Zakladám túto tému, nakoľko vidím, že aj tu sa nájde dosť priaznivcov whisky a iných destilátov. . Chcel by som poprosiť, tých ktorý majú svoju obľúbenú, nech dajú nejaký tip, ideálne ak aj s nejakým popisom. Možno niekoho inšpirujete vyskúšať niečo nové . Moja obľúbená a asi najlepšia whisky akú som pil je 12 ročná Glenfidish, jemná pre mňa fakt skvelá, ideálna aj pre začiatočníkov. Patrí medzi napredávanejšie singel malt whisky na svete Tak verím, že sa podelíte a dáte sem niečo
Ja som sa s ohrievanim stretol len pri konakoch, nahrievaju sa pohare a v zasade plati ze v nahriatom pohari (nizky a siroky, na stopke) sa viac rozvinu vone.
Pokial viem tak rumy by sa mali pit pri izbovej teplote alebo s ladom (tiez idealne nizky pohar na stopke, ale nemusi byt). V lepsom podniku ti daju pohar rumu a extra pohar s kockami ladu, kedze je to cele o preferenciach. K niektorym rumom a whisky sa ten lad hodi, k niektorym nie a je to samozrejme aj o osobnej preferencii. Tu je k tomu napisane viac.
Ja s rumom nemám skúsenosti, no len zo zvedavosti, ako ho pijete? Viem, je to asi dosť individuálne, niekto pri izbovej teplote, niekto s ladom, no kamoš, čo je na rumy tak spomínal, že kvalitné rumy sa podávajú zohriaté, teda aspoň v lepších podnikoch, kde vedia ako na to . Ale s tým sa sa nikde nestretol, máte niekto takúto skúsenosť?
Ja pijem pri izbovej. S tym nahrievanim asi ako ktory. Bol som aj v spickovych cocktail baroch Black Angels, Tretters v Prahe a nenahrievali. Ironiou je, ze tie rumy tam boli lacnejsie ako v TN...
Mam kamarata barmana a ten mi robi z rumu aj Old Fashioned a to je ina kvalitka. Sem tam je fajn aj na lade.
Je to zaujímavé a stálo by to niekedy za vyskúšanie, kamoš čo býva v Brne spomínal, že tam majú nejaký fajn rumový bar a tam to zohrievajú, rád by som to niekedy skúsil aké to je, neviem teda na akú teplotu sa to hreje, nejak som to neštudoval, ale rád by som vyskúšal niečo takéto netradičné, lacné to určite nebude, ale z času na čas
v práve uplynulom roku sa mi podarilo navýšiť zoznam o destilát z čučoriedok, nie je to vôbec zlé...ale snom zostáva malinovica, rečnícka otázka znie, kde sa dá dostať k väčšiemu množstvu lesných malín?
No keby to bol tie 3 % tak to by som bol šťastný človek .Ja som z 5 l sudka vytiahol po roku niečo cez 3 l, takže strata bola cca 30 %, a koštoval som fakt minimálne, možno 0,5-1 dcl max. dokopy a pochybujem, žeby otec tomu až tak moc pomohol . Bolo to v pivnici v dome, alkohol je z toho super, no tie straty fakt-aspoň v mojom prípade veľké. Pri väčšom sude to asi tak výrazné nebude, ale aj tak čo som čítal tak okolo 8-10 % sa to môže pohybovať, za čo by som bol tiež rád . Už som do toho suda dával asi 5 x a už to cítiť, že už je to nutné nechávať fakt aspoň rok. 1.x som to mal 10 týždňov, potom cca 6 mesiacov, 9, rok a zas rok. Ale je to ako aj s barrique sudmi pri víne, tie sa tiež používajú max 3 x, teda pokiaľ sa má víno predávať ako barirque, samozrejme môže sa použiť aj viac krát (pre vlastnú potrebu) no chuť po sude bude stále slabšia.
Na takú degustáciu by som tiež veľmi rád prišiel , aké domáce pálenky máš?
* ...no tie straty fakt - aspoň v mojom prípade veľké... - 8-10 % je naozaj veľa. Tú stratu máš veľkú možno kvôli tomu, že si nedal súdok napučať. Ja vždy pred napustením súdka vínovicou dávam na 2-3 dni doplna vodu, aby sa drevo napilo vody a nie môjho alkoholu... Alebo máš na súdku trochu redšie drevo, ktoré nie je tak vodotesné...
