Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Nazdar,
mám tento bike
https://www.decathlon.sk/p/337677-118244_gravelovy-bicykel-triban-rc520-kaki-shimano-105.html?objectID=4478950&queryID=1d8841202e754ca5493689b8ebb96d42

a chcel by som naňho širšie pohodlnejšie plášte s väčším dezénom, teraz tam je Overide 35.

Najlepšie riešenie by bolo mať dve sady kolies a meniť len kolesá. Absolútne sa nevyznám v rozmeroch kolies a plášťoch, plus je tam obmedzenie na šírku, ale Decathlon to napísal tak, že tomu dosť dobre nerozumiem:

Upozorňujeme na riziká montáže pri plášťoch nad 36 mm. Aj keď medzi prienik vidlice a rámu sa zmestí koleso s plášťom 40 mm, je tu riziko pádu kvôli možnému kontaktu medzi obuvou a predným plášťom. K tomu môže dôjsť pri malej rýchlosti v ostrých zákrutách a závisí to od veľkosti rámu a nastavenia pozície klipsov SPD na podrážke.

a ďalej:

KOMPATIBILITA PLÁŠŤOV Na bicykel môžete namontovať plášte 700*36 alebo 650 x 42

Mám tam platformy, nie SPD a ani v dohľadnej dobe neplánujem.

Vie mi niekto poradiť, aký rozmer kolies a ktoré plášte by boli pohodlnejšie a zvládli by rozbahnené lesné cesty v MK? Prípadne aj s linkou na kolesá... Nemám striktný limit na cenu, len aby to bolo primerané k tomu, k tomu bajku

Má zmysel bezdušový systém?
Zobraziť komentár 03.10.2022 - 14:57:37
00
K rozmerom gravel kolies/pneu https://granfondo-cycling.com/650b-vs-700c/.

Oficialne ram vezme 36mm siroke plaste na 700c rafiku (rozmer ktory mas a je u nas najpouzivanejsi, rovnaky ako maju cestne bajky - 700c, 622, 28" a horske bajky - oznacene zvacsa 29") a 42mm na 650b resp. 27.5" rafiku. Zvacsa je vsak mozne jazdit aj o par mm sirsie plaste, idealne ak by ti niekto z fora kto jazdi RC520 dal spatnu vazbu.
Sirsia pneu nemusi vzdy znamenat komfort, zalezi aj na jej stavbe, TPI... Komfort moze dodat aj tubeless, kedze sa pneu mozu bezpecne jazdit na nizsich tlakoch+odpada negativny vplyv duse.
Zobraziť komentár 03.10.2022 - 17:39:54
01
https://thesweetcyclists.com/widest-tire-decathlon-triban-rc-520/
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Zobraziť komentár 03.10.2022 - 17:41:18
01
Díky, neviem prečo, ale vôbec ma to nenapadlo googliť, pritom je to prvá vec...
Zobraziť komentár 03.10.2022 - 18:26:46
00
Mal som presne ten isty bicykel takze som to video poznal :D Jazdil som ale iba s povodnymi 35mm plastami takze s maximalnou sirkou ti neporadim.
Zobraziť komentár 03.10.2022 - 18:39:16
01
ja len k tomu čo máš že ''nerozumiem'' : nohou koleso môžeš chytiť aj s flatmi ak máš nohu veľmi vpredu na pedáli (vidím tak jazdiť dosť ľudí) ,akurát to nemusí mať také následky ako keby si ho chytil s nášľapmi,sadni na bajk,kľuky daj vodorovne,jednou rukou sa chyť niečoho a druhou otáčaj riadidlami- uvidíš ako ďaleko máš nohu od kolesa a či tam máš rezervu na pneu s vyšším profilom
Zobraziť komentár 03.10.2022 - 18:44:49
01
arrow_leftxyz napísal:
ja len k tomu čo máš že ''nerozumiem'' : nohou koleso môžeš chytiť aj s flatmi ak máš nohu veľmi vpredu na pedáli (vidím tak jazdiť dosť ľudí) ,akurát to nemusí mať také následky ako keby si ho chytil s nášľapmi,sadni na bajk,kľuky daj vodorovne,jednou rukou sa chyť niečoho a druhou otáčaj riadidlami- uvidíš ako ďaleko máš nohu od kolesa a či tam máš rezervu na pneu s vyšším profilom

tomu som rozumel, len mi nebolo jasné, či musím vymeniť aj kolesá za priemer 650 ak tam chcem širšie plášte napr 650x42. Už mi to tu vysvetlili, za čo pekne ďakujem.
Zobraziť komentár 03.10.2022 - 19:24:28
00
Ak by som chcel na to dať menšie kolesá na bezdušové plášte, na čo všetko si musím dať pozor?

