Dnes som bol s dvoma zalesakmi na bikoch na trase Petrzalka, Slavin, Koliba, Biely Kriz. Chcel som ist aj dalej, ale chla***** mi tam premrzli a chceli ist spat.
Dnes bolo ideálne počasie na celodenný výlet. Vôbec nemám pojazdenú južnú časť MK, tak prečo sa tam nevydať? Hlavný cieľ bol Pajštún, pretože som tam bol len raz asi pred 7 rokmi. Štartoval som ako obvykle v Lošonci, cez Majdán na Sklenú hutu, po modrej TZ okolo obory do sedla Skalka, Hubalová, Čermák ( dnes hlavný zdroj vody, tankoval som 2x), Skalnatá, červené C, P. Baba, Konské hlavy, Somár, Košarisko, Pajštún, Košarisko, po Štefánikovej magistrále na Čermák, Zoška, Papiernička, pod Geldek a okolo Zabitého naspäť domov. Celkovo to vyšlo na 101 km a 2230 v.m. Stúpanie na Konské hlavy bolo pre mňa príliš ( príde mi to náročnejšie ako výstup do sedla medzi Geldekom a Jelencom), ale za mňou šli borci, čo to dali bez problémov . Inak vôbec som netušil, že v južnej časti MK sú také prevýšenia, výškové metre naskakovali jedna radosť. Od Pezinskej Baby nádherné prostredie a tie jednostopové chodníky mi na severe chýbajú. Smerom z Pajštúna po červenej ma skoro katapultovalo pri jednom hupe ale ustál som to. Škoda poškodeného kolena, inak by som si všetky zjazdy určite viac užil, a hlavne bez bolesti. Chcel som pôvodne navštíviť aj Biely kríž, no na Pajštúne mi došla voda, tak som zháňal v okolí nejakú studničku, čo sa mi našťastie podarilo na Košarisku a tá ma zachránila od úplej dehydratácie. Už som začal cítiť únavu, preto som to potom zvrtol smer domov. Na Babe som si dal kofolu, aby som náhodou niekde nevypľul dušu. Celkovo hodnotím dnešný deň na výbornú, ale mal by som viac trénovať dlhšie trasy, lebo dnes ma to dosť zmorilo.
Vcerajsi vylet z Lamaca na Limbassku vyvieracku. Pocasie idealne, cesta ubiehala, trochu sme sa zdrzali na Bielom krizi. Pri poslednej navsteve pred 3 mesiacmi bola vyvieracka sucha, teraz aspon plna vody, ale moc z nej netieklo. Neviete kedy je idealne obdobie, aby sa odtial valila voda?
"V máji 2020 boli napríklad v bratislavskom lesoparku odobraté vzorky z trinástich studničiek, pričom v desiatich z nich bola zistená nevyhovujúca hodnota pH, viď (2). Spomínaná vyhláška určuje, že hodnota pH pitnej vody by mala byť v rozmedzí 6,5 až 8,5, teda voda by mala byť viacmenej neutrálna. Ak je voda slabo kyslá, teda má hodnotu pH menej ako 6,5, čo je v prípade malokarpatských studničiek normálne, tak je označená ako nepitná. Avšak to by sme potom nesmeli piť ani zo studničiek v turisticky atraktívnejších pohoriach, vrátane Tatier, pretože tam býva hodnota pH často aj okolo 5. Aj niektoré minerálky sú slabo kyslé (tzv. kyselky) a iné naopak slabo alkalické, vhodné napríklad na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny. Ide o prirodzenú vlastnosť vody a hoci nie každá voda každému vyhovuje, nemožno tvrdiť, že ak voda nie je neutrálna, tak nie je pitná. Najmä ak na nejakom odľahlom mieste v horách vysmädnutí naďabíme na studničku, tak tieto veci príliš neriešime. V každom prípade, studnička je vždy bezpečnejšia, ako potok, jazero či výtok z nejakej banskej štôlne."
vodu zo studniciek pijem casto..pokial je to tecuci pramen tak prilis neriesim co je tam napisane..ako pise Relyful PH nieje na obcasne uzitie ziadny problem a bakterie co na niektorych pisu...no...to je zas udaj z Maja 2021 (tu v BA) tak to sa mohlo x-krat pomenit aj v priebehu roka.. Horsie je ked uz je voda stojata..napr na Amonovej luke..alebo ked beries vodu z potoka (napr Solosnicka dolina alebo pod Dracim hradkom)..taku vodu uz preistotu pouzivam len na wifonku alebo kavu, cize ju prevarim.
