Ako dôchodca (65) mám more času. A hoci som začal bicyklovať iba pred dvomi rokmi, najazdil som dodnes cez 7000km iba v najbližšom okolí. Hecuje ma ale gerlaching. Z domu to mám na skok na Branisko (prevýšenie cca 270m/\150m). Zdá sa mi ale málo efektívne jazdiť iba z úpätia na vrchol. Efektívnejšie sa mi javí spôsob "úpätie 1 / vrchol \ úpätie 2" a späť. Takto by som pri jednom prejazde urobil 420m a stačilo by mi to absolvovať 6x. Inak by som ten miestami brutálny stupák z Korytného musel absolvovať 10x. Navyše, na oboch "koncoch" je možnosť občerstvenia, takže by som so sebou nemusel takmer nič nosiť, nanajvýš menšiu fľašu s ionťákom. Je to ale v súlade s pravidlami?
posledný komentár: 13. 8. 2013 o 16:17
posledný komentár: 10. 9. 2010 o 9:04
Totiž podľa dochovaných písomných záznamov nájdených Vyhľadávaním tutok na stránke prvý krát slovo "gerlaching" napísal (a teda vymyslel) 31.10.2019 madbugie. Nepridal žiadne pravidlá, tak sa dá predpokladať, že prijal pravidlá Everestingu.
Pravidlá "Gerlachingu" (zase podľa Vyhľadávania, ale POZOR, teraz už s veľkým G na začiatku!) prvý krát zadefinoval 27.5.2020 AdMich, tam je obmedzenie iba na "1.) Jeden kopec", tak jazdením Braniska z oboch strán ich neporušíš.
Ak by si chcel splniť výzvu MTBikeru ktrorú rozbehli 28.6.2020, tak podľa pravidiel si budeš musieť vybrať iba jednu stranu kopca: "cesta hore aj dole musí byť vždy rovnaká".
Alebo si môžeš urobiť vlastnú výzvu, podľa hocijakých pravidiel, pretože "Takáto výzva sa nerobí pre ceny alebo darčeky, ide hlavne o dobrý pocit zo seba, zo svojho výkonu."
Len trochu matematiky:
Podľa MTBiker výzvy by som musel ten prvý úsek absolvovať 11x a teda by som najazdil 110km.
Jazdou "cez hrebeň a späť" by som po návrate na "štart" mal našľapaných 420m, a teda by mi to bolo treba zopakovať 6x, čo je síce tiež 108km, ale predstava "točiť" iba 6x je mi sympatickejšia
Ale zaznam moze vysku skreslit, takze bud tych 270 m mozes vynechat, alebo v horsom pripade pridat aj druhu stranu...
Ale je tu ešte jedna zaujímavá trasa - cez "Paršivú". Z jednej strany je to síce asfaltový tankodrom, ale z opačnej je stúpanie so skvelým povrchom.
Cize to co si si navrhol by bol neplatny pokus. Nejde o to vystupat vyskove metre ale vystupat ich na tej istej trase na vrchol. Nie je to totiz fyzicky ale i psychicky challenge.
Ja to vidím jednoducho... proste treba našlapať v rámci výjazdu výšku Gerlachu, a podľa mňa je úplne jedno ako...
je to proste osobnostná výzva, či jeden kopec z jednej, či oboch strán, či jedna jazda krajinou a kopcami...
Mtbiker nejaké pravidlá definoval...
Totiž podľa dochovaných písomných záznamov nájdených Vyhľadávaním tutok na stránke prvý krát slovo "gerlaching" napísal (a teda vymyslel) 31.10.2019 madbugie. Nepridal žiadne pravidlá, tak sa dá predpokladať, že prijal pravidlá Everestingu.
Pravidlá "Gerlachingu" (zase podľa Vyhľadávania, ale POZOR, teraz už s veľkým G na začiatku!) prvý krát zadefinoval 27.5.2020 AdMich, tam je obmedzenie iba na "1.) Jeden kopec", tak jazdením Braniska z oboch strán ich neporušíš.
Ak by si chcel splniť výzvu MTBikeru ktrorú rozbehli 28.6.2020, tak podľa pravidiel si budeš musieť vybrať iba jednu stranu kopca: "cesta hore aj dole musí byť vždy rovnaká".
Alebo si môžeš urobiť vlastnú výzvu, podľa hocijakých pravidiel, pretože "Takáto výzva sa nerobí pre ceny alebo darčeky, ide hlavne o dobrý pocit zo seba, zo svojho výkonu."
https://www.mtbiker.sk/clanky/123502/vyzva-gerlaching-podte-sa-stat-gerlacherom.html
https://www.mtbiker.sk/gerlaching/pravidla
PS: Gerlaching ako pojem existuje odkedy existuje Everesting alebo lepsie povedane odkedy o Everestingu pocul prvy slovak
tak 2800 vyskovych za den krajinou naozaj nie je problem
Je v podmienkach aj to, ze to musi byt v SR. Ked si niekto najde miesto a da to prevysenie jednym stupanim, je to OK? A musi sa vratit na start ?
V Europe asi len juh Spanielska popri rieke Rio Genil a potom hore na ***** del Veleta (3396mnm).
Hawaii je aj s rezervou, len trochu daleko.
https://cyclingtips.com/2014/11/tackling-mauna-kea-the-worlds-biggest-climb/
Ak niekto tuzi po psychickych challenges, nech ide plavat kilometre na plavaren.
Everesting vratane jeho odnozi je nieco co ma vdaka nezaujimavym pravidlam nechava uplne chladnym. Riesim si ale vlastne "vyzvy" ktore mi davaju vacsi zmysel a bavia ma viac. A to je nieco co moze urobit ktokolvek, prisposobit si pravidla podla seba alebo si urobit uplne vlastnu vyzvu. Ale uz to nemoze pridat do oficialnej tabulky, pochvalit sa tym, co ale samozrejme nijak neznizi dany vykon.
Robiť to na jednom kopci je práveže ťažšie, pretože (takmer) nič nenastúpaš zotrvačnosťou. To je práve dôvod, prečo je v podmienkach 1 kopec bez klesaní počas výstupu hore.
Bolo by zaujímavé zistiť, koľko energie sa ušetrí počas bežného výjazdu vďaka zotrvačnosti.
Ale je tu ešte jedna zaujímavá trasa - cez "Paršivú". Z jednej strany je to síce asfaltový tankodrom, ale z opačnej je stúpanie so skvelým povrchom.
Paršivá je krásny kopec ... od Slavkova luxusný asfalt, od Bijacoviec jedine na MTB/HT. Na cesťáku som myslel, že sa v zjazde niekde vyvalím, ale do kopca sa dalo. Hore kopcom som si nevychutnával okolie, ale stále som musel sledovať stopu.
(Niečo sa pošepkávalo, že budúci rok so stranou od Bijacoviec by sa mohlo niečo urobiť.)
PS: tu je neúspešný pokus o Gerlaching https://www.strava.com/activities/4063889157