To je pekny nazor z dvoch uhlov pohladu. Suhlasim aj s tym citanim po sebe, ale hlavne s tou degradaciou pisomneho prejavu v dnesnej dobe. Som trochu zaujaty, lebo ja nie som v slovnom prejave taky pohotovy a mam radsej pomalsiu moznost pisania textu. Ale nespadam ani vekovo a uz vobec nie literarno-umelecko-filozoficky do takej kategorie ako Daniel Hevier, no aj tak aj napr. v praci medzi vysokoskolsky vzdelanymi ludmi to podla mna casto je ohladom pisomneho prejavu na zaplakanie. A moderne "vylepsenia" ako emoji alebo rychla moznost vkladania obrazkov, tu situaciu vobec nevylepsuju. Doteraz nechapem naco je v MS Teams pouzivanom na pracovne ucely moznost lahko pridavat velke GIFy na zaklade klucovych slov. Potom to dopada tak, ze aj pri vaznych pracovnych temach niekto rozumnejsi a schopnejsi vyjadrovania napise zopar viet, dvaja traja vtipalkovia ani nezacnu citat, iba hned vhodia nejake MEME a svoje off-topic dojmy a dalsi ludia uz povodny text ani necitaju iba reaguju na posledne obrazky a dojmy. Nejaku spisovnost samozrejme ani nema zmysel rozoberat.
Ale na druhu stranu asi nejde len o pisomny prejav. Celkovo sa asi iba dnes viac ukazuje ludska hlupost, lebo prakticky kazdy ma jednoduchu moznost verejne sa niekde vyjadrit

.
(Len pre istotu doplnam, ze ja urcite nie som ten, kto vypusta len same spisovne mudrosti.)