Pokiaľ sa cesta nedá vyšlapať kvôli zlému terénu na prevode 1:1, bude rozumnejšie to otočiť. Sám som tak párkrát urobil.
Moc nevidím zmysel ťahať gravela silou-mocou do terénu kam chodia na HT 😔
Ultimátne riešenie pre viac terénne zameraný gravel je vpredu business a vzadu párty: eTap páky + Eagle AXS. Podobne, keď vyjdú 12r cestné sady Shimano a 12r Di2 MTB, bude to isté aj na Shimane. Ešte sa dá aktuálna 11r XT Di2 + trebárs Ultegra Di2 páky, len je tam trošku menší rozsah. Ja ale pôjdem do 2x11 46/30 na 11x34, to mi bude stačit
Ghost Road Rage ma 46/36 kluky, vzadu 11/30 na Ultegre. Najprv som bol trosku v rozpakoch,ale teraz asi po1000 km som spokojny. Ale tych 36 v predu je vela,dsl som tam 34 zatial,lebo 36 v terene velmi nepomôže. Vzadu to zobralo 32, 34 uz bolo nad sily. Tych 46 zubov krasne umozni vyuzit cely rozsah kazety ,hlavne tazsie prevody,ktore sa bezne radia iba z kopca 50/11...
S dlhym ramienkom 42z. Pri 46z to uz neradi vsade idealne a je celkom babracka to nastavit.
mhmm, moze byt - na inych ramoch. 11-46 mi na Author Ronin SL 2018 po nastaveni radilo stopercentne a detto 11-46 mi radi bezchybne aj na Cannondale Slate APEX-1 2017.
EduardBenda ja vážim 105kg, plus mínus ako sa najem a napijem. Teda cca toľko, koľko väčšina bikerov aj s batožinou, veľa z nich aj menej váži dohromady ako ja sám. Na gravely mám prevodník 50/34T a kazeta 11-32, je to 2x9 Sora. Stúpanie v BA na Kolibu ako idú trolejbusy bez problémov, výjazd na Biely kríž od Železnej studničky bez problémov, výjazd na Biely kríž z Koliby po červenej cyklistickej značke cez les tiež bez problémov, až na pár úsekov, kde proste buď som si tade netrúfal na gravely ísť (kamoš na fulle tiež rozmýšľal 2x nad tým, či to dá) a jedného alebo dvoch prudkých stúpaní, ale tam som nemal problém, že to neutiahnem, ale že pri zábere mi prešmykovalo zadné koleso na najľahších prevodoch s proste nechcel som sa strepať dole. Ja na SPD nejazdím, mám klasické tenisky a pedále. Áno viem, že tu v komunite to je hriech, ale napríklad v lete v sandáloch je to pohodlnejšie ako teniskách či tretrách a zase nejak to nehrotím. Priemernú rýchlosť po hrádzi pri cca 60km výlete mám okolo 22km/h. Samozrejme pre miestnych borcov málo, ale okrem žiletkárov v skupinkách, či miestnych express jazdcov, čo tam vidím každý deň nie je veľa rýchlejších ľudí.
No prave som sa sral s presmykacom na graveli a rezignujem. Nejde to nastavit. Aspon ten moj. Dorazy su uplne uvolnene na max a bud to sucha o klietku na 34/34 alebo na 50/11. Skusal som aj Henryho video z mtbiker dielne ale moj presmyk ma asi nejaky mensi rozsah alebo neviem. Asi fakt prejdem na jeden prevod vpredu a hentu kravinu zahodim.
Jano1987..zabudol si dodat, ze v okoli bratislavy su len brdky a nie kopce. na jednom kopci das tak 250 vyskovych metrov a to ti pomalicky stupa. Skus ist aspon na braunsberg a vynasob tu dlzku troma - dostanes jeden kopec, a potom si predstav takych das aspon 3-4 za den. Normalny vyjazd ked to myslis s bikepackovanim trochu viac a nejdes len okolo neusidleru das 150km a 2000 vyskovych denne. Je ine mat 100 kil + 10 bicykel a ine 70 kil a 25 bicykel...ver tomu ze ten druhy to ma tazsie. Jeho slachy, svaly, kosti nie su zvyknute na taku zataz.
