@lto, ale je, citaj prosim s porozumenim. Logicke nieco moze pripadat tebe, ale skutocnost je uplne ina. Neviem aku logiku chces kde hladat, ale ked je vymena lacnejsia ako oprava, tak logika ide bokom.
Pisal som hlavne o "starych, dobrych casoch" na ktore hlavne ty rad spominas. Ja si tie "dobre casy" pamatam, a dobre viem, ze sa opravovalo hlavne preto, lebo ziadne nahradne diely jednoducho neboli, urcite nie kvoli ekologickemu povedomiu a snahe znizit nadspotrebu.
jasne, preto ked sa ti na niektorych VAG vymlatili capy na ramenach za 10€/ks tak si musel kupit cele ramena za 400€/ks lebo je to lacnejsie
nie opravovat ale vymienat. sa smejem nasim technikom v servise ze oni nie su servisaci ale vymienaci dielov. Vymienaju diely do blba kym sa zavada neodstrani.
scarinko, pisem o casoch socializmu, vtedy si este tahal kacera a o nejakych VAG-och si mohol mozno tak snivat. Opakujem toto sa riadi pravidlami trhu, nie logikou. Ked mas servis a mozes skasnut 400€ s vymenou povedzme za 30min, alebo skasnut 10€ s opravou za dlhsi cas, tak co si vyberies? Na druhej strane, kludne si otvor svoj servis a vsetko opravuj, podla teba to bude sypat. Iba zeby nie, ze?
za sociku boli jednoduchsie auta, kopec veci si ludia robili doma, tatko tiez stale bastlil nieco na aute a motrke. Dnes uz tazko pokial nemas naradie a vybavu. Odnesies, vymenia diel.
Veci sa kedysi opravovali lebo boli drahe a tazko zohnatelne. Dnes nebudes opravovat topanky za 30 po 3 rokoch chodenia. A takych co si kupia 200 eurove planiky a podobe a po 7 rokoch odide podrazka je fakt malo aby to uzivilo opravarov.
Dnesnych opravarov v autodielnach by som nazval "menici modulov". Zapne auto na diagnostiku. Ta mu vyhodi chybu v module XY a tak ho potom aj vymeni
Vsetko v bielom plasti
za sociku boli jednoduchsie auta, kopec veci si ludia robili doma, tatko tiez stale bastlil nieco na aute a motrke. Dnes uz tazko pokial nemas naradie a vybavu.
Co si spominam, tak vybrus hlavy sa pomaly robil vramci servisneho intervalu
Motory MPI o 10-15 rokov neskor mali zivotnost ako samotne auto (statisice km). Ale to uz bohuzial tiez skoncilo.
PaloTT: Saab 89 a 900 bol jednoduchy, servisovatelny a rozhodne nekvalitny nebol .. neporovnavajte omyl prirody Skoda 100-120 a pod. Ked uz, tak Skoda MB, alebo povojnove Tatraplan a pod. Alebo aspon Favorita Dnes sa ale uz auta prevazne nerobia na vydrz, vsak o tom nieco viem priamo z linky Nechajte historiu uz tak, sustredme sa nove ciele .. napr. na .. testovanie
vlani sa mi pokazilo pravé brzdové svetlo na aute...odporučili mi vymeniť celé svietidlo v cene od 100,- do 200,- €, kolega hovorí: "prines to sem", tak som to priniesol tam, po nejakom bádaní zistil príčinu, zhorela jedna zenerka v cene cca 0,2 €...svetlo odvtedy normálne funguje a nemusel som vyhodiť polmetrový kus plastu, akurát svetlári nebudú mať čo žrať...aj dnes sa dá kopa vecí opraviť, záleží o čo ide a kto to opravuje
dotm ja mam auto z 2015. V 2016 prisiel facelift kde zmenili radio za take, co sa vie aktualizovat cez wifi samo a na budikoch ma auto po fl viac funkcii. Pytal som sa fordu na aktualizaciu map a budikov. Nove mapy 150€ budiky asi 1000€ + robota.
Nakoniec sa za pomoci par ludi dali budiky aktualizovat prakticky zadarmo. Za flasku vychodnarskej fajnoty. A aktualizacia map ma stala kvalitnu SD kartu.
