Lokalizácia
Formulár sa odosiela
No musim priznať, že chvíľu som mal iné asociácie kým som si nevšimol, že na konci toho "drúka" je miska ... :rofl:
Zobraziť komentár 02.01.2019 - 15:30:37
00
arrow_leftscarinko napísal:
Chalani, na vianoce pribudol aj V60 dripper
Kedze nechcem zbytocne vyhadzovat vela kavy, viete dat tip ako nastavit mlyncek? A este otazka, da sa tonpouzit aj s obycajnou varnou konvicou alebo to ani nemam skusat a rovno zhanat taku tu s tenkou vylevkou?


Na začiatok sa dá aj s normálnou konvicou, ale lepšie je vodu preliať napr. do konvičky ako písali predrečníci. Výhodou väčšieho zohriateho objemu vody však je, že nestráca počas zalievania tak rýchlo teplotu. S "gooseneck" konvicou sa pracuje oveľa pohodlnejšie, je to proste "iná káva":). Lepšie sa mieri a reguluje prúd vody. Okrem toho na obyč. konvici, keď sa zalieva slabým prúdom, tak voda steká dole po konvici. Ja používam kombináciu:
https://www.gourmetkava.cz/sk/konvice-na-vareni-vody/hario-buono-1-l-varna-kanvica-vkb-100hsv-341p
https://www.gourmetkava.cz/sk/prislusenstvo-ku-kave/digitalny-teplomer-rhinowares-575p .
Pokiaľ človek netrvá vyslovene na elektrickom ohreve a "made in china" :), tak za tie peniaze nemá zmysel čínu riešiť. Stačí jednu z tých dierok vo vrchnáku mierne zväčšiť a teplomer tam pekne sadne a aj dĺžkovo to sedí. Nastaví sa teplota tak o 1 stupeň menej ako očakávam ( ono to ešte trochu dojde ) a keď to zapípa, vypnem ohrev, opláchnem/ohrejem filter, nasypem kávu, nastavím váhu a akurát to ochladne ako potrebujem ( teplomer tam mám stále strčený ) a zalievam. Celkom dobre je mať aj špec. váhu so stopkami - má dôležitú funkciu oproti obyčajným kuchynským váham, že sa sama nevypína uprostred "práce". Tu už by som kľudne volil čínu (neprichádza to do priameho styku s výsledným produktom, na rozdiel od kanvice a teplomera), lebo tam sa dá kúpiť za 10-15 eur.
Najdôležitejšia je ale surovina - svetlejšie pražená káva. Ja osobne preferujem ovocnejšie kávy. So svetlosťou praženia súvisí aj teplota vody. Ďaľšia dôležitá vec je zvoliť si pomer vody a kávy. Na nete je spústa receptov, kde sú rôzne pomery a množstvá kávy. S pomerom a množstvom vody súvisí aj čas extrakcie a mletie.
Je dobre si zapisovať údaje o každom "shote" :) aby to vedel človek korigovať.
Keď začneš s menším množstvom kávy ( povedzme 12 g ) a pomerom 1:13 ( je trochu silnejšia ), mlynec v strede rozsahu ( možno u espresso mlynca, aj v 2/3 rozsahu ), voda 93 a zalievaš kým neminieš očakávané množstvo vody ( čas môže byť kľudne medzi 2 - 4 minúty ), tak sa to podľa mňa vždy bude dať vypiť ( v prípade, že máš dobrú kávu ). Potom sa už človek môže hýbať so spôsobom zalievania, časom zalievania/mletím, množstvom vody, s teplotou vody . Tak ako u espressa je dobré meniť len jeden parameter. Oproti espressu tu nie je taká "ostrá" hranica medzi dobrá a zlá, neplatí žiadne 25/25 a pod. . Na druhej strane so zlou kávou to bude vždy len zlé, t.j. nedá sa trénovať s nekvalitným materiálom :(
Osobne používam na drip ( nie klasický spôsob cleveru, ale posadí sa hneď od začiatku na hrnček ) aj kombináciu CleverDr. + Moccamaster filtre a tu je potrebné hrubšie mletie, čim pádom je to menej citlivé na čas.
Zobraziť komentár 02.01.2019 - 17:46:56
02
arrow_leftgekonko napísal:
Šťastný nový rok 2019 všetkým *****!

