Píše Jozef Lupták, špičkový slovenský čellista, zakladateľ a umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie.
🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼
Milý Oskar,
budem hneď od začiatku osobný, prepáč – v tvojom prípade to neviem inak. Stretli sme sa ešte na škole, aj keď ja o pár ročníkov vyššie, dokonca sme už vtedy spolu hrali aj na pár koncertoch. Potom viackrát na Konvergenciách a mnohých iných akciách. Vždy som sa tešil, keď si ma zavolal niečo nahrať do tvojho štúdia. Cítil som sa poctený, keď si ma pozval zahrať ti na tvojej prvej svadbe priamo pri obrade! Zdieľali sme spoločný obdiv k toľkým skladateľom! Žijeme 35 rokov v slobodnej, demokratickej spoločnosti, ktorá má určité princípy fungovania. Tie princípy sú okrem rovnosti šancí aj hodnoty otvorenosti, slušnosti, kultúrnosti a úcte a rešpektu k druhým.
Rozhodol si sa urobiť novú verziu slovenskej hymny. Veľký krok! Hymna – je štátny symbol – ktorý bude znieť znovu a znovu na tisícoch oficiálnych a verejných akciách a bude ovplyvňovať milióny občanov Slovenska, ale zároveň bude naším obrazom pre celý svet. To je významná vec a veľká zodpovednosť, Oskar. Vieš, stala sa však teraz taká vec v našom štáte, že ľudia si zvolili do vlády a riadenia nášho štátu (nášho!!! Tvojho aj môjho) ľudí, ktorí nectia princípy demokracie a slobody. Nielen kvôli tomu čo hovoria, ale aj kvôli tomu, čo robia. Rušia súdy a menia trestné zákony vo svoj prospech, aby si zmiernili tresty, prípadne sa úplne vyvinili z toho, čo robili predošlých 12 a viac rokov. Prepúšťajú odborníkov, aby mohli mať kontrolu vo svoj prospech a naďalej okrádať tento štát.
Na to, aby to mohli robiť, si prizvali najmenšiu zvolenú stranu, ktorá je plná ľudí s veľmi pochybným a podozrivým pozadím. Ľudí, ktorí konšpirujú, verejne klamú, nie sú odborníci v tom, čo robia a chcú riadiť rezorty, ktorým vôbec, ale že vôbec nerozumejú. Takou je aj pani ministerka Šimkovičová a jej majster Machala. Možno, že si zachytil, že väčšina kultúrnej obce – teda aj ja – sme sa ju pokúsili odvolať petíciou – dokonca dvomi. Dokonca sme zorganizovali protesty a pochody na jej odvolanie.
Ty si sa pridal so svojou ideou k týmto ľuďom, ktorí nectia slušnosť, odbornosť, úctu a rešpekt k druhým a nectia ani demokratické princípy súťaže na verejnú vec. Toto platí aj o štátnej hymne. Oskar, je úžasné, že si mal takýto nápad, že štátna hymna by mala byť „opravená”, „zrevidovaná”. Len na Ministerstve kultúry trochu pozabudli, a ty s nimi, že to sa v demokratickej krajine európskeho spoločenstva robí tak, že nejaká širokospektrálna odborná komisia (pre férovosť z rôznych táborov) vyberie z možných záujemcov a kandidátov spoločným konsenzom alebo súťažou toho najlepšieho. A ten má právo túto významnú a zodpovednú úlohu urobiť a zrealizovať trebárs aj za tých 48.000 Euro, ktoré si za to dostal. A k tomu môže dostať aj ten luxus orchestra Slovenskej filharmónie a niekoľkých zborov a celého nahrávacieho aparátu. Až na to, že celý tento postup si obišiel, a ministerka spolu s tebou, a stal si sa samozvoleným odborníkom v tejto oblasti, nakoľko pani ministerka a pán Machala hudbe ani kultúre nerozumie od svojej podstaty a zvnútra svojho bytia.
A aby si potvrdil zúfalstvo tohto kroku a naštval všetkých svojich fanúšikov a poslucháčov a znehodnotil aj Memento mori Mareka Brezovského – Hranu – na ktorého odkaze si roky staval – si sa pridal k najhorším konšpirátorom a neo-fašistom dnešnej doby. Naozaj si toto chcel, Oskar? Je to tak omamné nakričať na tú slušnú časť, pre ktorú si tú „hymnu nepísal”? Je to fajn pocit? Toto si chcel?
Ale pre koho,
Oskar, pre koho si ju písal? Pre tých, čo nikdy nechodili na tvoje koncerty, alebo nikdy s tebou nehrali? Oskar, musím ti povedať, že ja patrím k tým, ktorých si označil za tie „krysy”, ktoré robia projekty z grantov… dokonca bez nich by si ani ty nebol mohol hrať na Konvergenciách v minulosti. Lebo by sme nezaplatili tvoj honorár, ani náklady spojené s produkciou… Všetky tie verejné zdroje išli na to, aby mali ľudia zážitky s hudbou, krásou a aby sme prinášali systematické vzdelávanie prostredníctvom hudby a jej krásy a duchovnosti. Bez toho FPU by neboli Konvergencie tam, kde sú… naozaj nie. Nie je to ideálny spôsob financovania, ale je najlepší, ktorý máme.
A vieš, že tá pani ministerka ide tento Fond, z ktorého vznikajú stovky vzácnych projektov už mnoho rokov, úplne znefunkčniť? A že ty si sa pridal k tejto iniciatíve? A tvoje postoje a iniciatívu legitimizoval každý hrajúci hráč, ktorý hral v Slovenskej filharmónii na nahrávke hymny, každý spevák a speváčka v zboroch, každý riaditeľ, ktorý odsúhlasil túto akciu? Mrzí ma to Oskar, že si to práve ty. Ale pozoroval som ostatné roky, že toto tvoje smerovanie sa skôr či neskôr ukáže aj verejne. Že to však bude na niečom takom, ako je hymna, by som nedokázal ani len pomyslieť. Lebo nepamätám si že by tebe na tomto štáte nejako extra záležalo. Ale zrazu si sa vzhliadol ako ten, čo má kľúč k najlepšej verzii hymny pre celé Slovensko… Prečo, Oskar??
Tvoja neslušnosť a arogancia voči všetkým mojim kolegom a umelcom uráža aj mňa a myslím, že by si sa mal ospravedlniť – všetkým. Nezaslúžia si to, naozaj nie. Napriek tomu, že aj ja sa teraz na teba hnevám, že si to spravil práve teraz, ale ešte viac za to, čo si narozprával – tak ti predsa len prajem všetko najlepšie. Ale najviac ti prajem to, aby si raz pochopil, čo si vlastne urobil v celej šírke tohto aktu hymny a tvojich reakcií. Lebo ak to raz pochopíš, tak to bude dostatočne veľký trest za to, čo robíš. Obávam sa, že sa to nestane, ale nádej zomiera posledná.
https://www.facebook.com/share/p/1EMJdhQnSr/