Ak máte pripomienky k vzhľadu, farbám, písmu, alebo niečo nefunguje ako má, prosím napíšte o čo ide a verziu vášho prehliadača, operačný systém a rozlíšenie obrazovky. Predpokladám, že sa design ešte bude doľaďovať najbližšie dni, podľa pripomienok.
Vďaka
Ale jeden navrh ohladom shopu by som mal.
Ked som na PC v shope tak mam v lavom stlpci filter a vpravo je tovar ktory pozeram.Ked zacnem rolovat tak sa roluje aj filter aj tovar ktory pozeram. A potom ked chvem prekliknut napriklad vyrobcu tovaru tak to musim vyrolovat hore aby som videl filter. Co keby som roloval iba tovar a filter by mi ostaval stale vlavo bez pohybu? Dufam ze ma chapete
https://www.freemap.sk/?map=15/48.878010/19.053276&layers=Xe
Necham si par dni na zhodnotenie. Uvodny pocit nie je dobry.
Mozeme vediet dovod zmeny dizajnu?
Tak par dni som si nechal na pouzivanie a moja skusenost je nasledovna:
Hlavnu vyhradu mam, ze na mobile uvodna stranka sfacebookovatela. To znamena, ze je neprehladna. Fakticky na content som skoro prestal chodit. Tu su dovody:
-- Nove clanky su uz mimo mojho zorneho pola (mam mobil s mensim rozlisenim - 1920*1080. Banner som vypol). Na stranke mam len menu, 2 reklamy na shop a vrch obrazku prveho clanku - aj to bez nadpisu. Takze ma nezaujme aby som nan isiel.
-- Ked ju prerolujem, tak je stranka tak akosi facebookovo neprehladna. Je tam toho vela, ale same nove veci a nejako sa neni o co chytit. Mozno ludia budu pouzivat aj to nizsie (to vidite zo statistik). U mna je to tak, ze tu stranku som na koniec presiel tak 2x (prvy krat, ked som ju videl a druhykrat dnes) - tak si pamatam. Mozno to z logov vidite inak.
Nieco podobne sa mi stalo v Alze. Alza, kym predavala IT techniku bola prehladna, pouzival som ju ako primarny obchod. Teraz je na nej toho vela. Stracam sa v kategoriach a realne - ked uz na alzu idem, pouzijem search na to, co chcem a ignorujem co maju nove. Berte to ako psychologicku obranu pred prilis velkym mnozstvom informacii. Postupne hladam a kupujem inde.
Realne mate na uvodnej stranke hlavne menu a potom 3 reklamy na shop:
- Banner (teraz ho mam vypnuty)
- Cierny pasik s reklamou na najvacsii eshop (ako by som to nevedel)
- dvojriadkove oblubene kategorie v shope (lebo neviem ake su)
Az pod tym je content - toto mi spolu s menu zozralo 90% zo obsahu obrazovky. Opticky to ignorujem. Aj keby ste tam chceli dat novu info, tak ju automaticky podvedome odignorujem.
Nebolo by mozne vypnut v profile aj okrem banneru aj reklamu na "oblubene kategorie v shope" ?
Aktualne pouzivam Mtbiker takmer vylucne iba ako socialnu siet na fore. Je to aj lockdownom aj tym, ze nie su nijake preteky. A mam nakupene, co potrebujem. Pride lepsie pocasie a aj nakupy sa rozbehnu. Ale teraz ma ta reklamna uvodna stranka vyslovene odradza a jedine co urobim pri prichode na stranku je klik na forum.
---
Z pohladu pouzivania fora - vela sa nezmenilo, a ak ano, tak to nejako nevnimam. Pozadie som si nastavil na sede. Takze tu je to z mojho pohladu ok.
--
2 drobne technicke vyhrady:
- Ta ikonka menu v mobilnej verzii - nemohla by sa presunut z lavej strany naspat na pravu ? Zle sa mi ovlada, ak pouzivam mobil jednou rukou. Ale asi budem z poslednych...
