Toto je zatial v plienkach v par bezobalovych obchodoch. V Trencine je na namesti jeden, este som tam nebol, ale sledujem ich na FB. Mne je ten bezobalovy koncept sympaticky.
Tiez sa mi ten koncept paci. V Brne som vedla jedneho byval a chodil som tam casto- vyhovovalo mi, ze som nemusel kupovat “velke” balenia napr. muky ci kakaa, aspon mi v tom mole nezacali zit. Uz funguje piaty rok, tak asi zabehnuty. Mali tam aj “zdrave mlsky”. Akurat ceny vyssie, masovka z toho nebude. Prakticke bolo, ked tam mali od ludi nadobky pre zabudlivcov, ale to im po case zatrhla hygiena.
ryza, sosovica a podobne neni problem.. ale napr spominana sunka uz ano.. ved to aj teraz funguje ze kupis si balenu kludne na 2 tyzdne, alebo alternativa krajanu na pulte, ale tu musis ist kupovat tak raz za 2-3 dni
alebo hej este je alternativa nezer sunku vobec, nebude odpad ani problem ziaden
este k tej ryzi, spomenul som si na jednu svoju fotku z Filipin. Tam funguju bezobalovo stale Aj ked v trochu inych hygienickych podmienkach.
Ale dalsia vec, ktora je zaujimava, je napravo ten zasobnik na vodu. Toto maju skoro v kazdom lokalnom obchode. Su dve moznosti, ako si kupit vodu. Bud za 15 pesos 1liter v plastovej flasi, alebo za 3 pesos 1liter nacapovat. Tecie studena Pre cyklistu skvela vec, lebo studena voda skoro zadarmo je dostupna kazdych par kilometrov. "Tankoval" som do bidona a usetril kopec plastovych flias.
Pointa je v tom, ze obal nemusi byt nutne taky problem ako hlupost, sebectvo ludi. Moze sa legislativne tlacit na cokolvek, ale ak budu mat masy v hlavach nas*ate, tak to nepomoze. Pretoze aj teraz, plechovicu sice moze dusevne slabsi zaniest do automatu, ale ak pri prerabke kupelne hodi zachodovu misu do prveho lesa.....
este k tej ryzi, spomenul som si na jednu svoju fotku z Filipin. Tam funguju bezobalovo stale Aj ked v trochu inych hygienickych podmienkach.
Ale dalsia vec, ktora je zaujimava, je napravo ten zasobnik na vodu. Toto maju skoro v kazdom lokalnom obchode. Su dve moznosti, ako si kupit vodu. Bud za 15 pesos 1liter v plastovej flasi, alebo za 3 pesos 1liter nacapovat. Tecie studena Pre cyklistu skvela vec, lebo studena voda skoro zadarmo je dostupna kazdych par kilometrov. "Tankoval" som do bidona a usetril kopec plastovych flias.
Attachment:
Capture.JPG
No neviem ci si dal ako dobry priklad Filipiny, ale ako priklad pre ryzu a tu vodu beriem. Ich je 109 milionov a ziju natlaceny na ostrovoch. Keby mali taku spotrebu obalov ako my, tak su tie mesta zasypane odpadom este viac ako teraz... Ja som v GEO cital clanok aky je tam odpad obrovsky problem, ze ho sypu do mora..., proste ho nemaju kde davat. A su tam plaze plne odpadu, ktore su skryte pred zrakmi turistov. Chalan z organizacie Ocean Cleanup sa moze aj roztrhat.
Filipiny patria/patrili medzi jednu z krajin, ktora importovala odpad zo zapadu. My sa tvarime ekologicky, ze triedime, zbierame a likvidujeme odpad a pritom jeho cast posielame do takychto krajin, kde ho "spracuvaju" napriklad aj sypanim do mora. Cize kludne v tom mori moze plavat nas obal od keksov, alebo retaze. Lenze aj tieto krajiny uz od takychto nakupov postupne upustaju, takze si budeme musiet s odpadom poradit sami. A za ovela vyssiu cenu, ako bol vyvoz do chudobnych krajin. A to sa prejavi na vyske smetneho.
Samozrejme som mal moznost vidiet, ako to vyzera s odpadom na Filipinach. Aspon co uvidi cykloturista. Jednym slovom katastrofa. Este dve fotky som vyhrabal. Prva "dovolenkova"
Bohužiaľ, ani jedno nejde. Bol som už kúpiť nové hlavové a tým som spravil novú blbosť, lebo ten konus nejde nalisovať až do konca a už ani nejde von... Budem jazdiť tak... Čert to ber, iné nedokonalosti viem prehltnúť
No veď som ho nahrial na sporáku, bola tu trochu komédia... Ale "sadol" iba na polovicu svojej dráhy... Potom ešte boli ďalšie menšie problémy pri skladaní ale vyriešil som to ľahko... Vidla je asi na max 180mm kotúč a ja som tam napasoval 203mm - za pomoci brúsenho kotúča 😱 a takisto uchyt blatníka nebol... Samorezná skrutky boli 😇 dúfam, že som prvý, kto to tak má...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
alebo hej este je alternativa nezer sunku vobec, nebude odpad ani problem ziaden
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Ale dalsia vec, ktora je zaujimava, je napravo ten zasobnik na vodu. Toto maju skoro v kazdom lokalnom obchode. Su dve moznosti, ako si kupit vodu. Bud za 15 pesos 1liter v plastovej flasi, alebo za 3 pesos 1liter nacapovat. Tecie studena
Tak si môžem bez obáv dat do googla niečo ako "philippines garbage problem"?
Ale dalsia vec, ktora je zaujimava, je napravo ten zasobnik na vodu. Toto maju skoro v kazdom lokalnom obchode. Su dve moznosti, ako si kupit vodu. Bud za 15 pesos 1liter v plastovej flasi, alebo za 3 pesos 1liter nacapovat. Tecie studena
No neviem ci si dal ako dobry priklad Filipiny, ale ako priklad pre ryzu a tu vodu beriem. Ich je 109 milionov a ziju natlaceny na ostrovoch. Keby mali taku spotrebu obalov ako my, tak su tie mesta zasypane odpadom este viac ako teraz... Ja som v GEO cital clanok aky je tam odpad obrovsky problem, ze ho sypu do mora..., proste ho nemaju kde davat. A su tam plaze plne odpadu, ktore su skryte pred zrakmi turistov. Chalan z organizacie Ocean Cleanup sa moze aj roztrhat.
čiže nehodnotil Filipíny ako také, ale konkrétny tradičný bezobalový predaj
Filipiny patria/patrili medzi jednu z krajin, ktora importovala odpad zo zapadu. My sa tvarime ekologicky, ze triedime, zbierame a likvidujeme odpad a pritom jeho cast posielame do takychto krajin, kde ho "spracuvaju" napriklad aj sypanim do mora. Cize kludne v tom mori moze plavat nas obal od keksov, alebo retaze. Lenze aj tieto krajiny uz od takychto nakupov postupne upustaju, takze si budeme musiet s odpadom poradit sami. A za ovela vyssiu cenu, ako bol vyvoz do chudobnych krajin. A to sa prejavi na vyske smetneho.
Samozrejme som mal moznost vidiet, ako to vyzera s odpadom na Filipinach. Aspon co uvidi cykloturista. Jednym slovom katastrofa. Este dve fotky som vyhrabal. Prva "dovolenkova"
a druha ako to vyzera naozaj
https://www.facebook.com/photo/?fbid=644739270348118&set=a.610868297068549