Lokalizácia
Formulár sa odosiela
branomelis, vyzera to pekne, ale je na to kinematika prisposobena? Lebo na niektorych bicykloch to vraj narobi skor skodu ako uzitok. Odpor vzduchovej pruziny stupa s drahou stlacenia vyraznejsie ako u kovovej. Ale pokial nic negativne necitit, tak je to ok.
Ja som tak nedavno tiez strasne zatuzil po pruzine, ale bal som sa to riskovat s hocijakym bikeom, ktory ma povodne vzduchovy tlmic a nie je vyslovene uvedene, ze podporuje aj pruzinu.
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 07:33:08
00
v dnešnej dobe progresívnych pruzin a možnosti ladenia tlmičov by som sa toho nebál ani trocha... Len to chce nejaký čas na doladenie
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 08:59:43
00
Tak by som to aj ja povedal, že ten systém sa dá vyladiť rôznymi postupmi. Mne sa po krátkej skúsenosti s celoodpruženými bicyklami zdá tento rám lineárny. Na vzduchu to chodilo pekne, ale aby to bolo citlivé a dobre to žehlilo, tak to chcelo nízky tlak v tlmiči. Jazdím len malé skoky, tak do 4m s výškou tak do 1m. V týchto podmienkach šiel vzduchový tlmič okamžite na presných 55mm - teda na maximálny chod.
Pružinu som skúšal podľa kalkulačky od FOXu 400lbs. S ňou to šlo krásne, ale tlmič šiel okamžite asi na doraz, včera som tam dal 450lbs pružinu a už z predošlého dňa som len upravil kompresiu a odskok o 1 klik a šlo to fajn. Ale pocitovo sa mi zdá, že ideál pre mňa by bola progresívna pružina 400-488lbs. Tam je potrebné ale aby pružina mala presnú dĺžku podľa max chodu tlmiča. Teraz mám pružinu pre tlmiče s vyšším zdvihom, takže ideálny by bol hydraulicky nastaviteľný doraz.
Chystám sa ešte do vidly dať prestavbový kit od Vorsprung a tam už je možnosť hydraulického dorazu.
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 09:28:59
01
FiLus No, povedal by som, ze nielen cas, ale casto aj peniaze a nervy ?. Predsa len uz aj tlmice s vela nastaveniami su drahsie, progresivne alebo nastavitelne pruziny tiez a aku vybrat, ak clovek nenajde ohladom vhodnej pruziny ziadne info? Ja som aj horko-tazko popredu nasiel tvrdost beznej pruziny pre seba (a to som po dlhom patrani nasiel zahrabane na nejakom nemeckom fore). A aj s dostupnostou spravnych suciastok to nie vzdy je idealne. A zalezi potom aj na co to clovek chce a ako pises, hlavne je potom to doladenie. Co ale pri bikeoch bez priamej podpory pruziny moze byt problem. Teda aspon ja si o sebe nemyslim, ze by som vedel vybrat a naladit pruzinovy tlmic na bike, o ktorom nie je ohladom toho ziadne info na nete a to tak, aby to financne a casovo naozaj stalo za to oproti tomu povodnemu vzduchovemu.

Uz aj z popisu je jasne, ze aj branomelis nad tym stravil peknych par chvil ? a myslim, ze do toho isiel ako skusenejsi biker s tym, se presne vedel co chce. Nie kazdy je taky (ja tiez nie) a preto by som to az tak nezjednodusoval. Aby niekto nenadobudol dojem, ze ved sa len na hocijaky bike nahodi pruzinka a vsetko super... ?