A teda najcastejsie som pil zo studniciek (nazvy z freemap.sk):
Zbojnicka (nepitna - myslim ze PH)
Mariin pramen (nepitna - nepamatam si co pisu ale neriesil som nikdy)
2. kamenolom (tusi aj ofiko pitna)
Studnicka pri 2. rybniku na zeleznej (nepitna - bakterie) tak sa jej teda vacsinou vyhnem a idem hore na studnicku Slalomka (pri naucnom chodniku) (ofiko - pitna)
Partizanska luka (ofiko nepitna - tusim ph) ale pijem od detstva
Senkarka (pod BK) (nepitna) ale minule som pil a bezproblemov
Cermak - je pre mna velmi dolezita studnicka na vsetky dialkove vypravy do MK
studnicka pod Hubalovou - aj tam som viackrat pil
ostatne studnicky smerom na mohylu po cervenej zvyknu vysychat..
a teda pokial by chcel mat vacsiu istotu tak nejaky filter s rychlejsim prietokom ako napr Katadyn BeFree a mozem byt uz uplne pokojny.
Presne tak, pokiaľ nie je voda stojatá a nezapácha, tak by to malo byť v poriadku aspoň jednorázovo. Včera som z tej studničky na Košarisku naplnil a vypil 1l a nič mi nebolo. Pre mňa je najlepšia a najlahodnejšia voda v MK na Husom stoku.
Pôvodne som mal v pláne prejsť aspoň 100 km, myslel som, že táto trasa toľko bude mať, ale nakoniec to vyšlo na cca 90 km. Zo začiatku výjazdu bolo bezvetrie, neskôr sa zdvihol nepríjemný protivietor, cesta k Malým Karpatom bola utrpenie. Neskôr sa obloha zatiahla, v lese bola teplota cca 16 °C a vďaka stromom takmer bezvetrie, bolo príjemne. Cestou domov už vykuklo slnko, oteplilo sa na cca 30 °C, vietor sa otočil, takže mierny protivietor som mal aj smerom domov, ale nič hrozné. Hlásili doobeda nejaké zrážky, oblačnosť na radare aj bola, ale nad Malými Karpatami sa to rozpadlo a nespadla ani kvapka.
Z nedelneho vyjazdu so startom v Dechticiach. Bol som pozriet jeden zaniknuty lom pri Vytoku, ktory som objavil na mapy.cz, potom sa isiel pokochat vyhladom z Klenovej a z lomov v Pustej Vsi. Plan bol pokracovat smer Periska, ale prisla na mna taka kriza a unava (uz zo soboty), ze som sa musel spustit do Kosarisk, kde ma zachranila kofola v Holotech Viske.
Sa nam v Karpatoch siri taky nesvar. Truhlik na bicykli ide do kopca, cumi pritom do asfaltu, nevnima nic pred sebou. Tento rok som takych stretol uz dvoch. Prvy siel hore z Race na BK, ja pesi po lavej strane na uplnom kraji, no musel som na neho zapiskat, aby ma zaregistroval.
Dnes zas na asfaltke medzi Kacinom a Lamacom, zastal som na takej cistine, na kraji v mieste kde je asfaltka siroka snad 7m, truhlik isiel od Lamaca, opat kukal na zem, ale kedze som ho zaregistroval neskoro, myslel som, ze sa ide pristavit a nieco spytat...prd, pokracoval a drbol mi do kolesa...a on na to 'hopla, nevsimol som si ta" ...ani som si nestihol vypytat kontaktne udaje, keby som nieco po umyti kolies nahodou na rafe objavil ..
Ja som dnes bohuzial takmer zavinil zrazku. V stupani asfaltkou od lanovky na Kamzik som videl nejakeho turbo drbnuteho ebikera ktory si to smerom nadol v stoji rozmakal co to da, presvistal okolo mna a bez brzd to tocil do jednej z neprehladnych zakrut. Vedel som ze kus za mnou tlacia vedla seba pravdepodobne otec zo synom tak som sa s nadavkami a hrozou pozeral dozadu ze co sa bude diat a pritom som nechtiac skrizil smer slecne na cestaku. Ak by nepribrzdila tak sme v sebe - moja chyba. Prekvapilo ma to, nejake chabe ospravedlnenie som povedal tak sa ospravedlnujem este raz.
