Psi sú dobré na také trénovanie intervalov. Rýchle zrýchlenie za krátku dobu. Tiež som si tak šiel po hrádzi a pod hrádzou jedna venčila rotvajlera. Bolo to ešte mladé šteňa, ale už odrastené. Ako ma zbadal, tak sa rozbehol ku mne, tak som zrýchli nad 30. Síce ma dobehol, ale bolo vidieť, že viac zo seba nedá a začal spomaľovať pri šprinte. Tak som spomalil aj aj, nech máme očný kontakt a začal som na neho hovoriť a povzbudzovať. Bež, pridaj, pridaj, pozri tu mám nohu. Aj by si možno rafol, ale mal čo robiť s jazykom, ktorý mu už plandal z otvorenej huby. Nakoniec to vzdal z vyčerpania. Samozrejme majiteľka za ním hulákala aby sa vrátil, no ten ju mal úplne na saláme. Ja som bol pre neho zaujímavejší. Nakoniec som zastavil aj ja ďalej od neho a pozeral čo urobí. Lebo takých niekoľko stoviek metrov sa so mnou prebehol. Nemal už energiu na nič a po chvíli sa s kúdolom prachu dorútila na aute pod hrádzou jeho majiteľka. Ako ju zbadal, tak sa vrátil k nej. Možno aj dobré, že si vyhliadol radšej mňa ako nejakú rodinku na bicykli. To by mohlo dopadnúť škaredo.
Bolo to práve na asfaltke kde som také niečo absolútne nečakal. V tom je práve tá pointa. Nikdy nevieš kedy ti zachráni život. V robote si ma stále chlapi doberaju načo mi tá prilba je na ten kúsok do práce. A práve na tom kúsku do práce sa to stalo. Tak keď som do tej práce šiel som si tú prilbu doma zabudol, zistil som to až keď ma ofukol chladný vánok dolu kopcom. Na prestávku chodím domov tak som si ju hneď nachystal, aby som ju nezabudol. Cestou z prestávky sa mi stal onen incident kde mi z určitou pravdepodobnosťou zachránila zdravie. Odvtedy prilba ide na hlavu skôr ako obuv.
aha ? aj na ceste zvyknú byt konáre, najhoršie sú úseky kde previsujú až nad cestu napr, topolove aleje a len čakaš kedy ta nejaky 200 kilovy zabije aj s prilbou do asfaltu, tam chodim z jadneho kraja cesty na druhy a hladam kde visia nejmenšie kusy
ty kokso, tiež som takto rozbil prilbu po kotrmelci v zjazde v zákrute ma vynieslo do šancu asi pri 40 km/h, len narazené rebrá, blbo sa mi s nimi šoferovalo z Bystrice po pretekoch, som ledva nastupil do auta a vzadu ešte tri moje deti co boli so mnou, týžden som sa nemohol poriadne nadychnut
....ked mal slabšiu lebku ktorá mu nedostatočne chránila mozog, prilbu nemusel mať len v prípade keby mal pevnejšiu lebku ....
Ivan, Ivan?....zjavne nemáš ani paru o úrazoch mozgu, keď si myslíš, že tvrdosť (pevnosť ) lebky je jediný rozhodujúci faktor. Mozno mi to neuveríš, ale lebka je poranená len pri časti ťažkých úrazov mozgu. Pri veľkej časti úrazov mozgu zostáva lebka neporušená, žiadna zlomenina, prasklina, .. nič.
A aby si pochopil , ako je to možné, že lebka je celá a mozog poranený, tak si mal hlavne dávať pozor na biológii, fyzike,....a rozmýšľať nad vecami ako je hmotnosť, hustota, zrýchlenie resp. skôr spomalenie, zotrvačnosť, tlak!!! (v uzavretom priestore), aké sú (pato)fyziologické zmeny mozgu vo vyššom veku...a už nechcem radšej rozoberať veci ako sú primárne a sekundárne poškodenie mozgu, atď...
Radšej ti ostaň pri analýzach behov a jázd na biku ??
Ivan, Ivan?....zjavne nemáš ani paru o úrazoch mozgu, keď si myslíš, že tvrdosť (pevnosť ) lebky je jediný rozhodujúci faktor. Mozno mi to neuveríš, ale lebka je poranená len pri časti ťažkých úrazov mozgu. Pri veľkej časti úrazov mozgu zostáva lebka neporušená, žiadna zlomenina, prasklina, .. nič.
