Dobrý rozhovor. Článok som odomkol.

https://e.dennikn.sk/4353972/pol-roka-pred-krachom-bubliny-som-skoro-vsetko-investoval-bol-som-nestastny-ale-bola-to-dobra-skola-hovori-ekonom-balaz-podcast/?cst=21d88122af7b8a73bedf1e23fdbb5304f5e3e33e2d17bc8e8ee68c76e23094c7
11.12.2024 - 18:38:25
02
Posobi velmi rozumne. Ked som to tak cital, tak podobne som si tym presiel aj ja. Hlavne je vydrzat, ten prvy velky pad na trhoch a nespanikarit. Pre mna to bol marec 2020.

Ako vravi, investovat treba pravidelne, zlozene urocenie robi divy. Este by som pridal, ze ano take investovanie by malo byt z velkej casti nudne (nakupovanie ETF), ale dobre je podla mna pridat aj mensiu rizikovu zlozku (crypto, alebo hocico ine), kde mas limitovanu stratu, ale v podstate "nekonecny" potencial rastu.
11.12.2024 - 19:30:47
00
Ahojte,
diskusia ma nakopla aby som si pozrel poplatky vo Finaxe kde mam par uctov a co ponuka XTB. O poplatkoch som vedel, nejako som to vtedy neriesil. Ale uz to zacinaju byt cisla, ktore stoja za pozornost. Rovno poviem, ze som fanusikom pasivneho investovania. Tento sposob mi vyhovuje. Zacal som si pozerat nejake info a videa k XTB investicnemu planu. Tento plan vnimam ako to iste co ponuka finax. Vyskladam portfolio ETF, pravidelne prevody a hotovo. Ak tomu rozumiem spravne, tak:
- ak planujem nakup EUR ETF a zalozim si EUR ucet v XTB a prostriedky budem prevadzat bankovym prevedom (z CSOB) tak sa ma netykaju poplatky za prevod, konverziu,.... proste ziadne poplatky. Je to tak?
- ak by som chcel namixovat rovnake portfolio v XTB, asi mozem (neoveroval som dostupnost vsetkych ETF ktore mam vo Finaxe). Otazka je, ci je to vobec nutne (drzat sa skladby ETFiek podla Finax nastavenia). Ale toto asi nikto nezodpovie za mna. Ale privitam nazor.
- ak som spravne zachytil, tak XTB nepodporuje automaticke rebalansovanie v investicnom plane. Finax to naopak ma. Je to taky problem? Je potrebne vyhodnocovat upozornenia o vychyleni sa a robit nejake korekcie manualne? Ako casto je to zdrave/rozumne? Aj s ohladom na danovu povinnost.

Zatial niesom rozhodnuty, ci presuniem vsetko, alebo len niektore ucty. Niektore su kratkodobe 7r-10r a jeden dlhodoby 20r+. Na niektorych mam nejake zlavy na spravu casti majektu. Ale nie je to nic extra.

Dakujem.
13.12.2024 - 14:41:04
00
Obnoviteľné zdroje klesajú. Oplatí sa teraz do nich investovať?
Príloha:
9362.png
9362.png 33.72 KiB thumb_up0thumb_down

13.12.2024 - 14:57:38
00
arrow_leftpaolo222 napísal:
- ak planujem nakup EUR ETF a zalozim si EUR ucet v XTB a prostriedky budem prevadzat bankovym prevedom (z CSOB) tak sa ma netykaju poplatky za prevod, konverziu,.... proste ziadne poplatky. Je to tak?

ANO. Plati sa poplatok 0,2% len nad 100000€ mesacneho obratu

- ak by som chcel namixovat rovnake portfolio v XTB, asi mozem (neoveroval som dostupnost vsetkych ETF ktore mam vo Finaxe). Otazka je, ci je to vobec nutne (drzat sa skladby ETFiek podla Finax nastavenia). Ale toto asi nikto nezodpovie za mna. Ale privitam nazor.

Tu mas ETFka co ma XTB v ponuke. Nutnost mat rovnake ako Finax nevidim dovod. https://www.xtb.com/sk/specification_table_omi-sk.pdf

- ak som spravne zachytil, tak XTB nepodporuje automaticke rebalansovanie v investicnom plane. Finax to naopak ma. Je to taky problem? Je potrebne vyhodnocovat upozornenia o vychyleni sa a robit nejake korekcie manualne? Ako casto je to zdrave/rozumne? Aj s ohladom na danovu povinnost.

