Od jari som sa aj ja ocitol kupou prveho cestneho biku Bianchi impulso v skupine cestnych bikerov (doteraz som jazdil hlavne mtb) a snazim sa trochu viac zorientovat v problematike. oproti jazde na HT mam pocit, ze ten bike ma strasne uzke riaditka. mne ani tak nejde o to, aby som jazdil ako raketa (pri 110 kg a 186 cm to ani moc nejde pravda) ale skor o pohodlie a pocit bezpecia. preto zvazujem, ci tie riaditka nevymenit za sirsie, co tu na bazari kupim. zmeral som riaditka teraz, maju 410 mm keď som meral od stredu zakončenia baranov. v bazare vidim aj 460 mm. chcem sa spytať skúsenejších, či to má zmysel na zlepšenie pocitu pohodlia na tom biku (ono tie bazárové riaditká stoja okolo 30 eur, to ma netrápi) a či nebude problém na širšie riadidlá dať brzdové páky (ja tam groupset shimano 105). a tiež či je ťažké dať tam novú omotávku, to som ešte nerobil a ak by som kupoval novú omotávku, akú si vybrať znova s ohľadom na ten pocit komfortu (čo do toho vstupuje - či materiál alebo hrúbka). vďaka skúsenejším za postrehy.
Ahoj,čo sa týka správneho výberu cestných riaditok,tu je to celkom zrozumiteľne vysvetlené,pozri video: https://www.mtbiker.sk/video/9975/video-vyber-vhodnych-cestnych-riaditok.html
Samozrejme,že správna šírka je veľmi dôležitá a od toho závisí,ako sa budeš na tom bicykli cítiť pri jazde.Pri tvojich parametroch, asi 410mm nebude to pravé orechové,zrejme budeš potrebovať širšie,aby si mal pri jazde správny úchop.
Čo sa týka omotávky,tak doporučujem Supacaz sticky kush silicone gel,veľmi pohodlná,dobre tlmí.
trochu tomu nerozumiem - ak zvazujes bikefitting tak je asi rozumnejsie si ho najprv spravit a az potom menit rajdy (kokpit) za spravnu velkost. ak nezvazujes bikefitting tak nikdy nebudes vediet (odborne) ci sedis spravne a teda bude to cele iba o pocite a ono zasa 1 cm plus na dlzke (o sirke si nenapisal aku mas) nie je taky strasny rozdiel ze by ta z toho porazilo a pravdaze cely fitting nie je len o predstavci - vsetko so vsetkym suvisi. Ale ak ti to vyslovene nesadne resp. sa s tym nieco stane tak je takmer vzdy drahsie menit cely kokpit ako len samostatne rajdy a/alebo predstavec. Napriklad ja som na bikefittingu bol (a odporucam to vsetkymi desiatimi pre kazdeho) a paradoxne som z takehoto jednotneho kokpitu presiel na samostatny predstavec + rajdy aj ked som presne vedel aku velkost coho potrebujem ale chcel som byt variabilnejsi, usetrit nejake prachy + klasicke rajdy su ovela univerzalnejsie na uchytenie cohokolvek co je pre mna dolezite.
Tak ak mas blby ram tak by som na neho ziaden novy kokpit nekupoval. Ale mozno budes mat stastie ako ja. Isiel som na BF, vysiel mi ze vacsi ram bude lepsi (mensi bol tiez ok ale vacsi proste lepsie) a ked som prisiel domov tak prave ten ram aj vo vybave mali 1ks a bolo. Stary predany za mesiac a novy bol medzicasom doma
Tak ide o to ci to chces mat naatavene tak ako sa to tebe paci a vtedy ti je bikefit uplne zbytocby alebo chces sediet tak ako je to matematicky spravne. Neznamena to ze tak sediet totalne musis a su veci ktore mozno dokonca sposobia problem ale aspon budes vediet ako je efektivne sediet a mozes sa k tomu co najviac priblizit ale zarovne byt v komfortnej pozicii. Mne napriklad nastavenie kufrov na jednej tretre sposobovalo trpnutie prstov na nohe. Taknl som to posunul o par stupnov a mm a problem bol vyriesenily. Bikefit nienje univerzalne riesenie ale je obrovska pravdepodobnost ze budes sediet nasobne efektivnejsie ako sedis teraz ale na druhej strane my sintymto nezarabame a ak nam to neaposobuje zdravotne problemy je vlastbe uplne jedno ako sedime. Kazdemu podla chuti, mne to pomohlo naozaj velmi velmi.
No nie ze paci ale tak cakam ze to nastavia tak aby som bol efektivny a nic ma nebolelo. Ak to bude efektivne ale nevydrzim tak ani 10km tak taky fitting je mi na...
