Lokalizácia
Formulár sa odosiela
arrow_leftmnavak napísal:
ale nie je:) pouziva to aj autor nasich naj knih kde mimo ine pisal aj o vode. doporucene priamo nim. urcite ekologickejsie ako tahaj cez pol republiky balenu vodu, aj ked uz zo zalohovanymi petkami to nie je taka katastrocha


Nezmeras nevies.
Ja som tie BWT kupil. A nebolo to dobre. Zalezi od surovej vody. Ak ma ta surova voda take parametre ze to s tym filtrom sadne tak mas vyhrste. Ak nie, tak nie. A hlavne niektore mesta nemaju len jeden zdroj, ale tie zdroje menia takze nevies ktory zdroj ta prave zasobuje.
Okrem toho existuju ine riesenia ako tahat balenu vodu.
Zobraziť komentár 02.07.2023 - 21:14:09
00
arrow_leftdeadliner napísal:
Nezmeras nevies.

ano, to je pravda. bud som stastlivec a sadlo mi to alebo je to uz za hranou, kde nie som schopny rozpoznat rozdiel. a rozdiel by musel byt mega aby som priamy privod prerobil naspat na nadrzku. meriam len kvapkami pri nastaveni bajpasu. co viem tak v nr je viac zdrojov ale nepocul som ze by sa vedeli prepinat, len ze niektore lokality nemaju rovnaky zdroj ako ine
Zobraziť komentár 02.07.2023 - 21:19:36
00
Ked sme uz pri tej remineralizacii. Ja pouzivam sodu bikarbonu a epsomsku sol. Zaujimalo by ma, ci ma niekto skusenosti s Lotus coffee, pripadne ze kde sa to da v EU objednat. Rad by som skusil.
Zobraziť komentár 02.07.2023 - 21:21:55
00
Ja mám toto a som spokojný. ;)

Prílohy:

IMG_1126.jpeg
IMG_1126.jpeg 229.09 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Tvrdosť vody na vstupe.
IMG_2280.png
IMG_2280.png 53.19 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

IMG_1127.jpeg
IMG_1127.jpeg 269.1 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Komentár súboru: Tvrdosť vody na výstupe.
IMG_2282.jpeg
IMG_2282.jpeg 164.07 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

IMG_2746.jpeg
IMG_2746.jpeg 58.05 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down

Zobraziť komentár 02.07.2023 - 21:28:55
02
Carb 6 je brutal vela. Idealka je 1-2. A total hard 5-6. A toto je najvacsi problem tychto bwt a brita atd. Ze vies nastavit len bypas. Takze povedzme ze z tvojich 6 chces mat 1 (carb) tak nastavis bypas na 10 % (alebo na nula). napr. Ale tym si znizis aj celkovu na malo. Nevies tym riadit carbonat zvlast a total zvlast.
Kopa ludi si mysli ze dolazita je total tvrdost (ca a mg) ale ovela dolezitejzia je prave carbonatova tvrdost.
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 02:10:05
00
arrow_leftmilos2 napísal:
Ked sme uz pri tej remineralizacii. Ja pouzivam sodu bikarbonu a epsomsku sol. Zaujimalo by ma, ci ma niekto skusenosti s Lotus coffee, pripadne ze kde sa to da v EU objednat. Rad by som skusil.


Lotus si vies spravit aj sam (ak to nezozenies kupit) bikarbona je NaHCO3 oni pouzivaju KHCO3 (vraj im to chuti lepsie). Toto mame ten karbonat alebo alkalinitu alebu bufer alebo pufer.
A epsomsa sol je siran. Oni pouzivaju chloridy magnezia. O5 - vraj im to tak chuti lepsie.

Ja tiez nepouzivam calcium. Oni maju v tom sete aj to.

Co ma ale sokovalo, tak tvrdia ze to v tej vode nemusi byt uz pri vareni kavy ale ze to staci kvapkat do uz uvarenej a modifikovat tym chut. Este som to neotestoval, ale urcite skusim.
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 02:19:38
00
arrow_leftdeadliner napísal:
Carb 6 je brutal vela. Idealka je 1-2. A total hard 5-6. A toto je najvacsi problem tychto bwt a brita atd. Ze vies nastavit len bypas. Takze povedzme ze z tvojich 6 chces mat 1 (carb) tak nastavis bypas na 10 % (alebo na nula). napr. Ale tym si znizis aj celkovu na malo. Nevies tym riadit carbonat zvlast a total zvlast.
Kopa ludi si mysli ze dolazita je total tvrdost (ca a mg) ale ovela dolezitejzia je prave carbonatova tvrdost.

