Kice, vsak ale 80 stvorcov je v pohode a vretenovka ako bezemisny a tichy stroj je na to idealna. Narazam na ludi, ktori takto piplaju stovky stvorcov, buduju zavlahy, zapajaju elektricke cerpadla, vertikutatoruju atd. To uz su tazke hodiny tyzdenne potom a osobne si myslim, ze ten cas sa da vyuzit rozumnejsie. Ale ako som pisal, mozno by ti ludia robili este väcsie blbosti. Takto sa aspon hybu. V kazdom pripade pouzivanie chemie je za mna uz cez ciaru. A betonovy dvor co sa vyhreje na 60 stupnov tiez.
A starosti s prirodzenym "travnikom" nie su okrem obcasneho pokosenia vobec ziadne. Ziadne hnojiva, ziadne zavlahy, ziadne problemy...
nemyslím si že by si mal pravdu s tými hodinami času týždenne. Mám 550m2 trávnika. ešte minulý rok som ho kosieval baterkovou vretenovkou na 13mm každý druhý deň. jedno kosenie mi zabralo tak 40 minút takže reálne ma to stálo týždenne 2 hodiny času
vertikutáciu robievam len na jar. aerifikáciu dutými hrotmi tiež len na jar a zapieskovanie taktiež... reálne ma to stojí jeden víkend, pokosím, veetikutujem, pohrabem, odfúrikujem na kompost, aerifikujem a následne rozádžem 10ton piesku a zarovnám. na celý rok je zase pokoj....
závlaha je automatická, má dažďový senzor, zapnem ju na jar a vypnem ju na konci jesene.... hnojím cca raz za 1,5 mesiaca vozíkovým rozmetadlom takže celý trávnik je pohnojený za necelých 5 minút
Plesne, suché miesta som nemal od roku 2021 keď som trávnik založil po kúpe domu ani raz
krásny trávnik nemusí byť enormný žrút času, len ako som už písal, treba sa aj trošku dovzdelať...najviac času totiž človek zabije na vlastných chybách a ich náprave....
99% problémov v trávnikových skupinách vzniká zo zlého zalievania (priveľmi často, priveľmi veľa a v zlom čase) ludia tak strávia kopec času dosievaním, striekaním askonom/ ortivou (fungicíd) a trávnik im stále plesnie alebo hnije, namiesto toho aby znížili množstvo vody ktoré do trávnika nalejú...
Zipsik preco mam mat byt len koli tomu ze sa mi nechce kosit travnik. Byt ktory nema susedov sa vola dom 😁
A dom moze byt aj bez travnika.
dom môže byť aj bez trávnika ale je to veľmi smutný pohľad hlavne ak máš malé dieťa... mám takého kolegu maličký pozemok, väčšinu zaberá dom, zbytok zaberá altánok, pozliepaná murovaná garáž, šopa a koterec a ostatná plocha je z velkej časti zaplnená zámkovou dlažbou od brány až po garáž za domom... a do minulého roku ešte aj bazénom v zemi...
tento rok vysial prvú trávu na ten maličký kúsok čo tam ostal, do minulého roku tam nebola ani štipka trávnika.
Vieš aký je rozdiel medzi mojou záhradou s trávnikom, kríkami,stromami a kvetmi a jeho pozemkom so zámkovou dlažbou? v lete reálne asi 30 stupňov
po mojej drevenej terase a trávniku sa dá chodiť na boso, po tom betóne jedine obutý a navyše je tam neznesiteľne teplo keď je tá dlažba rozpálená...
akože áno, možeš mať dom bez trávnika so samým betónom, ak chceš. Len mi to príde ako veľmi nešťastné riešenie pri ktorom si extrémne skomplikuješ využitie terasy / exteriéru celkovo v lete....
10t piesku každý rok? a že prečo potom máme auta špinavé od (nesaharskeho) piesku
pri aerifikácii dutými hrotmi, robíš vcelku hlboké diery do trávnika (ten stroj ich robí hodne na husto) a odporúča sa počítať s 1,5 tonou piesku na 100m2 ak by si chcel len vyrovnávať bez aerifikácie tak sa počíta s 1 tonou / 100m2 znie to ako veľmi veľa, ale keď to rozhodíš do trávnika, zmizne to ani nevieš ako
Dom moze byt aj s travou, ale nie vsetka trava je "anglicky udrziavany narocny travnik bez zivota". Niekto oceni aj lucne travy a aj nejaku tu vcelu, muchu, motyla a vrabca na nej strpia. Bez toho aby museli kosit a zalievat kazdych par dni (casto pitnou vodou, resp vycerpavajucimi sa podzemnymi zdrojmi)
Asi tak ako pise stanos. Vybetonovat bol skor joke 😉. Mam aj ja pozemok resp zahradu kde som chcel stavat ale situacia sa zmenila a uz to nie je idealne a mozno ani mozne. Sestra stihla postavit (je to zatial jeden pozemok). Mame tam stromy, kriky, dokonca aj travu 😁 ale taketo caviky sa nekonaju. Kosi sa to ked to podrastie, je tam aj burina, ziaden anglicky travnicek. Je to tak co si pamatam uz ako decko, raz mala mama potrebu dosievat lebo bol trochu vypadany miestami.
