Lokalizácia
Formulár sa odosiela
vrabc0 oba bicykle ktore si poslal maju vyrobcoviav kategorii gravel :-) Ostatni vyrobcovia zvyknu mat na to este oznacenie fitness bike.
Zobraziť komentár 14.03.2022 - 15:00:32
00
Vsak to tam pisem - gravel, kross, hybrid. Fitness je uz nieco ine, fitness vychadza z cestneho bicykla a existuje uz od dob 69er, blizsie je hybrid ktory je skor z gravelu. Nakoniec je rozdiel i medzi trekingovym a krosovym bicyklom kde trekingovy ma o nieco kratsi ram s vyssim stackom. Takze si skus porovnat geo nejakeho mtb, nejakeho gravelu, hybrid biku a trekingoveho bicykla. Zacat mozes napriklad pri tom diverge co som sem dal, s flatbar a s dropbar. Zistis ze to vobec nie je to iste, ze ten ram je tam iny a ze sa nelisi len v dlzke ale i v dalsich hodnotach. Dokonca i sizing maju rozdielny, s dropbar maju ziletkarsky (44-61) a s flatbar mtb (S-L).
No a z tych dvoch bikov co som sem dal ako priklad toho co som si predstavil ako ideal nie je ani jeden zaradeny vyslovene ako gravel. Oba su v kategorii gravel/adventure, v pripade toho prveho je tam este spomenuty i offroad.
Co z toho co som napisal vam cucha nervy ze sa ma tu snazite znemoznit?
Zobraziť komentár 14.03.2022 - 15:28:04
00
Myslim,ze efkam ma celkom dost info,aby sa mohol vyjadrit, od vrabc0, matko001 aj uvodne ivast.

Počkajte,co napíše
Zobraziť komentár 14.03.2022 - 19:05:24
00
Ahojte, pre mna je kazda rada dobra. nemozem vnorit vsetky komenty, ale snazim sa odpisat na vsetky otazky

Nerozumiem sa problematike a nechcem prehlupit nakupom nevhodneho bicykla. Ak mam nespravne kategorie, rad si necham poradit spravnu.
Pojdem teda viac specificky:

1.MUZ 193 cm, 110kg- denna trasa pekne pocasie tam a naspat s detskym nosicom, dcera 2r,dolezite su body prejazdu, ci to bude presne tato trasa, netusim, zistim ked zacnem chodit

https://www.google.sk/maps/dir/Hlav%C3%A1%C4%8Dikov%C3%A1,+Karlova+Ves/Staromestsk%C3%A1+kni%C5%BEnica,+pobo%C4%8Dka+Panensk%C3%A1,+Panensk%C3%A1+1,+811+03+Bratislava/V%C3%9AB+%C3%BAstredie,+Bratislava/@48.1484133,17.0584624,15.54z/data=!4m25!4m24!1m10!1m1!1s0x476c8b9e1567c649:0x982cbefcbe11cc95!2m2!1d17.0437159!2d48.15442!3m4!1m2!1d17.0455497!2d48.156352!3s0x476c8b9dd05f4243:0x4c030eabcc640fd2!1m5!1m1!1s0x476c894d7329bc55:0xfcd86311c4f3210e!2m2!1d17.1019871!2d48.1473664!1m5!1m1!1s0x476c89386f255c17:0xe124552b6788d2b4!2m2!1d17.1253291!2d48.1470141!3e2

2.vylety karpaty les/ bratislava okolie ja+nosic dieta, zena 180 cm vaha neznama
Lesne cesty pre cyklistov, cyklisticke chodnicky, nepredpokladam vyssi najazd na zaciatok ako 40km na den

Pre mna konci asi u stareho bicykla v DnV takze od Hlavacikovej okruh max 20 km, teda pravdepodne sa dostaneme aj do Rakuska

vrabc0Dakujem za info, z toho co si napisal mi vychadza asi trekingovi bicykel.Stale to je len ale na urovni batolata ktoremu bol napisany tento text. Jediny kamarat ktory jazdil je uz mimo SK, takze moji kamarati na radu ste vy :)