PS. ked pojdes ten braunberg tak si spomen ze som to vysiel na 30 rocnom oceliaku na prevode 42x24 - rychlejsie ako polovica skupiny.
PS2 rad pojdem niekedy stebou tu cervenu na graveli..
Ja som na novú sezónu poriešil 46/30 kľuky: https://www.bike24.com/p2344423.html a dozadu 34z kazetu. Bude to stačiť aj na strmšie výšlapy aj na celkom dobrú rýchlosť po rovine. Chodievam pár úsekov, kde je sklon už dosť strmý a nevidím dôvod sa variť na 32 vpredu a 34 vzadu. Sú to samozrejme úseky aj na MTB ale v pohode zjazdné na graveli. Chcem si to v pohode odjazdiť, ale v strmých pasážach strácam zbytočne sily s veľmi nízkou kadenciu a keď má človek za sebou už pár desiatok km, tak to pomôže. Gravel mám na pohodu a nie na zodratie sa. A prejdem s ním 80 percent toho, čo na MTB, keďže obieham bežné maratónske povrchy, žiadny AM:EN. A chcem toho pobehať tento rok ešte viac, takže možnosť si v prípade potreby podradiť na ľahší prevod beriem ako plus...
ftu2 ja rozhodne nie som namakaný, podľa správnosti by som mal vážiť minimálne o 20kg menej. Normálne sedím 9 hodín cez týždeň v robote, keď nie je mokro a sneh, tak chodím 10km do a z roboty na biku. V lete keď pekne tak po ceste z práce si to natiahnem. Pár krát do mesiaca dám cez víkend 40-60km niekde okolo BA. Žiaden špeciálny tréning ani nič také.
misko_hrasko sám mám starý Favorit, vpredu 52/48 či tak nejak, vzadu niečo 6 rýchlostné a nemám s tým problém nikde v okolí BA. Samozrejme Alpy sú niečo iné, zase na druhú stranu keď na to nemám kondičku, tak tam nejdem. Človek môže mať mať najlepšiu výbavu aká sa dá zohnať, ktorá reálne dokáže pomôcť vo výkonoch, ale reálne vždy záleží od človeka. Keby som teraz posadil kamoša na bike za 10 tisíc, po 10km je KO a nezvláda to. Taký Sagan či niekto podobný, keď mu dám starú Libertu či niečo také, tak zajazdí lepšie ako 99% populácie. Samozrejme potom veľa robí aj povrch na ktorom sa jazdí. 7% stúpanie na asfalte bude menej náročné ako 7% stúpanie na lesnej ceste plnej štrku, koreňov a podobne. Reálne ja sám neviem, či mám na to, aby som dal čo ja viem 3 dni za sebou 130km každý deň.
Čo sa týka prevodov, samozrejme vhodný výber vie dosť pomôcť, skôr som tu narážal na to, že niektorý ľudia sa tu snažia robiť rôzne hybridy a harakiri aby dosiahli niečo, čo už teraz existuje. Pokiaľ mi napríklad 50/34T a 11-32z nepostačuje, tak si budem hľadať napríklad 46/30T a vzadu 12-34z napríklad. Nebudem vymýšľať, že nechám 50/34T a dozadu budem cpať 11-42z a aby sa to nejak dalo prehadzovať, tak tam budem dávať nejakú šialenú prehadzovačku, čo aj tak nebude zrejme dobre sedieť. A keďže to celkom nesadne, tak to budem podkladať podložkami a potom ohýbať ramienko a neviem čo všetko ešte. Výrobcovia ozaj nie sú blbý, samozrejme občas sa nie vždy všetko podarí ako chcú, ale výber je veľký, tak si človek vyberie čo potrebuje.