Dvor či záhrada ktorá sa veľmi nevyužíva môže takto fungovať. Ale ak na zatrávnenom dvore chceš naozaj fungovať a žiť, tak by mal mať iný režim.
To je, akoby si futbalistom povedal, že na hrisku môžu mať aj vyyšiu trávu, lúčne kvety či burinu. My nemáme veľký pozemok, tak ho využívame temer celý.
toto už aj mňa zaujíma. Čo znamená využívať? Ja teda mám na pozemku lúčnu trávu a moc tomu koseniu nedám, a napriek tomu mi tam deti behajú naboso nie len okolo hojdačky a trampošky ... ale všade
Mohol by som popísať ako sa snažím aj pod veľkou borovicou mať trávnik, ako hnojím dva krát za rok niektoré miesta, ako špekulujem čo s trávnikom aktuálne pri vírivke /t***** nafukovacia/ a ako nebojujem s burinou a ako na ďalšom trávniku neriešim nič iba pravidelné kosenie ale Jezus by ma sfúkol, že dávam energiu do nikam tak len toľko som chcel.
A fakt je tazke pochopit co sa snazim povedat? Ze prirodzeny "travnik" bez umelych zasahov prezije bez problemov aj bez hnojenia, prevzdusnovania a zavlazovania a este setrim cas na zmysluplnejsie aktivity? Ale chapem, ze ked vyliezas z "t***** nafukovacia", tak nechces skocit do blata.
Nemyslim, ze ma zmysel pokracovat v tejto diskusii dalej. Kto chcel, ten pochopil.
Myslím, že to pochopili všetci. Len teda niekto chce trávu dokonalú a nech teda má. Pre niekoho je to relax a niečo ako pestovať krásnu mrkvu v záhone. Ja mám trávu ako nutný relax ale aj s burinou.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
A starosti s prirodzenym "travnikom" nie su okrem obcasneho pokosenia vobec ziadne. Ziadne hnojiva, ziadne zavlahy, ziadne problemy...
nemyslím si že by si mal pravdu s tými hodinami času týždenne. Mám 550m2 trávnika. ešte minulý rok som ho kosieval baterkovou vretenovkou na 13mm každý druhý deň. jedno kosenie mi zabralo tak 40 minút takže reálne ma to stálo týždenne 2 hodiny času
vertikutáciu robievam len na jar. aerifikáciu dutými hrotmi tiež len na jar a zapieskovanie taktiež... reálne ma to stojí jeden víkend, pokosím, veetikutujem, pohrabem, odfúrikujem na kompost, aerifikujem a následne rozádžem 10ton piesku a zarovnám. na celý rok je zase pokoj....
závlaha je automatická, má dažďový senzor, zapnem ju na jar a vypnem ju na konci jesene.... hnojím cca raz za 1,5 mesiaca vozíkovým rozmetadlom takže celý trávnik je pohnojený za necelých 5 minút
Plesne, suché miesta som nemal od roku 2021 keď som trávnik založil po kúpe domu ani raz
krásny trávnik nemusí byť enormný žrút času, len ako som už písal, treba sa aj trošku dovzdelať...najviac času totiž človek zabije na vlastných chybách a ich náprave....
99% problémov v trávnikových skupinách vzniká zo zlého zalievania (priveľmi často, priveľmi veľa a v zlom čase) ludia tak strávia kopec času dosievaním, striekaním askonom/ ortivou (fungicíd) a trávnik im stále plesnie alebo hnije, namiesto toho aby znížili množstvo vody ktoré do trávnika nalejú...
A dom moze byt aj bez travnika.
dom môže byť aj bez trávnika ale je to veľmi smutný pohľad hlavne ak máš malé dieťa... mám takého kolegu maličký pozemok, väčšinu zaberá dom, zbytok zaberá altánok, pozliepaná murovaná garáž, šopa a koterec a ostatná plocha je z velkej časti zaplnená zámkovou dlažbou od brány až po garáž za domom... a do minulého roku ešte aj bazénom v zemi...
tento rok vysial prvú trávu na ten maličký kúsok čo tam ostal, do minulého roku tam nebola ani štipka trávnika.
Vieš aký je rozdiel medzi mojou záhradou s trávnikom, kríkami,stromami a kvetmi a jeho pozemkom so zámkovou dlažbou? v lete reálne asi 30 stupňov
po mojej drevenej terase a trávniku sa dá chodiť na boso, po tom betóne jedine obutý a navyše je tam neznesiteľne teplo keď je tá dlažba rozpálená...
akože áno, možeš mať dom bez trávnika so samým betónom, ak chceš. Len mi to príde ako veľmi nešťastné riešenie pri ktorom si extrémne skomplikuješ využitie terasy / exteriéru celkovo v lete....
pri aerifikácii dutými hrotmi, robíš vcelku hlboké diery do trávnika (ten stroj ich robí hodne na husto) a odporúča sa počítať s 1,5 tonou piesku na 100m2
To je, akoby si futbalistom povedal, že na hrisku môžu mať aj vyyšiu trávu, lúčne kvety či burinu. My nemáme veľký pozemok, tak ho využívame temer celý.
Myslím, že to pochopili všetci. Len teda niekto chce trávu dokonalú a nech teda má. Pre niekoho je to relax a niečo ako pestovať krásnu mrkvu v záhone.