Kice, chápem na čo poukazuješ, v tom, čo cituješ som sa zamýšľala nad tým, a teda naozaj to je len úvaha, lebo o tomto naozaj neviem, preto sa pýtam, že či majú väčšie obchodné centrá svoje vlastné kontajneri alebo niečo podobné vnútri objektu a pripadne, či majú prevádzky povinnosť zabezpečiť si nejaký samostatný odvoz odpadu, keďže, logicky, majú tých kartónov viac. Ak toto obchodné centrum niekde vnútri takéto zberné miesto má a napriek tomu to táto jedna jediná prevádzka hádže "nám" tak sa pýtam, prečo a či teda nemajú aj oni nejake usmernenie od vlastníka budovy kde sú v nájme to hádzať do "ich" zberného miesta. To je úvaha. A fakt je, že keď to už hádžu do verejných, čo asi môžu keď to je verejné, tak prečo nemajú ten chochmes to aspoň robiť tak, že nebudú robiť takýto bordel každý týždeň.
Opäť, úvaha, kam to hádže Terno? Tam každý týždeň príde menší kamión tovaru a odpad je kde? Opýtam sa predavačky,bude to jasnejšie.
Ideš na to z nesprávneho konca. Právnické osoby/firmy/podnikatelia či ako ich všetkých zahrnúť majú individuálne zmluvy, ako likvidovať odpad. Nemožeš porovnávať Terno a rybárov. Môžu mať dohodnuté úplne iné pravidlá.
Napríklad si viem predstaviť, že Terno má v predajni lis na papier a zlisované balíky nakožia do náklaďáku, ktorý im priviezol tovar. Tak mesto s nimi nerieši žiadny separovaný odpad. Dalo by sa povedať, že ani netuší, že produkujú odpad (zjednodušujem).
Proste chcel som povedať, aby si riešila rybárov. Nepomôže ti, keď budeš vedieť, kde dávam odpad ja.
Mesto je zodpovedné za nakladanie z odpadom, tak to rieš s nimi.
Ja osobne by som to riešil tak, že by som šiel za zodpovedným vedúcim rybárskej predajne (nie za "nejakým predavačom") s upozonením, že nesprávne nakladá s kartónovymi krabicami. (asi by som si vytlačil príslušný dokument, ktorý by mal byť na stránke mesta, nech mám rukolapný argument)
Len by som ho priateľsky upozornil, že asi nepozná pravidlá. V druhom kroku by som to oficiálne riešil s mestom.
Nie som si istý, či je to postup pre teba.