- brdzový kotúč je jedno, či CL alebo 6dier, nie? Len si musím kúpiť kotúče zodpovedajúce kolesám...
- mala by sa tam dať namontovať kazeta Shimano MICROSHIFT CS-H110 11 R 11/32 ako je na pôvodných, čiže stačí, ak je u kolesa uvedené, že tam môže ísť cestná kazeta Shimano 11 rýchlostná?
- uchytenie kolies by malo byť rychloupínakmi, ale lepšie kolesá majú väčšinou uchytenie na pevné osy.

Tieto kolesá na Reddite odporúča viac ľudí: predné: Dt Swiss GR 1600 SPLINE 650B DB 25 12/100 MM a zadné: GR 1600 SPLINE 650B DB 25 12/142 MM SHIMANO, nie to overkill na ten bajk? Budem si k tomu musieť dokúpiť extra redukciu na rychloupínaky?

Prípadne nejaké odporúčanie na iné kolesá...

Pozeral som viaceré slovenské e-shopy a teda popis kolies majú veľmi slabý, neviem z toho vyčítať ani priemer...viete mi poradiť nejaký dobrý obchod v BA?
Zobraziť komentár 04.10.2022 - 13:08:54
00
Zacinas tomu rozumiet? Len vacsina lepsich gravel kolies sa predava s uchytenim na pevne osi, RC520 ma zrejme klasicke rychloupinaky, takze hned ries aj redukcie. A pri 650x42 je tam aj isty maly pokles stredu - znizenie prejazdnosti nerovnym terenom.
Zobraziť komentár 04.10.2022 - 20:56:26
01
mikkaeeel áno, RC520 má klasické QR (rychloupínaky), je to jedna z nevýhod toho bajku ale zase sa rýchlejšie menia kolesá. A má aj lanká vedené pod rámom. Inak sa mi na ňom jazdí super a je to veľmi zábavné. S poklesom stredu počítam a neplánujem jazdiť ťažké terény.

Redukcie na QR by mali byť dodané s kolesami alebo sa objednávajú extra? Či ako u ktorého výrobcu?
Šírka nábojov(predný, zadný) je nejako štandardizovaná, alebo si na to mám dať pozor?

Čítam si tu vedľa diskusiu "Obsah fóra » Bike-tech » Cestné a gravel bicykle » Cyklokros / gravel", niečo som z toho vyčítal, ale nie je to tam rozdelené tématicky a pokiaľ neuhádnem správne slovo do vyhľadávača, tak je to na veľmi dlho... a ja v zásade potrebujem radu na RC520 si kúp takéto kolesá v tomto obchode, to tam stačí a až budeš chcieť niečo lepšie, tak to celé predaj a kúp si lepší bajk.... :-)

Takže vopred ďakujem za konkrétne tipy na konkrétne kolesá.

BTW: Plášte Tufo Swampero sú na blatové cesty v MK asi OK, či?
Zobraziť komentár 04.10.2022 - 21:19:17
00
Nemas realne poznatky ako to predavaju, asi zalezi od znacky/modelu. Rozhodne by som preveril u predajcu.
Co je pre koho overkill, tazko povedat. Kolesa dokazu urobit vela? Ak planujes do buducna upgrade bajku a kolesa chces vyuzit, kludne priplat, aspon za cestnu/asfaltovu verziu.
Tufo si vseobecne v nasich koncinach pochvaluju, pomer cena-vykon je priaznivy. Akurat myslim nerobia 650b. Pri tomto rozmere by som siel asi do najvacsej realne pouzitelnej sirky plasta, nie len odporucanych 42mm.
Zobraziť komentár 05.10.2022 - 12:47:35
00
keyboard_arrow_up