Lokalizácia
Formulár sa odosiela

Súhlas
Ale nabudúce sa treba najskôr spýtať adminov cez SS a v prípade nezáujmu to hodiť na fórum

eeeek. Naozaj nemam cas a chut pisat separatne SS kazdemu modovi, cakat na ich odpoved (mozno az) niekolko dni a potom zistit, ze to nikto nechce a hadzat to na forum. Proste bola polozena otazka, ci to niekto chce, prihlasili ste sa a ja som si rychlo niekoho vybral. A za odmenu za moderovanie som uprednostnil moda... Kedze nikoho z prihlasenych nepoznam a neviem, ci je expert na GPS pristroje, tak neboli ine objektivne kriteria na vyber. Neviem, co je na tom zle.
Zobraziť komentár 21.05.2008 - 20:54:09
00
Slavomir (ale aj ostatní), ak si priamo zaujatý vo veci, pokojne mi napíš sem, alebo do SS nejakú špecialitku čo by ťa zaujímala.

Tak pokojne píšem: aby sme boli schopní to objektívne porovnať, je potrebné zmerať to vedľa seba na jednom cajgli, spojené na rajdoch.
V prípade 705ky je vhodné ho porovnať s 305kou.

Čo ma zaujíma je prejdená trasa s obidvoma naraz nasledovne:
1. pohyb po zmiešanom prostredí s výhľadom na oblohu, pomedzi domy a v hustom lese, kde sú výkyvy rýchlosti, smeru a nadmorskej výšky,
a pri tomto je potrebné vyskúšať správanie počas státia na mieste chvíľku (simulácia odfotenia turistického rozcestníka) až po polhodinové státie (veľká potreba všetkých bajkerov :lol: )
2. plynulý pohyb konštantnou rýchlosťou, napr. na hrádzi
3. simulácia nábehu po výmene batérií, teda koľko od zapnutia po signál
4. neviem či toto bude vo vašich silách reálne vyskúšať, ale po 3 dňoch vo vypnutom stave ho preniesť na miesto vzdialené trebárs 250 km a viac,
koľko mu bude trvať nájdenie signálu (raz som sa ako dilino polhodinu trápil v nemecku ani za svet chytiť signál,
dokonca som ho navigoval podla približnej lokácie).

Podľa "barbar" Konanovskej stránky je cena 705ky s HR 14.900, čo je určite zaujímavá cena.
Nakoľko môj záujem smeroval na 60CSx, ktorá momentálne stojí 12.900 slovenských peňazí, tak je to veľmi interesantné.

Ja osobne by som na tej 705ke vyskúšal side-by-side navigáciu a záznamy, keďže s HR skúsenosti nemám, čo by mohlo negatívne ovplyvniť test.
Viac by ma potešil reálny test 60CSx, a neviem ako je obmedzená držba tej 705ky, keby sa dalo tak dvatri dni poskúšal by som aj tú, veď rozdiel je iba v konštrukcii antény a nejakých drobnostiach.
Jeden podstatný rozdiel je v batérii, ale to nie je predmetom riešenia.
Môj chudáčik Legend nech sa neurazí ale ani poriadne neviem odkedy ho mám, tak je to dlho. Už si ten starý pes zaslúži ísť na odpočinok.

Tak vám teda prajem príjemne strávené hodiny testovaním, po ktorom nám pošlete neupravené tracklogy.
Zobraziť komentár 21.05.2008 - 21:54:01
00
...pokiaľ ide o porovnávanie s 305, ktorú používam druhý rok:
1. nikdy sa mi nestalo, či medzi domami, v hustom lese alebo v kaňone (napr. Zádielska dolina) aby som stratil signál...
2. každé GPS zariadenie už z princípu (presnosť merania polohy) neukazuje konštantnú rýchlosť, bežne je to rozkmit cca 1-2km/h
3. 305 nájde signál po zapnutí za cca 20s ak je to na mieste prechádzajúceho vypnutia, pri zapnutí cca 200km od vypnutia je to cca 40s

...predpokladám, že 605 aj 705 má rovnaký prijímač ako 305, takže v presnosti, nábehu a podobne rozdiely nepredpokladám... viac som zvedavý na mapové funkcie, hlavne navigáciu a autorouting...
...podľa prospektu by batéria mala vydržať cca 16h, čo je úplne v pohode, 305 vydrží cca 8h, čo na celodenný výjazd nestačí...
...pokiaľ som dobre čítal, 605 sa líši od 705 tým, že nemá barometrický výškomer a snímač kadencie a hrudný pás na meranie tepu...

