To ako si ich oznacis vie tvoja vec ale nemôžu ist cisla takto po sebe 2017001 potom 2017007 2017009 ale musia ist takto 2017001. 002. 003 atď.
Prečo ostatne internetove firmy majú ako VS cislo objednavky a potom majú zvlášť číslo faktúry?
Číselný rad musí byť nepretržitý. Znamená to, že by nemalo byť preskočené alebo vynechané číslo faktúry. Nemôže byť v číselnom rade faktúra č. 015 a potom až faktúra č. 017. Vynechané alebo preskočené číslo vo faktúrach môže v daňovom úrade vzbudiť podozrenie, že podnikateľ zatajuje príjmy. Dodávateľ - podnikateľ nesmie zo svojho účtovníctva vyhadzovať faktúry (napr. z dôvodu, že odberateľ si neprevzal tovar), čo by malo za následok nesúvislý číselný rad. Pri neprevzatí tovaru je lepším riešením vystavenie dobropisu ku faktúre.
GZApodla zakona je povinnost cislovat , musi byt chronologicky, ale nie v rade .. ciselny rad sa casto voli podla typu dokladu, zalohova,zahranicna, dobropis, pobocka, atd.
edit: viz. https://podpora.financnasprava.sk/743400-Účtovný-doklad-obsah-vyhotovenie .. ten odkaz co mas, je vlastne vysvetlovanie zakona nejakym poradcom, ale zkaon nic take neuklada. Zakon uklada len povinnost jasne preukazat doklady, citujem "císelné označenie účtovného dokladu (číselný rad) si musí zvoliť tak, aby vedela jednoznačne a nespochybniteľne preukázať úplnosť účtovníctva v danom účtovnom období pre všetky zainteresované strany, ktoré s účtovným záznamom/dokldom pracujú a to či pri jeho účtovaní alebo kontrole (overovaní)."
Vy ma nechapete asi, on ma cisla faktury podľa cisla objednavky, niekto zrusi objednavku tým pádom vypadne jedno cislo v rade, moja otazka znie co urobi, vystaví fakturu a potom spraví opravnu ci?
Ito comu z tohoto nerozumies :
Číselný rad musí byť nepretržitý. Znamená to, že by nemalo byť preskočené alebo vynechané číslo faktúry. Nemôže byť v číselnom rade faktúra č. 015 a potom až faktúra č. 017
Precitaj si zakon a nie to, co si kdejaki samozvani poradcovia vysvetluju po svojom.
edit: to co citujes, nie je v zakone, alebo ked tak daj odkaz na paragraf ja ti znovu odcitujem, co pise financna sprava
"Císelné označenie účtovného dokladu (číselný rad) si musí zvoliť tak, aby vedela jednoznačne a nespochybniteľne preukázať úplnosť účtovníctva v danom účtovnom období pre všetky zainteresované strany, ktoré s účtovným záznamom/dokldom pracujú a to či pri jeho účtovaní alebo kontrole (overovaní)."
Aha takže kazdemu podnikatelovi môžu ísť cisla faktur hala bala? Sa zobud. Ja ked som podnikal som raz nemal jednu faktúru a to si mal vidiet, ako ma zdrbala uctovnicka
GZA: zda sa, ze ty vobec necitas, najdes si nieco, do coho zacnes rypat , lebo si nieco precital a uz nic ine nevies vstrebat. To potom tazko .. uctovnicka ta moze zdrbat, ale uctovnictvo preukazujes danovakom, nie uctovnicke Nikde som nepisal, ze halabala. Vsak to tam mas napisane Aj vysvetlenie financakov, tak sa dohaduj s nimi, nie so mnou Proste ty musis vediet preukazat. Najlepsie a najjednoduchsie sa preukazuje neprerusenym ciselnym radom. To ked vystavis 10 faktur rocne, mozes. Ale ako som pisal, ak su veci zlozitejsie, tak sa to robi aj inak. Preco to matt ma takto a nie inak asi nie je nasa vec .. ak to chces vediet, tak mu napis sukromnu spravu, nie ?
Btw, tuna v eshope/fore/TRM/atd je omnoho viac moznosti realizovat dusevne banictvo
tvoj pristup mi pripomina toto
predpokladam, ze sa zivis ako ekonom ...
resp. otec bol PSVB ?
apropo ( a edit )
Číselný rad musí byť nepretržitý. Znamená to, že by nemalo byť preskočené alebo vynechané číslo faktúry. Nemôže byť v číselnom rade faktúra č. 015 a potom až faktúra č. 017. Vynechané alebo preskočené číslo vo faktúrach môže v daňovom úrade vzbudiť podozrenie, že podnikateľ zatajuje príjmy. Dodávateľ - podnikateľ nesmie zo svojho účtovníctva vyhadzovať faktúry (napr. z dôvodu, že odberateľ si neprevzal tovar), čo by malo za následok nesúvislý číselný rad. Pri neprevzatí tovaru je lepším riešením vystavenie dobropisu ku faktúre.
citujes vyklad (odhliadnuc od toho, ze si autorka odporuje v tom, co pise) - skus linkovat origo vyhlasku / zakon ...
to co ti danovacka v BA / CA schvali nemusi ina danovacka v ZA / BB zobrat (mesta su vymyslene - rozne vyklady roznych danovakov su rozne )
...niekto zrusi objednavku tým pádom vypadne jedno cislo v rade, moja otazka znie co urobi, vystaví fakturu a potom spraví opravnu ci?
