Zaroven je celkom odvazne mat vsetky prachy v nehnutelnosti ktora je viazana na nejaku lokalitu a krajinu. Najma ked je to slovensko. Uz len z hladiska mitigacie rizika a samozrejme aj potencialu rastu je rozumnejsie mat slusne percento v akciach.
14.12.2024 - 06:12:55
03
Tuna si mozes pozriet napr historicky vyvoj roznych indexov:

https://www.macrotrends.net/charts/stock-indexes

To, ci/ako ma zmysel rebalansovanie zalezi - ide ti o maximalizaciu zisku? Minimalizaciu rizika? Nechce sa ti to riesit?

Napr ja az tak neriesim. Okrem penazi v investovani mame potom uz len financ rezervu na niekolko mesiacov. Lenze to aj vdaka tomu ze v invest mame dostatocny vankus ze aj keby dost vyrazne padnu trhy tak stale budeme mat dost na pokrytie kriz situacii.
A teda, ked som zacinal, tak som nakupoval v malom. Kym prisla dcera, tak aj nejake individ akcie, niektore dobre zarobili, niektore dobre prerobili. Ale nikdy som neriesil presne %.

%, alebo sumy skorej, budem riesit imo az na dochodku, ked prenesiem pravidelne kazdych par mesiacov/rokov z akcii do "stabilnych" produktov (heh, stabilny dlhopisovy 7-10r etf mame v strate dlhodobo - relikt zaviatkov investovania).

Taktiez, pri hypo je dobre si uvedomit 2 veci:
1) po 10r budes mat cast splatenu. Pre nas, s 2.16% urokom to bude vyse 20%. A teda o toto budes mat novu hypo "znizenu"

2) po 10r aj inflacia spravi dost. Ak by sme pocitali 2%, a teda obdobny narast platu, tak to je dalsich 20% k dobru
Coz ti dokopy spravi 44% "nizsiu" hypo voci tvojmu prijmu. Dost miesta na pokrytie narastu urokov o dost vela podla mna. Aj z tohoto dovodu teda ani ja moc neriesim co bude o 7.5r ked nam vyprsi 10r fixacia a vsetko ide do akcii - teraz som napr akorat prevadzal sp500 na nasdaq kt teraz tvori vacsinu pre nas.
14.12.2024 - 07:50:03
00
K tej hypo. Dá sa povedať že ideme do finále. Fix je do 2032. Splatnosť úveru 2035. Tá čiastka, ktorú by som splatil vo fixe nebude veľká. Je to skôr o tej psychike ako bolo spomenuté. Účet/inestovanie ba tento účel som si založil “pre istotu”. Podarilo sa zafixovať, priestor na ďalšie investovanie he, tak som začal. Asi to spravím tak že presuniem do XTB, zvolím ETF a budem sa na to pozerať ako na 20+ investíciu. A uvidíme čo príde v 2032. Možno ju splatim inými peniazmi, alebo budem tie tri roky splácať podľa novej úrokovej sadzby. A investovanie pobeží ďalej, len ho premenujem. 😁
14.12.2024 - 08:11:13
02
Ja rozmyslam nad extra splatkami hypo z dovodu, ze som ju bral ako 38 rocny a v 68 rokoch by som uz chcel mat pokoj.
14.12.2024 - 10:40:24
00
Rozmysli si "co to znamena pokoj", a aky mas inak rozpocet - napr. ak extra splatky znamenaju 20k€, v dnesnom vyjadreni, a tychto 20k by ti za 27r (ak tvoj vek v profile je spravny) spravilo 100k, coz po odpocitani tych istych 20k na hypo o 27r by robilo 80k cisty zisk pre teba, je tychto 80k o 27r pre teba prd v mori a stoja ti za "dobry pocit na dusi" aby si 5-10r pred dochodkom nemusel riesit hypo?
14.12.2024 - 10:59:13
03
Rozumiem ti, len stale rozmyslam, ze nemat hypoteku je vacsia istota ako mat peniaze niekde investovane, moze dojst k poklesu, robim v stavebnictve, moze dojst k urazu, choroba, ci budem vladat atd, ci vramci diverzifikacie neposielat nieco na invest a nieco navyse na hypo.
14.12.2024 - 14:16:59
00
to vies vyriesit poistkou ci?
14.12.2024 - 15:32:43
01
mam dve hypoteky a konci mi na oboch fix buduci rok, 5 rokov som setril/investoval s tym, aby som jednu splatil ked mi pojde urok z <1 na 4+, ale ked to tak prepocitavam, stale je lepsie to splacat, tie investicie uz zarabaju lepsie, este to tych dalsich 5 rokov vydrzim a potom ako igor vravel, dobre bude :-) aj hypo splatim, aj mi to viac zarobi, lebo zaciatok je tazky, ale potom sa to pekne nabaluje ked uz ma clovek 5-6 ciferne sumy
... inak skusal som postupne kadejake platformy, taka moja zabavka porovnanie vo vlastnej appke za posledny rok, T212 a XTB som otvaral len nedavno

Prílohy:

invest.png
invest.png 188.84 KiB thumb_up0thumb_down

14.12.2024 - 15:50:53
03
Keby sa niekto chystal registrovať na XTB tak mam 3 voľné pozvánky (referal) odmena je 30e vo frakčných akciách pre obe strany. (platnosť do 7.2.2025 a musí byt zo Slovenska)
14.12.2024 - 16:55:09
00
arrow_leftmamator napísal:
Rozumiem ti, len stale rozmyslam, ze nemat hypoteku je vacsia istota ako mat peniaze niekde investovane, moze dojst k poklesu, robim v stavebnictve, moze dojst k urazu, choroba, ci budem vladat atd, ci vramci diverzifikacie neposielat nieco na invest a nieco navyse na hypo.