len tam mas triple Q-factor - ak Ti to nevadi - a treba pobrowsovat, aky to ma chainline, ale to zrejme pude
detto, ci dokazes ist s presmykacom na vysku 44 ci 42 ci 40 zubov. ak je na objimke - bez problemov, na navarke treba zistit, ale aj na to su hacky ako znizit vysku montaze presmykaca
Ja som na novú sezónu poriešil 46/30 kľuky: https://www.bike24.com/p2344423.html a dozadu 34z kazetu. Bude to stačiť aj na strmšie výšlapy aj na celkom dobrú rýchlosť po rovine. Chodievam pár úsekov, kde je sklon už dosť strmý a nevidím dôvod sa variť na 32 vpredu a 34 vzadu. Sú to samozrejme úseky aj na MTB ale v pohode zjazdné na graveli. Chcem si to v pohode odjazdiť, ale v strmých pasážach strácam zbytočne sily s veľmi nízkou kadenciu a keď má človek za sebou už pár desiatok km, tak to pomôže. Gravel mám na pohodu a nie na zodratie sa. A prejdem s ním 80 percent toho, čo na MTB, keďže obieham bežné maratónske povrchy, žiadny AM:EN. A chcem toho pobehať tento rok ešte viac, takže možnosť si v prípade potreby podradiť na ľahší prevod beriem ako plus...
ahoj, velmi dobre Ti rozumiem, podobne to vidim aj ja co sa tyka gravelu .
Nutnost lahsich prevodov som si uvedomil naplno tento rok, ked som isiel z Harmanca cez horsky hotel Kralova studna na Kriznu - po cyklotrase.
Z Harmanca na Kralovu studnu - okrem jedneho strmeho vymleteho cca 100 m useku som som vsetko vysiel na 40/46 max., z hotela na samotnu Kriznu som uz cca 60-70 % siel vedla bicykla.
Kondicia/technika jazdy/typ bicykla/typ a tlak pneu boli v poriadku , na ten teren chybali len lahsie prevody...
Chlapika na MTB, co som predbehol cestou na hotel, som "pustil" pred seba - lebo on mal 1 x : 32/51 a ja len spominnaych 40/46.
Ja nechápem to šaškovanie. Nie som mega športovec, ani najľahší, ale na gravely mám Soru 2x9 Koyuk 1.0 z 2019 a vyliezol som všade. Aj na Biely kríž v BA po tej lesnej cestičke. Kam už neviem vyliezť, tak tam už rýchlejšie už tlačím bike do kopca. Táto metóda pokus-omyl bude drahá. Čo sa týka trieskania reťaze o rám, za pár € som kúpil ochranu rámu, vyzerá dobre a problém vyriešený.
Mus8m sa pridat. Spekuluje sa tu ako gitka s penazenkou ze menit retaz a to uz celkom sisi ? Vsak trocha rozumu nebudem kombi 30z pilu s 11 zubovym pastorkom cesta vrlka pila mensie prevody a teren v plane uphill mala pila vacsie pastorky a pripadne predlzit kotvu prehadzovacky vzdu aby sa zmestilo 40z pastorok . Moc to kombinujete chlapi . Ako motorkari hovorievaju menwj *****vat - viac jazdit
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Moc nevidím zmysel ťahať gravela silou-mocou do terénu kam chodia na HT 😔
mhmm, moze byt - na inych ramoch. 11-46 mi na Author Ronin SL 2018 po nastaveni radilo stopercentne a detto 11-46 mi radi bezchybne aj na Cannondale Slate APEX-1 2017.
teraz je tendencia aj obycajne cestaky osadzat prevodmi 50/34 - 11/34, takze este lahsie ako mas ty. a to nieje nalozeny gravel, pripadne dievca na graveli.
https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/cestne-bicykle/cannondale-synapse-disc-105-2019-cestny-bicykel.html
PS. ked pojdes ten braunberg tak si spomen ze som to vysiel na 30 rocnom oceliaku na prevode 42x24 - rychlejsie ako polovica skupiny.
