Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Stava sa mi ze pocas mrazov mi vypadavaju zapadky, cize slapem naprazdno, cim sa to vobec ma mazat, niekde pisu olej, niekde vazelinu, mne sa zda ze vazelibna sposobi ze tie zapadky dobre nedosadaju/lepia sa, olej ze casom sa vymyje (nie je to tam vodotesne). Mal niekto rozobraty novy orech ze by vedel poradit?
Zobraziť komentár 01.03.2018 - 21:08:10
00
Ked som rozobral novy orech tak tam bola vazelina taka jemnucka a vobec nelepila, najlepsia nahrada sa mi osvedcila sram butter co sa pouziva na gufera vidlic RockShox, na dotyk je taka ista ako tam bola. Pouzivam uz dost dlho a nestretol som sa aby mi orech nefungoval a to jazdim aj v mrazoch.
Problem nastane ak sa pouzije lepiaca vazelina, cize vacsina co sa pouziva na loziska, vtedy sa zapadky lepia a orech preskakuje, takyto problem som mal ked som pouzil shimano vazelinu, a najhorsiu skusenost som mal s prevodovym olejom, na zaciatku super ale po dlhsom case ked som ho rozobral tak to bola hroza, v orechu bol cierny sajrajt a voda, olej mi totis leptal tesnenie a nasledne nebol utesneny a dostala sa do neho voda.
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 06:46:33
00
Pri mazaní orecha záleží aj na jeho konštrukcii. Napr. staršie Mavic SLR mali aj klzné ložisko. Na nich sa dávala len kvapôčka oleja na stavítka a dve kvapky na klzné ložisko. Výrobca doporučoval len olej Mavic. Oproti klznému ložisku (z druhej strany) bolo zapuzdrené ložisko a toto nebolo treba mazať. Tento orech fachčil ľahučko i v mrazoch. (nechválim ho však, mal svoje muchy)
V Šimaňáckom orechu (nemal som ho ešte rozobratý) mám zrejme vazelínu a pri mrazoch lepí stavítka. Podobne sa mi správa a DT Swiss.
Teda nedá sa všeobecne povedať, čím mazať orech v zime. Zrejme to chce menej maziva a redšieho, resp. chladu odolnejšieho.
Klasický bike nie je veru výrobcom stavaný na mínusové teploty. (rovnako funkčne začínajú zlyhávať aj iné komponenty ako napr. ťažší chod vidlice)
V minulosti, kedy neboli ešte kvalitné auto oleje, dával sa za zimné obdobie redší a na leto hustejší.
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 07:50:43
00
Som sa zle mozno spytal, ano su vselijake orechy ale rec bola o tom najzakladnejsom - dve rady guliciek, medzi nimi 2 zapadky, ziadne tesnenia, srobuje sa na stred kolesa dutym srobom cez taky 8-cipy kvietok. Lebo je to akysi cudny patent - lepkava vazelina tam urcite musi , inac si neviem predstavit ako tam dostanem tie gulicky ked ich nou nenalepim na konus, ale ono zasa ta vazelina sa nemoze dostat k tym zapadkam (treba jej tam ozaj asi menej).
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 08:34:52
00
Kým nezhodíš orech, nevieš či na západkách nie je vazelína. V orechu sa dá aj nájsť riaden bordel. Prach, blato, voda vedia svoje spraviť. Zhoď ho, prečisti a západky len jemne naolejuj. (tak aby sa olej nešíril a nemiešal s vazelínou na guličkách)
V stredu som doviezol nové kolesá. Dal som ich do vymrznutej garáže. Včera som ich odtiaľ vzal a zistil som, že priemyselné ložiská majú veľký odpor. Rapotanie západiek som skoro vôbec nepočul. Keď sa v teple trochu prehriali, už sa točili ľahko a západky rapotali. Vazelína a aj hustejší olej môžu v zime robiť galibu. S tým treba rátať.
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 08:53:29
10
ppi
Ved preca na gulicky das lepkavu vazelinu a na zapadky das nelepkavu, takto som to robil ked som mal tento stary system.
