Zdravim, chcem sa spytat, ci ma byt nejaka vola v pripevneni zadnej prehaduovacky o ram...Mam tam Deore LX, a v zadnom uchyte je mala vola voci ramu...ten imbus je riadne dotiahnuty, ale da s prehadzovackou malinko hybat...Neviem, ci to tak ma byt, totiz to pri prejazde nejakych nerovnosti to vydava cudne zvuky, nieco tam bucha, ako keby bolo uvolnene, ale nie je to retaz o ram. Tak vylucujem.. D.
Ahojte, už dlhší čas pozorujem, že pri väčšej záťaži resp. šľapaní v stoji a došľapnutí na pravý pedál, počujem zvuk ako keby sa reťaz o niečo trela. Akonáhle je tempo ustálené, bez väčšej záťaže, tak tento zvuk nepočuť. Mám podozrenie, že nejaká časť zadnej prehadzovačky má vôľu a sa krúti. Vedeli by ste ma nasmerovať čo skontrolovať resp. na čo sa zamerať?
Kontroloval som zvislú rovnomernosť zadnej prehadzovačky (Shimano XT 11p) a spodná kladka resp. rameno vyzerá byť mierne ohnuté doprava. Alebo sa mi to iba zdá?
Uvazoval si nad tym, v ktorych castiach je ta retaz pri slapani napnuta a zatazena? Spodna cast retaze medzi prevodnikom a kazetou je napinana len prehadzovackou, bez ohladu na to, ako silno slapes.
Uvazoval si nad tym, v ktorych castiach je ta retaz pri slapani napnuta a zatazena? Spodna cast retaze medzi prevodnikom a kazetou je napinana len prehadzovackou, bez ohladu na to, ako silno slapes.
Ahojte, tiež sa pridám so svojim problémom. Na novom bajku, ktorý má najazdené možno tak 300km, mi zhadzuje reťaz na najľahšom prevode. Jedná sa o 12-rýchlostné Deore. Dorazy na prehadzovačke som nastavil, tam problém nevidím. Všetky prevody radí hladko, no keď preradím na najľahší, tak pri menšej zaťaží mi spadne reťaz z prevodníka. Neviem, kde by mohol byť problém, napadlo mi, že niečo s káblom ale to by asi potom ani dobre neradilo.. nejaké nápady?
Mozno je to blba otazka. Ale, ako ma byt spravne vedena retaz cez zadnu prehadzovacku? Na ramienku prehadzovacky je kusok plechu kolmo na ramienko (na obr. v zltom kruzku). Ma byt retaz ponad neho (modra ciara) alebo poza neho (cervena)? A je medzi tym vobec rozdiel? Na internete som nasiel fotky s retazou hore aj dole...
Ja mam na bicykli prehadzovacku Shimano Deore a retaz ide spodom. Prehadzovacka a retaz boli menene v servise po ich poruche minuly rok.
Teraz si sestra kupila novy bicykel so Shimano Altus a retaz ma vrchom. Kde je to spravne?
Napadá Vás čo môže byť príčinou?
- nová prehadzovačka Deore XT RD-M781 SGS pre 10-kazetu
- nové lanko a komplet bowdeny
- nová pätka
- reťiazka cca 600 km, Kazeta HG50 10-kolo 11-36z. cca 1 rok
- riadiaca páčka komplet rozborka/zborka, namazané (chodí ako hodinky)
Nastavím spodný doraz, napnem lanko a keď cvaknem páčkou o 1 prevod, tak prehadzovačka sa posune o 1,5 pastorku. teda ak to chcem ako tam nastaviť, tam musím mať úplne uvoľnené lanko, aby na 1 cvaknutí išlo pol zdvihu naprázdno. Smerom hore sa to zlepšuje, ale stále to nie je ono.
Proste akoby tá prehadzovačka mala na malých pastorkoch väčší zdvih.
Nafotím, aj keď tam je len jedna možnosť. Podarilo sa mi to naladiť tak, že to hádže celkom dobre, len na najmenšom pastorku mám volné lanko a keď radím, tak cca 1/3 zdvihu páčky ide naprázdno (len sa naťahuje lanko). Nemám z toho dobrý pocit.
Môže byť rozdiel v prehadzovačkách pre 10x1, 10x2 a 10x3? Niekde sa uvádza, že tá RD-M781 SGS je pre 1 a 2 placku a ja mám klasiku 3x10.