a kávopičkám nie? :P
Zobraziť komentár 02.01.2019 - 18:29:05
00
Niečo neviete poradiť na štýl "dosing funnel", t.j. nástavec na sitko pri mleti do paky, aby som kávu netratil kadetade? Pozeral som CZ SK shopy a nič. U aliho sa mi nepáči tvar. Chcel by som dačo nerezové, na 58mm sitko. Dočasne to na hanbu sveta riešim kolieskom na vykrajovanie "lineckych"... Ale nie je to ono, účel síce plní, ale vyzerá to hrozne a hlavne nie úplne sedí.
Zobraziť komentár 02.01.2019 - 21:01:01
00
Tidaka je za ľudovú cenu : https://www.tidaka.net/de/trichter.html

... no oproti Londinium je to polotovar : https://londiniumespresso.com/store/accessories/londinium-espresso-distribution-funnel

A áno , aj v tomto prípade platí , že drahšie je “ lepšie “ ... sorry , ale tak to už chodí .
Zobraziť komentár 02.01.2019 - 21:15:10
00
arrow_leftroman_ napísal:
Niečo neviete poradiť na štýl "dosing funnel", t.j. nástavec na sitko pri mleti do paky, aby som kávu netratil kadetade? Pozeral som CZ SK shopy a nič. U aliho sa mi nepáči tvar. Chcel by som dačo nerezové, na 58mm sitko.

Tidaka je fajn, spracovanie je veľmi kvalitné, niet mu čo vytknúť a plní účel na 100%. U Tidaky je dobré, že pri stejnej výške rôznych lievikov (napr. pre single LM/VST 7g a štandardný double 58mm) je nastavenie držiaka portafiltra na mlynci rovnaké.
Ak toľko dať nechceš a/alebo nepotrebuješ riešiť výškovú kompatibilitu LM single a štandardný double, nebál by som sa skúsiť napr. https://www.aliexpress.com/item/58mm-Aluminum-Coffee-Dosing-Ring-Funnel-For-Portafilters-Espresso/32957480004.html, určite splní základný účel.
Zobraziť komentár 02.01.2019 - 22:50:24
00
arrow_leftRamon1 napísal:
Tidaka je za ľudovú cenu : https://www.tidaka.net/de/trichter.html
... no oproti Londinium je to polotovar : https://londiniumespresso.com/store/accessories/londinium-espresso-distribution-funnel
A áno , aj v tomto prípade platí , že drahšie je “ lepšie “ ... sorry , ale tak to už chodí .

Trošku rozveď do detailov porovnanie "polotovar" Tidaka vs. Londinium, nech viem, čo si kúpiť nabudúce :)
Mimochodom, funnelov je na trhu plná prdel, napr. http://www.oehandgrinders.com/OE-Aluminum-Portafilter-Dosing-Funnel-_p_24.html, https://decentespresso.com/funnel, https://www.espressogear.com/Impod-Dosing-Funnel, https://www.duismanncoffee.com/product/orphan-espresso-ipanema-58mm-aluminum-dosing-cylinder/. Niektoré sú aj o dosť drahšie ako L., sú "lepšie"?
Zobraziť komentár 02.01.2019 - 23:06:13
00
https://www.aliexpress.com/item/EK43-Grinder-Aluminuml-Intelligent-Dosing-Ring-for-Brewing-Bowl-Coffee-Powder-for-Espresso-Barista-Tool-for/32919479662.html?
... tiež lievik, ale zaujimavý s tamperom
Zobraziť komentár 03.01.2019 - 00:38:21
00
a dokonca aj klon slavnej espazzoli
https://www.aliexpress.com/item/BYUAN-HOME-Coffee-maker-tools-cleaner-coffee-machine-brush-coffee-tools/32858529558.html?
Zobraziť komentár 03.01.2019 - 00:44:31
00
arrow_leftgekonko napísal:

To nie je tamper, ale single dosing zatka: zalozis lievik na mlynec, das zatku, nasypes kavu, zdvihnes zatku - kava spadne do mlynca, spustis zatku spat. Ale malo by sa to zakladat do mlynca, ako v nadpise (EK43), nie na paku, tam to velky zmysel nema. Paradny objav :y: , je to kopia cohosi znackoveho, ale cinania asi nepochopili zmysel.

