Je už možno čas upriamiť viac pozornosť na kotúčové brzdy v oblasti cestných bicyklov. Už sa tu toho popísalo veľa a samostatnú tému som nenašiel (mohol som prehliadnuť). V MTB výhody určite pozorovať. Na ceste to určite tiež môže pozitívne pomôcť. Aké sú teda skúsenosti? Na horskom mám skúsenosť, že pri väčšej rýchlosti kotúč "bzučí". Cestný bicykel dokáže ísť o 50% rýchlejšie, čím môže byť tento nepriaznivý efekt v silnejšom prejave...
Ake mate skusenosti so 140mm kotucmi na cestaku? Ma to dostatocny brzdny ucinok? Chcem hodit na bike SLX kotuce, ale rozmyslam ci stacia 140 alebo bude treba 160mm.
Bude to na gravel biku s ktorym pojdem iba do lahkeho terenu (polne a lesne cesty) a samozrejme cesta.
Uplne stacia 140. Na cestaku je problem s gripom gum a nie brzdou samotnou. So 140mm to das do fleku v hociakej rychlosti. Gravel plaste mozno ubrzdia o nieco viac, ale aj tak budu najslabsim clankom plaste a nie kotuc.
Tiez mam 140-tky P+Z a som spoko. Predtym bol vpredu 160 a vzadu 140 a pocitovo to brzdilo este lepsie. Hlavne z vacsej rychlosti 160 vpredu ubrzdi rychlejsie, aspon pocitovo (nemeral som to). Ono pri prednom nehrozi zablokovanie a smyk za normalnych okolnosti takze tam ma vacsi kotuc zmysel napr. ak jazdec vazi viac alebo len chce mat este vacsiu istotu. Mne staci v nasich podmienkach 140.
Daval som tu v inej teme fotky z opravy ramu Pinarello, a kedze som sa babral aj s vidlicou, tak som tam hned supol adapter na kotuc. Brzda je zatial provizorna, pravdepodobne tam pojde formula. O pevnost nemusi mat nikdo obavy, adapter je prilepeny priemyselnym lepidlom, spoje prelaminovane uhlikovymi vlaknami a navyse vidlica je v celej dlzke odspodu az nahor spevnena takisto uhlikovymi vlaknami vpredu aj vzadu. Na foto je stav po odbaleni a hrubom zacisteni. Zadna ale bude musiet zostat rafikova... aj ked aspon bude hydraulicka...
Ahojte, viete mi poradiť, či sa dajú (keď áno za koľko) vymeniť kotúčové brzdy tektro spyre za nové Shimano 105?
Ide o bike Kellys ARC 50 2019. Brzdové páky sú už nové Shimano 105 (19) ST-R7000 Dual Control. Bude treba vymeniť aj tie?
Ale ved Spyre su mechaniky ovladane lankom, tak ako Vcka. 105 su hudrauliky. Tzn. vsetko inac - dualy, hadice, cele brzdy...
Co ti Spyre nestacia? Mam ich na cestaku a za 3 roky ani najmensi problem.
Vacsinou staci nebyt lenivy a pouzit obycajny Google, alebo len sa pozriet okolo seba.
Ale pomozem ti: Napr. v tunajsom Mtbiker.sk Shope si najdes, ze dualy 105 s brzdami stoja 2x190,-,dalej budes potrebovat hadice a drobny material, mozno aj kotuce aby sa Sh platnicky nebili so Spyre kotucmi, zaplatit prácu/mechanika,atd. A nevieme ci tvoj ram nema nejaku prekazku, ktora by pouzit hydrauliky vylučovala. Ked si to spocitas,tak to este stale chces?
Stare dualy predas. Za to dostane tiez slusnu sumu. Jedina prekazka je, ci mas v rame dost miesta na hydraulicke lanko. To treba zistit skor ako sa pustis do konverzie. A ked pouzijes prasiatka z MTB usetris par eur.
Dnes som montoval brzdu na cestnu vidlicu.., moja prva 12mm pevna oska co som chcel vyskusat oproti QR9 ...a prekvapilo ma ze skrutky na upevnenie brzdica nie su standartne M6 ale iba M5... nejako sa mi to zda moc subtilne, tak som dal radsej pevnejsie skrutky...