A aby si pochopil , ako je to možné, že lebka je celá a mozog poranený, tak si mal hlavne dávať pozor na biológii, fyzike,....a rozmýšľať nad vecami ako je hmotnosť, hustota, zrýchlenie resp. skôr spomalenie, zotrvačnosť, tlak!!! (v uzavretom priestore), aké sú (pato)fyziologické zmeny mozgu vo vyššom veku...a už nechcem radšej rozoberať veci ako sú primárne a sekundárne poškodenie mozgu, atď...
nemožu byt všetky mozgy, lebky rovnako odolné voči nárazom, úrazom, mi nerozprávaj, pri rovnakom náraze môže byť poškodenie rozdielne od individuálnych vlastností, stavu orgánov
bladerunner nic netvrdil o rovnakej odolnosti lebiek ci mozgov roznych ludi
Vysvetľoval (aj) to, ze neporusenost lebky neznamena,ze mozog zostane neposkodeny...
To plati aj pri (na pohlad) zdravych ludoch, bez padu na biku.
A teda ladovat sa vapnikom ci inymi pripravkami namiesto nasadenia prilby je (ako prevencia poskodenia hlavy/mozgu) velmi pochybne doporucenie (inymi slovami kravi.na)...
Skús čítať s porozumením ?
Neviem kde som tvrdil, že všetky mozgy sú rovnako odolné??
no vidíš, aj bez prilby nemusel pán zomrieť keby mal iný mozog, lebku lebo by mohol mať úraz iné následky, priebeh - o tom sa bavíme, s prilbou by mal väčšiu šancu prežiť, ale možno aj s iným mozgom, lebkou bez prilby a z toho co píšeš vyššie mohol zomrieť aj ked by mal prilbu, napr. pri individuálnej anomálii orgánu, mozgu teda tvrdenie že prilba bola v tomto prípade hranicou medzi životom a smrťou tiež nemusí byť 100 % pravdivé
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Bolo to práve na asfaltke kde som také niečo absolútne nečakal. V tom je práve tá pointa. Nikdy nevieš kedy ti zachráni život. V robote si ma stále chlapi doberaju načo mi tá prilba je na ten kúsok do práce. A práve na tom kúsku do práce sa to stalo. Tak keď som do tej práce šiel som si tú prilbu doma zabudol, zistil som to až keď ma ofukol chladný vánok dolu kopcom. Na prestávku chodím domov tak som si ju hneď nachystal, aby som ju nezabudol. Cestou z prestávky sa mi stal onen incident kde mi z určitou pravdepodobnosťou zachránila zdravie. Odvtedy prilba ide na hlavu skôr ako obuv.
https://www.mtbiker.sk/forum/post1778967.html#p1778967
Myslel som, ze to je downhiller na lehokole
Pekná momentka 👍
nemožu byt všetky mozgy, lebky rovnako odolné voči nárazom, úrazom, mi nerozprávaj, pri rovnakom náraze môže byť poškodenie rozdielne od individuálnych vlastností, stavu orgánov
Neviem kde som tvrdil, že všetky mozgy sú rovnako odolné?😳
bladerunner nic netvrdil o rovnakej odolnosti lebiek ci mozgov roznych ludi
Vysvetľoval (aj) to, ze neporusenost lebky neznamena,ze mozog zostane neposkodeny...
To plati aj pri (na pohlad) zdravych ludoch, bez padu na biku.
A teda ladovat sa vapnikom ci inymi pripravkami namiesto nasadenia prilby je (ako prevencia poskodenia hlavy/mozgu) velmi pochybne doporucenie (inymi slovami kravi.na)...
Neviem kde som tvrdil, že všetky mozgy sú rovnako odolné??
no vidíš, aj bez prilby nemusel pán zomrieť keby mal iný mozog, lebku lebo by mohol mať úraz iné následky, priebeh - o tom sa bavíme, s prilbou by mal väčšiu šancu prežiť, ale možno aj s iným mozgom, lebkou bez prilby a z toho co píšeš vyššie mohol zomrieť aj ked by mal prilbu, napr. pri individuálnej anomálii orgánu, mozgu teda tvrdenie že prilba bola v tomto prípade hranicou medzi životom a smrťou tiež nemusí byť 100 % pravdivé