Edit: Nasiel som to, https://lynweber.com/product/blind-tumbler/, ale pouziva sa mierne inak, ako som si pamatal a napisal hore...
Zobraziť komentár 03.01.2019 - 00:47:26
00
Peter ma pravdu ... žiaden tamper . Originálne to bolo vymyslene na ručný mlyn LWW HG1.

Tidaka je výborná no drží na košiku tým , že ma na spodku “ žliabok “ . Ľahko skĺzne pri pokusoch zarovnat povrch kavy pohybom páky do bokov . Londinium ma odlišný koncept , kde spodné “vybratie” sa zasúva do misky . Je extrémne presne vyfrezovane a drží ako prilepený ... Tidaka umožňuje na druhej strane tamping cez naložený “funel” / tamper Buna cafe 58,35 / , Londinium funel musíš vybrať . Ale , odkedy používam OCD a Pullman redistribution tool , stráca u mna tamping cez funel zmysel . Preto je pre mna Londinium top voľba ...

Ináč istého času som skoro kúpil ten na obrázku . Šikovný je
Zobraziť komentár 03.01.2019 - 03:02:39
00
Diky všetkým čo poradili, porozhliadam sa.
Zobraziť komentár 03.01.2019 - 10:25:51
00
Ramon1Tidaka bola umyselne tak konstruovana, aby sa dalo cez lievik tampovat, ma lieviky na standardny tamper 58mm aj "plus" verziu na 58.6mm, nenazyval by som to nedostatkom, je to zamer. Tam, kde to konstrukcia dovoluje, tiez zachadza dovnutra (verzia pre 41mm tamper a LM misku). Pokial sa pouziva na kavu len jedno sitko s lievikom, tak sa da vybrat hociaky lievik a nastavit ci vyrobit drziak portafiltra na mlynci podla neho. Ak sa strieda viac sitiek (teda hlavne LM/VST 7g a standardne sitka), tam uz je dolezita jednotna vyska "zostavy" paka/sitko + lievik. Zrejme teda sitko VST 7g nepouzivas na stejnom mlynci, kde pouzivas lievik Londinium, alebo nepouzivas vobec.
Zobraziť komentár 03.01.2019 - 10:39:28
00
Mám otázku na Rancilio Silvia, oplatí sa investovať do toho Pid ( cca 300 € ) alebo stačí základ bc .
Zobraziť komentár 04.01.2019 - 14:36:19
00
ja by som to napr teraz potreboval vediet aky to ma tlak lebo v poslednej dobe sa to sprava ozaj divne,
kava zacina tiect tak v 10-12. sekunde ked ma byt vysledok okolo 25-30g kavy na 25-30s (31-37s od zmacknutia)
niekedy mam pocit ze ma maly tlak a nevie to pretlacit a potom sa to spusti dost rychlo a dobieha.

napr vcera som robil 2 kavy resp 4 lebo prva bola 17g a sla relativne v pohode aj ked zacala tiect neskor, tak som dalsiu dal o 0,4g kavy menej reku pojde lepsie a prd makovy, zacalo tiect po 17s a natieklo mozno 15g, chutovo dobre ale malo. Tretia som teda ubral na 16g a este horsie, natieklo sotva 10g. Stvrtu som teda zhrubol mletie o jeden dielik a 16g a natieklo tych 30g na 25s zas celkom v pohode, zacalo okolo 6.sek tiect.

Prílohy:

IMG_20190103_172453.jpg
IMG_20190103_172453.jpg 319.09 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 04.01.2019 - 15:13:47
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up