- pokial si chcem nastavit stranku cez mobil, tak volbu "nastavenia stranky" cez mobil nevidim. Cez desktop verziu to ide.
Rozumiem, ze ste chceli viac podporit shop a komercne aktivity. Len neviem, ci to uz nie je moc. Mam pocit, ze mtbiker komercnie uz velmi a moze to uz odradzat.
Neberte to ako hejt. Vyvoj je potrebny a urcite tie pocity teraz nie su take zle ako bol prvy sok stareho usera. Ale pocit, ze sa prehladnost uvodnej stranky vyrazne zhorsila, ostal.
áno, sme draví a ambiciózni, dokonca by nejeden povedal, že aj mladí
Budem teda trvať na tom, že sme stále komunitný portál a určite máme k svojim užívateľom oveľa bližšie ako ktorýkoľvek veľký shop podobného zamerania. Aj to, keď vidím niekoho v našich ponožkách na maratóne, či na turistike v Tatrách vie potešiť.
K necyklistickému obsahu - do obsahu sme mimo sezóny posledné roky pridali sem tam niečo z iného súdka -skialp,beh, posilku, prípadne iné odbočenie od cyklistiky. Pohyb v prírode alebo iným slovom outdoor je blízky každému z nášho teamu či už na shope alebo v editoriali. Ak si pozriete aj iné zahraničné portály či shopy, prienik k outdooru je citeľný všade. Samozrejme cyklistika je pre MTBIKER prioritou a ak záujem o outdoor bude tak enormný ako je tomu teraz v začiatkoch, dilemu ako ďalej v tomto smere vyriešime relatívne rýchlo a novému projektu sa budeme venovať v separátnom priestore/webe.
teraz nam je uz jasne, kde nastava nedorozumenie. Takto totiz to mobilne menu nefunguje. Ta navigacia, ktoru popisujete, sa odohrava iba v menu a technicky nemenite stranku, na ktorej sa nachadzate.
Priamo v mobilnom menu je cela struktura kategorii v bazari a da sa preklikat bez toho, aby bolo nutne refreshovat stranku a niekam odist. Vdaka tomu je to vyrazne rychlejsie, nemusi sa cakat na nove data od servera, je to proste klasicke rozbalovacie menu. Avsak stranka pod nim je stale ta ista, kde ste boli predtym ako ste klikli na hamburger ikonku, a ked date sipku "spat" v browseri, odnaviguje vas to na stranku, kde ste boli predtym. Vy skutocne zmenite stranku az vo chvili, ked si nejaku finalnu kategoriu v menu vyberiete, pripadne zvolite moznost "Vsetko" v nejakej nadkategorii.
Zjavne ocakavate, ze sipka spat v browseri bude navigovat priamo v menu, a teda pojde menu napr. o uroven vyssie. Na navigaciu v menu teraz ale sluzia iba UI prvky priamo v nom (priamo v menu). Ked si vyberiete Bazar -> Bicykle -> Horske bicykle, tak spat na Bicykle ide opat prvy link s obratenou sipkou.
Takto to funguje na nespocet weboch, ako priklad teraz uvediem najvacsi ecommerce a bazar na svete -> amazon a ebay. Oba totiz tiez vyuzivaju aj vnorene mobilne menu.
Napr. idem na telefone na amazon.com, potom idem na ebay.com, kliknem na hamburger, tam kliknem na categories, menu sa mi prekresli a zobrazi kategorie. Potom dam back button a idem kam? Na amazon.com...
A vice versa, ked pridem z ebay na amazon.com, dam si menu -> see all categories -> Amazon photos a kliknem na back button, tak idem spat na ebay, nie na "All categories".
Preto to pokladame za dost standardne riesenie, resp. riesenie z kategorie "ako funguje internet".
