialne pohybovo nadany, boky mam tuhe, tanecnik som mizerny a na lets dance to nebude
manual machine :
(mal som diy, bez strapu na predne koleso)
fajn na trenovanie predozadnej polohy, pravolavej uz nie kedze konstrukcia ma stabilizacny priecny kus.
skusat najskor so zadnou brzdou, potom sa snazit postupne davkovat co najmenej.
rukami len "visiet" na rajdoch a vacsinu prace robit bokmi/ vystierat/krcit nohy voci pedalom.
verzia so zhodenou retazou je o level tazsia, na zaciatok stacilo aj s retazou.
pro tip 1 :
moja skusenost je taka, ze tlak v zadnom hoodne ovplyvnuje stabilitu manualu aj wheelie.
ste celou vahou na zadnom kolese.
ti co jazdite nizke tlaky, mate tensie bocnice , a trenujete na asfalte a pod, urcite si prifuknite .
aj ked som niekedy schopny potiahnut 100+m, v manuale okamzite citim rozdiel ked mi koleso sfuklo, ma nizsi tlak a padam do strany pretoze plašt plava.
za mna 2,5 bar minimalne na trening.
pro tip 2 ktory vidim castejsie .
manual trenovat mierne z kopca, wheelie mierne do kopca.
drzim palce.
ak to niekomu pomoze, mozeme dat v BA stretko, netvrdim ze budem schopny coachovat, ale min to mozete vidiet nazivo a nie len na videu . teda pokial nemate okolo seba takych co to vedia.
tema strach / pad dozadu/ zranenie :
stalo sa mi to.
padol som dozadu, v rychlosti som sa snazil zoskocit, zamotali sa mi nohy a ponatrhal som si vaziva v kolene, 4 mesiace som bol uplne nepojazdny.
ale dovod preco sa to stalo je dolezity.
bol som vyhajpovany z jazdenia na bkt, mal som dobry den a myslel som ze som danny mcaskill.
dole na potocnej , som to zurivo potiahol a bolo po hajpe.
po case som sa rozhodol ze nepojdem na to cez hajp a hecovacky ale systematickym trenigom
kto ma viac casu, odporucam. je to cesta.
"nevzdavat to, trenovat pravidelne, ani neviem popisat co vlastne stalo, ale proste prisiel moment kedy to zrazu slo.
nie som nijak specialne pohybovo nadany, boky mam tuhe, tanecnik som mizerny a na lets dance to nebude"
tak neviem ci aj to budes rad pocut
internety su samozrejme plne tutorialov, videi atd .
tu je moj oblubeny, kde sa ale hovori 1 dolezita vec od 0:30 do 1:30.
https://youtu.be/rUbGkzQB07A?t=29
manual je "finess trick" .
nie je to nieco co zdolate odvahou a gulami alebo "send it" metodami.
ako nejaky drop / skok a podobne kedy ani neviete co ste urobili ale mate to za sebou a ste stastni.
je to iny druh skillu kde vam moc odvaha nepomoze, iba dlhodobejsi systematicky trening a trpezlivost.
nie kazdy je ochotny do toho investovat ten cas, a radsej si ide zajazdit do lesa potocit nejake traily.