Otazka teda: je to nejaky staro-novy standart , alebo cisto nahoda ze niekto vyrobil seriu vidlic s M5..? Lebo brzdice ani tie sfericke podlozky som este s mensimi dierami nevidel, vsetko fici na M6..
Chcel som napisat prasa, ale urcite by sa ozval niekto iny ze ci sme na druzstve...a u aut uz som pocul aj nazov baran...
a nie je to flat mount... klasicke vystupky na vidlici ako post mount..len vo vnutri su zalepene M5 zavitove vlozky
ahojte, chcem sa poradit, mam novy cestny bike na kotucoch a pri zjazdoch takych strmšich kde naberem rychlost 60-70km/h mi zacne vibrovat predne koleso resp hadzat na jednu druhu stranu, a netusim cim to je... ked zjazdujem tak brzdim oboma brzdami /predna + zadna/, mozno sa mi prehrieva kotuc... netusim, mozno vietor. Bike je karbon Basso kotucove brzdy ultegra, brzdne platnicky bez chladica, kolesa karbon 50mm, plaste 25ky continental 5000. Dik za radu je to dost neprijemne.
a presne totok to robi, raz sa mi to stalo na starom cestaku s rafikovymi brzdami ale od kedy som tam mal karbonove kolesa tak nic, a tiez som poriadne dotiahol rychloupinac, a zas sa mi to stava teraz na kotucovych brzdach, dik za clanok idem ho prestudovat
Nie su riadidla nahodou na to aby sa pevne drzali?? problem poznam z motoriek, potrebujes ist este rychlejsie a prestane to samo od seba, niekedy staci ak ti veje tricko a rozkmitas cely bicykel. Odporucam vystrcit vuecej lakte von a preniest vahu na predne koleso a mas pokoj
...bike na kotucoch a pri zjazdoch takych strmšich kde naberem rychlost 60-70km/h mi zacne vibrovat predne koleso ... Dik za radu je to dost neprijemne...
Zacal by som asi vyvazenim kolies. Ono sa to nezda, ale pri vyssich rychlostiach moze aj par gramov urobit sarapatu. Na Aliku sa daju kupit samolepiace pasky so zavazickami. Ja si vyvazujem vsetky kolesa. Ono karbonove kolesa maju vnalaminovaneho iacej materialu oproti ventilu, takisto aj niektore galusky tam maju vlepenu taku gumennu protivahu, ale stale je to malo, ak berieme do uvahy ze mame na ventilku este aj nejaky adapter...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Bude to na gravel biku s ktorym pojdem iba do lahkeho terenu (polne a lesne cesty) a samozrejme cesta.
Ide o bike Kellys ARC 50 2019. Brzdové páky sú už nové Shimano 105 (19) ST-R7000 Dual Control. Bude treba vymeniť aj tie?
Co ti Spyre nestacia? Mam ich na cestaku a za 3 roky ani najmensi problem.
Moja otázka teda stále znie, koľko to bude stáť. Samozrejme keby to bolo, že veľmi veľa tak sa na to vykaslem.
Ale pomozem ti: Napr. v tunajsom Mtbiker.sk Shope si najdes, ze dualy 105 s brzdami stoja 2x190,-,dalej budes potrebovat hadice a drobny material, mozno aj kotuce aby sa Sh platnicky nebili so Spyre kotucmi, zaplatit prácu/mechanika,atd. A nevieme ci tvoj ram nema nejaku prekazku, ktora by pouzit hydrauliky vylučovala. Ked si to spocitas,tak to este stale chces?
Otazka teda: je to nejaky staro-novy standart , alebo cisto nahoda ze niekto vyrobil seriu vidlic s M5..? Lebo brzdice ani tie sfericke podlozky som este s mensimi dierami nevidel, vsetko fici na M6..
a nie je to flat mount... klasicke vystupky na vidlici ako post mount..len vo vnutri su zalepene M5 zavitove vlozky
Zacal by som asi vyvazenim kolies. Ono sa to nezda, ale pri vyssich rychlostiach moze aj par gramov urobit sarapatu. Na Aliku sa daju kupit samolepiace pasky so zavazickami. Ja si vyvazujem vsetky kolesa. Ono karbonove kolesa maju vnalaminovaneho iacej materialu oproti ventilu, takisto aj niektore galusky tam maju vlepenu taku gumennu protivahu, ale stale je to malo, ak berieme do uvahy ze mame na ventilku este aj nejaky adapter...