Teraz, my samozrejme nechceme riskovat, ze by sa pouzivatelia mtbiker stranky nevedeli navigovat. To by bolo uplne katastrofalne a vdaka za nahlasenie. Je tu ale mozne, ze sposob fungovania, kde si vyberies kategoriu a browserovym tlacitkom to vracia o uroven vyssie je pozostatok toho, ako bazar doteraz fungoval (a stale aj funguje, ak si po kliknuti na Bazar zvolite Vsetko, potom cela navigacia funguje dalej ako doteraz) a suvisi s navykmi z minulosti. Preto zacneme v mobilnom menu trackovat kliknutia na podkategorie a event "stlacenia tlacitka spat", aby sme zistili, ci tak skutocne useri funguju a ci sami od seba rozumeju tomu, ako to ma fungovat. Ak sa ukaze, ze nie, tak bude musiet prist prerabka. Ono, aj osetrit sucasne menu tak, aby respektovalo tlacitko spat sa da, ale je to casovo narocna implementacia.
Nateraz spravime to (zanedlho to snad pojde von), ze pri otvorenom menu (nezavisle od toho, kde v nom som), ho stlacenie tlacitka spat, najprv cele zavrie. Aspon to zjednoti spravanie pri stlaceni tohoto tlacitka a nebude sa stavat, ze prehliadac uplne odide z mtbiker stranky.
Pridat moznost oznacovat si clanky hviezdickou ked sa k nim chcem v buducnosti vratit. Ala eshop zoznam zelani. Nieco ako ma YT aj s definovanim zoznamov by bolo uz uplne super.
Ak to je, len som nenasiel tak sa samozrejme ospravedlnujem.
- fotka sa pri uploadovani musi cela nahrat na server, nasledne ju server musi spracovat (zmensit) a ulozit. Je tam teda limitacia na velkost - cim vacsia fotka tym sa dlhsie nahrava ale najma tym viac zatazuje jej spracovanie server. Niektore fotaky (a aj telefony) fotia tak obrovske subory ze by s tym realne mohol mat server problem pri spracovani.
- fotku zmensujeme na 1600 px sirky alebo vysky. Ukladame to s kvalitou 80 a do jpg a webp formatu, co je pri vacsine fotiek dostacujuce a dostane nas to na nizsie stovky kB na fotku. Napr. ten Hackerov jelen ma 174 kB u nas a 864 kB na Facebooku. Ano, je tam rozdiel v kvalite, ale nie dramaticky (ta strata farebnosti ma co docinenia s farebnou paletou, ktoru ta fotka ma a ktorej tento server nerozumie). Rozdiel vo velkosti ale dramaticky je - nacita sa 5x rychlejsie, zaberie 5x menej miesta na servri a vymina to 5x menej trafficu, za ktory platime (pripadne vam to zoberie 5x menej mobilnych dat, za ktore platite).
- tym sa dostavam k najdolezitejsiemu dovodu - na disku mame cez 1.6 TB fotiek a generujeme cez 12 TB trafficu za mesiac. Disky nie su drahe, ale ak by sme vyrazne zvysili traffic, bolo by to nakladne. Preto neukladame fotky vo velkych rozliseniach a plnej kvalite.
- nevylucujem, ze tie parametre prehodnotime a zvysime kvalitu a velkost fotiek, ale je to vzdy kompromis.
Este co sa tyka potvrdenia, ze fotky vlastnite - robili sme to v obdobi, kedy sme riesili viacere problemy s obrazkami, ktore sem uzivatelia uploadli. To dvojnasobne overenie sme dorobili kvoli tomu, ze vela ludom bolo jedno co sem davaju a neuvedomovali si vobec, ze autorske prava existuju a ze obrazok by mal byt nalezite prelinkovany a odzdrojovany ak nie je ich. Opat to mozeme prehodnotit ak si uz ludia zvykli, ale je to urcita forma reminderu, aby sem uploadovali naozaj len to, co fotili.
Inak ďalšia nezmyselná vec. Predtým tam bol počet položiek a teraz bodka. To určite nieje zmena k lepšiemu.
posledný komentár: 3. 5. 2008 o 19:37