Kazdopadne pruzina podla mna na kazdom full MTB prida minimalne jednu hviezdicku na vzhlade, takze uz len kvoli tomu stoji za to sa s tym trochu potrapit ?.
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 09:58:04
01
opatrny-lenochod preto som tu dal túto prestavbu, lebo je o nej aj na zahraničných fórach minimum príspevkov. FUEL EX je trail bike a priamo na stránke Treku sa mi zdá píšu, že prestavba na pružinu nie je možná - len spomínajú ako príčinu len kolíziu tlmiču (pružiny) s rámom. Ja som ale postupne zistil, že nie všetky tlmiče majú rovnaký priemer pružiny. Preto mám Marzocchi Bomber...najmenší ID pružín je 35mm, čo má FOX, Marzocchi a údajne aj DVO, ale aktuálne mám pružinu DVO SL a tá má ID36,5mm. Napriek tomu ale pasuje. Trek má v tomto biku všeobecne zopár takých debilností, ktoré mi dosť pijú krv. Jednou bol tlmič - originál FOX Thru shaft Reaktiv, je vlastne upravený XC tlmič FOX DPS a tak to aj vyzeralo - tlmič po 8 mesiacoch vytiekol. V podstate drsnejšie používanie mu veľmi škodí. Potom som tam mal RS superdeluxe Ultimate, ten bol lepší, ale zadná stavba bola taká akási mŕtva, takže skúšam teraz pružiny, ale to bude chcieť aj zmenu jazdného štýlu trochu.
Potom ešte na tom ráme je problém zadná reťazová vzpera a extrémne nízka poloha stredu, ale s tým už neurobím nič. Odklopené pasáže si musíš navyknúť a počítať, že zachytíš pedál akurát, keď sa to najmenej hodí. Nafigu osadená reťazová vzpera zas spôsobuje neskutočný buchot reťaze v skalnatých pasážach a brzdím len preto aby to nerachotilo :)
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 10:50:03
01
branomelis, poznam veru takychto chrobakov v hlave, ked zacne clovek zistovat, ze toto trosku nevyhovuje, tamto by mohlo byt lepsie, ine zas uplne treba vymenit a podobne ?. Ja som vyskusal v podstate len dva druhy vzduchovych tlmicov (Float X a X2) a pri oboch mi vadil vzdy taky mierny prvotny odpor tesneni a vkuse som bud mal moc velky tlak a skoro hardtail alebo prilis velky sag a tokeny skusat sa mi uz nechcelo, ked aj tak by tam ten odpor tesneni stale bol. Pruzina drzi koleso ako prilepene k zemi pri mensich skalkach a korenoch, az sa divim niekedy, ze ani neviem cez co som to preletel. Casto dokonca cim rychlejsie, tym lepsi pocit pohodlia. Na skoky velmi nie som, takze taketo pohlcovanie nerovnosti a pocit stability je presne to, co som chcel.

Inak proti buchaniu retaze som kedysi mal toto:

https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/kluky-a-prevodniky/prislusenstvo/stfu-drivetrain-xc-enduro-voditko-retaze.html

Esteticky nic moc a ani to nemusi zrovna idealne sadnut, ale ked uz som to mal v ako-tak akceptovatelnej polohe, tak retaz uz nebolo pocut vobec. Ale aj toto je celkom dobre a vzhladovo krajsie:

https://www.mtbiker.sk/shop/prislusenstvo/ochrana-ramu/esi-grips-montazna-silikonova-paska-3-m.html

Alebo toto sa mi paci, ale u nas tazko zohnatelne:

https://vhsmtb.com/products/vhs-2-0-slapper-tape-1
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 13:55:33
00
arrow_leftIggy52 napísal:
Chalan v Decathlone sa s tym trapil asi 45 minut. Nakoniec sa nasral, zobral z regalu cisto novy plast Hutchinson, opatrne ho rozbalil, nahodil na moj rafik a na 1vy sup ho nafukal.

Ten RaRa plast je nejaky vadny. Dodnes aj ked je nafukany s dusou si patky nie celkom sadli po celom obvode. Skusal som vsetko, mydlovu vodu, nafukal na 4 bary a nechal stat cez noc atd Jazdit sa na tom ale da v pohode a hadze do strany len jemne takze uz to neriesim.

To som bol ja! :D
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 15:29:19
00
..............moje........😁

Prílohy:

IMG_20220625_172755_62b729e7d4100.jpg
IMG_20220625_172755_62b729e7d4100.jpg 352.25 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 25.06.2022 - 17:29:49
01
Tom-B 😮 Co robis s tolkymi podobnymi bicyklami?
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 18:53:20
00
Toto je len časť, keďže za skoro 33 rokov horského jazdenia sa čo to nazbieralo....😁. ROCK je už ozaj starý pán a KONA postaršia dáma, takže na tých jazdia už dcéry, aj keď s rozhodne menej vysunutými sedlovkami 😋. No a SWAG je enduro, mullet, 29 / 27,5 a THORX je trail bike, 27,5. A na tých jazdím aktuálne....
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 19:45:20
01
Prave tie sedlovky ma veru donutili mysliet si, ze vsetky tie bikey vyuziva jeden dlhan ?. Dik za vysvetlenie.
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 20:45:27
00
Merida

Prílohy:

Merida.jpg
Merida.jpg 623.61 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 25.06.2022 - 21:04:45
09
Merida boom tu bol pred rokmi 😂
Zobraziť komentár 25.06.2022 - 21:59:12
02
To si spomínam ako tak pred 15-20 rokmi skoro každý chcel Meridu, dnes to je už skôr naopak. Ale tiež sa mi i tie ich biky v tom čase veľmi páčili a aj ich cestaky ? Rasťo nech dobre slúži ? Na mňa dosť divoká tá modrá a s tou červenou farbou je to také, že celkom dosť ? ale vec vkusu. A možno to aj trochu na fotke tie farby skresľujú.
Zobraziť komentár 26.06.2022 - 07:01:25
00
to len u nas je sa az tak nepredava Merida staci ze som zasiel severne do Polska alebo Nemecka a tam ich je hojne
Zobraziť komentár 26.06.2022 - 07:11:14
01

MTBIKER odporúča

keyboard_arrow_up