Orechovy odporúčam sa ti pozrieť po Skilhunt H300/H300R. Majú model so širokým reflektorom alebo taktiež širokým, ale stred má trošku užší viac koncentrovaný. Na skialpy k tomu treba dokúpiť akumulátor s väčším vybíjacím prúdom a s väčšou odolnosťou voči zime, nejaká staršia Samsung mi v zime protestuje.
Strašne dlho som vyberal, kopa Fenixiek mi prešla rukami a bol som z nich sklamaný,
výkon išiel po zahriatí lineárne dole aj s vybíjajúcoim akumulátorom a farba
svetla bola na grc. U Skilhunta si vieš vybrať aj farbu svetla, majú teplú, studenú, alebo High CRI neutrálnu, popr. nejaké výkonnejšie, stále to obmieňajú.
Na tejto stránke si vieš pozrieť reálne testy aj iných bateriek:
https://zeroair.org/2021/12/07/skilhunt-h300-headlamp-review/Áno, po zahriatí padá výkon dole aj na tejto, ale potom sa drží na 800-500lm podľa zvoleného režimu a už neklesá k nule tak ako u Fenixa. Ono to ani nie je reálne aby tak malá
baterka sa vedela uchladiť, už 800lm slušne topí. Rozdiel je ale v tom ako sa svietidlo správa po tom, buď má reguláciu a drží stále rovnaký výkon, alebo s vybíjaním akumulátora výkon prudko padá dole. Za mňa vyhráva prvá možnosť.
Jednoducho neexistuje svietidlo normálnych rozmerov ktoré v bežných podmienkach, cca 20st C okolia bude svietiť na plný výkon (nad 1000lm) viac ako pár sekúnd/minút. Čím väčšia konštrukcia a chladič, tým väčší výkon vie samo uchladiť. Popozeraj zeroair ale myslím, že nič čo odporuje zákonom fyziky tam nenájdeš. Pri chlade alebo až zime, to ale zvládne dlhšie samochladiť. Ono aj tých 500-800lm u poctivého svietidla svieti dostatočne. Plastový Petzl tiež nepôjde na plný výkon donekonečna, asi to klesne pod 600lm, ale 600lm sa už ako tak dá uchladiť aby sa to neprehrialo, ale má to malý akumulátor, 18650 li-ion je teraz taký štandard, lacné, spoľahlivé a nie je problém o pár rokov vymeniť alebo dokúpiť nové.
Ak by si chcel mám Skilhunt H300 v neutrálnej High CRI so širokým reflektorom na predaj. Kúpil som v oboch verziách reflektora, a vyhrala u mňa tá s koncentrovanejším stredom. Tá so širokým reflektorom je vhodnejšia na rýchlejšie aktivity, svieti viac pod nohy. Jediná nevýhoda, musíš to nabíjať cez ich magnetický káblik, ale ako vravím, lepšie
svetlo pre moje potreby som nenašiel.
Skilhunt sa hlavne narozdiel od Fenixa na nič nehrá, a v svojich tabuľkách uvádza reálne časy výdrže a lm ktoré poskytne. Petzl dá že vydrží x hodín na danom režime, ale že po 5min svieti ako svetluška a nedosahuje dané lm toho režimu už nikoho netrápi. Ono tá norma je na vine, Fenix ide podľa nej a tá norma je tak stavaná že jednoducho ten daný pokles výkonu ktorý má, je v pohode a môže legálne takto zavádzať zákazníkov.
Ovládanie to má tiež intuitívne, z obrázku vyzerá zložito ale z vypnutého stavu- krátke stlačenie dostaneš sa do módu kde máš trojicu intenzít 100-200-500lm cca. Dlhé stlačenie moon 2 intenzity- slabulinké svetlo. 2x rýchle stlačenie boost kde sú tie vysoké 2 intenzity, ktoré po chvíľke prepne na slabšie. 3x rýchle stlačenie stroboskopy, sos, nevyužiteľné na
bicykli lebo to bliká na plný výkon. A ked sa dostaneš do jednotlivej skupiny módov tak si medzi intenzitami prepínaš dlhým stlačením. Vypnutie krátke stlačenie.