v sobotu 25. 9. sa chystáme na Pilsko, z Or. Veselého na vrchol, potom dolu po hrebeni SK a PL hranice, podobne ako sme šli na Babej hore. Ak niekto má na Oravu cestu, môže sa pridať.
Sobota (4.August 08:00).Ako to už býva zvykom , pri obchodnom centre v Námestove, pripravená 5 členná posádka "Bajkerov" s hlavným cieľom odkúsnuť časť z Oravsko-Žywieckých Beskýd (SK-PL), presnejšie z vrcholu Piľska (1 557 m n. m),ktorý je svojou výškou druhým najvyšším vrchom Oravských Beskýd .
Attachment:
pilsko.jpg
Hneď na začiatok padne vhod: zahriatie na pracovnú teplotu ,keď v hustej hmle stúpame 300 výškových metrov na Vahanov vrch.Padne pár záberov a užívame si rýchlý zjazd ku kaplnke medzi dvoma dedinami Oravske veselé - Sihelné, odtiaľto nás už čaká dlhé stúpanie .V Or.Veselom sa štrkovou zvážnicou napájame na zelenú turistickú značku Dudová,tu nám duracer spolu s kolegom miznú pred očami .
V tomto momente sa pohodová „dialnica“ mení na hlinito-skalanatú cestu ,kde voľne porozhadzované kamene a popadané stromy, robia najvačší problém udržať sa v sedle.No samozrejme nevzdávame to a bojujeme z plných síl.Nasleduje rázcestie Skalisko a s ním prichádza aj úžastný singletrack.Ihneď hádžem stredný prevodník a úživam si ho až na vrchol Piľska.
Na vrchole nás už čakajú partáci spolu s poriadnou bandou poľských turistiov no hlavne pekných turistiek hmm.Tu sa pokocháme peknými výhľadmi ,doplníme energiu,urobíme pár záberov a Peter zatiaľ stihne vyrobiť držiak na svoju „GoPro“ kameru.
Približne po hodine strávenej na vrchole, začína vykukovať to už ale smerujeme mierným klesaním pomedzi kosodrevinu ku št. hranici Piľsko.Kde „GoPro“ držiak prekvapujúco zlyháva . No to všetko zachraňuje - ukazuje sa v plnej paráde,rýchlo fotíme panorámu a vraciame sa naspať. Hore padne rozumná hláška „Poopaľujme sa ešte!!!“,všetci do jedného súhlasia .Áno presne, ako také jašterice vyhrievajúce sa na slnku.
Hurá, konečne vyrážame smerom nadol!!!.Čaká nás 750 v.m. prevažne trailového zjazdu na ktorom si pochutná každý priaznivec cyklistiky.Púštame sa dole vyšlapaným singletrailom, no na razcesníku Skalisko točíme doľava po modrej značke na Limier.Odtaľto sa dá jednoducho pokračovať do Or.Polhory a Sihelného.No volíme o čosi zložitejšiu alternatívu.: ponad vlek v Sihelnom a cez nasledujúce vrcholy sa znova ocitáme na Vahanove.Odtiaľto sa spúštame ku soche Krista známou ako „Rio de KLIN“ a ku konečnej zástavke v Kolibe Klin .
Takže ,ak niekto z Vás bude mať cestu na Hornú Oravu, hlavné je nezabudnúť si bike ,pretože možností tu je požehnane (Diablak,Piľsko,Or.Magura..) .
Mám hrebeň prejdený od cca Vreščovky cez Veľkú Raču, Rycierowku až po Novoť. Aktuálny úsek nad ktorým uvažujem hovorí o slušnom prevýšení a vrstevnice potvrdzujú, že to nebude zadarmo a pravdepodobne sa to bude celé tlačiť. V tom v princípe až taký problém nie je. Otázka ale znie či si to aspoň cestou dolu trochu užijem. Skrátka ak to už celé vytlačím/vynesiem, tak nech to cestou dolu nie je zvážnica alebo len prachsprostý padák. Otázka teda znie že či to vôbec na bajku stojí za to a ak áno z ktorej strany na tento úsek zaútočiť? Podľa pohľadu do mapy mi to "papierovo" vychádza na smer s Mútňanského hore.
Pre info jazdím na enduro bajku so zdvihmi 170/170 a ťažšieho terénu sa neobávam. Poznám svoje možnosti a limity.
Pozn: uvedomujem si, že sa jedná o CHKO. Som slušný bajker, čo donesiem si odnesiem (okrem banánových šupiek) a peším sa uhýbam + celodenky jazdím cez týždeň keď je ľudí na chodníkoch minimum. Minule som nestretol ani nohu.
Ak si minule skoncil v Novoti, odporucam pokracovat z Novotskeho sedla po hrebeni cez Kravcov vrch a dalej do Mutnanskeho sedla. To je pekny usek, 90% zjazdne.
