na srame je kur...itko len to kolecko cez ktore ide lanko pri prehazdke,nove ma uz len nit priamo v pvc to zadrhava a tym padom napina lanko ako chce...vsimnite si to ak mate starsiu prehazku rovnakej rady , presne na X01 a vyssie ,ostalo to starsie riesenie ,preto funguje....da sa to riesit tymto koleckom na https://www.bikeyoke.de/en/shifty.html ,je to lepsie ale nie 100% ale mam len NX tak mozno na vyssich bude este lepsie
Keď sledujem čo sa v poslednej dobe deje so Shimanom a zároveň si pozriem ceny (okrem XTR samozrejme) tak mi to vychádza že šaltre a radenia robia ako spotrebák tak na jednu sezónu...
IMHO vyvoj cyklosad uz nejaku dobu stagnuje. Ano, kde tu pridaju jeden pastorok, alebo vylepsia nabehy na kazete, ale nic co by stalo za upgrade. Vela ludi jazdi 3-5 rokov stare komponenty. Vyvoj des je skor v geometriach a pruzeni. Cize ako predat nove komponenty ? No predsa tak, ze stare sa musia po 2 rokoch rozpadnut.
Pocul, a ? Ty tam vidis technologicky prielom ? Revoluciu hodnu zahodenia vsetkehop co funguje ? Ja veru nie.
Tecnologicky prielom bol napr SIS, alebo presun radenia z trubky na paky, alebo hydraulicke brzdy, alebo bezdusove plaste. AXS ? Asi nie.
foobar uvazujes sice logicky, ale ocivodne nemas predstavu ako sa romi vyvoj. Ked integrovali k.urvitko do sady ktora prisla na trh pred tyzdnom, o tom ze bude covid alebo nedostatok AL sa ani netusilo. Ten vyvoj sa deje roky do predu. Nikto pri vyvoji nemoze zohladnit aktulany dopyt lebo sa to neda predvidat. A aj keby vedeli ze sa to bude predavat tak ze nebudu stihat vyrabat, to posledne co potrebuju je sada co vydrzai 20 rokov bez vymeny. Cize tak alebo onak ci sa ti to paci alebo nie, maximalna zivotnost je parameter, ktory musi konstrukter zohladnit. Nesmie navrhnut nieco funkcne na veky. A kolko ma by max zivotnost zvacsa urcuje managment, nie technologia, alebo materialy.
ja veru ano. akurat dnes dosiel bezdrat na mtbcko.
stare gx eagle radi stale bezchybne uz stvrtu sezonu, ale aj tak som si povedal, ze prechod na axs za tych 428€ stoji
Tak to AXS je myslím, že celkom slušný prelom v konvenčných pohonoch. Aktuálne si ho asi pár rokov pojazdíme a rozšíri sa vďaka sade GX aj medzi jazdcov čo nešli do AXS kvôli cene. Bolo tu nedávno ešte kopec rečí čo a ako nám ide neskutočne Shimano predstaviť....No..nejaké trápne sady za 4 litre na cesťáčiky a pre MTB tie starodávne vyzerajúce sady plné nitov, skrutečiek, spojočiek, plastíkov samozrejme zostávajú. Takže aj tak SRAM je nekorunovaný kráľ aktuálneho pohonu - aj bez noviniek. 🙄
ja veru ano. akurat dnes dosiel bezdrat na mtbcko.
stare gx eagle radi stale bezchybne uz stvrtu sezonu, ale aj tak som si povedal, ze prechod na axs za tych 428€ stoji
Takže aj tak SRAM je nekorunovaný kráľ aktuálneho pohonu - aj bez noviniek. 🙄
To by som netvrdil, napr. pomer cena/vykon je u Shimana daleko vacsi ako u SRAMu. Dovolim si tvrdit ze aj kvalita spracovania pri porovnatelnych sadach je na lepsej urovni.
dlhe roky som bol shimanak... skusil som xt m8000... ale bolo to take vseliake, ze tomu nieco chybalo (mozno iny majitel); skusol som gx eagle a bol to krok o 2 tiedy k lepsiemu; tento rok som presiel na xx1 axs a to je uplne ina galaxia v radeni. takze, ked niekto pise, ze nic nove sa s pohonom nedeje, asi stale jazdi na 3x6...
No veď presne tak to je. Bicyklovať som začal po dlhej prestávke v r 2019 a bol som viac za Shimano, ale bike bol na Sram GX/X01..premýšľal som to vtedy okamžite prerobiť na sadu 12sp XTR, ktorá bola vtedy čerstvá novinka. Len som nevedel či vôbec začnem aktívne jazdiť. No našťastie som to vtedy nekúpil, a v súčasnosti už nemám na biku dokonca ani Shimano brzdy. Z tých sú super jedine Sainty aj to len pre ich jedinečný efekt zahryznutia, ale bez neho sa dá celkom existovať tiež. Takže netreba byť tak strašne napichaný zo Shimana, ktoré počas korony poriadne rozdrbalo akurát trh s bicyklami, ale skôr sa treba tešiť, že pre nás čo aktívne jazdíme je tu ešte SRAM, ktorý má celkom schopnú dostupnosť a cenovo nešiel tak prudko hore ako SHIMANO.
SX bolo blato, Furt rozladene. 1 vyjazd OK a dalsi vyjazd uz na preradenie v zatazi cakam 3 sekundy. Pritom cenovo uroven SLX.
