Sice nie v bazári, ale posledných pár dní zase klasika phisingové SMS. Inokedy to rovno mažem, ale už od 09.01. čakám ložiská z UK tak som sa skoro nachytal. Potešil som sa, že sú konečne tu a mozog mal asi na minútu zatmenie. Ešte, že majú nie úplne dobrú grafiku, tak som pozrel www adresu stránky a bolo to jasné.
Bolo to oznam o zaslati platby od kupujuceho a nejaky dalsi blabol ..... Isla som hned pozriet na svoj ucet a pekna sumicka bola fuc. Okamzite som volala banku, ta hned zablokovala vsetky pristupy. Ten prevod im ukazalo ako platbu cez kartu. Co nechapem. Tieto udaje som nikomu nedavala.
Bolo to oznam o zaslati platby od kupujuceho a nejaky dalsi blabol ..... Isla som hned pozriet na svoj ucet a pekna sumicka bola fuc. Okamzite som volala banku, ta hned zablokovala vsetky pristupy. Ten prevod im ukazalo ako platbu cez kartu. Co nechapem. Tieto udaje som nikomu nedavala.
Neverím, že to bolo spôsobené tým, že si niekomu dala IBAN, to by krachli všetky firmy čo majú na nete uvedené číslo účtu. IBAN slúži len na príjem peňazí, ak sa nemýlim.
Mnohí majú na potvrdenie platby kartou nastavené overenie odtlačku prsta, overnie cez sms kód, prepotvrdenie platby v apke banky, atď... takže pre mňa je tiež záhada ako to robia.
Mne tiež prišla správa z tej sdresy a úplne rovnaká len ako reakcia na iný inzerát aj od Jimm Istefo <[email protected]> ale to šlo rovno do spamu no ja to len nahlasujem a ignorujem, tak hádam to pomôže.
Urobila som veľkú chybu, že som ten mail otvorila. Polavila som na ostrazitosti, clovek sa spolieha, ze gmail pekne selektuje bordel do spamu. Este som bola v pracovnom chaose a klikla nan uplne bezmyslienkovite. Ked si spatne premietnem ten predmet, mozem si hlavu plieskat aka som blba.
enysaky nemas nahodou ulozenu kartu na zariadeni na ktorom si na ten link klikla? Mohli nejak exploitnut prave tento udaj a zrealizovat si platbu. Napr vcera si zena dobijala kredit v elektronickej APPke MHDcky a neprisla ziadna vyzva na authentikaciu cize banka moze mat co chce ked brana cez ktoru sa nakupuje sa vyhyba potrebnym zabezpeceniam.
Nie som si ista, ale uplne to nemozem vylucit. Vyhybam sa ukladaniu karty, resp. davam odznacit automaticke ulozenie karty, ale mohlo mi niekedy uniknut.
Nájdeš ten mail este niekde? Ak chces v ss to mozeme prebrat a zistime, o co presne slo. Kazdopadne ked vravis ze si v maily na nieco klikla. To nieco byva vacsinou odkaz na phishingovy web, ktory sa bud tvari ako tvoja banka (a ty tam vyplnis svoje prihlasovaky) alebo nejaka platobna brana a ty tam vyplnis udaje o karte. Menej casto to byva virus, ktory ti vykradne vsetko co mas ulozene alebo co pises.
Este ma zaujima, ked pises ze si hned ako si tam klikla vedela, ze je zle. Na zaklade coho si to vedela?
Phishingovy web to nebol, netvarilo sa to ako fake banka a nic som nevyplnala.
Vedela som, ze je zle, ked som si uvedomila to prevedenie mailu, tu "grafiku" a bludy. Prebrala som sa zo svojej bubliny. Hned som skontrolovala pohyby na ucte a bol tam fajnovy prevod. Keby som to nesla pozriet, doteraz sedim v nevedomosti, lebo neprisla ziadna autorizacia.
Napisem ti spravu.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.mtbiker.sk/bazar/bicykle/horske-bicykle/celoodpruzene/4510364/-santa-cruz-blur-cc-x01-.html
Bola tam cena 2650 bez kolies a dalsich komponentov
Kontaktuje priamo mailom, komunikuje anglicky. Vypýta IBAN a potom posle potvdenie o platbe z HSBC.com
Neverím, že to bolo spôsobené tým, že si niekomu dala IBAN, to by krachli všetky firmy čo majú na nete uvedené číslo účtu. IBAN slúži len na príjem peňazí, ak sa nemýlim.
Este ma zaujima, ked pises ze si hned ako si tam klikla vedela, ze je zle. Na zaklade coho si to vedela?
Vedela som, ze je zle, ked som si uvedomila to prevedenie mailu, tu "grafiku" a bludy. Prebrala som sa zo svojej bubliny. Hned som skontrolovala pohyby na ucte a bol tam fajnovy prevod. Keby som to nesla pozriet, doteraz sedim v nevedomosti, lebo neprisla ziadna autorizacia.
Napisem ti spravu.