[
Ktore rady su relevantne po tomto popise?
Marli,vrabc0,@miromichalicka,ivast,matko001,Jackob47
Zobraziť komentár 16.03.2022 - 08:52:36
00
1. ja sa drzim stale tohoto: https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/krosove-bicykle/panske/ghost-square-cross-essential-dark-silver-midnight-black-lava-orange.html , ale bude treba prehodit predny prevodnik, kedze 38 je moc.
Trasa ktoru si poslal je sice asfalt, ale strmy asfalt - hlavne na tu cestu domov treba dobre sprevodovanie (cosi o tom kopci na dlhace viem ;-) )

2. tipujem spravne ked poviem, ze si pod lesnymi chodnickami predstavujes hlavne hladke chodnicky s minimom korenov a kamenov? Lebo narocnejsie trasy si s dietatom v sedacke a este ako zaciatocnikovi neviem predstavit zase ja.

Zobraziť komentár 16.03.2022 - 09:11:31
    00
    Pocitaj s tym ze nakoniec budes jazdit aj dlhsie trasy, vylety s rodinkou. To na veci ale uz nic nemeni. Tu trasu co si dal das na vsetkom moznom len treba pocitat s tym ze naspat je to do kopca takze ten bicykel by mal mat i lahsie prevody (ako zaciatocnik s dietatom za sebou zo zaciatku asi pojdes to najlahsie alebo takmer najlahsie). Osobne podobnu trasu do mesta jazdim kazdy den tam i nazad. Mas to tam naznacene po ceste. Tadial ale pravdepodobne jazdit nebudes ale vyuzijes cyklochodnik poza vodarenske muzeum. Pred botanickou ide oficialne hore na cestu a naspat nazad na Dvorakovo nabrezie, da sa to ale skratit takou zcasti strkovou cestickou. Na tej cesticke byva casto plno mlak a blata tak je dobre mat bicykel i s blatnikami alebo s moznostou tam nejake normalne blatniky dat. Urcite s tym pocitaj aj ak chces pravidelne jazdit do/z prace.
    Podla narocnosti lesnych chodnickov a hlavne absolutnemu prevladaniu asfaltovych ciest sa javi ten trekingovy alebo krosovy bicykel najidealnejsie. To urcenie tych bicyklov je tak 70% az 80% v prospech zpevnenych ciest a 30%-20% nenarocneho terenu, co su nejake hladke lesne a polne cesty. Pocitam ale ze s tym singlace ako v okoli BA oblubena Cerova Draha asi na zaciatok nepojdes (nudzovo prejst to ale pojde ak par miest potlacis). Co si myslim ze budes podla popisu na zaciatok jazdit je vacsina asfalt - Biely kriz, Devinska kobyla, Devin, hradza, Pezinok, AT... a tam ti fakt mtb netreba a gravel ako pisu je uz sportovy bicykel, ziletka na strkove cesty kde to rozdupes na rychlost.
    Trekingove a krosove bicykle su uz vacsinou zmiesana kategoria ale mierne sa od seba lisia. Trekingovy je na dlhsie trasy cize ma o nieco pohodlnejsie vzpriamenejsi posed, casto i navarky na nosice. Krosovy ma posed blizsie k mtb, cize viac sportovejsi. Zvysok je asi jedno, oba maju uzsie kolesa ktore budu efektivnejsie na tvrdom podklade a voci mtb ci gravelu stale pohodovejsiu/vzpriamenejsiu geometriu. Na co si mozno treba dat pri vybere pozor je vyska hornej ramovej trubky. Vacsinou maju tieto bicykle vyssi standover, co je parameter ramu ktory urcuje ako vysoko od zeme je ta horna ramova trubka na mieste rozkroku ked mas obe nohy na zemi. S detskou sedackou za sebou bude lepsie zobrat nieco s mensou hodnotou, nech bezpecne dosiahnes nohami na zem bez toho aby si nejak vyrazne naklanal bicykel. Zenske ramy maju ten standover vzdy nizsi takze manzelka ten problem mat nebude.
    Zobraziť komentár 16.03.2022 - 10:14:41
    00
    Asi ano, aj ked tie trasy nemam prejdene, nepoviem ci take budu :)

