Ako vravim, hadat sa len. Sam seba tu vyhecovavas a napr teraz sa tvaris ze ti oponujem v tom co ludia palia a na com jazdia aj ked som nic take nikde nespravil.
Ale co, ja niesom psycholog/psychiater aby som tu riesil tvoje problemy. Navyse ani nemas zaujem riesit svoje citanie s neporozumenim....
andrej25
Ropa dôjde vtedy, keď jej cena vzrastie na úroveň, keď si ju nebudú môcť dovoliť ľudia. Jej spotreba stále rastie a cena nerastie viac než inflácia. A to je dôvod, prečo sú reči o jej konci nonsens.
Benzín stál na Slovensku v roku 2013 1,49 € a priemerná mzda bola 824 €, minulý rok stál benzín priemerne 1,59 € a priemerná mzda bola 1430 €. Takže mzda vzrástla o 74 % a benzín o 6,7 %.
dobre, ked si uz upravil a dal pocty.
vypocitaj: dnesna spotreba, aktualny rast (alebo priemerny rasta za pslednych x rokov). kedy sa spotreba zdvojnasobi?
ropa ma konecne mnozstvo, raz dojde. cim vyssi rast spotreby, tym skor. jednoducha matematika (vlastne mozno ani nie, vela ludi nechape exponencialny rast)
stanos4
Veď si písal, že BEV majú byť riešením a nemáme platiť za fosil. Ja ti píšem fakty o spotreba a ako sa vyvíja a že žiadny prechod na slnko alebo vietor sa nekoná. A to sa všade píše, že je to najlacnejšia energia na trhu. Keby tomu tak bolo, tak by nerástla spotreba fosílnych palív rýchlejšie než výroba zo slnka a vetra.
andrej25
Keď sa bude znižovať zásoba ropy ,tak sa dozvieš podľa jej ceny. Dovtedy sú to len teoretické reči. Spotreba fosílnych palív rastie rýchlejšie než výroba zo slnka a vetra.
Aké do vtedy, veď vypocitaj zdvojnasobenie. Potom ti možno blikne, že toľko ropy niet. Čiže spotreba nemôže tak rast. Hmm, tak ak nemôže rásť spotreba, tak ako si udrzim svoje pohodlie. Buď sa na to pripravím a obmedzim sa teraz prijatelnou mierou, alebo si narazim hubu.
andrej25
Takto že vraj sa vyčerpávajú fosílne palivá. Vidíš tam niekde pokles ich spotreby a rast ich ceny? Prvé reči o oil peaku sa objavili už v roku 1950, potom o 30 rokov neskôr a objavujú sa stále. A realita je takáto.
A to sa všade píše, že je to najlacnejšia energia na trhu. Keby tomu tak bolo, tak by nerástla spotreba fosílnych palív rýchlejšie než výroba zo slnka a vetra.
Zasa, nejak si interpretujes nejake data. Napr. tak odoka spocitane udaje pre solar+wind+hydro+nuclear z [quote=https://ourworldindata.org/grapher/global-primary-energy][/quote], ako relativny podiel z celeho kolaca:
1970 1/64 2%
1990 4/100 4%
2010 6.5/141 5%
2023 11/164 7%
stanos4
Chytanie za slovíčka si nechaj pre niekoho iného. Aj tieto domnienky.
"Čo vlastne chceš? Spaľovať ropu naveky, alebo iba sa okolo toho iba ukajat? Myslim ze mu ide primarne o hadanie sa, a v lepsom pripade "grafmy predajov/vyroby dokazat ze bev a oz niesu riesenim nicoho a dalej mame palit fosil akoby sa nechumelilo"."
A ak nevidíš ako sa vyvíja trh s fosílnymi palivami a s vetrom a slnkom, tak si extrapoluj dáta do roku 2050 a uvidíš aký budú mať podiel.
stanos4
"Čo vlastne chceš? Spaľovať ropu naveky, alebo iba sa okolo toho iba ukajat? Myslim ze mu ide primarne o hadanie sa, a v lepsom pripade "grafmy predajov/vyroby dokazat ze bev a oz niesu riesenim nicoho a dalej mame palit fosil akoby sa nechumelilo"."
