Zavrhol som obytné auto, i keď fotky a tohtoročné plány andyapo s jeho Peugeot Boxera sa mi veľmi páčia.
Nemal by som to však kde parkovať (teda niekde v plotom ohradenom priestore) a keď tak pozerám tak väčšinu roka tieto obytné autá stoja zaparkované. Nakoľko potrebujem aj bežné osobné auto aspoň s 2 sedadlami a nenajazdím ročne veľa (na aktuálnej SX4 som najazdil od augusta 2014 30000 km), uvedené auto by som plánoval bežne používať na nevyhnutnú dopravu v meste (aj preto minivan...), súčasná SX4 4x4 by asi išla preč.
Takže moja voľba by bol nejaký mini van (Kangoo, Caddy, Dobló, Berlingo, Dokker). Asi by sa mi viac páčili posuvné bočné dvere, tak Lodgy i keď veľkolepejšie na priestor ako predošlé som z tohto dôvodu zatiaľ vyradil zo zoznamu.
Prestavbu by som riešil nejakým konverzným kitom ako napr. toto (samozrejme nie komerčným za 2200€
Minivany ale majú buď deliacu stenu/mriežku alebo 2+3 sedadlá.
Na internete je plno videí konverzií minivanov, ktoré majú iba 2 sedadlá bez deliacej steny/mriežky. Ako je to v SR s odstránením deliacej steny? Nepredpokladám, že je to legálne (viem že napr. pri odstránení mriežky z osobných vozidiel kategórie N1 to asi nie je easy a lacné...). Takáto úprava by pri najbližšej dopravnej kontrole alebo STK neprešla (uvedomujem si aj funkciu steny/mriežky a možnosť lietajúcich predmetov zozadu, ale napríklad ani obytné autá nemajú deliace steny...). Prípadne je možné pri prevádzke vozidla demontovať sedadlá v 2 rade, ak je v TP zapísaných 5 miest? To asi tiež nebude kóšer... U nás v robote máme Kangoo, ktoré má zadné sedadlá delené 2+1, ale napevno priskrutkované, iba opierky sa dajú sklopiť. Sú modely s vyberateľným 2 radom sedadiel?
Je tu niekto, kto vie odpovedať na otázky deliacej steny/sedadiel?
Prípadne niekto kto má takýto campervan, alebo má reálne skúsenosti z výroby konverznej stavby / prestavby minivanu?
Či celé je to scestná myšlienka a takéto mini neposkytne dostatok miesta a iba veľmi obmedzené pohodlie (2 miestny stan + príslušenstvo už mám a nemusím kvôli tomu meniť auto
Vďaka za každý názor.
Ale stale si myslim, ze cas a prostriedky, ktore sa venuju prestavbe takej dodavky su vacsia investicia, ako kupa hotoveho kusu. Ale ked si jutuberka, tak potom to neplati
Izzy68 problem ale je ze ked nieco kupis tak to nemas podla seba a svojich potrieb. Je tiez rozdiel ked mas bajk, ktory potrebujes umiestnit do auta, v M-ku alebo v XX-Lku. Ja si prave nemyslim ze je drahsie kupit uz nieco hotove. Ak je clovek trochu zrucny tak si to dokaze porobit sam za celkom slusne peniaze.
A ked ste este nahodou neboli na festivale overlande tak treba ist nabrat inspiraciu.
ja by som sa zamýšlal najprv nad frekvenciou takýchto výjazdov.. či nie je jednoduchšie a lacnejšie si obytňák požičať než vlastniť, starať sa a živiť vlastný
https://www.facebook.com/nwconversions
- jutuberka znamena mat prijem z natacania videi - konkretne v tomto pripade by to boli videa z prestavby, nie clovek, ktory sleduje YT
- prenajom garaze, alebo ineho priestoru bol uvedeny len ako moznost, za zvyraznenym ak, tzn. po vyluceni myslienky sa cela cast odstavca stava pre Teba bezpredmetnou
- financie su mi uplne jasne, o tom bez debaty
- keby bol v prispevku naznak ironie, poznala by si to
ja by som sa zamýšlal najprv nad frekvenciou takýchto výjazdov.. či nie je jednoduchšie a lacnejšie si obytňák požičať než vlastniť, starať sa a živiť vlastný
Neviem ci si si niekedy poziciaval dodavku/obytak ale z mojej skusenosti je to dost nanervy. Akokolvek som sa totiz vzdy snazil vzdy som nieco oskrel, zaspinil. A majitelia to celkom dost riesili. Maju totiz predstavu ze clovek si poziaca obytak nato aby s nim siel do vedlajsej dediny a idealne v nom ani nespal.
Jeden rok som si poziciaval dodavky z avisu (masterL3H2). Mal som spraveny taky vyberatelny "kit" pasujuci na vnutorne uchyty toho auta (kotvil som to cez napinacie skrutky). Samozrejme len najnutnejsie veci. Ulozny priestor, vyvysena postel/matrac, bandaska s vodou/cerpadlo, kurenie, stolicky/stol na vonkajsie sedenie. Vo dvojici sa takto dalo par dni vydrzat celkom komfortne. Samozrejme nieje to zateplena dodavka, takze velke rozdiely teplot / kondenz v noci je nic moc. Tiez to ze vsetky veci su v jednom priestore znamenalo ze za dva dni uz v aute bolo dost citit bajkersky puch
Dobre na tom bolo ze kedykolvek som sa rozhodol mohli sme niekam vyrazit kedze avis ma tych aut milion a su v 100% stave. Zbaleny sme boli tak do 2h aj s vnutornym vybavenim. A hlavne pri vrateni som len natankoval a pozametal podlahu.
https://online.cestounecestou.sk/product/jana-lahucka-spanie-v-aute-moze-byt-pohodlnejsie-nez-sa-zda-takto-nim-cestujeme-po-europe/?ml_subscriber=1887920930617820235&ml_subscriber_hash=k2d3&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=rozmyslate_o_spani_v_aute_pocas_ciest_po_europe&utm_term=2022-02-17
https://www.youtube.com/watch?v=b-tJV66UavI
alebo ak na prestavbu NOMAD CAMPER
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down