Diskusia o vajci a sliepke ktora sa tu opakuje do umoru.... Kolki z frflacov ze ake je to dnes nahovno si daju tu namahu aby kupovali responsible produkty? Tema mobily -dzuub kup si huawei,xiaomi,ufon a pod, co na tom ze porusovanie ludskych prav, priemyselna spionaz a priekopnik neopravitelnosti. Brzdy = shitmano, co na tom ze ani tesnenie a piest nezozenies, poskodene nieco na packe = cela nova packa. Pohon = jasne jedine 1x12 co na tom ze cena astronomicka a vydrz v lepsom pripade otazna. a o tom ze oblubene temy minimalne poniektorych z frflacov su "oplati sa vole" a "co vam priniesla postarka" radsej uz uplne pomlcat
ad "meetingy, HO, otravuju ma po 19:00, projektaci su neschopni, atd"
Rozmyslali ste o tom, ze by ste teda zmenili zamestnavatela, ked je to s terajsim take strasne? Lebo ja som to uz par krat spravil, ked sa mi nieco nepacilo a nedalo sa to konstruktivne riesit, tak som sa zbalil a dovi-dopo.
Viem, ze ideal asi neexistuje, ale momentalne si neviem pomoct, nemozem sa na nic stazovat. Este stale hladame SM/TL, dev C#, devops, dvoch testerov a PO. CH spolocnost, vyvoj SW pre top produkt. Ziadna financna institucia. Fungujuci scrum.
Takze ak sa u terajsieho zamestnavatela nepaci, moznosti tu su.
Co je responsible produkt? Napr. ktore auto je responsible a ktore nie?
uznavam, mal som tam pouzit uvodzovky pri "responsible", ale tak co uz pisal som v rychlosti a z mobilu.
Asi ti to pride alibisticke, ale nemam definiciu toho co je responsible. Dovod je ten, ze "zodpovedne" kazdy vnima individualne, a aj v konkretnejsich oblastiach mozu byt velke rozdiely (napr. je viac "zodpovedne" voci prirode pouzivanie "ekologicky" pestovanej bavlny alebo tradicne, cize napr. s hnojivami a neviem cim - jedno potrebuje chemiu, druhe obrovske mnozstva vody, plochy a CO2 ekvivalentu).
Ja sa osobne pri roznych druhoch tovarov pozeram na rozne veci, a napr. pri veciach vyrobenych v EU/"vyspelom svete" neriesim az tak veci ako "social responsibility" (napr. ci ma firma postupy na dodrziavanie ludskych prav, vhodnych pracovnych podmienok, vykorystovanie) ale viac riesim ine veci (napr. povod/historia vstupnych surovin, opravitelnost, servisne manualy/nakresy, zivotnost).
Ano, iste, nerobim to pri kazdej veci, a iste, dalo by sa to robit poctivejsie, nepopieram.
A auto som este nekupoval/nevyberal, nemam ani vodicak (napriek tomu ze atakujem 30r), takze moj rozhlad je tam obmedzeny a nepoviem ti ktore auto je "responsible" a ktore "nie", pretoze "zavisi". Mam nejake predstavy, na napr. ze "ak si to viem dovolit, nevyzadujem denny dojazd stoviek km, a nieje tam nejaka ina restrikcia, tak budem vyberat z elektro-aut", alebo ze "pokial jazdim malo a navyse v zastavanej oblasti, tak diesel je nezodpovedny sajrajt".
Pravdaze, malokedy je to priamociare, nebodaj jednoznacne.... a casto skoncim tym ze nekupim nic, alebo hladam dlho. Ale vzdy mas moznost ist aspon tym "lepsim" smerom.
A ak tu ale niekto nadava ze ake su tie veci hrozne, neopravitelne a podobne... a pri tom ma "miliardu" prispevkov v teme co vam priniesla postarka, hrozi sa jak je tema "oplati sa" prenho draha tema, tak je mi to "velmi cudne", aby som to povedal slusne.
ad "meetingy, HO, otravuju ma po 19:00, projektaci su neschopni, atd"
Rozmyslali ste o tom, ze by ste teda zmenili zamestnavatela, ked je to s terajsim take strasne?
Napríklad za Sociálnu poisťovňu... Mňa už platí viac ako 4 roky a som s ňou ako zamestnávateľom veľmo spokojný. Stále homeoffice, žiadne otravné mítingy alebo telefonáty, každý rok pridá pár eur. Všetkým prudko doporučujem!
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pisal som hlavne o "starych, dobrych casoch" na ktore hlavne ty rad spominas. Ja si tie "dobre casy" pamatam, a dobre viem, ze sa opravovalo hlavne preto, lebo ziadne nahradne diely jednoducho neboli, urcite nie kvoli ekologickemu povedomiu a snahe znizit nadspotrebu.
nie opravovat ale vymienat. sa smejem nasim technikom v servise ze oni nie su servisaci ale vymienaci dielov. Vymienaju diely do blba kym sa zavada neodstrani.