P.S. Každému, kto má vhodný mobil odporúčam TrekBuddy a prídavný modul GPS, ja používam BlueTooth GPS i-Tec 20-kanálový, ktorý v pohode vydrží viac ako 20h viď napr: http://focus.sk/zoom.asp?img=IMAGES/PR/ ... popis=3570
Zobraziť komentár 21.05.2008 - 22:34:36
00
Snímač kadencie nemá ani môj, škoda, tam je potom aj meranie výkonu, čo by ma nesmierne potešilo. Ešte som sa mu nedostal pod kožu, ale ten prijímač sa tvári byť pomerne silný. V budove pri okne 5 družíc, mimo 8-9. No ale nechám sa prekvapiť a pôjdem systematicky, tak ako nezaujatý kupujúci. Mám v pláne utužit kontakt s barbarom a hádam vypýtam na pár dní aj tú 60ku.

Po vyskúšaní pár funkcií zatiaľ sa však obávam, že sa na to namotám. Podvedome už naň šetrím.
Zobraziť komentár 21.05.2008 - 22:50:08
00
..na meranie výkonu potrebuješ špeciálny stred a kľuky SRM...
P.S. Krátka recenzia je v úvode THE.MTBIKER:
http://the.mtbiker.sk/index.php?modul=c ... 1211149754
Zobraziť komentár 21.05.2008 - 22:51:35
00
No jo, máš recht. Hneď sa mi to videlo ako šarlatánstvo, nedorozumenie vzniklo u mňa, keďže návod mám only english (bude však aj slovenský) a systém je po slovensky. Ešte raz sa ospravedlňujem.
Zobraziť komentár 21.05.2008 - 23:07:37
00
neviem ako je to mozne ale moja 305 vydrzi o hodne viac ako 8 hodin. nemeral som to ale mam pocit ze to blizi kludne 15 hodinam ako tak pozeram na zaznamy. samozrejme ze zalezi od toho v akom terene sa pohybujem. ak jazdim po ceste s cistym vyhladom na oblohu tak vydrzi tych 15 hodin urcite, v lese nie. ale zase mam problem s nabehom po zapnuti. niekedy sa trapim aj 5 minut. a pritom ju zapinam a vypinam na tom istom mieste.
Zobraziť komentár 22.05.2008 - 07:32:50
00
K výdrži batérie sa zatiaľ nemôžem vyjadriť, ale podľa poklesu kapacity sa mi tiež zdá 8 hod málo.

Inak Slavomír, ako myslíš ten bod 3 (simulácia nábehu po výmene batérií)?

Dnes ráno som vyskúšal toto: hodil do auta, zapol a cca 60 - 90kou šiel do roboty. Signál chytil až asi po 3 km kedy som už ani neveril, že sa mu to podarí.
Zobraziť komentár 22.05.2008 - 07:48:50
00
P.S. Každému, kto má vhodný mobil odporúčam TrekBuddy a prídavný modul GPS, ja používam BlueTooth GPS i-Tec 20-kanálový, ktorý v pohode vydrží viac ako 20h viď napr: http://focus.sk/zoom.asp?img=IMAGES/PR/ ... popis=3570

Ma to svoje vyhody aj nevyhody. Nieco viac tu: http://hiking.sk/hk/ar/835/trekbuddy_je ... senie.html
Treba pozriet aj diskusiu. Je tam dobry typ na GPS modul co aj loguje, takze TrekBuddy nemusi byt stale zapnuty kvoli logovaniu.
Zobraziť komentár 22.05.2008 - 07:53:22
00
...samozrejme, je to vždy na zváženie... ten modul, čo používam ja stojí 1.900,- modul na Hikingu 3.400,-
...to logovanie priamo v module je určite perfektné, pretože spojenie cez bluetooth sa občas preruší a záznam je tiež prerušený... zatiaľ som sa o tom nikde na fóre nedočítal ale mám pocit, že keď s mobilom prechádzam do dosahu iného vysielača tak zrejme signál, ktorým spolu komunikuje mobil a vysielač ruší spojenie bluetooth (myslím vysielač GSM na hovory)
...ale kým urobím závery, chcem vyskúšať iný GPS modul a prípadne iný telefón aby to náhodou nebola nejaká technická chyba...
Zobraziť komentár 22.05.2008 - 08:21:40
00
Inak Slavomír, ako myslíš ten bod 3 (simulácia nábehu po výmene batérií)?