* ...že už je to nutné nechávať fakt aspoň rok... - rok je málo, navyše, keď súdok použiješ viackrát. Aj najmladšie VS musí byť v súdku aspoň 2 roky. Po roku to v súdku chytí len takú jemne slabú farbu a príchuť...Po 3 rokoch v súdku som bol aj ja z toho trochu nervózny, stále farba vymočenej slamy... Potom sa to však zlomilo a krásne to začalo tmavnúť do jantárova, chuť sa vylepšovala... V tomto prípade platí : "trpezlivosť nie len ruže prináša..."
V tomto súdku 32 L (zmeska vínovice) to mám už vyše 5 rokov, isto sa blížime k XO-čku a je to poznať. Prvé vzorky môjho brandy som zarobil koncom roka a veľká spokojnosť moja, aj kamarátov. Alkohol síce klesol za tie roky z 53% na 44%, ale aj tak som to riedil na 40% takže to nebol problém. Ideálne však do súdka dávať destilát neriedený, 60-65 %.
Ďalší 32 L súdok (čistý Veltlín) bude mať zatiaľ len rok. Ten ešte ani neotváram...
Súdky mám originál na brandy, francúzske z limousinského dubu, z vnútra vypálené a používam ich len raz...
* ...aké domáce pálenky máš ?... - mám toho rôzne. Najviac je vínovice, rôzne odrody, rôzne ročníky... Iršai Oliver, Muškát moravský, Veltlín, zmesky a ich vzájomné "kupáže"... No a tie horespomínané 2 x 32 L naložené súdky... Zatiaľ, uvidíme, či tento rok nezaložím ešte jeden...
Potom mám celkom dlhoročnú zbierku hruškovíc, ktoré som si kupoval po 1, 2, 3 - 10 L, keď sa mi z nejakého zdroja páčili. S nimi som tiež experimentoval, maceroval som v nich rôzne odrody hrušiek a pod.
A nájdu sa aj iné domáce destiláty, slivka, marhuľa, jablko, višňa...
Roggi asi som v tejto téme dlhšie nebol, nejak som tvoj príspevok prehliadol. No ja to robím tak, že keď vypálime, tak to nechám minimálne týždeň v otvorenom demižóne. Zo súdka to stočím do fliaš a hneď nalejem čerstvé, teda nenapúšťam vodou. no možno je to tak lepšie, asi by tie straty boli nižšie, lebo u mňa sú fakt veľké. 10 % by som teda bral, u mňa je to asi 30% asi tým že to nenpúšťam tou vodou,asi to začnem robiť tak. A rok preto, že keď sme pálili, tak som si to nechal do ďalšieho pálenia, nakoľko mám iba 1 sud a ako píšeš, je to bledšie a nie je to už také intenzívne, ale tiež sa to spraví aspoň trochu. Neviem koľko by mi tam ostalo keby to necham aspoň tie 2 roky, či by mi tam pri tých mojích extra stratách ostala aspoň polovica . Dávam iba jablčkovicu, iné nepálime, alebo iné pálime len veľmi výnimočne. No menili sme už nejaké stromy, takže tento rok asi nebude nič, tak to možno tie 2 roky nechám. Teraz sme toho mali málo a nebolo to celkom podľa mojej chuti. Dal som do kvasu na skúšku vinné kvasinky, ako mi raz poradil chlapík v pálenici, že máva z jablk aspoň 10 litrov zo 100, no mali sme ešte menej ako zvyčajne asi to tomu uškodilo a aj chuť bola akási iná. Pravdepodobne to prekvasilo skôr. Ale pálenik mi poradil aby som skúsil dať do flaše sušené jablká a nchal to tak. Dosť to pomohlo a to čo mi tam moc nechutilo to vytiahlo a dosť sa to zlepšilo už asi po mesiaci. Určite to tam ešte nechám. Treba skúšať, existujú rôzne finty keď sa to pálenie celkom nepodarí podľa predstáv. Ale v sude sa to samozrejme trochu spraví. Ten tvoj sud s limousinu, tak to je pecka. Toto by som tiež chcel. Kde sa dá kúpiť? Ak by si to