ak sa nieco zrusi/vystornuje, pripadne zakaznik vracia/reklamuje tovar, tak k cislu sa na jeho koniec priradi 0 a je jasne ze tam bolo storno...toto moze potvrdit kazdy kto napr reklamoval alebo vracal tovar ze mu bola nasledne zaslana takato storno faktura a podla cisla mu boli zaslane peniaze naspat na jeho ucet.
mimochodom kindo sa celkom trafil do formatu cislovania ( ako som pisal inde, je to celkom dobry nastroj "zatajit" pred zakaznikmi/konkurenciou celkovy pocet balikov )
rebricek si za tie roky radsej nevediem, takze uz ani radsej nic nikde nezaradujem ( hlavne ked poslednu dobu musim riesit snad kazdy den nieco, ze sa az sam seba pytam ci ma vyznam si takto nicit nervy :/ )
ale tak ci tak TOP bude asi jeden zakaznik ktory ma "udal" na SOI za to, ze som mu nedodal tovar ktory som ani nikdy v ponuke nemal, ale on vraj kvoli referenciam na to ze dokazem zohnat takmer vsetko ratal s tym ze mu to dodam. No a ked som mu to asi do dvoch mesiacov nedokazal zohnat, tak mi prisiel zo SOI list s predvolanim kde este aj pozadoval nejakych 50€ za to ze som mu sposobil skodu ze nemohol za ten cas pouzivat bicykel ( ktory samozrejme tiez kupil nikde inde )...bolo celkom zaujimave vysvetlovat toto pani kontrolorke a sledovat ze sice tiez uz zazila za tie roky dost, ale toto bolo "tenkrat poprve"
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Prečo ostatne internetove firmy majú ako VS cislo objednavky a potom majú zvlášť číslo faktúry?
https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/2314/category/uctovne-doklady/article/ako-cislovat-faktury.xhtml
https://www.cas.sk/clanok/538825/hrozna-nehoda-na-r1-v-trnavskom-kraji-cyklistu-presli-styri-osobne-auta/
edit: viz. https://podpora.financnasprava.sk/743400-Účtovný-doklad-obsah-vyhotovenie .. ten odkaz co mas, je vlastne vysvetlovanie zakona nejakym poradcom, ale zkaon nic take neuklada. Zakon uklada len povinnost jasne preukazat doklady, citujem "císelné označenie účtovného dokladu (číselný rad) si musí zvoliť tak, aby vedela jednoznačne a nespochybniteľne preukázať úplnosť účtovníctva v danom účtovnom období pre všetky zainteresované strany, ktoré s účtovným záznamom/dokldom pracujú a to či pri jeho účtovaní alebo kontrole (overovaní)."
Ito comu z tohoto nerozumies :
Číselný rad musí byť nepretržitý. Znamená to, že by nemalo byť preskočené alebo vynechané číslo faktúry. Nemôže byť v číselnom rade faktúra č. 015 a potom až faktúra č. 017
edit: to co citujes, nie je v zakone, alebo ked tak daj odkaz na paragraf
"Císelné označenie účtovného dokladu (číselný rad) si musí zvoliť tak, aby vedela jednoznačne a nespochybniteľne preukázať úplnosť účtovníctva v danom účtovnom období pre všetky zainteresované strany, ktoré s účtovným záznamom/dokldom pracujú a to či pri jeho účtovaní alebo kontrole (overovaní)."
Btw, tuna v eshope/fore/TRM/atd je omnoho viac moznosti realizovat dusevne banictvo
Super napad, esteze ta tu mame
tvoj pristup mi pripomina toto
predpokladam, ze sa zivis ako ekonom ...
resp. otec bol PSVB ?
apropo ( a edit
https://www.podnikajte.sk/dane-a-uctovnictvo/c/2314/category/uctovne-doklady/article/ako-cislovat-faktury.xhtml
citujes vyklad (odhliadnuc od toho, ze si autorka odporuje v tom, co pise) - skus linkovat origo vyhlasku / zakon ...
to co ti danovacka v BA / CA schvali nemusi ina danovacka v ZA / BB zobrat (mesta su vymyslene - rozne vyklady roznych danovakov su rozne
ak sa nieco zrusi/vystornuje, pripadne zakaznik vracia/reklamuje tovar, tak k cislu sa na jeho koniec priradi 0 a je jasne ze tam bolo storno...toto moze potvrdit kazdy kto napr reklamoval alebo vracal tovar ze mu bola nasledne zaslana takato storno faktura a podla cisla mu boli zaslane peniaze naspat na jeho ucet.
mimochodom kindo sa celkom trafil do formatu cislovania ( ako som pisal inde, je to celkom dobry nastroj "zatajit" pred zakaznikmi/konkurenciou celkovy pocet balikov )
ale tak ci tak TOP bude asi jeden zakaznik ktory ma "udal" na SOI za to, ze som mu nedodal tovar ktory som ani nikdy v ponuke nemal, ale on vraj kvoli referenciam na to ze dokazem zohnat takmer vsetko ratal s tym ze mu to dodam. No a ked som mu to asi do dvoch mesiacov nedokazal zohnat, tak mi prisiel zo SOI list s predvolanim kde este aj pozadoval nejakych 50€ za to ze som mu sposobil skodu ze nemohol za ten cas pouzivat bicykel ( ktory samozrejme tiez kupil nikde inde )...bolo celkom zaujimave vysvetlovat toto pani kontrolorke a sledovat ze sice tiez uz zazila za tie roky dost, ale toto bolo "tenkrat poprve"