edit: Nie je potrebné riešiť pri Edge, pozri dole o jeden ale mal som na mysli toto:
Ideš si v pohode na bajku, zistíš že máš vypnutý prístroj (fiktívne, to zn. za jazdy ho vypneš), zastavíš po pár metroch. Budeš sa tváriť že vymieňaš batériu, potom ho zapneš. Koľko je nábeh?

Dnes ráno som vyskúšal toto: hodil do auta, zapol a cca 60 - 90kou šiel do roboty. Signál chytil až asi po 3 km kedy som už ani neveril, že sa mu to podarí.

edit: máš tónované sklá? hlásené problémy aj pri vyhrievanom prednom skle
Mal si ho predtým zapnutý alebo to bolo prvýkrát čo to bolo u teba doma pod signálom? To je to čo vravím, že niekedy mu trvá večnosť kým sa chytí, osobne som si na to zvykol, zvyčajne sa mi chytí tak do kilometra od domu (na bicykli) ale stalo sa mi ze to bolo aj 20 minút. :!:

Naposledy upravil Slavomir dňa 22.05.2008 - 22:10:29, celkovo upravené 2 krát.

Zobraziť komentár 22.05.2008 - 21:51:26
00
Jedna vec čo je pre mňa podstatná je batéria, na 605, 705 je podľa manuálu vstavaná, aj keď je tam písaná výdrž 15 hodín ...

Príklad: používam v Legende 2 sady batérií 2100mAh, pokiaľ idem v nenáročnom odokrytom prostredí, tak je výdrž aj 3 celodenné výjazdy.
Akonáhle však idem po lesoch tak mi vydrží tak 1,5 dňa.
Pri novom príjmači by to malo byť v pohode, len predsa, nemožnosť výmeny batérie v teréne. Preto som mal na mysli tú simuláciu výmeny batérií. :wink: Nie je potrebné to simulovať, nie je čo vymeniť.
Zobraziť komentár 22.05.2008 - 22:06:48
00
Sklá mám tónované, nebolo to prvý krát. V aute pri státí chytí signál v poho, má to aj auto/moto mód, ale tam sa musím ešte prelúskať. Jedna vec čo som si všimol a dúfam že to bola len začiatočnícka náhoda, ak nie je GPS signál, ten "barometrický" výškomer ukazoval bludy. No a dnes sa mi pokakal training center (nie je dodávaný v balení€, musel som z netu), takže ma čaká preinštalovanie.
Zobraziť komentár 23.05.2008 - 00:30:50
00
neviem presne co myslis, ale cital som o niecom takomto http://hiking.sk/hk/ar/835/trekbuddy_je ... senie.html

nie tak docela, to potrebuje telefon...
proste krabicka, ktora ma gps receiver (najlepsie nie ssIII), ma procesor a ma pamat, kam zaznamenava trasu a najlepsie, keby mala microsd kartu... :) inak nie je to problem urobit doma, ale nehce sa mi ani za svet, hlavne ked viem, ze by ma to stalo urcite o nieco viac ako hotovy a kompaktny vyrobok.
to co je popisovane na konci diskusie ma celkom zaujalo, pozrel som sa na web vyrobcu a ponukaju aj lepsiu verziu, ale ta tu nikde nie je k zohnaniu. inak ta cena je riadna palka. v US som to nasiel za mizernych 84$ (tu lepsiu verziu)

Naposledy upravil risototh dňa 01.06.2008 - 10:57:21, celkovo upravené 1 krát.

Zobraziť komentár 01.06.2008 - 09:32:23
00
nieco taketo http://www.garmin.sk/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,111/category_id,29/option,com_virtuemart/Itemid,208/ asi idem kupit. je to dost male. a dufam ze to niako dam aj na riaditka
Zobraziť komentár 01.06.2008 - 09:57:40
00
keyboard_arrow_up