Nie je to z mojej hlavy ale z odb. publ., na espresso je odporúčaná spodná hranica Carb 3 a horná 7, na filter spodná 3 a horná 5-6. U Hard je to pre espresso aj filter spodná 3,5-4 a horná nemá byť nad 8-10.
No ale ako som už vravel vyššie, ja som spokojný a keďže nie sme všetci stejní, aj chuťové nuanse vnímame každý trochu inak, tak proti gustu žiaden dišputát. ;)
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 08:06:40
00
arrow_leftmnavak napísal:
ale nie je:) pouziva to aj autor nasich naj knih kde mimo ine pisal aj o vode. doporucene priamo nim. urcite ekologickejsie ako tahaj cez pol republiky balenu vodu, aj ked uz zo zalohovanymi petkami to nie je taka katastrocha

Vyhoda osmozy je ze filtruje najma velke molekuly. Zo zakona sa bezpecnost vody testuje podla zoznamu chemikalii, ale mozu existovat ine ktore momentalne nie su na zozname skodlivych.. Nevieme co vsetko tecie cez tie hrdzave trubky.
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 08:22:10
00
velke stastie ze tie tajomne molekuly o ktorych zatial nikto nevie a tecu v hrdzavych plastovych trubkach, su velke:) chvalabohu ze ich vie osmoza filtrovat. tesnotka! sorry irony off. znelo mi to ako zaciatok nejakej teorie o spiknuti vlad a podobne…
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 08:24:37
01
arrow_leftpeter120 napísal:
Vyhoda osmozy je ze filtruje najma velke molekuly. Zo zakona sa bezpecnost vody testuje podla zoznamu chemikalii, ale mozu existovat ine ktore momentalne nie su na zozname skodlivych.. Nevieme co vsetko tecie cez tie hrdzave trubky.

:^) :?:
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 08:28:03
00
Inac dnes o 19:00 nasho casu zacina druhe kolo objednavok Odyssey Argos. Len skoda, ze k tomu zatial este nie su nejake recenzie, ale prve kusy by uz mali byt u svojich majitelov.
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 08:47:54
00
arrow_leftluper napísal:
Nie je to z mojej hlavy ale z odb. publ., na espresso je odporúčaná spodná hranica Carb 3 a horná 7, na filter spodná 3 a horná 5-6. U Hard je to pre espresso aj filter spodná 3,5-4 a horná nemá byť nad 8-10.
No ale ako som už vravel vyššie, ja som spokojný a keďže nie sme všetci stejní, aj chuťové nuanse vnímame každý trochu inak, tak proti gustu žiaden dišputát. ;)

Odbornou publikaciou zrejme myslis Krisakovu knihu. Neviem preco tam uvadza take vysoke hodnoty.
Ked si pozries recepty z Lotusu (Hedrick) alebo odporucania SCA alebo povidny Barista Hustle, alebo Scota Rao tak sa hybe alkalinita okolo 30-40. Extremne 50 ppm as CaCO3. Prevod z ppm as CaCO3 na nemecke stupne je krat 0.05603 cize 30 je 1.6 nemeckeho stup 40 je 2.2 a 50 je 2.8. Preto hovorim ze tvoje hodnoty su exttemne vela. (Nasobne vela) Zaroven hovorim ze alkalinita ma na vyslednu chut najvacsi vplv. Tvoja kava bude sucha a kriedova bez acidity.
Suhlasim vsak ze kazdemu moze chutit nieco ine.

Prílohy:

voda.png
voda.png 25.97 KiB Otvoriť v novom okne thumb_up1thumb_down

Zobraziť komentár 03.07.2023 - 10:08:32
02
deadliner Ano autor sedí. ;) Ale v chuťovom profile sa rozchádzame, lebo práve preto som spokojný, že pre mňa vyhovujúca acidita a ovocnosť mojej káve nechýba. Tmavé zrno :shake: stredné a svetlé :nod:
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 13:22:45
01
arrow_leftdeadliner napísal:
...Co ma ale sokovalo, tak tvrdia ze to v tej vode nemusi byt uz pri vareni kavy ale ze to staci kvapkat do uz uvarenej a modifikovat tym chut. Este som to neotestoval, ale urcite skusim.

To by ale popieralo dolezitost buffra prave pri luhovani.
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 13:53:49
00
arrow_leftpeterg napísal:
To by ale popieralo dolezitost buffra prave pri luhovani.

Ten neni dolezity. Ten len bud Vyraznuje kyselinu alebo ju neguje.
Ja som bol presvedceny ze na extrakciu je dolecite mg a ca. Ale chlapci teraz hovoria ze ne. Ze lance a scott rao konkretne. Ze sa da uvarit aj s destilkou, pricom ja som tvrdil ze s destilkou sa neda vyrxtrahovat nic. No ved uvidime. Chce to par testov.
Zobraziť komentár 03.07.2023 - 15:02:16
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Výživa a regenerácia / Energia)
keyboard_arrow_up