Je to aj tom co od toho ocakavas, aky mas pripadne ciel, a pod. S najvacsou pravdepodonostou nesedis spravne a zmena posedu nebude na zaciatku vobec prijemna. Mne to napriklad trvalo si zvyknut asi mesiac ale potom sa mi skokovito zvysilo ftp o viac ako 10 perc co je dost podstatny rozdiel len na posede. Kedze rozdiel v povodnom a novom posede bol velky ja som sa rozhodol to robit postupne mesiac kym som sa tam dostal a potom mesiac kym som si zvykol. Co sa tyka pripadnej bolesti to ti nikto nevie zarucit - nikto nema sancu poznat presne tvoje svalstvo a slahy a pod. Opat zo skusenosti zjednodusene ja som sedel o 3 cm nizsie a o 3 cm kratsie. Dnes sedim o 0,5 cm nizsie, na dlzku podla fittingu a upravit som musel jeden kufor. Nie je to presne podla softwaru ale je to velmi blizko a mnohonasobne efektivnejsie ako pred tym. Pocas tej hodiny a pol nemas sancu zistit ci je ten posed uplne idealny. V BB je ale vyhoda ze mozes realtime vyskusat povodny a novy posed a okamzite v priebehu sekund vies porovnat rozdiel + skusenosti a znalosti cloveka co to robi - nema klapky na ociach a nerobi to striktne len podla softwaru. Pre mna najlepsie investovanych 150 eur. A mozno dlhodobo zo zdravotneho hladiska uplne najdolezitejsia zmena.
Pred rokom som kúpil svoj prvý cesťák. S kamošom sme ho spolu nejako nastavili, aby mi sedel a celkom dobre sa mi na ňom šlapalo. Potom som zistil, že existuje bike fitting a rozhodol som sa, že do neho pôjdem. Popravde, bola to najlepšia investícia. Podotknem, že mi zmenili všetko, čo sa len dalo. Takže som to mal nastavené úplne inak, než by som mal. A výsledok. Po prvej jazde som bol v nemom úžase, ako dokáže pár cm spraviť zmenu. Testoval som to na kopci. Predtým som dokázal šlapať max. cca 15 km/h. A po bike fittingu som nemal problém dávať aj 22 km/h. v tom istom kopci. Samozrejme za rovnakých Wattov.
Pri fittingu sme našli aj ideálne sedlo pre mňa a nemám problém na ňom sedieť aj 8 hodín.
Za mňa vrele odporúčam. Navyše teraz si dám asi znova spraviť fitting, ale inde za pomoci Cycling 3DMA. V ČR to má jeden obchod. Neviem či to je aj na SR.
Po prvej jazde som bol v nemom úžase, ako dokáže pár cm spraviť zmenu. Testoval som to na kopci. Predtým som dokázal šlapať max. cca 15 km/h. A po bike fittingu som nemal problém dávať aj 22 km/h. v tom istom kopci. Samozrejme za rovnakých Wattov.
Si si isty? Lebo v tom pripade by si dokazal popriet fyzikalne zakony teda ak ak si medzitym neschudol tak odhadom 10kg....
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.mtbiker.sk/video/9975/video-vyber-vhodnych-cestnych-riaditok.html
Samozrejme,že správna šírka je veľmi dôležitá a od toho závisí,ako sa budeš na tom bicykli cítiť pri jazde.Pri tvojich parametroch, asi 410mm nebude to pravé orechové,zrejme budeš potrebovať širšie,aby si mal pri jazde správny úchop.
Čo sa týka omotávky,tak doporučujem Supacaz sticky kush silicone gel,veľmi pohodlná,dobre tlmí.
je treba mat na to bikefit alebo nie?
aktualne mam 11cm predstavec a take polo aero bary hlinikove ritchey (asi tieto)
zvazoval som tieto
420 siroke 120mm dlhy predstavec
https://www.pro-bikegear.com/global/road/handlebars/stealth-evo-black-edition-compact
kamos ma odradza ze bez fittingu nech na to ani nemyslim
je treba mat na to bikefit alebo nie?
aktualne mam 11cm predstavec a take polo aero bary hlinikove ritchey (asi tieto)
zvazoval som tieto
420 siroke 120mm dlhy predstavec
https://www.pro-bikegear.com/global/road/handlebars/stealth-evo-black-edition-compact
kamos ma odradza ze bez fittingu nech na to ani nemyslim
trochu tomu nerozumiem - ak zvazujes bikefitting tak je asi rozumnejsie si ho najprv spravit a az potom menit rajdy (kokpit) za spravnu velkost. ak nezvazujes bikefitting tak nikdy nebudes vediet (odborne) ci sedis spravne a teda bude to cele iba o pocite a ono zasa 1 cm plus na dlzke (o sirke si nenapisal aku mas) nie je taky strasny rozdiel ze by ta z toho porazilo a pravdaze cely fitting nie je len o predstavci - vsetko so vsetkym suvisi. Ale ak ti to vyslovene nesadne resp. sa s tym nieco stane tak je takmer vzdy drahsie menit cely kokpit ako len samostatne rajdy a/alebo predstavec. Napriklad ja som na bikefittingu bol (a odporucam to vsetkymi desiatimi pre kazdeho) a paradoxne som z takehoto jednotneho kokpitu presiel na samostatny predstavec + rajdy aj ked som presne vedel aku velkost coho potrebujem ale chcel som byt variabilnejsi, usetrit nejake prachy + klasicke rajdy su ovela univerzalnejsie na uchytenie cohokolvek co je pre mna dolezite.
cenovo vychadzal tento kokpit lepsie resp kokpit stal tolko ako najlacnejsie samotne rajdy bez predstavca
Dik
kazdopadne dik za postrehy
Pri fittingu sme našli aj ideálne sedlo pre mňa a nemám problém na ňom sedieť aj 8 hodín.
Za mňa vrele odporúčam. Navyše teraz si dám asi znova spraviť fitting, ale inde za pomoci Cycling 3DMA. V ČR to má jeden obchod. Neviem či to je aj na SR.
Si si isty? Lebo v tom pripade by si dokazal popriet fyzikalne zakony teda ak ak si medzitym neschudol tak odhadom 10kg....