Kristina, to je uplna pravda ze staci aj ocel, staci aj Deore, staci obycajna kazeta. V podstate stacia aj hlinikove kolesa, kedze sme v teme kolies na cestak. Ano aj s tym sa da vyzit, trenovat a pekne s radostou jazdit. No lenze niektori maju aj na high - tech vybavu. Sice ju nepotrebuju, ale ju maju. Tu slovo potreba strieda slovo radost/potesenie... Ja osobne som totalne namotany na karbon (priznavam ze aj na keramiku) a preto som namiesto kupovania draheho karbonu zacal vyrabat karbonove kolobezkove ramy. V konecnom dosledku ma to stalo viacej, ako keby som ten
ram kupil...

Tiez nepotrebujem keramicke loziska, len ked ich odsadim a koleso sa kruti skoro o 2 min dlhsie, tak je v tom taka chlapcenska radost kde sa chlapci hraju a vytesuju z detailov. Este k loziskam a kolesam, ako som pisal vyssie hral som sa pomerne dlho s cup cone loziskami, a skoda ze vacsina vyrobcov uz presla na priemyselne loziska. Pre nich je to vyrobne jednoduchsie osadit do diery uz hotove lozisko ako vyrabat misky a sypat tam gulicky. A priemyselne lozisko ma podla mojich skusenosti aj svoje zivotne fazy. prva, ked je nove tak ide tazsie, male vole, vela vazeliny, tesnenia proti vode ho brzdia. Po urcitom pocte kilometrov sa "zabehne" a ide vyborne, lahucko. Toto obdobie konci opotrebenim prachom vlhkostou, kedy sa zvacsuju vole a vznikaju hrdzave flaky na drahach a gulickach. U cup-cone sa da to stredne, produktivne obdobie predlzit pravidelnou a svedomitou udrzbou. Tusim o starych
nabojoch Campagnollo chodili chyry o neznicitelnosti.
Priemyselne loziska ale skryvaju jednu pascu, a tou je osadenie. Ak vyrobca naboja nevyrobi presny naboj, a loziska maju pri pouzivani "predsadene" kruzky, odpor otacania je velmi velky. Aby som to vysvetlil, v idealnom pripade by mali byt kruzku presne zarovnane v jednej kolej lini na os. Bod dotyku je na hornej a dolnej strane gulicky. Ak vsak vyrobca spravi o desatinku dlhsiu osku, vnutorny kruzok sa oprie a vonkajsi este "zapadne" (alebo je naklepany nasilu) do naboja, bod dotyku je na gulicke niekde na hornej bocnej strane a naproti spodnej. Take lozisko potom nejde lahko a koleso sa zastavi po jednej, dvoch otackach. Celkom prepracovany postup osadzania lozisk opisuje DT Swiss na svojich strankach (mozem dat link). Neverili by ste, kolko nabojov som uz servisoval takto "zaseknutych". Ani nebolo treba menit loziska, len stacilo po instalacii postupne na striedacku z kazdej strany malicko "naklepkat" osku do stredovej polohy, kedy si loziska, resp loziskove kruzky sadli presne do osi. A nebolo ani treba keramiku,
kolesa sa zrazu uvolnili a krutili. Podobny pripad je, ked sa oska toci lahucko a po zatiahnuti kolesa do ramu QR sa vnutorny kruzok vtlaci do naboja a koleso sa prestava zlahka tocit. Vtedy je lepsie vonkajsi kruzok zatlacit viac dovnutra a hladat polohu v ktore tlak na oske z rychloupinaku vykompenzuje toto vyosenie. Dobre osadene lozsika sa daju skontrolovat lahko... staci zavesit
bicykel a koleso sa musi pretocit najtazsou stranou - ventilkom dolu (zadne bez retaze..!). Idealne ak sa do tejto polohy pretaca ako kyvadlo. A cim dlsie sa kyve, tym lepsie. Samozrejme ak si niekto vyvazi kolesa samolepiacimi olovkami, tato skuska lozisk nebude uspesna...

.
Snad so mnou budu "velki" profi
servisaci suhlasit, ja som v podstate len taky garazovy suplikant...

a sorry za obsiahle citanie, nedalo sa to kratsie... :/