Na zaciatku si nastavis portfolio, tj das do neho ETF ake ches a pridelis im percenta. Rebalancovanie ti bude XTB navrhovat, ak sa casom nebudu zhodovat percenta, co nebudu. Automaticky rebalans nerobi, mozes to ale kedykolvek urobit manualne, par klikmi. Pozor ale, z rebalancovania sa mozu platit dane (aby si neplatil dane, mozes predat len akcie stare rok a viac)

Naposledy upravil juju_pepe dňa 13.12.2024 - 20:43:13, celkovo upravené 1 krát.

13.12.2024 - 15:12:18
00
tu je ešte video k tym automatickym nakupom u XTB
thumb_up0thumb_down
13.12.2024 - 17:32:09
01
arrow_leftbicycletour napísal:
Obnoviteľné zdroje klesajú. Oplatí sa teraz do nich investovať?
Príloha:
9362.png

do ETF nie, do jednotlivých akcií áno ale iba v malom.

Vždy musí rásť buď objem pri rovnakej marži alebo naopak. Napriek rastu OZE posledne roky vyrazne klesá cena /solarov/baterii/ a pri väčšine firiem aj marža pretože rastie konkurencia.
13.12.2024 - 17:33:13
01
juju_pepe Ďakujem pekne za zoznam. Skusil som v ňom vyhladať tie ETF čo mám na jednom z účtov Finax. Až na dve ETF sú všetky v ponuke. Už sa len rozhodnúť či zvoliť rovnaké portfólio, alebo to zredukovať. Informácii podcastov na túto tému je veľa. Len sa v tom zorientovať. Čím dlhšie do toho čumím, tým sa viac strácam. :-)

Prílohy:

ETF.jpg
ETF.jpg 58.44 KiB thumb_up0thumb_down

13.12.2024 - 17:52:55
00
ak máš investičný horizont 10r+ tak ti stačí ten sxr8.de
13.12.2024 - 19:35:12
00
V prípade kratšej doby na investovanie, cca7r. s čím nakombinovať? Bude mi končiť 10r fix na hypo. Ak by sa podarilo tak by som to chcel splatiť. Ďakujem
13.12.2024 - 20:57:58
00
Chápem ťa, ale matematika nepustí. Keď SP500 má dlhodobo 10% a viac a ty máš úrok na hypo 4% a menej.(Jasné nemám kryštálovú guľu)Tak proste peniaze čo máš od banky požičané by som sa neponáhľal vrátiť.
13.12.2024 - 21:07:33
05
Podarilo sa mi zafixovať 1.15 na 10r pred zdrazovanim. Prestal som robiť mimoriadne splátky a otvoril účet vo Finaxe. Viem že 10r je krátky horizont. Pravdepodobne sa mi nepodarí nadobudnúť takú čiastku. Ale možno hej, pripadne doložím. A možno sa mi o tyčh 7r ani neoplatí to splatiť. Ako píšeš, nevieme čo bude.
13.12.2024 - 21:20:44
00
pokial vládzeš splácať tak by som splácal a prebytky ďalej investoval...
13.12.2024 - 22:32:46
00
So splácaním teraz nie je problém. Vládal by som aj pri aktuálnych úrokových sadzbách. Otázne je či by som chcel splacatat ďalej vyššie splátky ked by investícia vyšla. Či by som radšej nesplatil a bol bez dlhov . Čo bude o 7r nevieme. Myslím zdravie, práca,… Ok, takze prebytky investovať. Akú stratégiu zvoliť? Ísť do akcii s možnosťou že o 7r budú akcie dole. Alebo niečo konzervatívnejšie? Ísť viac ba istotu?
13.12.2024 - 22:49:50
00
Tieto portfolia sluzia iba na to, aby si ich spravca mohol uctovat poplatky a imitovat dolezitu aktivitu. Nechce sa mi to pocitat ale stavim gate na to, ze nebiju sp500. Ergo je uplne zbytocne a kontraproduktivne si take portfolio skladat.
Ci 7r alebo 10r je jedno, najpodstatnejsie je, ci tie peniaze potom nutne potrebujes. Splatit hypo nie je nutnost, iba moznost a aj to nevyhodna. Ludia to robia skor kvoli psychike a pocitu, financne sa to vacsinou neoplati. Cize ti az tak nezalezi kde bude trh presne o 7 rokov, lebo vies pripadne pockat rok dva, tri ak by bol zrovna v prepade a vybrat zisky a splatit hypo aj potom.
A naopak, teraz ked mas hypo zafixovanu tak nizko, vsetky volne peniaze (potencialne splatky urokov) by si mal vrazat do akcii a maximalizovat vynos. To pre finax celkom neplati, jednak poplatkami, jednak skladbou portfolia...
13.12.2024 - 23:10:09
04
keyboard_arrow_up