arrow_leftmatko001 napísal:
    1. ja sa drzim stale tohoto: https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/krosove-bicykle/panske/ghost-square-cross-essential-dark-silver-midnight-black-lava-orange.html , ale bude treba prehodit predny prevodnik, kedze 38 je moc.
    Trasa ktoru si poslal je sice asfalt, ale strmy asfalt - hlavne na tu cestu domov treba dobre sprevodovanie (cosi o tom kopci na dlhace viem ;-) )

2. tipujem spravne ked poviem, ze si pod lesnymi chodnickami predstavujes hlavne hladke chodnicky s minimom korenov a kamenov? Lebo narocnejsie trasy si s dietatom v sedacke a este ako zaciatocnikovi neviem predstavit zase ja.

Zobraziť komentár 16.03.2022 - 10:54:15
      00
      Maš pre mňa aj odporučanie na kontretny bicykel?

arrow_leftHosť napísal:
      Pocitaj s tym ze nakoniec budes jazdit aj dlhsie trasy, vylety s rodinkou. To na veci ale uz nic nemeni. Tu trasu co si dal das na vsetkom moznom len treba pocitat s tym ze naspat je to do kopca takze ten bicykel by mal mat i lahsie prevody (ako zaciatocnik s dietatom za sebou zo zaciatku asi pojdes to najlahsie alebo takmer najlahsie). Osobne podobnu trasu do mesta jazdim kazdy den tam i nazad. Mas to tam naznacene po ceste. Tadial ale pravdepodobne jazdit nebudes ale vyuzijes cyklochodnik poza vodarenske muzeum. Pred botanickou ide oficialne hore na cestu a naspat nazad na Dvorakovo nabrezie, da sa to ale skratit takou zcasti strkovou cestickou. Na tej cesticke byva casto plno mlak a blata tak je dobre mat bicykel i s blatnikami alebo s moznostou tam nejake normalne blatniky dat. Urcite s tym pocitaj aj ak chces pravidelne jazdit do/z prace.
      Podla narocnosti lesnych chodnickov a hlavne absolutnemu prevladaniu asfaltovych ciest sa javi ten trekingovy alebo krosovy bicykel najidealnejsie. To urcenie tych bicyklov je tak 70% az 80% v prospech zpevnenych ciest a 30%-20% nenarocneho terenu, co su nejake hladke lesne a polne cesty. Pocitam ale ze s tym singlace ako v okoli BA oblubena Cerova Draha asi na zaciatok nepojdes (nudzovo prejst to ale pojde ak par miest potlacis). Co si myslim ze budes podla popisu na zaciatok jazdit je vacsina asfalt - Biely kriz, Devinska kobyla, Devin, hradza, Pezinok, AT... a tam ti fakt mtb netreba a gravel ako pisu je uz sportovy bicykel, ziletka na strkove cesty kde to rozdupes na rychlost.
      Trekingove a krosove bicykle su uz vacsinou zmiesana kategoria ale mierne sa od seba lisia. Trekingovy je na dlhsie trasy cize ma o nieco pohodlnejsie vzpriamenejsi posed, casto i navarky na nosice. Krosovy ma posed blizsie k mtb, cize viac sportovejsi. Zvysok je asi jedno, oba maju uzsie kolesa ktore budu efektivnejsie na tvrdom podklade a voci mtb ci gravelu stale pohodovejsiu/vzpriamenejsiu geometriu. Na co si mozno treba dat pri vybere pozor je vyska hornej ramovej trubky. Vacsinou maju tieto bicykle vyssi standover, co je parameter ramu ktory urcuje ako vysoko od zeme je ta horna ramova trubka na mieste rozkroku ked mas obe nohy na zemi. S detskou sedackou za sebou bude lepsie zobrat nieco s mensou hodnotou, nech bezpecne dosiahnes nohami na zem bez toho aby si nejak vyrazne naklanal bicykel. Zenske ramy maju ten standover vzdy nizsi takze manzelka ten problem mat nebude.
      Zobraziť komentár 16.03.2022 - 10:56:50
      00
      efkam ak robíš na MN1, stačí sa v pekný deň pozrieť do bicyglárne na -2, urobíš si prehľad čo používajú kolegovia v podobnej situácii :-)