Z Mutnanskeho treba chvilami potlacit az na 3 kopce, potom uz sa to zlepsi.
Odporucam pripadne aj mensiu odbocku z hrebena: z Mutnanskeho sedla na chatu Rysianka a potom cervenou sa napojit naspat na hreben na 3 kopcoch. Pri dobrej kondicke je vsetko slapatelne
Potom je tam este kopec Palenica, ktoreho zaver je narocnejsi ale potom uz pekny zjazd. Ja chodievam dalej po cervenej na chatu na Hale Miziovej. Odtial som 1x isiel na Pilsko ale moc ma to neoslovilo, je to cista tlacenica, resp. vynaska a raz stacilo. Zjazd z Pilska odporucam po zelenej smerom na Or. Vesele, pripadne po modrej do Polhory, je tam krasna sceneria aj teren.
Modru hrebenovku z Pilska po hranici nemam prejdenu, bol som len na jej zaciatku a pre mna na zjazd prilis prudke ...
Ahojte,
chcem sa poďakovať filipis a ohek za cenné rady na môj dotaz ako a či vôbec koncipovať trasu cez Pilsko. Dnes sa mi ju podarilo absolvovať a chcem sa podeliť o parádny zážitok a možno inšpirovať iných. Štartoval som na hraničnom prechode v Novoti a cez Krawcow Wierch a Hrubú Bučinu sa po hrebeni dostal do Mútneho sedla. Stúpanie bolo okrem záveru na Bučinu celé krásne šlapateľné. Hrebeň nádherný, povrch ideálny. Klesanie do Mútneho sedla predčilo moje očakávania a bolo presne také ako som dúfal. Krásny prírodný zvlnený hrebeň s ideálnym sklonom. Dalo sa ísť rýchlo, čo to na vlnkách skočiť, skopírovať, veľmi prehľadné, zábavné a bezpečné vozenie.
Z Mútneho sedla som podišiel Pilsko lesnými cestami a napojil sa na žltú a neskôr zelenú značku ktorou som vyšiel až na Pilsko. Na moje prekvapenie aj veľká časť stúpania sa dala šlapať. Tlačil som asi len 2 úseky, odhadom 20%.
Na Pilsku niekoľko poľských exkurzií a po krátkej pauze dolu po modrej cez Kopiec a Try Kopce znova do Mútneho sedla. Klesanie v hornej časti dosť prudké, veľa voľných kameňov. Terén ktorý nemám moc rád, ale zísť sa to dalo celé. Ďalej z Pálenice na Try kopce nečakane zvážnica od ťažkej techniky. Z troch kopcov zase padák prevažne kamenistý až do Mútneho. Celkom ok. Vracal som sa znova lesnými cestami.
Celkovo som bol z tripu nadšený a bolo to 10x lepšie ako úsek zo sedla Demänová do Novote. Pripájam pár fotiek.
pekne si to zokruhoval…uz ta caka len kralovska etapka z Modralovej ( najsevernejsi bod SK) na Babiu horu
Toto už som pred rokmi šiel. Opačne teda z Velkej Babej cez malú. Vtedy ešte tustistov ako šafránu, takze to bola pohoda. Dnes už by som sa tam asi radšej nevybral. Možno od Malej Babky ďalej jedine.
v podstate to co sa pyta double len opacne by ma tiez zaujimalo - tento rok som siel od sedla Prislop cez Rycierovu, Racu po Zwardon. pozeral som do mapy na tu modru od toho sedla Prislop po Pilsko, event. Babiu ale to vyzera skor na turistiku? prip. iny bike ako XC-ko?
takže pohoda? Nieje to lepšie opačne? Mam totiž logistiku že v Mutnom ma vyhodia a v krasne nad kysucou zoberu. Gusto0 Rača - Zvardoň je dost singláču alebo sa to tam už mení na zvažnicu?
Rycierova - Raca je urcite krajsie ako Raca-Zwardon, len tam zase bolo dost turistov - z Race zjazd onicom - volne kamene, potom od tazbarov cesty, nasledne zarastene naletom, potom par singlov ale nic pekne jazdive. konci to padakom z Kykule dole co je povymielana cesta.
takže pohoda? Nieje to lepšie opačne? Mam totiž logistiku že v Mutnom ma vyhodia a v krasne nad kysucou zoberu.