A ak nevidíš ako sa vyvíja trh s fosílnymi palivami a s vetrom a slnkom, tak si extrapoluj dáta do roku 2050 a uvidíš aký budú mať podiel.
Attachment:
global-energy-substitution.png
Ked citujes, cituj poriadne, aby bolo vidno kto co napisal.
A nejde o ziadne slovickarenie. Dal si tvrdenia ze som nejake vyroky (ich podstatu) niekde uviedol. Nedokazes to podlozit, takze si dovolim tvrdit ze hrubo zavadzas ba az klames. V tomto nemam dovod pokracovat.
cokupit
Fakty sú takéto. V USA a EÚ klesá podiel elektromobilov.
Čo si o mne kto myslí je jeho vec.
A odporúčam byť menej naivný a myslieť si, že podľa diskusie na mtbiker sa ľudia rozhodujú, či si kúpia spaľovacie auto.
Fakt si myslis ze takouto urovnou debaty robis svojmu nabozenstvu dobru sluzbu? Ved si kazdy tuka na celo ked toto vidi.
Napr ja si myslim ze bicycletour tu sustavne vedie flame, zvacsa uplne uleteny, a ako ukazal aj vyssie tak zavadza/klame. Vysledkom takehoto spravania ma tato tema niekolko 100stran, podla mna zvacsa neuzitocnych a nikam neveduch hadok.
Zacinam nadobudat presvedcenie, ze pri takychto ludoch, na soc sietach ale aj v realnom zivote, sa treba hlavne snazit aby "siroka verejnost" vedela o aky druh cloveka sa jedna, a naucit ju, ze nieje udrzatelne kontrolovat/korigovat/vyvracat kazde jedno tvrdenie nedoveryhodnych osob.
Nastroje tuna na to su precistenie diskusii adminom, alebo nepaciky.
stanos4
Len smelo do toho.
Keď admin alebo nepáčiky zvrátia trend rastu fosílnych palív, tak idem do toho s vami. Alebo navrhujem, aby sa táto téma premenovala na "O elektromobilite (ale len pozitívne)"
stanos4
Ako vies, ze on je nedoveryhodna osoba, Co ked si to Ty?
Ja by som zakazal Teba, lebo odmietas diskusiu a chces len svoju pravdu aj ked sa staci pozriet okolo a aj slepy vidi pravdu ako to ide v EU dole vodou, lebo par hlupakov sa rozhodlo, ze budu urcovat co je dobre a co je zle.
Dobra vec sa presadi sama, tak ako sa to dialo po veky vekov.
bicycletour
zije v realite
Ty zijes zatial v nejakej vysnivanej utopii.
Jeden priklad.
V 90 rokov prisiel niekto s myslienkou VR (Virtualna realita), prve prototypy ale nepresadilo sa to.
Lebo neboli technologie. Myslienka fajn, vizionarska.
Trvalo to dalsich 30 rokov.
Dnes sa to uz pomaly rozsiruje ale stale je to "v plienkach."
Takze treba zit v realite a nie v sne, ze uz zajtra alebo do 5 rokov mozeme zit len zo zelenej energie,
Nikto nepochybuje, ze sa alternativne zdroje energie a aj elektromobilita casom presadia ale treba to robit s rozumom a nie nieco zakazovat a davat terminy dokedy sa co ma zaviest a vymysliet. To nikdy nefungovalo a ani nebude fungovat. Terminy.
Antiropisti
Staci si zadat v googli alebo sa opytat AI, kde vsade sa pouzivaju vyrobky z ropy.
Uplne vsade, od farmaceutiky (lieky), cez metalurgiu, elektroniku, vyroba chipov, raketova technika, ...
Plasty mate uplne vsade aj v elektromobiloch.
Aj ten Vodik vyrobis lacnejsie z ropy ako elektrolyzou.
Tak a antiropisti mozete zacat vyhadzovat veci z ropy.
Som zvedavy co vam zostate.
Holy zadok.
---
Chapem, ze ludia by chceli zit zdravo, ekologicky atd. Dobre sa to pocuva.
Kto by nechcel, ale treba si naliat cisteho vina a pouzivat zdravy rozum, co je dnes mozne a co este nie.
Nemozeme zit z peknych myslienok na papieri a utopistickych reci.
Aj ja by som chcel mat napr. antigravitacny pohon, lietat si kade tade po vesmire.