Vsetko uz bolo povedane vyssie, takze len par drobnosti:
      - blatniky maju zmysel aj ked chces chodit len v peknom pocasi. Aj v lete mozes trafit nejaku mlaku, blatko a ine nastrahy. Ak sa v praci nechces prezliekat, tak blatovy pasik a chrbate nepotesi. Takze body na pripevnenie blatnikov resp. nosica potesia.

- ten vyslap smerom domov mas dlhy a vyzivny, hlavne ak bude aj dieta v sedacke. Budes potrebovat prevody, ktore uslapes. Tu by ti najviac asi pomohlo si nejaky bicykel pozicat a skusit si to, ziskas predstavu

- aku chces pouzivat sedacku ? vzadu na nosic / vzadu s uchytenim na ram / vpredu na ram ? Idealne si ju skus na vybrany bike namontovat a vyskusat. Mal som bicykel ktory som zboznoval, ale uchytenie sedacky na ram sa moc nezmestilo medzi trubky a koleso (muselo byt mierne atypicky) a nakoniec som patami aj tak zadieral do stupaciek sedacky
      Zobraziť komentár 16.03.2022 - 11:26:53
      00
      Dobre rady, nebudem opakovat (trekking/cross za mna naj), len pridam z vlastnej skusenosti, ze minimalne zo zaciatku (kym natrenujes) mozes ten kopec naspat aj vyjst peso (samozrejme nie dieta v sedacke). Tiez som tak zacinal, cestákom s tazkymi prevodmi (na moju hmotnost a ubohu kondiciu) na vrch KV, prinajhoršom aj elektricka (mimo spicky);)

A posed/modely doporucujem pozriet aj nazivo v Decathlone.
      Zobraziť komentár 16.03.2022 - 12:05:08
      00
      Bohuzial nie, robit kus vedla, ale urcite si rad dam s tebou rychlokurz geniality.
      arrow_leftfokel napísal:
      efkam ak robíš na MN1, stačí sa v pekný deň pozrieť do bicyglárne na -2, urobíš si prehľad čo používajú kolegovia v podobnej situácii :-)

Vsetko uz bolo povedane vyssie, takze len par drobnosti:
      - blatniky maju zmysel aj ked chces chodit len v peknom pocasi. Aj v lete mozes trafit nejaku mlaku, blatko a ine nastrahy. Ak sa v praci nechces prezliekat, tak blatovy pasik a chrbate nepotesi. Takze body na pripevnenie blatnikov resp. nosica potesia.

- ten vyslap smerom domov mas dlhy a vyzivny, hlavne ak bude aj dieta v sedacke. Budes potrebovat prevody, ktore uslapes. Tu by ti najviac asi pomohlo si nejaky bicykel pozicat a skusit si to, ziskas predstavu

