Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Mam vyse 15 rokov stary Author postaveny na Sore (3x8), kde som menil akurat povodne Tektro brzdy prednedavnom za Tiagry a inak je v povodnom stave.
Na bicykli sa mi chodi aj po rokoch dobre, ale napriek tomu ma mata, ze co keby som si kupil nejaky novy (Blade Race od CTM napriklad), pretoze na poslednych "pretekoch" sa mi spoluziak co to zerie vyrazne viac ako ja posmieval, ze na com to jazdim a ze vymena by rozhodne stala za to lebo to pocitim (on menil uz velakrat, kedysi pred 30 rokmi sme jazdievali spolu).
Parkrat som sa par km zviezol aj na novych cestakoch, ale nejaky extra pocit som nemal, aj ked je jasne, ze na testovanie je to malo.
Prechadzal niekto takto uz, ze svoj relativne kvalitny, ale starsi cestak vymenil po rokoch za nieco nove a bol to naozaj taky rozdiel?
Idealne by bolo keby si viem bicykel par tyzdnov otestovat akoby som sa na novom citil, ale kedze nie som medialne znam musim sa spolahnut na skusenosti inych;o).
Poprosim idealne o odpovede ludi, co si tym presli, cize si to zazili na vlastnej kozi a nie, ze si myslia, ze novy musi byt jednoznacne lepsi....lebo nemusi v mojom pripade a potom skoda penazi.
Zobraziť komentár 12.07.2022 - 16:43:16
00
Toto je velmi individualne, ale je to podobne ako pri kupe noveho auta. Jasne, ze novsi bike bude vo vseobecnosti lepsi, ale aj ten stary Ti vie priniest radost, mozno taku inu ako ten novy uz nedokaze. Avsak ked jazdis vela, tak sa urcite oplati investovat do novsieho vybavenia, aj z hladiska spolahlivosti/bezpecnosti. Predsalen, unava materialu sa moze prejavit kedykolvek. Tiez si ale myslim, ze nie je jedno, aky ten novy cestak bude, aby si ten rozdiel pocitil natolko, ze sa Ti to zapaci. Vsetko je to otazka rozpoctu a preferencii.
Zobraziť komentár 12.07.2022 - 22:58:47
00
Menit bike z dovodu, ze sa mi niekto posmieva je blbost ak tebe samotnom na nom nic nevadi.
Osobne si myslim, ze pri prechode z 15 rocneho biku na novy bike ten rozdiel pocitis, samozrejme ako velmi zalezi od toho aky bike a ako jazdis.
Ja som par rokov dozadu menil svoj cestak po 10 rokoch a rozdiel bol pre mna osobne obrovsky: -2kg na vahe, 2x11... bol to prechod z entry level na povedzme strednu triedu. Preco som menil? Chcel som lahsi a modernejsi bike.
Pri prechode zo zakladneho modelu na zakladny model(spominany CTM) ten rozdiel asi taky citelny nebude. Aj ked prechod z 3x8 Sory na 2x11 105 by si urcite mal pocitit aj ked si teraz s radenim spokojny.

Zamysli sa co by si od noveho biku chcel - aero? kotucovky? lepsie radenie? nizsia vaha? krajsi dizajn? gravel? potom sa pozri aky mas rozpocet a podla toho sa zariad. na to co si mysli spoluziak sa vykasli.
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 10:39:39
00
To posmievanie treba brat skor ako spickovanie, som uz dost stary na to, aby som neriesil taketo veci.
Napriklad pri prechode na novy sa obavam jednej veci...ja jazdim stale kosiky, pretoze naslapy mi nikdy neprirastli k srdcu a som rad, ze napriklad na MTB sa neuchytili a "nemusim" ich tam mat.
Druha vec mne sa nepacia prisne aero tvary kostier, sedlovky v roznych splostenych variaciach a pod, a aj preto sa mi paci klasika ala CTM.
Dalsia vec je hmotnost...pojdem s kilami o 2-3kg dole na bicykli, ale je to tak dolezite? Moja samotna vaha vie kolisat v priebehu tyzdna 2-3kg hore dole a nemam pocit, zeby sa mi raz slo tak a raz tak. Keby mam o 15kg menej urcite sa mi pojde lahsie vahu nerozporujem len to hnanie sa za gramami na bicykli mi pride divne ak samotny jazdex ma nadvahu a vie zhodit 3kg za tyzden.
Ja som par rokov dozadu menil svoj cestak po 10 rokoch a rozdiel bol pre mna osobne obrovsky: -2kg na vahe, 2x11... bol to prechod z entry level na povedzme strednu triedu.

