Spomeniem dva výrazy súvisiace s momentálnou situáciou. Často sú použité nesprávne. Rad/rada rad -u m.
viac jednotlivcov al. vecí usporiadaných v 1 línii za sebou al. vedľa seba: r. cvičencov, ľudí, domov;
sedieť v druhom r-e;
obranný, útočný r. rada -y rád ž.
návod na konanie, poučenie, odporúčanie: priateľská, otcovská, praktická r.;
požiadať niekoho o r-u
Rúško/rúška rúško -a -šok s.
1. kniž. jemná tkanina zahaľujúca niečo, závoj: hodvábne r.
2. lek. sterilná tkanina na ochranu pred infekciou, prachom ap. rúška - nespisovné
Áno, a motor je vlastne automobil. A u nich je to ten pec a nie tá pec.... veľa vecí je... ale špecialitky má každý región. Ja sa márne pokúšam presne uchopiť význam slova “porád”, lebo na Záhorí je to veľmi univerzálne slovo, neznamená to len “vždy” ako som si naivne myslel. Tak isto na východe je slovo “veckaj” ako prislovka, ktorej význam sa tiež márne snažím uchopiť 😂
Keďže mama je polovičná "kúcanka" viem presne o čom vravíš porád sa mi to vybavilo z detstva keď sme tam chodili na hody. Mne sa zas pletie východniarske tu a tam. Oni to majú nejako naopak.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Rad/rada
rad -u m.
viac jednotlivcov al. vecí usporiadaných v 1 línii za sebou al. vedľa seba: r. cvičencov, ľudí, domov;
sedieť v druhom r-e;
obranný, útočný r.
rada -y rád ž.
návod na konanie, poučenie, odporúčanie: priateľská, otcovská, praktická r.;
požiadať niekoho o r-u
Rúško/rúška
rúško -a -šok s.
1. kniž. jemná tkanina zahaľujúca niečo, závoj: hodvábne r.
2. lek. sterilná tkanina na ochranu pred infekciou, prachom ap.
rúška - nespisovné
toten rušok - to je samec,
a tota ruška - to je samica
radšej ako pribúdajúca hromada anglikanizmov, ktoré zdá sa nevadia
Botník – Topánkovník
Hranolky – Hranolčeky
Kľud – Pokoj
Blbec – Hlupák
Čokel – Pes
Čumák - ňufák.
Dekel – Vrchnák, veko
Fena, fenka – Suka, sučka
Hárať sa – Honiť sa, páriť sa
Ješitný – Márnomyseľný, samoľúby, márnivý
Holene - píšťaly
Cop – Vrkoč
Kmín – Rasca
Kojenec – Dojča
Kotník – Členok
Krajka - čipka.
Kukátko – Priezor, oblôčik (na dverách)
Lakýrnik – Lakovač, lakovník
Límec – Golier
Malorážka – Malokalibrovka
Milerád – Ochotne, s ochotou
Mlsný – Maškrtný
Nápodobne – Podobne
Nerez – Nehrdzavejúca oceľ, antikoro
Plevel - Burinu.
Poklopec – Rázporok
Sada – Súprava
Rameno – Plece
Razítko – Pečiatka
Rohlík – Rožtek, rožok
Prádlo - Bielizeň.
Sosák – Ciciak
Syreček – Syrček
Pomazánka – Nátierka
Špek – Slanina
Trieslo – Slabina, slabiny
Utratiť – Usmrtiť, zabiť
Vada – Chyba, porucha
Vyvenčiť - ísť s ním von, vetrať ho, vyvádzať ho
Nárt - Priehlavok
Vážení přátelé, ANO.👍👍👍
Áno, a motor je vlastne automobil. A u nich je to ten pec a nie tá pec.... veľa vecí je... ale špecialitky má každý región. Ja sa márne pokúšam presne uchopiť význam slova “porád”, lebo na Záhorí je to veľmi univerzálne slovo, neznamená to len “vždy” ako som si naivne myslel. Tak isto na východe je slovo “veckaj” ako prislovka, ktorej význam sa tiež márne snažím uchopiť 😂
Tato ta to čije tote tuje tu?
audio ukážka