Ale treba zit v realite.
Ked sa zlym vedenim v EU zruti ekonomika, z coho chcu pokracovat v dotovani pomaly uz vsetkeho.
Si budu tie dotacie tlacit?
A ze trh vyriesi vsetko.
Red1
Toto mám najradšej, ak niekto porovnáva technológiu v energetike s mobilmi, počítačmi a neviem čím, ktoré nepotrebovali oslobodenie od dane, dotácie, príkazy, zákazy a neviem čo.
Realita je taká, že bez dotovania, zákazov, príkazov a oslobodenía od daní sú elektromobily a energia z vetra a slnka utópiou, ktoré len vysávajú štátne rozpočty.
Najnovšie sa spamätali aj v Česku, kde chcú obmedziť dotovanie solárov a vetra, pretože aj ten problémový plyn vychádza lacnejšie než všetky tie občasné zdroje.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale co, ja niesom psycholog/psychiater aby som tu riesil tvoje problemy. Navyse ani nemas zaujem riesit svoje citanie s neporozumenim....
Ropa dôjde vtedy, keď jej cena vzrastie na úroveň, keď si ju nebudú môcť dovoliť ľudia. Jej spotreba stále rastie a cena nerastie viac než inflácia. A to je dôvod, prečo sú reči o jej konci nonsens.
Benzín stál na Slovensku v roku 2013 1,49 € a priemerná mzda bola 824 €, minulý rok stál benzín priemerne 1,59 € a priemerná mzda bola 1430 €. Takže mzda vzrástla o 74 % a benzín o 6,7 %.
dobre, ked si uz upravil a dal pocty.
vypocitaj: dnesna spotreba, aktualny rast (alebo priemerny rasta za pslednych x rokov). kedy sa spotreba zdvojnasobi?
ropa ma konecne mnozstvo, raz dojde. cim vyssi rast spotreby, tym skor. jednoducha matematika (vlastne mozno ani nie, vela ludi nechape exponencialny rast)
Veď si písal, že BEV majú byť riešením a nemáme platiť za fosil. Ja ti píšem fakty o spotreba a ako sa vyvíja a že žiadny prechod na slnko alebo vietor sa nekoná. A to sa všade píše, že je to najlacnejšia energia na trhu. Keby tomu tak bolo, tak by nerástla spotreba fosílnych palív rýchlejšie než výroba zo slnka a vetra.
Keď sa bude znižovať zásoba ropy ,tak sa dozvieš podľa jej ceny. Dovtedy sú to len teoretické reči. Spotreba fosílnych palív rastie rýchlejšie než výroba zo slnka a vetra.
Takto že vraj sa vyčerpávajú fosílne palivá. Vidíš tam niekde pokles ich spotreby a rast ich ceny? Prvé reči o oil peaku sa objavili už v roku 1950, potom o 30 rokov neskôr a objavujú sa stále. A realita je takáto.
Veď si písal, že BEV majú byť riešením a .
Zasa, nejak si interpretujes nejake data. Napr. tak odoka spocitane udaje pre solar+wind+hydro+nuclear z [quote=https://ourworldindata.org/grapher/global-primary-energy][/quote], ako relativny podiel z celeho kolaca:
1970 1/64 2%
1990 4/100 4%
2010 6.5/141 5%
2023 11/164 7%
Ty nevieš čom rozprávaš, pretože tu nikto nerozpráva o nulových emisiách.
Ked citujes, cituj poriadne, aby bolo vidno kto co napisal.
A nejde o ziadne slovickarenie. Dal si tvrdenia ze som nejake vyroky (ich podstatu) niekde uviedol. Nedokazes to podlozit, takze si dovolim tvrdit ze hrubo zavadzas ba az klames. V tomto nemam dovod pokracovat.
Prečítaj si toto dielo z dielne Európskej komisie a dozvieš sa o nulových emisiách dokonca do roku 2035.
https://www.europarl.europa.eu/news/sk/press-room/20230210IPR74715/fit-for-55-nulove-emisie-co2-pre-nove-osobne-automobily-a-dodavky-v-roku-2035
Tak nepokračuj, dovi.
Fakty sú takéto. V USA a EÚ klesá podiel elektromobilov.
Čo si o mne kto myslí je jeho vec.