Tak postupne:
- pokles hodnoty investicii: pravdaze, to moze nastat. Otazne je, ako som sa snazil posledne prispevky ilustrovat - kedy napr pocitas s tymi extra splatkami, aky je ich podiel na celkovej istine, ake su tvoje dalsie uspory a tak dalej a tak dalej

- uraz/choroba: ak toto je problem, tak snad ako napisali vyssie, najskor treba mat zriesene poistenie pre pripad invalidity a pod. Ak su uspory nizke, a mas partnera/ku a deti a tie sa same potom o seba nedokazu postarat tak duplom/zivotne poistenie si zriadit na dobu kym to ma zmysel.

Tym ze hypo predcasne nesplacas praveze diverzifikujes. Jednak, nemas obrovske % v dome, ktory tiez moze zhoriet a co potom? Druhak, banky su dost fajni veritelia, aj ked to ludia tak nevnimaju - ak nastanu problemy, a riesis ich, tak banka (tusim aj zo zakona) ti znacne moze pomoct - docasne znizenie/odklad splatok a podobne.

Ak nemas uplne blbo vychytane specialne, tak dnes snad aj fixny urok na terminaku dokazes najst s vyssim urokom ako hypo. A opat, keby sa nieco stalo, tak mas: "vyska predcasnych splatok"/"vyska mesacnej splatky"=x-mesiacov vankus na vyriesenie krizovej situacie.

Jasne, ak mas 7% urok, a prijmy ti lietaju hore/dole a nevies si kontrolovat vydavky a podobne..... Ale tak to nevieme vycitat z 2 viet :)
14.12.2024 - 17:12:10
10
Poistenie mam, urok mam dobry stihol som prepoistit kym sa to zacalo ebat, ale len na 7 rokov, bezi stvrty tak uvidim co bude. Diky mam nad cim rozmyslat.
14.12.2024 - 19:09:37
00
Uz som to pisal, z ekonomickeho pohladu splatit hypo nema zmysel. Ludia to robia kvoli pocitu, ale financne na tom nezarobia, naopak v porovnani s akciami vacsinovo prerobia. A obvzlast to nema zmysel na konci splacania, kedy vacsinu splatky tvori istina a vacsina urokov uz bola zaplatena. Tie splatky su totiz tak nastavene, na zaciatku tvori vacsinu splatky urok. Vtedy sa teoreticky oplatia aj predcasne splatky, ale na konci uz nie, avsak prirodzene prave na konci to ludi najviac laka (a maju na to) a preto to tak banky nastavili.

Inak tuto v kalkulacke sa to da pekne vycislit a tie cisla nepustia

https://www.financnykompas.sk/kalkulacka-mimoriadnej-splatky
14.12.2024 - 19:44:35
01
Podľa mňa všetko čo potreboval vedieť už bolo povedané. Poznám aj ľudí čo šušnia 10k na bežnom účte aby nemali poplatok za vedenie. Ľudia sú rôzni.

Prosím len jedno a neširiť dezinformácie o tom ako tá "svinská" banka nastavila splácanie úrokov.
Úrok z hypo nie je nejaká kôpka peňazí a banka sa svojvoľne rozhodla, že na začiatku zaplatíš viac na úroku než z úveru. Výška podielu úroku v danej mesačnej splátke za vypočítava zo zostatku istiny.
Toto je hneď vedľa od legendy "čo ak prenesieme hypo do inej banky a začnem úroky platiť od začiatku, tak radšej ostanem".
14.12.2024 - 20:06:38
01
Nom ked som to pocital pre nas, sme na zac 30r splacania (3ti rok sme zacali, 10r fix), a mame ze ked istina bude pod nejake % hodnoty, tak nam klesne aj urok o nejakeho 0.1%, z 2.16%. jak som pocital tak som pocital, nevidel som v tom ziaden zmysel aby nam to kleslo o par rokov skorej (jedna sa >10k). Spravi to nejake drobne na splatke, cize mesacne ziadna "ulava" a tie peniaze mozu sluzit bud ako bezpecnostna rezerva na vela mesiacov hypo alebo byt investovane a zarobit omnoho viac ako 0.1%...

Ale chapem pocity co tu ludia pisu, tiez si tym doma zakazdym prechadzame. Ale pokial clovek spravi ten prvy krok rozumne - zobrat hypo taku aby som nesponoval na/za uplne maximum trencle, tak potom uz len pekne zit a neriesit hypo. Ten prvy krok je ale ano, velmi dolezity.
14.12.2024 - 20:11:50
00
arrow_leftYogisz napísal:
Podľa mňa všetko čo potreboval vedieť už bolo povedané. Poznám aj ľudí čo šušnia 10k na bežnom účte aby nemali poplatok za vedenie. Ľudia sú rôzni.

Prosím len jedno a neširiť dezinformácie o tom ako tá "svinská" banka nastavila splácanie úrokov.
Úrok z hypo nie je nejaká kôpka peňazí a banka sa svojvoľne rozhodla, že na začiatku zaplatíš viac na úroku než z úveru. Výška podielu úroku v danej mesačnej splátke za vypočítava zo zostatku istiny.
Toto je hneď vedľa od legendy "čo ak prenesieme hypo do inej banky a začnem úroky platiť od začiatku, tak radšej ostanem".

Neviem ci si narazal na prispevok nad tebou a spojeniu "je to tak nastavene", ale to spojenie ma zmysel - pretoze okrem anuitnej hypo mozes mat napr aj linearnu hypo, ktora ale netusim ako bezna je na svk. Tam su splatky nastavene inak. Pravdaze, tvoj prispevok je pravdivy, vzdy sa plati z istiny.
14.12.2024 - 20:14:45
01
keyboard_arrow_up