Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Aha, pozeram, ze Illimite ...
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 13:41:01
01
vaha predaná
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 15:13:14
00
arrow_leftpeterg napísal:
Aha, pozeram, ze Illimite ...

Takto vyzerá, filtrík bol výborný🙂Uvidím aké bude espresso🤔

Prílohy:

E82A9E92-1CEB-4DEF-9E2A-3E0C1C6C9D42.jpeg
E82A9E92-1CEB-4DEF-9E2A-3E0C1C6C9D42.jpeg 922.17 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 18.02.2021 - 16:09:04
00
arrow_leftMak napísal:
s teplou vodou, ktorou si mam dorobit lungo. Baristi by to mali robit hrubsim namletim kavy, aby extrakcia bola rovnako dlha pri vacsom objeme vody.

Cely cas som si myslel, ze uvedeny sposob je spravny a robim to tak. Zmenou hrubky mletia ako aj predlzenim casu extrakcie sa meni chut kavy, ci?

Potom by musel platit opak, keby som chcel dvojite s 20g a vystupom 20ml, musel by zrno namliet na prach...

Alebo som cely cas uplne mimo?
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 17:11:42
00
Vychadzal som z tohoto > Ako správne pripraviť lungo.
Pri tradičnom postupe sa kávové zrná namelú nahrubšie, čo umožní, že väčší objem vody pretečie strojom za rovnaký čas ako pri príprave espressa. Správne by to malo byť približne za 20 až 30 sekúnd. Výsledný nápoj je slabší a chuť o niečo horkejšia. Pri tomto postupe neprídete ani o krémovú penu. V praxi sa však tradičná metóda príliš nevyužíva. Pripravovať lungo takto by bolo najmä pre baristov v kaviarňach zdĺhavé a nepraktické. Neustále by museli meniť hrúbku mletia na mlynčeku, čo by mohlo pri nepozornosti negatívne ovplyvniť chuť kávy. Lungo sa tradičnou metódou pripravuje väčšinou len na baristických súťažiach.

https://www.popradske.sk/blog/lungo-priprava/

Realita v kaviarnach, ze ti donesu po objednani malo teple espresso, teplu vodu v konvicke, vysledok je zufaly. Alebo tzv. barista pretiahne cez espresso davku viac vody, (40-45 sec.) vysledok je na vyhodenie baristu.
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 17:36:49
00
arrow_leftMak napísal:
Vychadzal som z tohoto > Ako správne pripraviť lungo.
1/ Pri tradičnom postupe sa kávové zrná namelú nahrubšie, čo umožní, že väčší objem vody pretečie strojom za rovnaký čas ako pri príprave espressa. Správne by to malo byť približne za 20 až 30 sekúnd. Výsledný nápoj je slabší a chuť o niečo horkejšia.
...
2/ Realita v kaviarnach, ze ti donesu po objednani malo teple espresso, teplu vodu v konvicke, vysledok je zufaly. Alebo tzv. barista pretiahne cez espresso davku viac vody, (40-45 sec.) vysledok je na vyhodenie baristu.

Nie, kava by sa mala mliet ako na bezne espesso, ale predlzuje sa cas extrakcie na 40 - 50s cim natecie viac napoja , takze 2/ je spravne! Preto ta horkejsia chut (ak by platilo 1/, kava by bola velmi poextrahovana a kysla) ...

Dolievanie vody do standardneho espressa je Americano.
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 18:42:36
00
arrow_leftpeterg napísal:
Dolievanie vody do standardneho espressa je Americano.

Dobre vravíš :) A podľa môjho názoru je lepšie ako lungo. ;)
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 19:16:55
00
peterg No ja som bol v tom, ze >

Pri správnom nastavení hrúbky mletia sa proces extrakcie rozdeľuje do jednotlivých časových úsekov.