nechcel dať sem, tak mi napíš. Viem že limousín je top a používa sa na cognac-brandy, prípadne calvados. Ja by som ešte rád 1 sud kúpil, no teraz to bol s tým pálením a množstvom bieda. Inak tú 1. dávku si ani neviem predstaviť aká by bola, keby som to tam nechal rok . Po 10 týždňoch to bolo už fakt koňakové-teda farebne, vôňa silne dymová. Samozrejme keď bol sud nový tak som ho poriadne minimálne 5 x vypláchol, poli tam ešte piliny. Ale vypálenie bolo fakt silné, povedal by somže heavy-ako sa udáva pri barrique . Budem rád za nejaké bližšie info o tom sude prípadne aj o pálenom aké máš, kľudne do správy, aby sme to tu nezahlcovali, dik
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pokial viem tak rumy by sa mali pit pri izbovej teplote alebo s ladom (tiez idealne nizky pohar na stopke, ale nemusi byt). V lepsom podniku ti daju pohar rumu a extra pohar s kockami ladu, kedze je to cele o preferenciach. K niektorym rumom a whisky sa ten lad hodi, k niektorym nie a je to samozrejme aj o osobnej preferencii. Tu je k tomu napisane viac.
Ja pijem pri izbovej. S tym nahrievanim asi ako ktory. Bol som aj v spickovych cocktail baroch Black Angels, Tretters v Prahe a nenahrievali. Ironiou je, ze tie rumy tam boli lacnejsie ako v TN...
Mam kamarata barmana a ten mi robi z rumu aj Old Fashioned a to je ina kvalitka. Sem tam je fajn aj na lade.
Za tu cenu je to slušné brandy.
Prvý krát som pil takúto Whisky, zaujímavé chute. A vône.
Na takú degustáciu by som tiež veľmi rád prišiel
* ...no tie straty fakt - aspoň v mojom prípade veľké... - 8-10 % je naozaj veľa. Tú stratu máš veľkú možno kvôli tomu, že si nedal súdok napučať. Ja vždy pred napustením súdka vínovicou dávam na 2-3 dni doplna vodu, aby sa drevo napilo vody a nie môjho alkoholu...
* ...že už je to nutné nechávať fakt aspoň rok... - rok je málo, navyše, keď súdok použiješ viackrát. Aj najmladšie VS musí byť v súdku aspoň 2 roky. Po roku to v súdku chytí len takú jemne slabú farbu a príchuť...Po 3 rokoch v súdku som bol aj ja z toho trochu nervózny, stále farba vymočenej slamy... Potom sa to však zlomilo a krásne to začalo tmavnúť do jantárova, chuť sa vylepšovala... V tomto prípade platí : "trpezlivosť nie len ruže prináša..."
V tomto súdku 32 L (zmeska vínovice) to mám už vyše 5 rokov, isto sa blížime k XO-čku a je to poznať. Prvé vzorky môjho brandy som zarobil koncom roka a veľká spokojnosť moja, aj kamarátov. Alkohol síce klesol za tie roky z 53% na 44%, ale aj tak som to riedil na 40% takže to nebol problém. Ideálne však do súdka dávať destilát neriedený, 60-65 %.
Ďalší 32 L súdok (čistý Veltlín) bude mať zatiaľ len rok. Ten ešte ani neotváram...
Súdky mám originál na brandy, francúzske z limousinského dubu, z vnútra vypálené a používam ich len raz...
* ...aké domáce pálenky máš ?... - mám toho rôzne. Najviac je vínovice, rôzne odrody, rôzne ročníky... Iršai Oliver, Muškát moravský, Veltlín, zmesky a ich vzájomné "kupáže"...
Potom mám celkom dlhoročnú zbierku hruškovíc, ktoré som si kupoval po 1, 2, 3 - 10 L, keď sa mi z nejakého zdroja páčili. S nimi som tiež experimentoval, maceroval som v nich rôzne odrody hrušiek a pod.
A nájdu sa aj iné domáce destiláty, slivka, marhuľa, jablko, višňa...