ja tie dva strmé úseky nezjazdím, tak lepšie mi je vyniesť ich a zbytok sa viezť, ako tlačiť dole
akurát Úplaz by sa dal zjazdiť aj skratkou po singláči, ale je to rezervácia a doteraz to bolo vždy tak zapadané, že by sisi nepomohol
a celkovo sa v smere Z-V dá lepšie pojazdiť, ale zase nejaký zásadný rozdiel to nebude
každopádne je to tak dobré, že sa oplatí ísť oboma smermi, teraz choď podľa odvozu, nabudúce si zariadiš naopak
caute, chcel by som niekedy prebehnut hrebenovku beskyd od skaliteho po hrebeni na hranicny prechod novot a potom druha etapa novot - modralova. Ze sa nema bajkovat po pilsku atd som tusil ale zistil som ze situacia je taka uletena ze cela prihranicna oblast chko je 3 stupen, cize de facto narodny park. Ekoteroristom totalne prepina, za chvilu uz ani nebudeme moct vyjst do dvora na travnik. Anyway, ti ktori viete o miestnych pomeroch, chodi tam vela ludi, kontroluje sa to a aka je situacia na PL strane?
Z toho malo co som nasiel je v polsku Pilsko ich najvyyssi vrch kde mozu ist legalne na MTB, takze z toho usudzujem ze aspon na ich strane je to este bez ekoterorizmu a buzerovat by chceli len slovaci.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
pár info z vrcholu ku hranici
http://oravainfo.sk/tury.php?inf=21&id=Oravsk%E1%20Polhora&skupina=vychodiskošej túry.
edit.:Babie leto ako vyšité
http://*****saweb.google.sk/112591866000023799239/Pilsko#
4 or 5 augusta --> ak ma niekto voľno v kalendári moze prist pojazdit na Oravu
Záverny zjazdík priamo od sochy do KOLIBY
http://www.kolibaklin.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=11&lang=sk
Hneď na začiatok padne vhod: zahriatie na pracovnú teplotu ,keď v hustej hmle stúpame 300 výškových metrov na Vahanov vrch.Padne pár záberov a užívame si rýchlý zjazd ku kaplnke medzi dvoma dedinami Oravske veselé - Sihelné, odtiaľto nás už čaká dlhé stúpanie
V tomto momente sa pohodová „dialnica“ mení na hlinito-skalanatú cestu ,kde voľne porozhadzované kamene a popadané stromy, robia najvačší problém udržať sa v sedle.No samozrejme nevzdávame to a bojujeme z plných síl.Nasleduje rázcestie Skalisko a s ním prichádza aj úžastný singletrack.Ihneď hádžem stredný prevodník a úživam si ho až na vrchol Piľska.
Na vrchole nás už čakajú partáci spolu s poriadnou bandou poľských turistiov no hlavne pekných turistiek hmm.Tu sa pokocháme peknými výhľadmi ,doplníme energiu,urobíme pár záberov a Peter zatiaľ stihne vyrobiť držiak na svoju „GoPro“ kameru.
Približne po hodine strávenej na vrchole, začína vykukovať
Hurá, konečne vyrážame smerom nadol!!!.Čaká nás 750 v.m. prevažne trailového zjazdu na ktorom si pochutná každý priaznivec cyklistiky.Púštame sa dole vyšlapaným singletrailom, no na razcesníku Skalisko točíme doľava po modrej značke na Limier.Odtaľto sa dá jednoducho pokračovať do Or.Polhory a Sihelného.No volíme o čosi zložitejšiu alternatívu.: ponad vlek v Sihelnom a cez nasledujúce vrcholy sa znova ocitáme na Vahanove.Odtiaľto sa spúštame ku soche Krista známou ako „Rio de KLIN“ a ku konečnej zástavke v Kolibe Klin
Takže ,ak niekto z Vás bude mať cestu na Hornú Oravu, hlavné je nezabudnúť si bike ,pretože možností tu je požehnane (Diablak,Piľsko,Or.Magura..)
chcel by som miestnych poprosiť o radu v úseku oravského hrebeňa na hranici s PL medzi Mútňanským sedlom a Oravskou Polhorou cez Pilsko.
https://sk.mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&rc=9s9slxUVcy9sl.WxUjaN9sxa9jE29t2yDl4K&rs=coor&rs=coor&rs=coor&rs=coor&ri=&ri=&ri=&ri=&mrp=%7B%22c%22%3A132%7D&xc=%5B%5D&x=19.3087018&y=49.5090247&z=13
Mám hrebeň prejdený od cca Vreščovky cez Veľkú Raču, Rycierowku až po Novoť. Aktuálny úsek nad ktorým uvažujem hovorí o slušnom prevýšení a vrstevnice potvrdzujú, že to nebude zadarmo a pravdepodobne sa to bude celé tlačiť. V tom v princípe až taký problém nie je. Otázka ale znie či si to aspoň cestou dolu trochu užijem. Skrátka ak to už celé vytlačím/vynesiem, tak nech to cestou dolu nie je zvážnica alebo len prachsprostý padák. Otázka teda znie že či to vôbec na bajku stojí za to a ak áno z ktorej strany na tento úsek zaútočiť? Podľa pohľadu do mapy mi to "papierovo" vychádza na smer s Mútňanského hore.