Vies k tomu nieco viac napisat? Bol si na rovnakej trase napriklad menej unaveny, ci sa ti pocitovo lahsie slapalo do kopca, alebo udrziavala rychlost na rovine?
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 11:45:07
00
arrow_leftflegko napísal:
Prechadzal niekto takto uz, ze svoj relativne kvalitny, ale starsi cestak vymenil po rokoch za nieco nove a bol to naozaj taky rozdiel?

V r. 2004 Wilier Lavaredo, hliníkový rám s karbónovými vidlami, so sadou Campa Veloce, za 14 rokov najazdených cca 70 tis. km.
V r. 2018 Pinarello Prince, karbónový, so sadou Campa Record EPS, zatiaľ najazdených cca 15 tis. km.
Rozdiel obrovský... A keďže Wiliera jazdím ako zimáka doteraz, tak cítim ten rozdiel každú jar a jeseň.

Treba si však uvedomiť, že ani Wilier v čase obstarania, ani Pinarello pred 4 rokmi, neboli lacné bicykle... Pri tých lacnejších možno ten rozdiel nie je tak výrazný.
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 12:08:16
00
arrow_leftflegko napísal:
Vies k tomu nieco viac napisat? Bol si na rovnakej trase napriklad menej unaveny, ci sa ti pocitovo lahsie slapalo do kopca, alebo udrziavala rychlost na rovine?

novy bike lahsie zrychloval, lepsie sa mi jazdi kvoli rozumnejsim prevodom(52/39 13-26 vs 50/34 12-27) pamatam si ako som na prvej jazde skoro spadol ked som zabral v stoji, bike spodo mna ustrelil. lahsi a tuhsi ram aj vidla, lahsie kolesa a bolo to velmi citit.

pred par rokmi som zene menil asi 12rocny horsky bike(pruzina, mechanicke kotuce, 3x8 deore(asi), 15kg) za novy(vzduch, 2x11 xt, 12kg...) a jej slova boli ze nikdy by necakala ze to bude taky rozdiel. stary bike sa posunul kamoske a ta si ho pochvaluje aky je super

pre niekoho je vaha dolezita pre niekoho nie, preto som ti pisal, ze si musis ujasnit co ocakavas od noveho biku.
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 13:24:19
00
pre niekoho je vaha dolezita pre niekoho nie, preto som ti pisal, ze si musis ujasnit co ocakavas od noveho biku.

Neviem presne, co ocakavam....vlastne viem,..nieco take ako si popisal ty. Proste nieco ine;o). Minuly rok som kupoval novy MTB aj elektro (29") a menil za za 20 rocny 26" Author Mystic (3x6) a rozdiel je to znacny...hlavne na ceste tie moderne MTB chodia vyrazne lepsie ako tie stare...aspon mam ten pocit;o). Ale to je imho sposobene hlavne prechodom z 26" na 29".
Na mojom sucasnom mi trosku vadili Tektro brzdy, tie som vymenil pred nedavnom (Tiagra) a dnes som dal nove sedlo lebo na starom mi trpli iste casti sem tam, menil som kolecko za 11-28, pretoze mi chybala na starom prave ta 11 a aspon ta 28 a este mi vadi 3 prevodnik vpredu lebo to stredne kolecko je tam imho zbytocne, ale keby chcem prejst na 2x8, ci 2x9 musim menit uz komplet paky, proste cely set.
Premyslam, zeby som kupil cely set Tiagry/105 v CR ponukaju nove za 300-500 eur bez DPH, namiesto noveho bicykla teda a mozno by mi to dalo rovnaky pocit akoby som mal z noveho biku.
Ale mozno budem sklamany lebo mi zostane stara kostra so starou geometriou a zrazu zistim, ze sa mi jazdi rovnako ako predtym...
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 13:38:58
00
Najjednoduchšie by bolo, ak by si si mal od koho na jeden, dva výjazdy požičať niečo novšie... A budeš mať vyriešené, nemusíš polemizovať, špekulovať...
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 14:25:00
01
Pri váhe bicykla sa treba spýtať, či je to pre teba dôležité. Ak nejazdíš bežne kopce, tak tie +2kg na rovinke veľmi nepocítiš. Ty sám vážiš 85+kg? Tiež je to niečo, čo človek veľmi nepocíti.
Čo sa týka prevodov, ak tam máš svoje obľúbené a sedia ti, načo meniť? Len preto aby som mal 2x ? Príde mi to zbytočné.

