Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Ktory cas vam vyhovuje?
SEC (Stredoeuropsky cas) 11% [ 40 ]
SELC (Stredoeuropsky letny cas) 75% [ 272 ]
Ani jeden z vyssie uvedenych. Navrhol by som iny. 5% [ 17 ]
Je mi to jedno 9% [ 32 ]
Neviem 1% [ 4 ]
Celkový počet hlasov : 365
arrow_leftscarinko napísal:
Moj tiez nie a tiez kopem za letny. Kludne aj superletny by som bral 😁
Alebo nech to posuvaju kazdy kvartal aby bolo slnko aspon do siedmej 😄
To ze je rano tma mam u prdele. Ano, egoisticky nazor, no a co.

Tak každému vyhovuje inak. Mne opačne, bolo by mi úplne jedno ci je v lete tma o 9 abo o 8 ak by bolo skôr vidno rano.
Zobraziť komentár 28.10.2024 - 10:07:36
00
A nie je to tym ze robis na smeny?
Zobraziť komentár 28.10.2024 - 10:08:31
00
tak ale svitanie o 3 v noci je uz trosku extrem nie? :-)
Zobraziť komentár 28.10.2024 - 10:12:05
01
mam kolegu ktory vstava o stvrtej :?:
ale vecer o deviatej mi uz neodpisuje lebo ide spinkat
su aj taki
Zobraziť komentár 28.10.2024 - 10:13:55
00
A to, že raz niekto povedal, že školy a väčšina zamestnaní sa začínajú o ôsmej nie je diktatúra, keď sa tým už roky musíme povinne riadiť a aj tak to mnohým nevyhovuje? :) Nech vymyslí kto chce, čo chce, nebude to istej skupine ľudí vyhovovať. Problém nie je čas, ale to, ku ktorej hodine sú "priradené" niektoré aktivity. A to má každý inak, či už robí 8-17, na zmeny, dlhý-krátky alebo neviem ako.
Zobraziť komentár 28.10.2024 - 10:19:40
01
Glevoja casto o 9tej nie som este ani doma :D
u nas je dost rozdiel v teplotach rano a cez den takze ja nie som velmi na ranne starty. jednak som skor vecerny clovek a rano nefungujem skor ako o 9-10 a jednak rano sa musis naobliekat, potom teplota stupne a uz je v tom vsetkom teplo a len to vlacis so sebou v lepsom pripade.
preto vyrazam skor tak pred obedom/okolo obeda ked je teplota stabilna po dlhsi cas.
Trosku nerozumiem tym co idu o 6 rano na jazdu, vratia sa o 11tej a hura mam cely den volny. ehm a co potom? sedia doma a regeneruju :D ak maju rodiny tak ok, musia sa venovat, chapem ale su to vacsinou mladi single ludia.
Hlavne po jazde mam stale potrebu nieco jest :D ked pridem vecer z biku tak uz stihnem tak jednu max dve vecere a uz sa ide spat.
Zobraziť komentár 28.10.2024 - 11:12:31
00
Daylight saving time explanation
https://www.facebook.com/share/r/GndFqaKjbdgMjWZA/
Zobraziť komentár 30.10.2024 - 23:58:22
00
Ešte k posunu času a skorej tme. Článok, v ktorom je vysvetlené, prečo by sme si v prípade zrušenia posunu času nemohli nechať letný čas celoročne, a prečo je teda pre Slovensko najvýhodnejšie striedanie času:

https://www.postoj.sk/164655/preco-by-sme-mali-byt-radi-ze-si-dnes-posuvame-hodinky
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 13:22:49
02
Ked som bol dieťa a byval som na rovine, z ulice bol vidno zapad slnka v lete za horizont. Byvalo to tak okolo 20 hodine. Potom ešte nejaky súmrak.....
To striedanie ak zrušia, tak to bude zle.
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 14:05:17
00
Ale pozeram tu mapu, niektore štáty maju aj pol hodinove rozdiely, teda nie hodinove, ale využívajú jemnejšie delenie.
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 14:07:09
00
my mame cca 25 minut rozdiel v case zapad/vychod hranica, z mojho vnimania zimny cas v lete by bola hroza, letny v zime viac vstavania do tmy, ale urcite lepsie ako zimny cas v lete, ale vzhladom na bezne bio je najlepsie striedanie, v podstate najhorsie na to su dve veci .. v IT vracanie casu a pre ludi hodina skor vstava pri posune na letny :D (treba dopredu trenovat skorsie vstavanie :lol:)
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 14:54:33
00
Letný čas v zime (a "super-letný čas" v lete) majú dnes de-facto vo Francúzsku, Španielsku a v štátoch Beneluxu. Geograficky totiž patria do časového pásma GMT, no reálne používajú v lete GMT + 1 a v zime GMT + 2.

Ak by sme teda zaviedli celoročne letný čas, v Bratislave by to v zime bolo +- rovnako, ako teraz v Paríži. Teda v období okolo slnovratu slnko nad obzorom cca. 8:40 - 17:00. Budiž, aj keď napr. typické školské vyučovanie o 8:00 by tým pádom začínalo v podstate ešte za tmy... Akurát v tom Paríži by potom Slnko vychádzalo až cca. 9:40 a v takom Breste (ešte cca. 500 km západnejšie) dokonca až pár minút po 10:00. A to je asi aj na Francúzov už predsa len trochu neskoro :)

Ak by teda ozaj mal byť len jeden čas po celý rok, Francúzi, Španieli a veľmi pravdepodobne aj Nemci si imho budú chcieť ponechať ten zimný (GMT + 1) a pre ostatné štáty bude asi najrozumnejšie sa prispôsobiť. Ak by to ale malo byť len na mne, ponechal by som striedanie zimného a letného čau.
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 16:26:44
00
keby bolo na mne, ponechal by som vcerajsi cas - poobede pracovne vonku a ledva pisem na klavesnici co mam este stale stuhnute prsty. toto zazivam v january.
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 16:31:59
00
este som v suvislosti so striedanim casu som cital celkom peknu uvahu s ktoru sa celkom stotoznujem...:
v zime, kedy potrebujem co najdlhsie svetlo mi zoberu hodinu.
a je8nu mi ju na leto, kedy ju vobec nepotrebujem...
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 16:47:44
00
ddemo Nepotrebuješ, ak chodievaš spať o 22 hod. lebo pracuješ na smeny a vstávaš ráno o 05,00, to viem pochopiť. Ale ak vstávaš o 7-mej tak prespíš ráno o hodinu viac denného svetla; a je rozdiel, či sa stmieva o 20,30 či o 21,30. Myslím si, že študentom a všetkým tým, čo chodievajú do práce medzi 7-8 hod, či majú voľnejšiu pracovnú dobu, vyhovuje v lete letný čas a bez striedania letného a zimného času by skôr uvítali po celý rok čas letný. Nejaký čas som žil na severe, zimu bolo treba pretrpieť, ale tie biele noci na nezaplatenie ... :)
edit ... ako to tak čítam, tak by by so bol za to opačný variant, aby bol v lete zimný a v zime letný čas :)
Zobraziť komentár 11.11.2024 - 17:15:48
00
keyboard_arrow_up