A odporúčam byť menej naivný a myslieť si, že podľa diskusie na mtbiker sa ľudia rozhodujú, či si kúpia spaľovacie auto.
Napr ja si myslim ze bicycletour tu sustavne vedie flame, zvacsa uplne uleteny, a ako ukazal aj vyssie tak zavadza/klame. Vysledkom takehoto spravania ma tato tema niekolko 100stran, podla mna zvacsa neuzitocnych a nikam neveduch hadok.
Zacinam nadobudat presvedcenie, ze pri takychto ludoch, na soc sietach ale aj v realnom zivote, sa treba hlavne snazit aby "siroka verejnost" vedela o aky druh cloveka sa jedna, a naucit ju, ze nieje udrzatelne kontrolovat/korigovat/vyvracat kazde jedno tvrdenie nedoveryhodnych osob.
Nastroje tuna na to su precistenie diskusii adminom, alebo nepaciky.
Len smelo do toho.
Keď admin alebo nepáčiky zvrátia trend rastu fosílnych palív, tak idem do toho s vami. Alebo navrhujem, aby sa táto téma premenovala na "O elektromobilite (ale len pozitívne)"
Ako vies, ze on je nedoveryhodna osoba, Co ked si to Ty?
Ja by som zakazal Teba, lebo odmietas diskusiu a chces len svoju pravdu aj ked sa staci pozriet okolo a aj slepy vidi pravdu ako to ide v EU dole vodou, lebo par hlupakov sa rozhodlo, ze budu urcovat co je dobre a co je zle.
Dobra vec sa presadi sama, tak ako sa to dialo po veky vekov.
bicycletour
zije v realite
Ty zijes zatial v nejakej vysnivanej utopii.
Jeden priklad.
V 90 rokov prisiel niekto s myslienkou VR (Virtualna realita), prve prototypy ale nepresadilo sa to.
Lebo neboli technologie. Myslienka fajn, vizionarska.
Trvalo to dalsich 30 rokov.
Dnes sa to uz pomaly rozsiruje ale stale je to "v plienkach."
Takze treba zit v realite a nie v sne, ze uz zajtra alebo do 5 rokov mozeme zit len zo zelenej energie,
Nikto nepochybuje, ze sa alternativne zdroje energie a aj elektromobilita casom presadia ale treba to robit s rozumom a nie nieco zakazovat a davat terminy dokedy sa co ma zaviest a vymysliet. To nikdy nefungovalo a ani nebude fungovat. Terminy.
Antiropisti
Staci si zadat v googli alebo sa opytat AI, kde vsade sa pouzivaju vyrobky z ropy.
Uplne vsade, od farmaceutiky (lieky), cez metalurgiu, elektroniku, vyroba chipov, raketova technika, ...
Plasty mate uplne vsade aj v elektromobiloch.
Aj ten Vodik vyrobis lacnejsie z ropy ako elektrolyzou.
Tak a antiropisti mozete zacat vyhadzovat veci z ropy.
Som zvedavy co vam zostate.
Holy zadok.
---
Chapem, ze ludia by chceli zit zdravo, ekologicky atd. Dobre sa to pocuva.
Kto by nechcel, ale treba si naliat cisteho vina a pouzivat zdravy rozum, co je dnes mozne a co este nie.
Nemozeme zit z peknych myslienok na papieri a utopistickych reci.
Aj ja by som chcel mat napr. antigravitacny pohon, lietat si kade tade po vesmire.
Ale treba zit v realite.
Ked sa zlym vedenim v EU zruti ekonomika, z coho chcu pokracovat v dotovani pomaly uz vsetkeho.
Si budu tie dotacie tlacit?
A ze trh vyriesi vsetko.
Toto mám najradšej, ak niekto porovnáva technológiu v energetike s mobilmi, počítačmi a neviem čím, ktoré nepotrebovali oslobodenie od dane, dotácie, príkazy, zákazy a neviem čo.
Realita je taká, že bez dotovania, zákazov, príkazov a oslobodenía od daní sú elektromobily a energia z vetra a slnka utópiou, ktoré len vysávajú štátne rozpočty.
Najnovšie sa spamätali aj v Česku, kde chcú obmedziť dotovanie solárov a vetra, pretože aj ten problémový plyn vychádza lacnejšie než všetky tie občasné zdroje.