Ja som do 32 rokov jazdil na starom Favorite ešte s originál kolesami atď. Keď som mal 30, dostal budget update, nové kolesá od KLS (set stál 50€ dohromady), zapuzdrený klinkový stred, idexové radenie na ráme na Shimano Tourney. Tam som ten upgrade vnímal, že áno, je to posun vpred. Po 2 rokoch som si kúpil CTM Koyuk 1.0, čo je gravel, myslím 2019, kde bola Sora 2x9, mechanické kotúče. Skok bol obrovský. Síce som mal Favorit rád, ale išiel z domu. Žiaľ aj CTM, malo výrobné vady. Kúpil som si XC, ale za 420€ som si kúpil jazdený Felt F95X, čo je cyklokros. Tiež Sora 2x9, akurát nemá pevné osi a má klasické brzdy. Okrem tých bŕzd necítim, že by ten Felt z 2015 bol horší ako ten Koyuk.

Ak už by som ja mal ísť do upgradu bicykla, tak len preto, že chcem kotúčové brzdy na ňom. Inak aspoň ja osobne nevidím dôvod len kvôli prevodom, že nechcem 3x8, tak mením bike. Pokiaľ by som chcel pretekať a myslím to už vážnejšie, mohol by to byť dôvod pre kúpu nového biku.
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 14:43:37
00
Tiez ma mata vymenit po 10 rokoch... Stavajuci Wilier Izoard XP,uz dost puka a znalci od fahu hovoria ,ze po 10 rokoch by sa patrilo...TCRko docela dobre ,aj cena by mozno usla ,lenze v 52 ma o 1.5 cm nizsiu hlavu,nez Wildo a to uz mam 2 cm podlozku,takze 3.5 cm komin.Alebo skor nieco s viac endurance geo by to chcelo. Kola mam F4R,na novom by som musel priplatit za dobre kolecka...Ultegra 11-30 prechod 15-17-19,irituje ma na Campe 16-17-19,takze tu by som bol zase o dost horsie,kotuce ,boli by fajn ,ale za mokra nejazdim a do kopcov uz sa mi tiez moc nechce. Ono moze sa stat ,ze clovek vysoli cez 3 litre a este si aj pohorsi....Teraz som cca 7.5 kg ,takze ani s vahou by som sa ani len nepriblizil.
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 14:50:01
00
flegko: skus si nove kolesa, tie z autora a este spred 15 rokov uz asi velmi tuhe nebudu, to co pocitis najviac su kolesa/plaste, tuhost do zaberu a posed. Na rovine/ceste je citit velmi aj sprevodovanie (rozdiel 1zub), 2x nieco bude imho lepsie ako tie stare 3x8, ale to uz je vec individualna. U pneumatik asi moze bt nieco podobne, tam sice poradit neviem, ale zazil som to na mtbcku , ked som nasadil jedny take rychlejsie plaste. Ale tak zalezi to aj na kondicke a tak celkovo. Kadopadne, bike ktory sadne, voci niecomu co nesadne, to je ohromny rozdiel. A niekedy vadi aj nedostatok fialovej farby napr. :D
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 14:59:08
00
Vazim 84-87kg ak by to bolo pre niekoho dolezite.
Volal som dnes s kamosom, co jazdi tak dost vazne po pretekoch a zacinali sme spolu na Favoritoch v minulom storoci.
Povedal, ze upgrade pocitim, ze, ale nech si nekupujem napriklad novu sadu 105 alebo nech nejdem do duraloveho bicykla ala CTM.
Ze to je blbost a nepocitim to.
Ze musim ist rovno do karbonu, nie az tak kvoli vahe, ale ze kvoli kruteniu ramu a pocitu ako sa na tom slape.
Ze ked chcem skusit zmenu musim mat aj ine kolesa, ze on teraz pred pretekmi presiel na bezduse a uz to citi ako velku zmenu.
Zobraziť komentár 13.07.2022 - 16:39:02
00
Jednoduchá otázka. Aký je rozpočet na prípadný nový bicykel?
Zobraziť komentár 14.07.2022 - 00:12:00
00
No prave to je mozno problem...na novy 1-2k (to sa vraj neoplati) na jazdeny 500-1000. Nasiel som na FB nejaky chalan z triatlonovej skupiny predava za 690 pekny cestak postaveny na Ultegre, takze ma ten mata, ale neviem vobec aky je to rocnik, aky carbon, pretoze nie je carbon ako carbon vsakano a tak.
Hlavne sa bojim toho pocitu, ze sa zacnem vozit a zistim, ze pocitovo je to defacto to iste a ziadne zlepsenie, ci vacsiu radost z jazdy na sebe nepozorujem.
Asi to cele odpiskam, za posledny rok som do bicyklov uz natlacil do 6k a zena by ma zabila, keby pribudol dalsi ;o).
Zobraziť komentár 15.07.2022 - 13:07:26
00
kup zene karbonovu kabelku :D
Zobraziť komentár 15.07.2022 - 13:57:08
00
keyboard_arrow_up