Za seba poviem, že pár týždňov sa trocha snažím, ale výsledky zatiaľ nie veľmi oslňujúce. Aspoň som sa ako tak pod stovku zo 103 dostal. Ale, trpezlivosť ruže prináša, vonku je pekne, idem zabehať
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14
Na kolena a celkovu svalnatost ti cvicenia na “core” nepomozu…
Na to je potreba drep, mrtvy tah, tlaky na plecia po stojacky s velkou cinkou a ostatne zakladne komplexne cviky. A samozrejme progresivne navysovanie vahy pri spravnej technike cvikov…
Treba zacat kludne aj s prazdnou tycou, so spravnou technikou a rozumnym treningovym planom s progresivnym navysovanim…
Jasne, ze je blbost hned tahat na mrtvole 120kg.
nie je rychlejsia cesta k silnemu core ako prave komplexne cviky so spravnym treningovym planom a SPRAVNOU TECHNIKOU!
Treba zacat kludne aj s prazdnou tycou, so spravnou technikou a rozumnym treningovym planom s progresivnym navysovanim…
Jasne, ze je blbost hned tahat na mrtvole 120kg.
nie je rychlejsia cesta k silnemu core ako prave komplexne cviky so spravnym treningovym planom a SPRAVNOU TECHNIKOU!
Ak ma niekto problemy s krizami ma cvicit mrtvy tah a spol je riskantne.
Vsetky cviky, co si vymenoval povazujem za silne problemove a naopak by som odporucal sa im vyhnut...aspon na zaciatok.
Ja mam 4 platnicky v prdeli, mrtvemu tahu sa vyhybam aj po roku, a tlaky v sede robim (momentalne uz pol roka radsej nie) zasadne s oporou chrbta.
Existuje ine, lepsie a menej rizkove cvicenia na posilnenie svalstva chrbta, sam so toho dokazom, pretoze k cviceniu som sa vratil prave kvoli znicenej chrbtici a benefity som pocitil uz po par tyzdnoch.
Pripadne mozes striedat pritahy s jednoruckami, samozrejme s oporou, pozor na pripadnu rotaciu, ta ti moze poskodit, takze sa sustredit na techniku.
Pri tychto cvikoch precvicis skoro cely chrbat a nehrozi, ze ta sekne v krizoch (to by si musel byt umelec), pretoze spodna cast chrbta je namahana v mensej miere ako pri mrtvom tahu napriklad....tam staci, ze zle odhadnes vahu, ci pojdes hore s ohnutym chrbtom a mozes si velmi lahko ublizit.
Ono zalezi na tom ako velmi mas poskodenu chrbticu a co ti dovoli tvoj chrbat.
Core kulturisti samozrejme nedaju dopustit na mrtvy tah lebo je to kralovsky cvik pri cviceni chrbta, ale zaroven je to asi jediny cvik na chrbat, pri ktorom sa dokazes lahko zranit a ludia si pri nom postupne nicia chrbticu (samozrejme hlavne pretazovanim).
A co si myslite Kefalin preco ho zaraduju vsetci vtedy, ked cvicia chrbat? Lebo to nie je cvik na chrbat???
Preco sa mu hovori kralovsky je uz filozficka debata, ale vacsina ludi co cvici sa ta spyta kolko davas na mrtvom tahu, ci bencujes, pretoze to su pre nich znamky ako na tom si. Mne osobne je to sumafuk, predpokladam, ze v sucasnosti som schopny zdvihnut asi 1/2 z toho, co pred 30 rokmi, ale zistovat to nebudem...som rad, ze viem chodit a stat rovno.
Pomaly nepoznam clovek, co cvici, ktory by mrtvy tah nemal vo svojom repertoari, co myslis preco? Ked nie je na chrbat a nie je to kralovsky cvik.
Vsetky otazky, ktore som polozil su recnicke.
Sesulak skusal si aj trapbar? S trapbarom dokazes lepsie zatazit nohy a setris spodny chrbat kedze nan nevznika taky tlak. Dvihnes viac ako pri klasike, kde ta limituje chrbat. Deadlifty s trapbarom odporucam minimalne kombinovat s klasickou olympijskou tycou. Tak isto pre cyklistov je trapbar vhodnejsi. Ja tie tyce pravidelne striedam. Trapbar ma navyse tu vyhodu, ze ho menej ludi pozna (oproti klasickym dealiftom) a je teda ovela castejsie vo fitku volny
@Jachmel - mrtvy tah (resp vsetky komplexne cviky) je vykupenim, nakolko chrbat boli z toho, ze je slaby ...Btw - uz sa mi stalo, ze ma bolel chrbat a po mrtvole bolest zmizla...
Opat ale podotykam, ze mrtvy tah treba cvicit spravnou technikou a zacat s vahou, ktora je primerana!