Pre info jazdím na enduro bajku so zdvihmi 170/170 a ťažšieho terénu sa neobávam. Poznám svoje možnosti a limity.
Pozn: uvedomujem si, že sa jedná o CHKO. Som slušný bajker, čo donesiem si odnesiem (okrem banánových šupiek) a peším sa uhýbam + celodenky jazdím cez týždeň keď je ľudí na chodníkoch minimum. Minule som nestretol ani nohu.
Za konštruktívne príspevky ďakujem!
Z Mutnanskeho treba chvilami potlacit az na 3 kopce, potom uz sa to zlepsi.
Odporucam pripadne aj mensiu odbocku z hrebena: z Mutnanskeho sedla na chatu Rysianka a potom cervenou sa napojit naspat na hreben na 3 kopcoch. Pri dobrej kondicke je vsetko slapatelne
Potom je tam este kopec Palenica, ktoreho zaver je narocnejsi ale potom uz pekny zjazd. Ja chodievam dalej po cervenej na chatu na Hale Miziovej. Odtial som 1x isiel na Pilsko ale moc ma to neoslovilo, je to cista tlacenica, resp. vynaska a raz stacilo. Zjazd z Pilska odporucam po zelenej smerom na Or. Vesele, pripadne po modrej do Polhory, je tam krasna sceneria aj teren.
Modru hrebenovku z Pilska po hranici nemam prejdenu, bol som len na jej zaciatku a pre mna na zjazd prilis prudke ...
chcem sa poďakovať filipis a ohek za cenné rady na môj dotaz ako a či vôbec koncipovať trasu cez Pilsko. Dnes sa mi ju podarilo absolvovať a chcem sa podeliť o parádny zážitok a možno inšpirovať iných. Štartoval som na hraničnom prechode v Novoti a cez Krawcow Wierch a Hrubú Bučinu sa po hrebeni dostal do Mútneho sedla. Stúpanie bolo okrem záveru na Bučinu celé krásne šlapateľné. Hrebeň nádherný, povrch ideálny. Klesanie do Mútneho sedla predčilo moje očakávania a bolo presne také ako som dúfal. Krásny prírodný zvlnený hrebeň s ideálnym sklonom. Dalo sa ísť rýchlo, čo to na vlnkách skočiť, skopírovať, veľmi prehľadné, zábavné a bezpečné vozenie.
Z Mútneho sedla som podišiel Pilsko lesnými cestami a napojil sa na žltú a neskôr zelenú značku ktorou som vyšiel až na Pilsko. Na moje prekvapenie aj veľká časť stúpania sa dala šlapať. Tlačil som asi len 2 úseky, odhadom 20%.
Na Pilsku niekoľko poľských exkurzií a po krátkej pauze dolu po modrej cez Kopiec a Try Kopce znova do Mútneho sedla. Klesanie v hornej časti dosť prudké, veľa voľných kameňov. Terén ktorý nemám moc rád, ale zísť sa to dalo celé. Ďalej z Pálenice na Try kopce nečakane zvážnica od ťažkej techniky. Z troch kopcov zase padák prevažne kamenistý až do Mútneho. Celkom ok. Vracal som sa znova lesnými cestami.
Celkovo som bol z tripu nadšený a bolo to 10x lepšie ako úsek zo sedla Demänová do Novote. Pripájam pár fotiek.
Ďakujem páni!
Toto už som pred rokmi šiel. Opačne teda z Velkej Babej cez malú. Vtedy ešte tustistov ako šafránu, takze to bola pohoda. Dnes už by som sa tam asi radšej nevybral. Možno od Malej Babky ďalej jedine.
takže pohoda? Nieje to lepšie opačne? Mam totiž logistiku že v Mutnom ma vyhodia a v krasne nad kysucou zoberu.
Gusto0 Rača - Zvardoň je dost singláču alebo sa to tam už mení na zvažnicu?
ja tie dva strmé úseky nezjazdím, tak lepšie mi je vyniesť ich a zbytok sa viezť, ako tlačiť dole
akurát Úplaz by sa dal zjazdiť aj skratkou po singláči, ale je to rezervácia a doteraz to bolo vždy tak zapadané, že by sisi nepomohol
a celkovo sa v smere Z-V dá lepšie pojazdiť, ale zase nejaký zásadný rozdiel to nebude
každopádne je to tak dobré, že sa oplatí ísť oboma smermi, teraz choď podľa odvozu, nabudúce si zariadiš naopak
Z toho malo co som nasiel je v polsku Pilsko ich najvyyssi vrch kde mozu ist legalne na MTB, takze z toho usudzujem ze aspon na ich strane je to este bez ekoterorizmu a buzerovat by chceli len slovaci.