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 09:34:40
00
Ej, niekto tu "odborne" rozdeľuje vazelínu na lepkavú a nelepkavú. Môžeš to nám laikom vysvetliť?
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 10:20:46
01
Das si vazelinu medzi palce a hned zistis ktora je lepkava a ktora nie, lepkave su vacsinou tie na loziska, kde sa pise ze je proti vymytiu vodou, a napriklad ta sram buter medzi palcami vobec nelepi, proste odtiahnes palce bez odporu. Ale teraz neviem zeci sa nepitas sarkasticky :D

Aj v tomto "odbornom" clanku spomina Turbi ;) ze treba pouzit na zapadky "nelepivu" vazelinu
https://www.mtbiker.sk/clanky/5762/servis-telesa-volnobehu-orecha-shimano.html
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 10:37:56
00
Take clanky beriem s rezervou, poomiela tam chlap vsetko mozne ale na to podstatne, na com pada cela robota neupozorni, alebo skor domota - tam pise ze dava pod gulocky nelepivu vazelinu - co je to za nelepivu vazelinu co udrzi gulicky ale neprilepi zapadky?
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 13:11:16
00
inac mas to odskusane? lebo mne aj ked som na gulicky prve pouzil nelepivu vazelinu tak ta udrzi tie malicke gulicky na mieste pocas montaze,a zapadky maju ten pruzny prstenec ktory ich odtlaca takze ich neprilepi, gulicky nic take nemaju. Inac najlepsie znalosti ziskas praxou, je zbitocne tu diskutovat to ci ono a domnievat sa o tom, ci je to dobre alebo nie, chceme ti poradit aby si to nemusel v podstate demontovat znova lebo ti to nefunguje, ale mam pocit ze tu radu nechces prijat.
Zobraziť komentár 02.03.2018 - 14:06:46
00
keď som si skladal orech, tiež som to urobil ako to tu vyššie píše mireq1, guľôčky potrel klasickou hustou lepivou vazelinou, západky a ich zuby som okydal nelepivou vazelinou. Lepkavosť som zistil napr. tak, že som nabral kvapku vazeliny na koniec skrutkovača a keď sa v nej gulička udržala, tak bola lepivá a keď nie tak nelepivá :) Samozrejme prvé skladanie orecha bolo s klasicou vazelinou a západky prestali rapkáť po pár otočkách.
Zobraziť komentár 03.03.2018 - 06:43:53
00
No ale ja ziadnu "nelepkavu" vazelinu nemam, a tipujem bezne sa nikde nevyskytuje v domacich zasobach/po lokalnych obchodoch, zas to niekde cez eshop hladat, vyvalit 10-20 eur za flasticku plus s/h (tipujem), stale neisty vysledok, ked uz mam tyzden nosit takuto kravinu v hlave to uz porad kupim cely naboj a o.i. uz to mam aj tak hotove.
Zobraziť komentár 03.03.2018 - 08:24:50
00
ja ani neviem urcit ci mam "lepivu" alebo "nelepivu", mam iba jednu, gulicky v nej drzia dost na to aby som to poskladal. na zapadky kvapnem olej a problem sa vyskytol zatial len 2x (za dlhe roky pomerne intenzivneho aj zimneho jazdenia) ked sa dnu dostala voda a ta tam zamrzla.
vazelina je castrol LMX, predtym nejaka stara nazltla grafitova co bola v maznici.
Zobraziť komentár 03.03.2018 - 09:24:04
00
lepiva vazelina je napr. vazelina s oznacenim A00. ale do orecha by som ju nepozival, nevidim dovod pouzivat lepivu vazelinu, skor pouzit kvalitnu vazelinu do lozisk.
Zobraziť komentár 03.03.2018 - 10:07:43
00
Neviete niekto akú vazelinu do orechu hope pro 2? Na videu tam dávajú nejakú modrú, ale každý na internete hovorí niečo iné.
Zobraziť komentár 01.06.2020 - 22:06:05
00
keyboard_arrow_up