No je mi celkom jasné, čo vravíte

žena a dve deti už mám tiež na krku

Myslím, že vzpriamený posed má väčšina nových horských bicyklov, čo je super. Ak by som vám mohol poradiť, tak berte pre vás oboch 29 palcové kolesá. V zásade idete na cykloturistiku s občasnými terénmi po trailoch a tam kvôli komfortu by som bral 29 palcové kolesá. Terénom prechádzajú s ľahkosťou. Ak to chcete využívať takto na víkend, tak prejdete predpokladám okolo 1000-2000km ročne, čo nie je extra veľa, ale je už na hranici toho, že by som pozeral už na trocha lepšie rámy. Predsa len, rám je hlavne to, čo určuje ako ten
bicykel bude jazdiť. Preto vás odporúčam radšej na značky, ktoré sa už roky venujú vývoju
bicyklov a dajú si aj zaplatiť za svoju prácu, ale jazdí sa na tých
bicykloch lepšie. Hlavne keď chcete pohodlie.
Čo sa týka CTM a mnohých výrobcov, tento rok je s tým problém, takže sa vyzbrojte pevnými nervami. Možno sa ku bajku dostanete tak na jeseň 2022.
Ja by som kúpil bajk rovno s teleskopickou sedlovkou. Je to super, že to netreba dodatočne montovať a vyberať veľkosť
sedlovky je teda práca pre odborníka. Taktiež nemusí byť rám na to pripravený.
Ak chcete komfortný rám, tak treba pozerať taký, kde šliapete do pedálov čo najviac pod seba. Čiže čím je väčší uhol sedlovky (hlavne ten efektívny) tak tým sa bude šľapať jednoduchšie. XC bajky zvyčajne nie sú až tak veľmi pohodlné, lebo hoci ten efektívny uhol sedlovky majú dobrý, tak posed majú dosť natiahnutý dopredu. Lebo je to efektívne, hoci nie moc pohodlné. Lepšie sú trailové bicykle. XC sú tiež o niečo málo kratšie a trocha menej pohlcujú terén ako dlhé rámy.
Ak tam je váhovy limit, tak opäť neodporúčam, hoci chcete schudnúť. Sú s tým problémy. Rámy pukajú radi a často a hoci by ste na tom neskákali, ale aj malé nerovnosti na zamknutom tlmiči dokážu do rámu prenášať tak silné napätia, že vám to pukne. Neriskoval by som s tým. Môže sa vám aj stať, že skočíte len na lúke do diery a preťažený rám proste praskne. Tomu sa radšej vyhnite.
Vidlica je dosť drahý komponent a aj dosť dôležitý. Ja by som šiel aspoň do SR Suntour pre vás. Lepšie možno je Rockshox. Ak budete jazdiť naozaj iba také cyklovýlety a nie nejaké kameňové zjazdy a traily, tak si myslím, že aj XC vidlica by dačo mohla zniesť. Ale určite sa vám bude páčiť tuhšia vidlica. Napr od rockshox.
Možno toto budú pre vás dobré bajky.
https://www.canyon.com/cs-sk/horska-kola/trail-bikes/neuron/al/neuron-6/2625.html?dwvar_2625_pv_rahmenfarbe=BK%2FGY -pre vás
https://www.canyon.com/cs-sk/horska-kola/trail-bikes/neuron/al/neuron-6-wmn/2626.html?dwvar_2626_pv_rahmenfarbe=WH%2FGY - pre manželku
Rámy a
vidlice majú dobré a zvyšné komponenty sú viacmenej spotrebný materiál. Takže máte skvelý bajk na dlhé roky. Navyše tieto rámy majú tak prepracovanú geometriu, že pohupovanie sa ani hore kopcom nekoná a nepotrebujete zamykať tlmiče. Majú to výborne odladené.