Na jar by som si rád zaobstaral nový bajk. Chcel som pôvodne full, ale pri rozpočte okolo 1200-1300 to nebudem riešiť. V tejto cene bude asi lepšia varianta HT. A viac peňazí sa mi asi neoplatí do toho vraziť, lebo s mojim jazdením by som to asi nevyužil.
Tento rok som začal viac jazdiť. Momentálne jazdím na starom DEMA Pegas 5.0 s 26" kolesami a jazdím cesta/lúka/les približne v rovnakom pomere. Sem-tam zbehnem nejaký trail, ale tým sa chcem venovať v budúcom roku viac.
Našiel som bajk ORBEA Laufey H30:
https://www.orbea.com/sk-en/bicycles/mountain/laufey/cat/laufey-h30
Zo všetkých, ktoré som zatiaľ pozeral, tak sa mi zdá pre mňa najlepší, ale ja nie som odborník. Čo poviete vy naň?
Prípadne, myslíte, že by som našiel niečo lepšie v podobnej cene? Chcem, aby to malo vidlu 120-140mm a teleskopku. Čiže, ak by nebola, musela byť ostať finančná rezerva na ňu. Nechcem, ale kupovať bajk tak, aby som tam musel meniť komponenty. Prevodov sa pri tom Laufey H30 nebojím, lebo moja Dema mám podľa kalkulačky ešte horšie prevody, aj keď ma 3 píly vpredu.
Jediné, čo mi trochu naháňa strach je prechod z 26" na 29". Mám síce 181cm, ale aj tak sa bojím, aby to nebol veľký skok. Viac ľudí ale povedalo, že nie je problém si zvyknúť, tak snáď by to bola pohoda.
Ak teda mi vie niekto povedať, či ten Laufey H30 stojí za to alebo odporučiť nejaký v podobnej cene, tak by som bol vďačný.
posledný komentár: 26. 4. 2023 o 12:11
A aj začiatočník veľa brzdí - stačí predstava že som ťahal malého pripnuteho za sebou a po asfalte z Kačína k rotunde som dokázal doraziť platne a roztopiť piestik na deore m615. Čiže povedať, že začiatočníkovi stačia lacné brzdy je príliš zjadnodušené
Na to co pisal, ze chce jazdit budu tie brzdy sluzit dobre. Sam jazdim mtb kratko a zaradil bych sa max do kategorie “pokrocili” a dosky na MT400kach som menil az pri 1500km co je normalna vydrz. Jazdim v okoli BA lahke-stredne tazke traily a vazim 102kg. Tak ja ti neviem..ze by som bol talent ze tolko nebrzdim? ?
Díky za rady. Je pravda, že zatiaľ jazdím pomenej. Naposledy som dal 20km po normálnych cestách a 1 trail som si zbehol. Je pravda, že keď už idem trail, tak dosť brzdím, lebo som začiatočník a zatiaľ som u nás našiel len ťažšie traily. Uvidím, ako to pôjde o rok na novom bajku. Prinajhoršom vyskúšam základné brzdy a keby to je moc zlé, tak vymením. Zas tie traily sú len naozaj sem-tam, ale rád by som budúci rok skočil vyskúšať napr. Malino Brdo. Tam to vyzerá super. Ak budem mať teda ako zobrať bajk.
Veď aj tak ešte neviem na 100%, či to bude tá Orbea. Dizajnovo a výbavou sa mi páči najviac, ale možno na jar bude u nás ešte niečo výhodnejšie alebo za oveľa lepšiu cenu. Ak by sa stal zázrak, tak možno aj nejaký full bude v super akcii, ale to by musela byť naozaj pecka, aby som kúpil full. Lebo mám ešte malého syna, ktorého by som chcel semtam do sedačky ešte zobrať kým zvládne sám a to asi na full nedám.
Vela stastia!
Rock Machine Blizz TRL 70-29 bicykel, šedá/čierna/zelená
1 699 €
MOC 1 789 €Recon je hlavne tazka tym ze ma ocelove spodne nohy. Mne zacala drhnut az tak po 1500km, trochu pomohlo otocit bike na noc ale uz budem menit olej cochvila.
Na co potom kupovat bike za 1300€? Zbytocne vyhodene peniaze. Jazdi na tom co mas teraz a ked zistis ze jazdis viac a viac, ze ta to bavi a chces posuvat svoje schopnosti vpred tak kup novy.
Preto hľadám nejakú rozumnú cestu. Nechcem do toho vraziť veľa peňazí, ale zase potrebujem niečo aspoň trochu schopné. Rád by som to mal tak 4-5 rokov a potom možno full, ak sa posuniem niekam.
Dobre..a high-end vidla si nevyzaduje az taky servis ako napr Recon aby si zachovala hladky chod a potrebnu citlivost? Toto ma dost zaujima kedze zvazujem do buducna upgrade.
Dobre..a high-end vidla si nevyzaduje az taky servis ako napr Recon aby si zachovala hladky chod a potrebnu citlivost? Toto ma dost zaujima kedze zvazujem do buducna upgrade.
Samozrejme je to individualne co od vidlice ocakavas a co nie. Kup revelation charger, pike, lyrik a pojde pekne hladucko uz od odtrhu, kvalitnejsia uprava hornych noh, gufera, penove kruzky a v neposlednom rade rs vidlice je nevyhnutne otvorit a doliat mazaci olej, od nova tam je zopar kvapiek a na niecom ako recon to pocitis viac ako na takom piku. Zaroven debonair komory s tokenmi = lepsia citlivost na zaciatku + support pri doraze. V skratke: nebudes musiet tu vidlicu tolko obskakovat aby isla tak aky moze mat potencial. Nevravim ze sa o nich netreba starat, ale viem o com hovorim, mam dlhodobejsie skusenosti s pikom s chargerom aj s yari s motion control, je to iny level. Za tie ceny za ktore vies zohnat dnes pike z bazaru je to celkom no brainer.
Jasne, cital som si ze iba zacinas, oproti zakladnej suntourke bude aj recon s motion controlom paradna vidla, rozdiel ako den a noc. Ked zacnes viac jazdit a nabiehat na limity tej vidlice, mozes si opat precitat tento thread na nejake rady
Napíšem ti jednoducho a stručne: KUKNI BAZÁR
Na to čo jazdíš si kúp v pohode niečo za 500-800 EUR. Hlavne nech to je udržiavané. Neulakom sa niečo drahé a vybehané, lebo sa na údržbe nedoplatíš. Zvyšné prachy si odlož na servis a prípadne nejaké upgrady, ak budeš mať tú potrebu. Ak ťa to naozaj chytí a budeš mať pocit, že to potrebuješ, tak bike môžeš predať a kúpiť niečo nové (alebo jazdené, ale vyššiu radu alebo ten full). A hlavne sa o ten bike nebudeš až tak strachovať a budeš jazdiť viac uvoľnený...
Takto som kúpil môj cyklokrosový bike za 500 EUR. Za necelé 2 roky najazdil vyše 3000km (snáď neklamem