V politike som nikdy nevidel nic ako pravo, ci spravodlivost , tak ako pise napr. jaro1 .. pravo vzdy bolo a vzdy bude na strane silnejsieho. Je uplne jedno, ci ide o Rusko, Turecko, alebo USA. Kazdy si sleduje vlastne zaujmy.
Ale moja otazka bola polozena prave preto, aby mi niekto vysvetlil, podla akeho kluca sa rovnaka zalezitost posudzuje inak. Mna to zaujima z pohladu druhych. Pretoze ak je nieco zlte, nestane sa z toho modre, lebo mam nasadene cervene
okuliare ... su veci, na ktore nepotrebujem citat ziadne propagandy, ziadne politicke prehlasenia aby som vedel zhodnotit vysledok. Napr. stovky tisic mrtvych, alebo kompletne znicene mesta a domovy asi nebude dobre.
Odpovede, ktore tu padli, naznacuju vela .. napr. nechapem ludi, ktori sa tesia zo zostrelenia ruskeho lietadla, ale nevadi im turecka genocida Kurdov. Toto ale nie je obhajoba Ruskej politiky, to pisem, kedze je momentalny konflikt medzi tymito 2 krajinami. Oni maju svoje zaujmy, rovnako ako USA. Takisto maju svoje zaujmy aj Turci a zda sa, ze vychadza na povrch, ake. Ale to je vedlajsie... to nebola podstata moje otazky.
A napr. aj toto je odpoved na moju otazku "Každý človek vidí svet cez okuliare, ktoré sa hodia na jeho oči." Nikto ale nesmie zatvarat oci pred vysledkom.
Co je pre mna podstatne je to, ze je zjavne, ze staci malo a ludia sa snad dokazu postrielat uz len na zaklade informacii z tej, ktorej propagandy, pretoze ta, ktora strana sa im paci a z nejakeho dovodu sa im nepaci ina. Ak by sa k tomu pridalo nabozenstvo, tak uz ani nehovorim ... to ludske dejiny zazivali mnohokrat. Dolezity je ale vysledok toho vsetkeho. Napr. ako to vyzeralo v Lybii pred a po. Podobne Syria, Irak, Afganistan, Vietnam, atd. .. naposledy Ukrajina. Preco ti silni, ktori zdanlivo obhajuju pravo a biju sa do prs, nezasiahli proti Cervenym Kmerom. Preco nezasiahli a nezasiahnu proti rezimu v Severnej Korei ? Preco nezasiahli proti genocide v Rwande. Co Somalsko ? Preco nezastavili zastavit Islamsky stat ? Polozme si tuto otazku.
Co z toho vyplyva ? Ze clovek vladne nad clovekom na jeho skodu ? Kde je teda ta moralna autorita, ktora rozhodne o tom, co je spravne a co nie a kto zastavi cloveka v jeho nasilnej ceste ? Lebo mne z tohoto jasne vychadza, ze to clovek byt nemoze. Vysledkom kazdej vlady je zjavne len chaos a nasilie a k nicomu dobremu to nevedie. Cela historia ludi je len krv, nasilie, nenavist a snad kazda vojna je nabozenstve. Ci uz krestania proti islamistom, suniti proti siitom, protestanti proti katolikom. Cize nieco sa musi zmenit vo vnutri kazdeho cloveka, ziaden zakon ani ziadna vlada toto nezmeni, to musi kazdy clovek sam v sebe. Je to vobec mozne ? Urcite nie, ak nebude merat jednym metrom kazdu politiku.
Preto sa uz prestanme hadat o tom, kto je zly pajac a kto je dobry pajac. Pretoze to je presne to, co chcu. Vsimajme si radsej vysledok. Pretoze hrozy vojny su nepopisatelne a nikto z nas nevie, ci za tyzden nebude utekat pred bombami.