Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftluper napísal:
Pre jeden kotol som sa rozhodol preto lebo je vlastne prietokový a voda na kávu v ňom nestojí, takže priteká vždy čerstvá, čo má pravdepodobne aj pozitývny vplyv na chuť kávy. .
Nie je čerstvá, stojí v plastovej nádržke, pokiaľ nemáš priame pripojenie. Vtedy stojí v prívodnej hadici (to množstvo, ktoré sa spotrebuje na 1 - 2 kávy určite). Podľa mňa dosť irelevantný argument.

arrow_leftluper napísal:
A v druhom rade by sa mal jeden kotol ohriať rýchlejšie ako dva ...
Absulútne nie je pravda, oba kotly u DB sa zohrievajú súčasne. Dôležité je nahriatie hlavy, u HX sa nahreje skôr (o 10 min?), lebo v bojleri je vyššia teplota. Dôsledkom ale potom je prehriatie hlavy po čase.

arrow_leftluper napísal:
...a taktiež čo sa týka čistenia je to jednoduchšie..
Pravda len čiastočne, HX bojler sa čístí rovnako (komplikovane) ako bojler pary u DB (veď aj rovnako fungujú), bojler na kávu u DB sa preplachovať dá. A napr. Izzo Alex Duetto má na oboch výpuste, čím sa čistenie dá spraviť úplne korektne.

arrow_leftluper napísal:
Je pravda, že dual je teplotne stabilnejší ale ako som sa dočítal, pre výslednú chuť to nie vždy musí byť výhoda, hlavne z pohladu širšej škály chuti (viď. profilovanie tlaku pri drahších strojoch).
Z praxe to vidím ako výhodu.

arrow_leftluper napísal:
Tiež by ma zaujímal názor na izoláciu kotlov, či to má pri medených kotloch nejaký efekt alebo skôr zápor (ohrev šálok) alebo je to len marketingový trik.
Izolácia znamená úsporu energie, nižšia teplota vnútri znamená vyššiu životnosť vstavanej elektroniky (neviem ale kvantifikovať, o koľko). Avšak pri dlhodobom zapnutí to druhé už nebude relevantné, lebo vnútro sa prehreje tak či tak (teda aj šálky hore). Ohrev šálok je banalita, ohrievam korúcou vodou z kanvice, niekto odpustením z hlavy. Bez šálok sa tiež nepoškriabe horná doska, čo môže mať pozitívny vplyv na hodnotu pri prípadnom predaji.

arrow_leftluper napísal:
A čo sa týka značky, tiež sa prikláňam k Bezere, nie len čo sa týka vzhľadu ale aj kvôli tomu, že nemá izolovaný kotol.
Ako som písal, izolácia je skôr výhodou, ako naopak.
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 10:38:41
00
petereg Veľmi pekne Ti ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. :) Už som si myslel že mám jasno ale Tvoje presvedčivé argumenty ma zase zneistili. :( :headbang: Je viac než jasné, že ich musím zobrať do úvahy a správne sa rozhodnúť. ;)
P:S.:
arrow_leftluper napísal:
Je pravda, že dual je teplotne stabilnejší ale ako som sa dočítal, pre výslednú chuť to nie vždy musí byť výhoda, hlavne z pohladu širšej škály chuti (viď. profilovanie tlaku pri drahších strojoch).
Z praxe to vidím ako výhodu.
Vidíš ako výhodu DB aleb HX?
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 11:00:30
00
Odpovedz si hlavne na základnú otázku, ci HX alebo DB/PID. Budes pit svetle prazenie? Budes kavy casto striedat?. ANO, ANO = DB; ANO, NIE = DB; NIE, ANO = DB, HX?; NIE, NIE = HX.
Ostané, ako napr. izolácia bojlera, sú okrajové. Výrobcovia (napr. Bezzera, ECM, ...) sa snazia dat elektroniku (PID regulátor) dalej od bojlera do rohu, ECM aj dole, kde je menej teplo (ale horsie sa zvonku cisti - vsetko ma vyhody aj nevyhody).
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 11:18:18
01
Teplotnú stabilitu vidím ako výhodu (teda odpoved na Tvoju otazku je DB). Preto snáď vznikli aj SG hlavy (saturated group) v profi a drahych strojoch, aby bola co najlepsia teplotná stabilita. Napr. Slayer nastavuje teplotu v 0.1°C a predohrieva studenú vodu prichádzajúcu do bojlera. Ked aj odhliadnem od svojich empirických skusenosti, naco by to vsetko robili, keby neprikladali tomu nejaky vyznam?
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 11:21:29
01
petereg
Odpovedz si hlavne na základnú otázku, ci HX alebo DB/PID. Budes pit svetle prazenie? Budes kavy casto striedat?. ANO, ANO = DB; ANO, NIE = DB; NIE, ANO = DB, HX?; NIE, NIE = HX.
Ostané, ako napr. izolácia bojlera, sú okrajové. Výrobcovia (napr. Bezzera, ECM, ...) sa snazia dat elektroniku (PID regulátor) dalej od bojlera do rohu, ECM aj dole, kde je menej teplo (ale horsie sa zvonku cisti - vsetko ma vyhody aj nevyhody)

