napriklad aj na tomto fore (ak nebude mat "vedenie" nič proti tomu)
zriadiť verejnu FOTO galeriu "uspechov ochráncov lesa"
kde, za určitých pravidiel, bude môct prispievat dokumentáciou každý, kto tieto pravidlá splní
a následne raz .... napr. mesačne ...bude odosielaný LINK napríklad na:
primátora KE, riaditeľa mestských lesov, obvodnému úradu životného prostredia, strane zelených, dobre naSMERovaného predkladateľh anibajkerského zákona do NR SR, predsedu Národnej rady ... ved je tiež košičan a má dokonca bajk,
vždy len s jednou otázočkou: ČO VY NA TO páni ??
iste by sa našlo ešte niekolko zaujimavých miest ako:
verejnoprávné ale aj komerčné media... prokuratúra, ak zjavne dôjde k porušeniu zákona ...atd,
to len tak na začiatok, istý tlak sa dá vytvorit aj týmto spôsobom...
Malo by sa sem prispievat s fotodokumentaciou skodlivych zasahov v nasich lesoch, ako je nepremyslena tazba, zdevastovany teren tazobnymi mechanizmami, neporiadok...
poprosim k fotkam pridavajte aj miesto a datum
Iná vec je, ako rýchlo by to mali po sebe dať doporiadku a či by sa to v ére voľnočasových funkcií lesa nedalo robiť celé šetrnejšie. Je zaujímavé, že už aj lesnícka akademická obec sa stále viac prikláňa k výberkovému spôsobu hospodárenia, ako to zavádzal napr. Alcnauer v Smolníckej hute. To potom znamená, že by nikde nerobili plošný výrub a les by stále zostával lesom, lebo by v ňom boli všetky generácie stromov vrátane prirodzeného zmladenia.
Prebierková ťažba otázku rozdrbaných lesných ciest moc nerieši, pretože tie slúžia na dopravu dreva bez ohľadu na to, ako bolo vyťažené. Celé je to skrátka viac o kultúre a komunikácii než o spôsobe ťažby.
Vrch Vyšehradu patrí do Národnej prírodnej rezervácie.
Výrub stromov v našom okrese ma naozaj štve, ani kúsok nezničého lesa tu nie je - pohorie Vtáčnik, Malá Magura, Žiar, Nitrické vrchy (Rokoš)....založil som na FB stránku:
https://www.facebook.com/groups/494870300722338/
ktorá je ekvivalentom k tomuto fóru. Neviem, či to niečo zmení, na to je priskoro, ale uverejňujem tam všetko, čo les***** zničia.
Takisto sa na stránke nachádza aj petícia:
http://www.peticie.com/za_okamite_zastavenie_vyrubov_stromov_na_celom_slovensku
Známy lesný odborník Ján Mičovský to vyjadril pekne a jasne: „Som presvedčený, že dozrel čas na zásadnú zmenu hodnotenia lesnej produkcie, drevu tu nemôže patriť ani prvé, ani druhé miesto. Prednosť musia mať životodarné funkcie lesa. Les nesmie byť bankou pre štátny rozpočet, ale poisťovňou pre zdravú budúcnosť krajiny. Hospodáriť v lese je nevyhnutné, s výnimkou rezervácií, tam nech pracuje len príroda. Hospodárením však nemôžeme nazývať prekračovanie ťažieb kvôli prežitiu. Les nepatrí ani lesníkom, ani ochranárom, požičali sme si ho od svojich predkov a musíme ho múdro spravovaný odovzdať deťom.“
Kde viac ako v lesoparku by to malo platiť?!
(nie som v klube N, takze vam ho nemozem odomknut)
Spomínali ste štátnu firmu Lesy SR. Aká je vaša predstava o jej ďalšom fungovaní?
Osobne si myslím, že drevohospodársku štátnu organizáciu nepotrebujeme. Slovensko má zo štátnych lesov zisk, myslím, že šesť miliónov eur pri výrube piatich miliónov kubických metrov dreva ročne. Väčšina z obratu, okolo 220 miliónov, ide na samotnú správu podniku. Keby som dal 220 miliónov do banky, tak na úrokoch získam viac a zostanú mi lesy. Táto organizácia živí a čiastočne rozkráda samu seba. V tejto podobe nevidím perspektívu pre štátne lesy.
Je pravda, že je iba začiatok a je pravda, že - ako píše 110mat110 - minister mieni a úradníci menia, ale nádeje sú určite oprávnené. Ešte nikdy nebola taká vhodná konštelácia na týchto dvoch postoch, ako je od dnes...
Na druhej strane pre bajkerov to nemusí znamenať automaticky zmenu k lepšiemu, tak pozor na to.
posledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17