Spodny doraz nastavujes bez uchyteneho lanka v prehadzovacke? osobne by som poradil nastavit nastavenie napnutia lanka na packe este pred tym ako sa upne lanko o prehadzovac cca o 5 otacok v proti smere hodinovych ruciciek az potom by som ukotvil lanko v prehadzke a ked ho budes upinat tak ho netahaj len ho ukotvi a vyskusaj potom sa len pohraj s nastavenim napnutia lanka.. Za predpokladu ze nebude ohnuta pätka tak to musi ist
Všechno dělám jak píšete:
- nastavím spodní doraz. Bez lanka, řetěz na největší pile a nejmenším pastorku
- nastavovací šroub na řadičce dám pár otáček od zašroubované polohy
- připojím lanko tak, aby bylo téměř napnuté
- doladím napnutí lanka šroubem
- pokračuji na horním dorazu
- ...
Bohužel teď aby mi správně řadilo z nejmenšího na druhý pastorek, musím mít na nejmenším pastorku lanko povolené, protože jinak mi při přeřazení z 1 na 2 skočí rovnou na 3. Už jsem to na 99% vyladil, ale nemám z toho dobrý pocit protože:
- to uvolněné lanko má snahu cinkat o rám (tam kde není vedeno v bowdenu)
- bojím se, aby mi nevyskakoval bowden v místech uchycení na rámu
- prostě jsem byl zvyklý, že dobře naladěné řazení se má začít hýbat skoro okamžitě jen co se dotknu páčky, teď to na 1. poloze třetinu zdvihu pouze napíná lanko a přehazka stojí.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
radit radi, ale povedal by som tak na 80%.
ako si tento problém vyriešil ? dnes som pucoval bajk a robí mi to to isté....radiť to radi len na najťažšom prevode to trochu cvaká...
Kontroloval som zvislú rovnomernosť zadnej prehadzovačky (Shimano XT 11p) a spodná kladka resp. rameno vyzerá byť mierne ohnuté doprava. Alebo sa mi to iba zdá?
Ok, takže....?
engineer Pravdepodobne škrtá reťaz o prešmyk, skontroluj si to. Rám má pri silovom šlapaní určitý pohyb (krúti sa), preto to pri ustálenom nerobí.
Ja mam na bicykli prehadzovacku Shimano Deore a retaz ide spodom. Prehadzovacka a retaz boli menene v servise po ich poruche minuly rok.
Teraz si sestra kupila novy bicykel so Shimano Altus a retaz ma vrchom. Kde je to spravne?
Ak to dáš zle, tak to bude šúchať a vydávať divný zvuk
Napadá Vás čo môže byť príčinou?
- nová prehadzovačka Deore XT RD-M781 SGS pre 10-kazetu
- nové lanko a komplet bowdeny
- nová pätka
- reťiazka cca 600 km, Kazeta HG50 10-kolo 11-36z. cca 1 rok
- riadiaca páčka komplet rozborka/zborka, namazané (chodí ako hodinky)
Nastavím spodný doraz, napnem lanko a keď cvaknem páčkou o 1 prevod, tak prehadzovačka sa posune o 1,5 pastorku. teda ak to chcem ako tam nastaviť, tam musím mať úplne uvoľnené lanko, aby na 1 cvaknutí išlo pol zdvihu naprázdno. Smerom hore sa to zlepšuje, ale stále to nie je ono.
Proste akoby tá prehadzovačka mala na malých pastorkoch väčší zdvih.
Môže byť rozdiel v prehadzovačkách pre 10x1, 10x2 a 10x3? Niekde sa uvádza, že tá RD-M781 SGS je pre 1 a 2 placku a ja mám klasiku 3x10.
- nastavím spodní doraz. Bez lanka, řetěz na největší pile a nejmenším pastorku
- nastavovací šroub na řadičce dám pár otáček od zašroubované polohy
- připojím lanko tak, aby bylo téměř napnuté
- doladím napnutí lanka šroubem
- pokračuji na horním dorazu
- ...
Bohužel teď aby mi správně řadilo z nejmenšího na druhý pastorek, musím mít na nejmenším pastorku lanko povolené, protože jinak mi při přeřazení z 1 na 2 skočí rovnou na 3. Už jsem to na 99% vyladil, ale nemám z toho dobrý pocit protože:
- to uvolněné lanko má snahu cinkat o rám (tam kde není vedeno v bowdenu)
- bojím se, aby mi nevyskakoval bowden v místech uchycení na rámu
- prostě jsem byl zvyklý, že dobře naladěné řazení se má začít hýbat skoro okamžitě jen co se dotknu páčky, teď to na 1. poloze třetinu zdvihu pouze napíná lanko a přehazka stojí.
Jak by řekl krteček - Ach Jo ...