Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ahojte, mám otázku na Garmin connect funkciu "Korekcie stúpania". Zapnúť alebo nechať vypnuté? Keď zapnem tak mi prevýšenie zvyčajne vzrastie. Používam Edge 840 a Edge 130 Plus. Včera som si všimla, že keď som išla jednoznačne do kopca (2 - 4%) tak mi Garmin 840 ukazoval klesanie -1 - 2%. Je za to zodpovedná zmena barometrického tlaku?
Zobraziť komentár 27.05.2024 - 21:34:34
00
Barometer by mal byt presnejsi ako GPS ale dokaze ho rozhadzat nahla zmena pocasia, napr burka(nahla zmena tlaku). Ja mam korekciu stupania vypnutu a porovnaval som vyskove metre na tej istej trase(30km, 250vm) a je to vzdy +- 10 vyskovych metrov co mi prijde v pohode.

Este som si vsimol jednu vec pri planovani trasy. Ta ista trasa Kommot vs Strava vs Connect a vsetky aplikacie mi vyhodia odlisne vm. Niekdey je ten rozdiel zanedbatelny ale niekedy je to na 100km trase rozdiel aj 200vm co mi prijde uz dost vela.
Zobraziť komentár 27.05.2024 - 22:25:10
01
[quote="@2036724"]Barometer by mal byt presnejsi ako GPS.../quote]
A má teda vôbec zmysel používať na Strave tie funkcie pre korekciu vzdialenosti a výšky?
Zobraziť komentár 27.05.2024 - 22:28:51
00
Ak ti na tej istej trase barometer 10x za sebou napocita 300vm a 11-krat 600vm, tak potom na tej 11-stej korekcia pomoze, ale mne sa to stane 2x v roku, ked ma chyti burka, takze to neriesim.
Zobraziť komentár 27.05.2024 - 22:35:08
01
Po zoznameni sa s Connectom som dnes konecne zmazal Stravu. Pre mna uz nepotrebna app. Sice sa tam nadalej automaticky budu odosielat aktivity z Connectu, ale vsetko mutnute. Ucet si necham hlavne kvoli starym jazdam.
Zobraziť komentár 27.05.2024 - 23:56:20
00
arrow_leftKristina napísala:
Ahojte, mám otázku na Garmin connect funkciu "Korekcie stúpania". Zapnúť alebo nechať vypnuté? Keď zapnem tak mi prevýšenie zvyčajne vzrastie. Používam Edge 840 a Edge 130 Plus. Včera som si všimla, že keď som išla jednoznačne do kopca (2 - 4%) tak mi Garmin 840 ukazoval klesanie -1 - 2%. Je za to zodpovedná zmena barometrického tlaku?

Kde sa nachádza toto nastavenie prosím ťa?
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 06:30:57
00
vo webovom Connecte, otvoríš si aktivitu, vpravo je zariadenie a pod ním Korekcie stúpania
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 07:50:01
10
arrow_leftKristina napísala:

Skor by som povedal, ze ak to bolo uvodom, tak este dobiehala nejaka kompenzacia ci kalibracia. A skutocne zriedkavo sa stane, ze sa nieco zasekne na sw urovni.
Systematicky vsak pouzivat funkciu korekcia stupania je zbytocne, mne na 99% garmin s barometrom funguje spravne
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 08:18:00
02
arrow_leftMatkough napísal:
Kde sa nachádza toto nastavenie prosím ťa?

Rozdiel medzi zapnuté (1.702m) a vypnuté (1.456m)
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 08:52:12
10
To iste ako na Strave "Correct Elevation" namiesto barometrickeho altimetera sa vyska pocita pomocou gps
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 08:56:36
00
Otázne na koľko sú tie výškové podklady presné podľa ktorých to prepočíta. Lebo napríklad ako pri plánovaní trasy sú pri rovnakej trase v rôznych službách iné celkové výškové metre. Ja som porovnal zatiaľ pri plánovaní Locus, Freemap a Conncect a ani jedno nesedelo z reálnymi nameraními hodnotami z výjazdu. Vo Freemap aj na grafe výškových metrov vidieť ako je to moc zubaté. Keď som to preniesol do Connectu tak ten graf bol vyhladený a aj celkové stúpanie bolo menšie ako bolo vo Freemap.
To isté je vidieť aj u Kristíny pri zapnutej/vypnutej korekcií.
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 09:47:16
01
Používam korekciu iba vtedy ak je to evidentné, že to výškomer odmeral zle. Tu je napr porovnanie zo 6 hodinovky na lesnom okruhu. V priebehu pretekov sa menilo počasie a s ním aj výška.
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 10:52:49
01
arrow_leftSumecSK napísal:
Otázne na koľko sú tie výškové podklady presné podľa ktorých to prepočíta. Lebo napríklad ako pri plánovaní trasy sú pri rovnakej trase v rôznych službách iné celkové výškové metre. Ja som porovnal zatiaľ pri plánovaní Locus, Freemap a Conncect a ani jedno nesedelo z reálnymi nameraními hodnotami z výjazdu. Vo Freemap aj na grafe výškových metrov vidieť ako je to moc zubaté. Keď som to preniesol do Connectu tak ten graf bol vyhladený a aj celkové stúpanie bolo menšie ako bolo vo Freemap.
To isté je vidieť aj u Kristíny pri zapnutej/vypnutej korekcií.

Presne toto. Lebo ak mapy davaju rozne vykove, ako viem ci verit im a dat korekciu, alebo doverovat skor GPS pristroju. ?‍♂️?
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 11:01:00
00
Tak keď idem nejaký dlhší kopec, ktorý má plynulé stúpanie a korekcia mi tam spraví v grafe cik cak tak to podľa mňa neni presné a radšej budem veriť barometru pokiaľ viem, že sa nijak zásadne nezmenilo počasie. Zatiaľ iba 1-2 krát som využil korekciu keď na maratóne pršalo hneď od začiatku a barometer sa upchal a zaznamenal blbosť. Ale Strava spravila korekciu inú a Conncect inú. Inak rozdiel 10 metrov hore dole ignorujem.
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 11:33:59
00
Naháňanie presne nastúpaných / naklesaných výškových metrov je boj s veternými mlynmi.
Ak barometrický výškomer funguje tak ako má + stabilný atmosférický tlak + správna počiatočná kalibrácia tak tie výškové metre sú presné. Ak niečo v tom zlyhá tak môže ale nemusí byť prepočet podľa mapy presnejší.
Ako nevýhoda prepočtu podľa mapy bude to, že ak GPS ustrelí pozíciu dajme tomu o 20m a vy ste zrazu podľa mapy vo svahu ktorý je vedľa cesty - no a ak tá presnosť kolíše hore dole (čo v členitom lese nie je až také nezvyčajné) tak nastúpané metre budú úplne niekde inde.
A to neberiem do úvahy samotnú presnosť mapy a výšková mapa.
Ak vo výškovom profile vidím očividné chyby tak si zapnem "korekciu stúpania" ale inokedy spolieham na barometer
Zobraziť komentár 28.05.2024 - 13:20:27
02
keyboard_arrow_up