Veci sa kedysi opravovali lebo boli drahe a tazko zohnatelne. Dnes nebudes opravovat topanky za 30 po 3 rokoch chodenia. A takych co si kupia 200 eurove planiky a podobe a po 7 rokoch odide podrazka je fakt malo aby to uzivilo opravarov.
Vsetko v bielom plasti
A paradoxne napriek jednoduchosti bola kvalita biedna.
Tento link bol nedavno tusim tu na fore. https://www.youtube.com/watch?v=2_wXogPT21g
Co si spominam, tak vybrus hlavy sa pomaly robil vramci servisneho intervalu
Motory MPI o 10-15 rokov neskor mali zivotnost ako samotne auto (statisice km). Ale to uz bohuzial tiez skoncilo.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/568008-tuzexove-auta-skoncili-pred-30-rokmi-pre-mnohych-boli-iba-snom/
Nakoniec sa za pomoci par ludi dali budiky aktualizovat prakticky zadarmo. Za flasku vychodnarskej fajnoty. A aktualizacia map ma stala kvalitnu SD kartu.
Co je responsible produkt? Napr. ktore auto je responsible a ktore nie?
Rozmyslali ste o tom, ze by ste teda zmenili zamestnavatela, ked je to s terajsim take strasne? Lebo ja som to uz par krat spravil, ked sa mi nieco nepacilo a nedalo sa to konstruktivne riesit, tak som sa zbalil a dovi-dopo.
Viem, ze ideal asi neexistuje, ale momentalne si neviem pomoct, nemozem sa na nic stazovat. Este stale hladame SM/TL, dev C#, devops, dvoch testerov a PO. CH spolocnost, vyvoj SW pre top produkt. Ziadna financna institucia. Fungujuci scrum.
Takze ak sa u terajsieho zamestnavatela nepaci, moznosti tu su.
uznavam, mal som tam pouzit uvodzovky pri "responsible", ale tak co uz pisal som v rychlosti a z mobilu.
Asi ti to pride alibisticke, ale nemam definiciu toho co je responsible. Dovod je ten, ze "zodpovedne" kazdy vnima individualne, a aj v konkretnejsich oblastiach mozu byt velke rozdiely (napr. je viac "zodpovedne" voci prirode pouzivanie "ekologicky" pestovanej bavlny alebo tradicne, cize napr. s hnojivami a neviem cim - jedno potrebuje chemiu, druhe obrovske mnozstva vody, plochy a CO2 ekvivalentu).
Ja sa osobne pri roznych druhoch tovarov pozeram na rozne veci, a napr. pri veciach vyrobenych v EU/"vyspelom svete" neriesim az tak veci ako "social responsibility" (napr. ci ma firma postupy na dodrziavanie ludskych prav, vhodnych pracovnych podmienok, vykorystovanie) ale viac riesim ine veci (napr. povod/historia vstupnych surovin, opravitelnost, servisne manualy/nakresy, zivotnost).
Ano, iste, nerobim to pri kazdej veci, a iste, dalo by sa to robit poctivejsie, nepopieram.
A auto som este nekupoval/nevyberal, nemam ani vodicak (napriek tomu ze atakujem 30r), takze moj rozhlad je tam obmedzeny a nepoviem ti ktore auto je "responsible" a ktore "nie", pretoze "zavisi". Mam nejake predstavy, na napr. ze "ak si to viem dovolit, nevyzadujem denny dojazd stoviek km, a nieje tam nejaka ina restrikcia, tak budem vyberat z elektro-aut", alebo ze "pokial jazdim malo a navyse v zastavanej oblasti, tak diesel je nezodpovedny sajrajt".
Pravdaze, malokedy je to priamociare, nebodaj jednoznacne.... a casto skoncim tym ze nekupim nic, alebo hladam dlho. Ale vzdy mas moznost ist aspon tym "lepsim" smerom.
A ak tu ale niekto nadava ze ake su tie veci hrozne, neopravitelne a podobne... a pri tom ma "miliardu" prispevkov v teme co vam priniesla postarka, hrozi sa jak je tema "oplati sa" prenho draha tema, tak je mi to "velmi cudne", aby som to povedal slusne.
howgh.
Rozmyslali ste o tom, ze by ste teda zmenili zamestnavatela, ked je to s terajsim take strasne?
Napríklad za Sociálnu poisťovňu... Mňa už platí viac ako 4 roky a som s ňou ako zamestnávateľom veľmo spokojný. Stále homeoffice, žiadne otravné mítingy alebo telefonáty, každý rok pridá pár eur. Všetkým prudko doporučujem!