Vychádza mi ANO, NIE a niekedy aj ANO,ANO = DB. ;)
Ďakujem!!! :)
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 12:15:10
00
Moja poobedňajšia pred a po :) a jedna pre manželku :D 100% Arabica, Medium dark roast, Blend káv z Latinskej Ameriky a Afriky.

Chuť skvelá, čokoládovo-oriešková a jemné ovocné tóny. ;)

Prílohy:

IMG_0669.JPG
IMG_0669.JPG 660.77 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

IMG_0670.JPG
IMG_0670.JPG 719.41 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

IMG_0667.JPG
IMG_0667.JPG 876.74 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 14.11.2017 - 13:50:55
01
Na čom to teraz robíš? Či to je v kaviarni?
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 14:42:08
00
petereg
Na čom to teraz robíš? Či to je v kaviarni?

Nebudeš veriť je to doma a káva je robená na DeLonghi Dinamica. :D To je však maximum, čo sa dá dosiahnuť. :headbang: No dúfam, že na tom novom, to už bude len tá kávová smotana. ;)
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 16:48:35
00
Na automat mi to pripada az moc dobre, akurat snad trochu vela (avsak tazko posudit objem salky). Ta taky super automat mas a ides ho vyhodit??? :P
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 20:07:07
00
petereg
Na automat mi to pripada az moc dobre, akurat snad trochu vela (avsak tazko posudit objem salky). Ta taky super automat mas a ides ho vyhodit??? :P

28 g espresso, menej sa nastaviť nedá, tak isto aj mlynec sa da maximálne na 2,5, keď dám na jemnejšie, tak už vodu čerpadlo nepretlačí a čas extrakcie dosiahnem maximálne 20". :( A hlavne mám rád ristretto a tu si ho neurobím. :P
Zobraziť komentár 14.11.2017 - 20:36:49
00
...Monster Fero X je na ceste :o
Zobraziť komentár 15.11.2017 - 13:03:00
00
Tak mu poprajeme skorý prílet či prívoz :) . Už si preňho vybudoval novú halu a elektrický rozvod s motorickým ističom? :D Btw, prečo nie najprv kávovar?
Zobraziť komentár 15.11.2017 - 13:33:55
00
Lebo stojí o dosť € viac , a trosku sa chcem aj na neho tešiť , snívať než si ho doprajem . A som presvedčený že mlynček tejto kvality posunie moje “ umenie “ so svetlými kavami dopredu aj s týmto / R58 / strojom . No musíš už dôjsť , moje výsledky svetlých kav pri vyšších stupňoch odporujú tvojim tvrdeniam : vyššia teplota = menej ocot . Podebatujeme , popijeme a posnobujeme :)
Zobraziť komentár 15.11.2017 - 13:42:35
00
Vyššia teplota (viac ako 96° som neskúšal ;) ) = menej ocot, viac citrón, a celkovo menej acidity, to platí (svetlé praženie). No ... poskúšaj, daj report, k čomu si došiel Ty (stejná káva, stejné mletie, rôzne teploty). Ale prídem až na jar, na biku, snáď budeš mať dovtedy aj kávostroj.
Zobraziť komentár 15.11.2017 - 13:54:56
00
Áno to sedí ajked pojem acidata si každý vysvetli po svojom . Niekto považuje acidnejsiu za octovejsiu a niekto za citronovejsiu ... zvýšením teploty v brew boiler z 105 na 108 , sa rovnalo nárastu teploty v hlave počas extrakcie o 2,8 stupňa . To malo za následok viac citronu a menej octu. No nakoľko som týmto utlačil do ústrania aj sladkosť ,pričom ten “ ocot “ u mna sa vôbec netlačil do popredia, vraciam sa na 106 stupňov = 90 stupňov na hlave . 108 bolo u mna 91,6 na hlave .

Slayer/GS3 až o rok najskôr ...
Zobraziť komentár 15.11.2017 - 14:16:53
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up