0 – 5 sekúnd : spúšťanie extrakčného procesu
5 – 20 sekúnd : uvoľňovanie olejov a prvotných aróm
20 – 30 sekúnd : uvoľňovanie ostatných aróm a potrebných látok
30 – a viac sekúnd : uvoľňovanie škodlivých látok a trieslovín (výluh z kávy je trpký)

http://www.academyofcoffee.sk/zakladom-je-espresso-1-cast/

Pokial to plati, tak pri extrakcii 40-50 sec. dostanem do napoja skodliviny. Ci ?
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 19:25:39
00
arrow_leftluper napísal:
Dobre vravíš :) A podľa môjho názoru je lepšie ako lungo. ;)

Podla mojho tiez.
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 19:27:22
00
arrow_leftMak napísal:
peterg No ja som bol v tom, ze >

Pri správnom nastavení hrúbky mletia sa proces extrakcie rozdeľuje do jednotlivých časových úsekov.

0 – 5 sekúnd : spúšťanie extrakčného procesu
5 – 20 sekúnd : uvoľňovanie olejov a prvotných aróm
20 – 30 sekúnd : uvoľňovanie ostatných aróm a potrebných látok
30 – a viac sekúnd : uvoľňovanie škodlivých látok a trieslovín (výluh z kávy je trpký)

http://www.academyofcoffee.sk/zakladom-je-espresso-1-cast/

Pokial to plati, tak pri extrakcii 40-50 sec. dostanem do napoja skodliviny. Ci ?

To ale definiciu pripravy lunga nevylucuje a je to "riziko podnikania", ked chces silou-mocou pit lungo. Ja by som volil radsej americano... ;) Mliet hrubsie a vyluhovat kratsie je zase chutovy nezmysel (prevazne), takze zakladna otazka je, CO JE CIELOM?
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 19:32:28
00
Cielom je stanovenie definicie lunga, co je espresso plus voda navyse v pomere 1:1, t.j. cca 60 ml. Americano je espresso a voda navyse v pomere 1:1,5, prip. viac. To je otazka mnozstva. Co sa tyka kvality pripravy, tak ako je vyssie, tak lungo by sa malo robit hrubsie mletie a cas extrakcie cca 25 sec., alebo mletie na espresso, extrakcia cca 25 sec. a doliat vodu 1:1. Baristi tvrdia prvu moznost, tak neviem.
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 19:55:28
00
Mak Proti gustu žiadny dišputát. ;) Ja pijem to, čo mi chutí a neškodí. :)
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 20:08:47
00
A všetci tu prítomní kávoPI*ČI , teda okrem rasto a mna , pijete hlavne málo 😳...
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 20:18:20
01
arrow_leftMak napísal:
Cielom je stanovenie definicie lunga, co je espresso plus voda navyse v pomere 1:1, t.j. cca 60 ml. Americano je espresso a voda navyse v pomere 1:1,5, prip. viac. To je otazka mnozstva. Co sa tyka kvality pripravy, tak ako je vyssie, tak lungo by sa malo robit hrubsie mletie a cas extrakcie cca 25 sec., alebo mletie na espresso, extrakcia cca 25 sec. a doliat vodu 1:1. Baristi tvrdia prvu moznost, tak neviem.

Sorry, hrubsie mletie, dvojnasobok vody a cas extrakcie 25s je nepitne. Vsetky definicie, ktore som dohladal na nete (v anglictine), hovoria o dlhej extrakcii, napr.
"How it’s made
So, how does it get to be “longer”? Well, it has to do with the amount of water used to pull the shot. Usually, a shot of espresso is pulled using about 30mL of water for 18 to 30 seconds. On the other hand, a lungo uses double the amount of water. Because of the extra water, it can take up to a minute to pull.
"Lungo is Italian for 'long', and refers to the coffee beverage made by using an espresso machine to make an espresso with much more water, resulting in a stretched espresso, a lungo. A normal espresso takes from 18 up to 30 seconds to pull, and fills 25 to 30 millilitres, while a lungo may take up to a minute to pull, and might fill 50 to 60 millilitres. In French it is called café allongé."
Wikipedia lungo https://en.wikipedia.org/wiki/Lungo
V tomto je uplne zbytocne sa prieť.
Zobraziť komentár 18.02.2021 - 20:29:21
02
arrow_leftRamon1 napísal:
A všetci tu prítomní kávoPI*ČI , teda okrem rasto a mna , pijete hlavne málo 😳...

Kto povedal??? :lol:

Prílohy:

DSC_1980.JPG
DSC_1980.JPG 96.2 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 18.02.2021 - 20:42:18
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up