- aku chces pouzivat sedacku ? vzadu na nosic / vzadu s uchytenim na ram / vpredu na ram ? Idealne si ju skus na vybrany bike namontovat a vyskusat. Mal som bicykel ktory som zboznoval, ale uchytenie sedacky na ram sa moc nezmestilo medzi trubky a koleso (muselo byt mierne atypicky) a nakoniec som patami aj tak zadieral do stupaciek sedacky
      Zobraziť komentár 16.03.2022 - 12:10:06
      00
      Nemam konkretny model. Najlepsie vyskusat tie co su realne v kamennych obchodoch dostupne a vybrat ten ktory sedi najlepsie. Osobne som skor zastancom dobreho ramu ktory sadne a ma vlastnosti ktore chcem ako nejakych lepsich komponentov za danu cenu. A potom v tej cene do 1000Eur je relativne jedno ktory bicykel si vyberies ak splna dane kriteria. Najdolezitejsie je aby ti sedel. Tu na mtbiker shope ich vele nie je av ponuke, ale skus pozriet napriklad kaktusbike a ine shopy v BA, tam ich maju viac aj ked vacsinou to asi nebude tvoja velkost.
      Este ked som bol v tom ze teren/cesta budu v pomere 50/50 tak mi prisiel fajn napriklad tento https://www.kaktusbike.sk/trekingove-krosove-fitnes-bicykle/marid-dsx/. Je tam moznost dat este vacsie plaste, jednoduchsie prevody, mtb posed. Teraz ked je jasne ze tej cesty bude viac tak aj ten ghost co tu chalani davaju a jemu vizualne podobne bicykle budu fajn. Napriklad https://www.kaktusbike.sk/trekingove-krosove-fitnes-bicykle/rock-machine-crossride-300/ a podobne pre teba (neriesim vybavu) a obdobne damske modely pre zenu.
      K tomu vyslapu na zaciatok nemusi byt zle tlacit to pesi nahor cez Dlhe diely 1 a Nad Sihotou. Tadial chodi celkom dost ludi takto s bicyklami, minimum aut ... len je to strmak ale priamy, takze dobry na tlacenie. Hore si rychlo a si priamo na Hlavacikovej. Tadial nadol je to ale rozsypane na tensie plaste a zaciatocnika, takze nadol radsej tak ako si si naznacil.
      Zobraziť komentár 16.03.2022 - 12:12:10
      00
      Takze take zhrnutie:
      Vyber pre mna 193cm, 110 kg

https://www.mtbiker.sk/shop/bicykle/krosove-bicykle/panske/ghost-square-cross-essential-dark-silver-midnight-black-lava-orange.html
      matko001 Vies mi prosim aj odporucit ten predny prevodnik? Cena za tento bicykel dokopy je stale 1000 eur

https://www.kaktusbike.sk/trekingove-krosove-fitnes-bicykle/rock-machine-crossride-300/

V kaktusbike mi odporucili toto:
      https://www.kaktusbike.sk/horskybicykel29kolesa/cube-aim-sl+59150/

Su tieto moznosti porovnatelne? Ak ano, ako by ste ich zoradili?

vyradena moznost
      https://www.kaktusbike.sk/trekingove-krosove-fitnes-bicykle/marid-dsx/ - marid nie je mojej velkosti

Vyber pre manzelku 180cm, vaha neznama - zenske verzia:

Zensku verziu som nasiel len z jedneho
      https://www.kaktusbike.sk/trekingove-krosove-fitnes-bicykle/rock-machine-crossride-lady-300/

Zobraziť komentár 16.03.2022 - 12:50:23
        00
        Marli ,vrabc0 ,miromichalicka, ivast, matko001, Jackob47
        Ak tak mozete poslat priamo spravu ake je poradie za Vas a ci su porovnatelne ak nechcete ist do konfrontacie.
        Zobraziť komentár 17.03.2022 - 08:54:39
        00
        ten Ghost je v pohode, ale daj si vymenit prevodnik za 34t alebo 36t lebo s 38/50 so sedackou budes na Dlhace tlacit. RM-C300 ma pruzinovu vidlu, co je pre mna osobne KO a viaceri sme sa uz zhodli ze MTB je mimo misu.
        Zobraziť komentár 17.03.2022 - 09:23:38
        00
        keyboard_arrow_up