PS2 rad pojdem niekedy stebou tu cervenu na graveli..
misko_hrasko sám mám starý Favorit, vpredu 52/48 či tak nejak, vzadu niečo 6 rýchlostné a nemám s tým problém nikde v okolí BA. Samozrejme Alpy sú niečo iné, zase na druhú stranu keď na to nemám kondičku, tak tam nejdem. Človek môže mať mať najlepšiu výbavu aká sa dá zohnať, ktorá reálne dokáže pomôcť vo výkonoch, ale reálne vždy záleží od človeka. Keby som teraz posadil kamoša na bike za 10 tisíc, po 10km je KO a nezvláda to. Taký Sagan či niekto podobný, keď mu dám starú Libertu či niečo také, tak zajazdí lepšie ako 99% populácie. Samozrejme potom veľa robí aj povrch na ktorom sa jazdí. 7% stúpanie na asfalte bude menej náročné ako 7% stúpanie na lesnej ceste plnej štrku, koreňov a podobne. Reálne ja sám neviem, či mám na to, aby som dal čo ja viem 3 dni za sebou 130km každý deň.
Čo sa týka prevodov, samozrejme vhodný výber vie dosť pomôcť, skôr som tu narážal na to, že niektorý ľudia sa tu snažia robiť rôzne hybridy a harakiri aby dosiahli niečo, čo už teraz existuje. Pokiaľ mi napríklad 50/34T a 11-32z nepostačuje, tak si budem hľadať napríklad 46/30T a vzadu 12-34z napríklad. Nebudem vymýšľať, že nechám 50/34T a dozadu budem cpať 11-42z a aby sa to nejak dalo prehadzovať, tak tam budem dávať nejakú šialenú prehadzovačku, čo aj tak nebude zrejme dobre sedieť. A keďže to celkom nesadne, tak to budem podkladať podložkami a potom ohýbať ramienko a neviem čo všetko ešte. Výrobcovia ozaj nie sú blbý, samozrejme občas sa nie vždy všetko podarí ako chcú, ale výber je veľký, tak si človek vyberie čo potrebuje.
akoze by nie, napr :
https://www.spacycles.co.uk/m2b0s109p3383/SPA-CYCLES-Super-Compact-Chainset-with-Zicral-Rings
len tam mas triple Q-factor - ak Ti to nevadi - a treba pobrowsovat, aky to ma chainline, ale to zrejme pude
detto, ci dokazes ist s presmykacom na vysku 44 ci 42 ci 40 zubov. ak je na objimke - bez problemov, na navarke treba zistit, ale aj na to su hacky ako znizit vysku montaze presmykaca
ahoj, velmi dobre Ti rozumiem, podobne to vidim aj ja co sa tyka gravelu .
Nutnost lahsich prevodov som si uvedomil naplno tento rok, ked som isiel z Harmanca cez horsky hotel Kralova studna na Kriznu - po cyklotrase.
Z Harmanca na Kralovu studnu - okrem jedneho strmeho vymleteho cca 100 m useku som som vsetko vysiel na 40/46 max., z hotela na samotnu Kriznu som uz cca 60-70 % siel vedla bicykla.
Kondicia/technika jazdy/typ bicykla/typ a tlak pneu boli v poriadku , na ten teren chybali len lahsie prevody...
Chlapika na MTB, co som predbehol cestou na hotel, som "pustil" pred seba - lebo on mal 1 x : 32/51 a ja len spominnaych 40/46.
Mus8m sa pridat. Spekuluje sa tu ako gitka s penazenkou ze menit retaz a to uz celkom sisi ? Vsak trocha rozumu nebudem kombi 30z pilu s 11 zubovym pastorkom cesta vrlka pila mensie prevody a teren v plane uphill mala pila vacsie pastorky a pripadne predlzit kotvu prehadzovacky vzdu aby sa zmestilo 40z pastorok . Moc to kombinujete chlapi . Ako motorkari hovorievaju menwj *****vat - viac jazdit