Dobojoval som to. Neviem koľko strán čítania. Priznám sa, že celkom zaujímavého pre mňa, a preto by som rád napísal pár slov, ešte kým som v kurze:
FEDERER - v prvom rade si vyjasni o čo ti ide. Očividne máš v tom chaos a to je potom problém. Niečim podobným si prechádzam aj ja, ale v princípe to mám ujasnené. Tiež som zvažoval, že či pretekať, či nie, kamaráti ma volajú, ale vravím si, no na čo si tam pôjdem robiť hanbu? Ale možno ma raz zlomia. Lenže ja viem, že moje zmýšlanie je hlúposť. Ale ja spávať kvôli tomu môžem. Jazdenie na
bicykli ma baví, a to je podstatné. Neplačem kvôli tomu, že mi to nejde. Vždy keď prídem domov živý a zdravý, to je pre mňa víťazstvo. Ak ťa hnevajú priemerky, daj si kopce, tam ťa hnevať nebudú, za to ručím, lebo isto ju nespravíš takú ako po rovine. V hobby pretekoch predsa vôbec nejde o to, kto bude prvý a kto nie. A ten, kto si myslí, že práve o to víťazstvo ide, tak ani zďaleka nepochopil podstatu športu.
Čo si myslíte? Ktorý človek má väčšiu radosť? Ten, ktorý na strave má kopec KOM-ov, alebo ten, ktorému sa kde tu podarí prekonať seba samého? Ja osobne si myslím, že ten druhý. Však posúvanie vlastných hraníc, zlepošvanie sa, o to ide. Nie o to, či budem prvý alebo nie... A koniec koncov, bez tých postupných krôčikov by ani tí najlepší športovci súčasnosti ten úspech nedosiahli. Myslíte si, že športovci začínajú ako deti, všetci im otĺkajú o hlavy, že musíš byť prvý, ináč si slabý? Teraz trénujem decká narodené v roku 2005 a ml. Akoby to vyzeralo, keby som im nasľuboval, že raz budú majstrami sveta a oni by ten cieľ nakoniec nesplnili? Nie je vari dôležitejšie im hovoriť, že robia to pre RADOSŤ ZO ŠPORTU, PRE TÝCH ĽUDÍ OKOLO NICH A HLAVNE PRETO, ABY MALI POTEŠENIE Z TOHO, ŽE SA DOKÁŽU NEUSTÁLE ZLEPŠOVAŤ? A je úplne jedno, či pretekáš alebo nie. Pokiaľ máš ambíciu pretekať, tak pretekaj a nevyplakávaj, aký si slabý. Zrovnávaj sa sám so sebou, nie s druhými. Ide o tvoj progres a nie o progres druhých. Ak nemáš ambície pretekať, ako ja napr. tak nepretekaj (ja mám dosť súťaženia inde

). Ale zlepšuj sa aj tak, ak máš športového ducha. A ak máš ambíciu si len užiť krásne počasie a okolitú prírodu, prípadne vyvetrať hlavu, vždy keď prídeš domov živý a zdravý, si víťaz.
Každý si nájdite v tom, čo potrebujete, ale hlavne tu neplačte nad druhými, ako sú lepší, aký som slabý atď. Zamerajte sa v tomto viac na seba, či Vás to napĺňa, alebo nie. Ak nie, spravte zmenu, ak áno, čo viac chcete?