Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftblackman napísal:
Zlaté zrnko nie je nijako výrazne tmavo pražene.


:D

Prílohy:

IMG_20220114_191058.jpg
IMG_20220114_191058.jpg 640.17 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 14.01.2022 - 19:15:32
30
Aj ja som sice nezacinal zlatym zrnkom ale presiel som aj tymto obdobim a dnes uz by som sa nevratil a z tych svetlo prazenych citronad si spravim taky husty sladky prijemne chutny sirup ze az - len sa treba nielen prepit ale aj prepracovat a vela naucit
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 19:17:59
00
pre uplnost doplnim obrazkom. a samozrejme ja niesom profik, ktory ma kavovar za tisice cize= nerozumiem sa tomu :)
ale tu inu pre mna myslim si ze horsiu chut je poznat uz na filtry

Prílohy:

IMG_20220114_191108.jpg
IMG_20220114_191108.jpg 514.13 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 14.01.2022 - 19:22:46
01
arrow_leftblackman napísal:
... Mne našťastie tie svetlé kyslé citronady nechutia. Kúpil som 3 balíky 9gramms káv a po prvých shotoch mi tak skrutilo tvár, že som sa zľakol či som nemal mŕtvicu :D

Praveze spravnou pripravou a vhodnym mletim (mlyncom?, kamenmi) sa da spravit vybalancovana chut, aby acidita nebola octova, ale prijemna a horkost len akurat, ale chce to pohrat sa s pripravou. A ako pisu ini, treba sa k tomu aj prepit.
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 21:51:34
02
Co prepit sa ale potom to platit:) kde su casy 25Eur za kilo cerstvo prazenej kavy....
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 21:54:41
01
Amen
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 21:56:34
00
Zlatemu zrnku som dal sancu raz. Po dvoch shotoch to slo do kosa, nedal by som to ani do kompostu.

Aby som nehejtil iba tak toto mi spravilo obrovsku radost - https://coffia.sk/collections/espresso-kava-1/products/el-zapote-geisha-vyberova-kava
Espresso fajnucke a filter este viac.
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 22:03:31
00
Plne suhlasim s tym prepitim sa k tomu (a to som teda v porovnani s miestnym osadenstvom chaby labuznik s mojim bazarovym Delonghi pakovym kavovarom, cinskym rucnym mlyncekom a cinskou holou pakou). Tiez som bol proti "kyslej" kave- a az nedavno som pochopil, ze vsetky tie "kysle" kavy, ktore som mal predtym a hresil som, aky to je octovy humac, take pravdepodobne byt nemuseli, keby boli spravne pripravene. Vyhoda preprazenej je v tom, ze tam ani nie je moc co dodrbat. Proste je to kavovo horke. A ked to nahodou prepalis (dlha extrakcia, vysoka teplota...), stale je to len kavovo horke, akurat "silnejsie". Preto su s nou ludia spokojni a ked skusia nejaku ovocnejsiu kavu a pokazia tu, je z toho kysla vec, ktora im nechuti. Aj okej spravena ovocnejsia kava by im najprv pripadala cudna (opat, sudim podla seba pred dvoma rokmi), ale po niekolkej v poradi by v nej zrazu bolo co objavovat, zrazu by mala aj ine chute ako len horkost.

A k tym rodinnym kavickovaniam. Ked spravili svokrovci upgrade z Nesky na Delonghi automat 22.110b, najprv to bola pecka rozdiel. Ale neslo sa posuvat moc dalej, limitom boli rozne sposoby pripravy na jednej poloautomatickej masine. Pri kazdom spolocnom kavickovom posedeni sa robia tri klasicke espressa (ja, zena, svokor), potom svokra robi akysi lungovy espresso preplach (60ml 'espresso' doliate poldecom vriacej vody s troma lyzickami cukru), a napokon si svagor spravi svoju kavicku stredoeuropskeho typu- na tom automate su to dve dvojite espressa (tj. odhadom 14g kavy 120ml vody) v hrnceku nasledne doliate mliekom doplna.
Ten automat by bol schopny spravit vcelku ok espresso (nijaka delikateska, ale lepsie ako v restauraciach a polovici kaviarni). Avsak pri takom nastaveni mlynceka by mal problemy pretlacit tych 60ml (ten automat ma casovac- nestihal by natlacit dost a bola by nespokojnost), a pri tom satanskom dvojitom gombiku by bol uplne v prdeli. A prestavovat to tiez nejde, lebo sa to prejavi pri druhej-tretej kave. Takze je to nastavene na kompromis a nic dobre z toho nevylezie. A to je, opat, menej vypukle pri prazenejsich zrnach.

Kurnik, ze aka esej!
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 22:33:54
03
arrow_leftpeterg napísal:
Praveze spravnou pripravou a vhodnym mletim (mlyncom?, kamenmi) sa da spravit vybalancovana chut, aby acidita nebola octova, ale prijemna a horkost len akurat, ale chce to pohrat sa s pripravou. A ako pisu ini, treba sa k tomu aj prepit.


Za 20 rokov som dal svetlejsiemu prazeniu viac x šancu a u mňa je to no go. Podobne jak pri pive s IPAmi APAmi a podobnými kapustovymi vodami, ja si idem len ležiak. Ale chápem že 100 ľudí 100 chutí.
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 22:46:39
00
Urcite sa zhodneme. Ja som zase na IPAy vysadeny (taky Cornel IPA, Nachmelena olpica ci IPA od WYWAR napriklad). Ale dam aj leziak z remeselneho pivovaru, ked to musi byt ... :)
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 22:58:38
03
Kazdy clovek je inak citlivy na rozne chute (kysle, sladke a pod). Zas sa netreba az fasisticky tvarit ze len kysla kava je kava. Je kopec stredne prazenych kav ktore su dobre. Len to nesmie byt typ cierne zrnko kde otvoris sacok a rozmyslas preco si zas otvoril drevenne uhlie:-D a nech tiez len nemindzujem/nemudrujem - cofflia v poslednej dobe neskutocne valiii.. toto je az sialenost na espresso (acidna sialenost) https://coffia.sk/products/cordillera-de-fuego-vyberova-kava a toto na filter ma velmi prekvapilo, neuveritelna vona ide z balicka aj z V60 https://www.coffeeholics.sk/kava/VanGulpen/van-gulpen-ethiopia-halo-beriti-winey-ferm-250g
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 22:59:55
03
Ved ani nehovorim o light filter roaste na espresso, to velmi dobre nejde ani spravit (mozno niekto ano), ale o takom omni roaste, ako napr. Gardelli. Neviem, ci to je skor light, alebo uz do media, vidi sa mi, akoby momentalne prazil trosicku tmavsie.
Zobraziť komentár 14.01.2022 - 23:47:03
00
Minule bol chalan pre moju eureku ,ukázal som mu že melie ,namlel som kavejo na nej šup s ňou do stroja a ponúkol som ho. Dajako ho skrutilo . Pýtam sa že čo ? Odpoveď bola , kyslá. No mne sa ale vôbec nezdala kyslá ,práveže naopak príjemná sladka a nehorka. A to som mu spravil taku klasiku 8g. Potom z neho vyšlo že on má rád také tie horké. A k tomu Zlatému zrnu, tiež som to mal problém vypiť.
Zobraziť komentár 15.01.2022 - 07:03:05
00
Tak to bol veru napi*cu kávopi*č … ani tu Eureku by som mu nepredal :!: .
Zobraziť komentár 15.01.2022 - 08:14:41
01
Spravne, otocit vo dverach. Na segafredo nech si hlada inde mlyncek 😁
Zobraziť komentár 15.01.2022 - 08:55:36
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up