Vie niekto poradit s pajkovanim? Som amater/laik/lama a mam problem ze (medene) kabliky (rj12 ale aj hrubsi med kabel) mi po pajkovani rychlo doslova zhniju - musim urezat dost vela cm z kabla kym sa dostanem na pouzitelnu cast co sa nelame/je vobec nieco dnu
Niesom elektrikar ale z toho mi vychadza dovod preco vymysleli krimpovacie koncovky. Po prehriati pajkovackou med stvrdne a skrehne. Nic ale nebude dokonale, niekde som cital, ze krimpovane koncovky maju vacsi odpor ako pajkovane spoje. Preto niekto uprednostnuje, ak to je mozne upliest z medeneho kablika skucku a prevliect cez skrutku.
Hej,no, koncovky som rozmyslal, len nemam kriplovacie klieste a nechcel som kupovat kym by som ich nevyuzival casto. Ale pri dalsom nakupe skusim nakupit koncovky a "podomacky" nakriplovat.
Uvidim ci teda este niekto nieco poradi. (Je to na iot a pripajkovavam kabel na i/o pin)
Pocuj ale to co pises nie je uplne normalne, aspon v mojom svete nie. Neskusal si ten flux vymenit za obycko kolofoniu ? To mi len tak na prvu napadlo ze ked nieco spajkujem tak vzdy takto oldskool a ziadne odhnivanie som nikdy neriesil ...
Rozmyslal som ci to nemoze byt fluxom, preto som dal ze co pouzivam - dovod kupy bol ze je to tu dostupne v diy obchodoch, je to nie kyselinovy flux, a elektro-obchod s tymito potrebami som lokalny nenasiel
Neprehrievas počas pajkovania káble?
Na začiatok nastaviť najnižšiu teplotu ktorá už rozpustí pajku.
moze byt, ale to by viedlo k takto znicenemu kablu? a hlavne, aj snad 10cm dovnutra? na izolacii nieje "viditelne" poskodenie/rozpadanie izolacie, alebo stuhnutie
a k studenemu spoju - nerozumiem/nepoznam - studeny spoj by "rozozral" kabel dovnutra?
Tie dupont konektory nie je ideálne spájkovať pretože sa potom ľahko lámu. Pokiaľ sa dobre nakrimpujú, tak je kontakt dobrý a potrebuješ fakt veľkú silu na vytiahnutie vodiča z konektora.
Hnije ti to najskôr kvôli agresívnemu fluxu. Tiež pokiaľ sa dá, tak doporučujem kúpiť normálnu pájku SnPb, ideálne aj s tavidlom a na také bežné domáce pájkovanie to stačí. Napríklad Fluitin 1532 - https://www.tme.eu/sk/details/flc60-0.75_0.5/spajkovacie-droty-olovnate/alpha/sn60pb40-fluitin-1532-122-0-75mm-500g/
dik za radu, teraz uz nastastie mam viac vedomosti a relativne dostupny obchod kde tieto veci kupit.
ps, tuna veci funguju mi pride v tomto dost inak ako na svk, a niekedy (casto) najst obchod co hladas da dost zabrat. Take 2 pekne skusenosti co mam - outdoor obchod uprostred nicoho, na dedine, ale velky asi ako vsetky outdoor obchody v BA (hudy, treksport...). Ale ak nevies ze existuje, tak vela stastia ho najst na internete.
moze byt, ale to by viedlo k takto znicenemu kablu? a hlavne, aj snad 10cm dovnutra? na izolacii nieje "viditelne" poskodenie/rozpadanie izolacie, alebo stuhnutie
a k studenemu spoju - nerozumiem/nepoznam - studeny spoj by "rozozral" kabel dovnutra?
Najprv som tipoval ze prehrievas tie kable, ale 10cm po dlzke urcite nie, to bude problem v samotnych kabloch alebo v tebe. Osobne by som potreboval asi video toho co robis a o com hovoris, lebo si to neviem dost dobre z popisu predstavit.
Kedze sa mi min tyzden dalsi kablik rozhnil, po mesiaci, tak skusim nejake foto.
Video pajkovania radsej nie, to by som sa hanbil (prakticky, odizolovanie kablu->zakrutenie->nanesenie fluxu->tak ako viem, s 2 rukami, pokusam sa naniest cin na kabel, ale ano, prakticky sa mi nedari s 2ma rukami a takto tenkym kablikom aby som ho dost nahrial a kablik roztavil cin a nie pajkovacka->pripajkovanie na pin/otvor esp32 dosky - flux+cin uz pine/otvore. Tento krat som tusim zabudol ocistit ipa+deioniz voda)
Teraz som to celkom nepochopil - ty pájkuješ vodiče priamo na header na doske s ESP32 (nejaký devkit)? Nie je lepšie si nakrimpovať káblik s konektorom a ten pripájať na header? Ak ti tie vodiče takto odchádzajú, tak je asi chyba najskôr v nich, lebo sa mi nechce veriť, že flux je taký agresívny. Pošli fotku, pokojne aj do SS a skúsim poradiť.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Flux: https://www.griffon.eu/en/product.1280005
A bezolovnatu pajku mam
Niesom elektrikar ale z toho mi vychadza dovod preco vymysleli krimpovacie koncovky. Po prehriati pajkovackou med stvrdne a skrehne. Nic ale nebude dokonale, niekde som cital, ze krimpovane koncovky maju vacsi odpor ako pajkovane spoje. Preto niekto uprednostnuje, ak to je mozne upliest z medeneho kablika skucku a prevliect cez skrutku.
Uvidim ci teda este niekto nieco poradi. (Je to na iot a pripajkovavam kabel na i/o pin)
Tieto klieste co som kupil su fajn, len musim zistit aku znacku koncoviek potrebuju.https://www.lemaxsk.eu/krimpovacie-lisovacie-automaticke-klieste-na-elektricke-konektory-sada-vymennych-lisovacich-celusti-odizolovacie-klieste-sada
to sice ano, ale gme je pre mna 1000km
Hnije ti to najskôr kvôli agresívnemu fluxu. Tiež pokiaľ sa dá, tak doporučujem kúpiť normálnu pájku SnPb, ideálne aj s tavidlom a na také bežné domáce pájkovanie to stačí. Napríklad Fluitin 1532 - https://www.tme.eu/sk/details/flc60-0.75_0.5/spajkovacie-droty-olovnate/alpha/sn60pb40-fluitin-1532-122-0-75mm-500g/
tak potom hociaky obchod s hudobnymi potrebami predsa ...
ps, tuna veci funguju mi pride v tomto dost inak ako na svk, a niekedy (casto) najst obchod co hladas da dost zabrat. Take 2 pekne skusenosti co mam - outdoor obchod uprostred nicoho, na dedine, ale velky asi ako vsetky outdoor obchody v BA (hudy, treksport...). Ale ak nevies ze existuje, tak vela stastia ho najst na internete.
To iste s cyklo obchodmi...
Najprv som tipoval ze prehrievas tie kable, ale 10cm po dlzke urcite nie, to bude problem v samotnych kabloch alebo v tebe. Osobne by som potreboval asi video toho co robis a o com hovoris, lebo si to neviem dost dobre z popisu predstavit.
Video pajkovania radsej nie, to by som sa hanbil