Po vymene za SLX v domacich podmienkach, to bolo nie ze ina galaxia... to bol iny vesmir. Ci blato, ci nalepeny bordel, ci rovina, ci kopec. radenie smerom hore o 3 prevody... bum... a je to tam.
teraz ebajk došiel s XT pohonom. aj som si myslel, ze to nemoze byt nejak zasadne lepšie. Ani neviem ci to je packou alebo šaltrom, ale to je zas level hore oproti tomu SLX. Radi to jak gulomet po 500km som sa toho zatial nemusel dotkut.
EDIT: vsetko 12sp
uprimne su mi tieto zabomysie vojny SRAM vs Shimano uplne niekde. ale ak pojdem do sramu tak urcite iba kvôli AXS. Nateraz vsak nevidim zmysel menit, jedine že by sa mi poradilo niekde zošrotovať...
Ako SX je cenovo síce ako SLX ale modelovo je to základ pričom SLX máš vyššiu strednú triedu... Ale SX je hnoj to potvrdí každý kto ho mal na biku aspoň chvíľu ? verím tomu ze keby shimano spravilo dáku aceru na 12sp tak to tiež nebude žiadna výhra...
Kolega ma na graveli elektricku ultegru a na starom krose alivio ci co a vraj zas taky rozdiel to nie je akurat radi lepsie pod zatazou. Takze vzdy ide aj o prah vnimania
dlhe roky som bol shimanak... skusil som xt m8000... ale bolo to take vseliake, ze tomu nieco chybalo (mozno iny majitel); skusol som gx eagle a bol to krok o 2 tiedy k lepsiemu; tento rok som presiel na xx1 axs a to je uplne ina galaxia v radeni. takze, ked niekto pise, ze nic nove sa s pohonom nedeje, asi stale jazdi na 3x6...
To sa da zosumarizovat tak ze pre niekoho je to, ze nieco preradi nie ze 0,8 sec, ale za 0,72s ina galaxia v radeni. Alebo ze ma nejaka kazeta o 80-100g menej, pripadne ze ma krajsiu farbu. Pre mna ani prechod z 3x7 SIS na 3x10 nebola ina galaxia v radeni. Ina galaxia bola prechod na 1x11 ale taka s velkou ciernou dierou v strede.
Jazdim aj 2x7 na ceste aj 2x10 a tiez to nie je ina galaxia, skor radenie na pakach by som nazval vyhodou. I ked ani to neplati vzdy.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pocul, a ? Ty tam vidis technologicky prielom ? Revoluciu hodnu zahodenia vsetkehop co funguje ? Ja veru nie.
Tecnologicky prielom bol napr SIS, alebo presun radenia z trubky na paky, alebo hydraulicke brzdy, alebo bezdusove plaste. AXS ? Asi nie.
foobar uvazujes sice logicky, ale ocivodne nemas predstavu ako sa romi vyvoj. Ked integrovali k.urvitko do sady ktora prisla na trh pred tyzdnom, o tom ze bude covid alebo nedostatok AL sa ani netusilo. Ten vyvoj sa deje roky do predu. Nikto pri vyvoji nemoze zohladnit aktulany dopyt lebo sa to neda predvidat. A aj keby vedeli ze sa to bude predavat tak ze nebudu stihat vyrabat, to posledne co potrebuju je sada co vydrzai 20 rokov bez vymeny. Cize tak alebo onak ci sa ti to paci alebo nie, maximalna zivotnost je parameter, ktory musi konstrukter zohladnit. Nesmie navrhnut nieco funkcne na veky. A kolko ma by max zivotnost zvacsa urcuje managment, nie technologia, alebo materialy.
Odkial ak smiem vediet, ci bazar?
To by som netvrdil, napr. pomer cena/vykon je u Shimana daleko vacsi ako u SRAMu. Dovolim si tvrdit ze aj kvalita spracovania pri porovnatelnych sadach je na lepsej urovni.
SX bolo blato, Furt rozladene. 1 vyjazd OK a dalsi vyjazd uz na preradenie v zatazi cakam 3 sekundy. Pritom cenovo uroven SLX.
Po vymene za SLX v domacich podmienkach, to bolo nie ze ina galaxia... to bol iny vesmir. Ci blato, ci nalepeny bordel, ci rovina, ci kopec. radenie smerom hore o 3 prevody... bum... a je to tam.
teraz ebajk došiel s XT pohonom. aj som si myslel, ze to nemoze byt nejak zasadne lepšie. Ani neviem ci to je packou alebo šaltrom, ale to je zas level hore oproti tomu SLX. Radi to jak gulomet po 500km som sa toho zatial nemusel dotkut.
EDIT: vsetko 12sp
uprimne su mi tieto zabomysie vojny SRAM vs Shimano uplne niekde. ale ak pojdem do sramu tak urcite iba kvôli AXS. Nateraz vsak nevidim zmysel menit, jedine že by sa mi poradilo niekde zošrotovať...
To sa da zosumarizovat tak ze pre niekoho je to, ze nieco preradi nie ze 0,8 sec, ale za 0,72s ina galaxia v radeni. Alebo ze ma nejaka kazeta o 80-100g menej, pripadne ze ma krajsiu farbu. Pre mna ani prechod z 3x7 SIS na 3x10 nebola ina galaxia v radeni. Ina galaxia bola prechod na 1x11 ale taka s velkou ciernou dierou v strede.
Jazdim aj 2x7 na ceste aj 2x10 a tiez to nie je ina galaxia, skor radenie na pakach by som nazval vyhodou. I ked ani to neplati vzdy.
Kvalita radenia je tema.
Suhlasim, ze radenie shimano x11 je bieda
Ale zase nanzimaku mam gripshift gx 11s so shimano saltrom slx a radi to velmi slusne, tak podla toho usudzujem, ze x11 je srot len vdaka radeniu