Sa nam v Karpatoch siri taky nesvar. Truhlik na bicykli ide do kopca, cumi pritom do asfaltu, nevnima nic pred sebou. Tento rok som takych stretol uz dvoch. Prvy siel hore z Race na BK, ja pesi po lavej strane na uplnom kraji, no musel som na neho zapiskat, aby ma zaregistroval.
Dnes zas na asfaltke medzi Kacinom a Lamacom, zastal som na takej cistine, na kraji v mieste kde je asfaltka siroka snad 7m, truhlik isiel od Lamaca, opat kukal na zem, ale kedze som ho zaregistroval neskoro, myslel som, ze sa ide pristavit a nieco spytat...prd, pokracoval a drbol mi do kolesa...a on na to 'hopla, nevsimol som si ta" ...ani som si nestihol vypytat kontaktne udaje, keby som nieco po umyti kolies nahodou na rafe objavil ..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/72031-turisticky-vlak-zahoracik-nahradi-v-tohtorocnej-sezone-bajkbus-na-zahorie
https://pretekaj.sk/sk/podujatia/racianskykros2022leto/info/propozicie
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Prosim ta, ta studnicka je tu na mapke alebo niekde inde?
Pokial z tych studniciek pijes raz za cas nieje to problem... Aj tak je vacsinou ta voda oznacena ako nepitna len z dovodu vysokeho PH. Tiez sa napijem v Karpatoch s hocktorej studnicky ak je potreba.. nemozme byt az taky fajnovy.
Viac info: https://bolsompritom.blogspot.com/2021/04/osudy-studniciek-v-okoli-bratislavy.html
"V máji 2020 boli napríklad v bratislavskom lesoparku odobraté vzorky z trinástich studničiek, pričom v desiatich z nich bola zistená nevyhovujúca hodnota pH, viď (2). Spomínaná vyhláška určuje, že hodnota pH pitnej vody by mala byť v rozmedzí 6,5 až 8,5, teda voda by mala byť viacmenej neutrálna. Ak je voda slabo kyslá, teda má hodnotu pH menej ako 6,5, čo je v prípade malokarpatských studničiek normálne, tak je označená ako nepitná. Avšak to by sme potom nesmeli piť ani zo studničiek v turisticky atraktívnejších pohoriach, vrátane Tatier, pretože tam býva hodnota pH často aj okolo 5. Aj niektoré minerálky sú slabo kyslé (tzv. kyselky) a iné naopak slabo alkalické, vhodné napríklad na neutralizáciu žalúdočnej kyseliny. Ide o prirodzenú vlastnosť vody a hoci nie každá voda každému vyhovuje, nemožno tvrdiť, že ak voda nie je neutrálna, tak nie je pitná. Najmä ak na nejakom odľahlom mieste v horách vysmädnutí naďabíme na studničku, tak tieto veci príliš neriešime. V každom prípade, studnička je vždy bezpečnejšia, ako potok, jazero či výtok z nejakej banskej štôlne."
Info z testov (uz 2 roky neaktualizovane..) : http://www.ba-lesy.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=451035&id=1001&p1=1007
A teda najcastejsie som pil zo studniciek (nazvy z freemap.sk):
Zbojnicka (nepitna - myslim ze PH)
Mariin pramen (nepitna - nepamatam si co pisu ale neriesil som nikdy)
2. kamenolom (tusi aj ofiko pitna)
Studnicka pri 2. rybniku na zeleznej (nepitna - bakterie) tak sa jej teda vacsinou vyhnem a idem hore na studnicku Slalomka (pri naucnom chodniku) (ofiko - pitna)
Partizanska luka (ofiko nepitna - tusim ph) ale pijem od detstva
Senkarka (pod BK) (nepitna) ale minule som pil a bezproblemov
Cermak - je pre mna velmi dolezita studnicka na vsetky dialkove vypravy do MK
studnicka pod Hubalovou - aj tam som viackrat pil
ostatne studnicky smerom na mohylu po cervenej zvyknu vysychat..
a teda pokial by chcel mat vacsiu istotu tak nejaky filter s rychlejsim prietokom ako napr Katadyn BeFree a mozem byt uz uplne pokojny.
https://eu.zonerama.com/riso/Album/8515692
...Asi nejaký typ ZOMBIE...ZOMBIkE...