Ale povedat, ze Dovera si rozdelila na dividendach 176 mil eur je loz,...
... ze myslel, ze Dovera ma na ucte 176mil eur, co je dalsi nezmysel, pretoze to nema odkial vediet a keby aj, co je divne, ze ma na ucte 176mil eur, ked rocne vyberie cez 2mld eur na poistnom? Opat podprahova inforacia, zla Dovera, co vas okrada a ja tomu chcem zabranit (nevravim, ze neokrada, ale nemusi mi to dokazovat klamstvami).
Som si vedomý, že ideme do slovíčkárenia, ale nie je to také úplne jednoznačné, ako píšeš. Našiel som si ten rozhovor. Visolajský nepovedal, že Dôvera si tých 176 miliónov rozdelila na dividendách, ale že Dôvera ich "odviedla na dividendy". Dovolím si predpokladať, že v tých formuláciách je rozdiel - to prvé tvrdenie by hovorilo, že tie peniaze aj odišli z účtu Dôvery, zatiaľ čo Visolajského tvrdenie môžeme interpretovať aj tak že peniaze sú stále na účte Dôvery v kategórii "dividendy", ale ešte neodišli. Ale predpokladám, že keď sú raz vedené v účtovníctve ako "dividendy", tak už sa naspäť do systému nevrátia. A tiež nevylučujem, že si zamenil zisk a dividendy, aj to je možné.
Nevidím Visolajskému do hlavy a priznám sa, že ani nemám čas nejako podrobne analyzovať pravidlá účtovníctva zdravotných poisťovní. Ja osobne to skrátka čítam tak, že Dôvery si pripravila 176 miliónov ako zisk (to ani Dôvera neodmieta) a chce/chcela si ho vyplatiť. Hej, som ochotný si pripustiť, že Visolajský si tu skrátka zamenil dividendy a zisk, ale nepovedal jednoznačne, že tie peniaze boli vyplatené ako dividendy majiteľom. Zisk sa dá vytiahnuť z firmy aj inak ako cez dividendy, osobitne pri mohutnom krížovom financovaní, aké Penta predvádza. Určite by som ten výrok nehodnotil ako "priamo a drzo klame", ale inak áno, súhlasím, že je to podprahové pôsobenie, či už úmyselné alebo neúmyselné. Na tom nevidím nič zlého, to je legitímny postup.
Ešte dve veci:
- pokiaľ viem, tak zastropovanie zisku ZP je iba od minulého roku, zisky vytvorené predtým tomu stropu nepodliehajú (ale priznávam, nie som si úplne istý);
- a mal to odkiaľ vedieť, pokiaľ sa dobre pamätám, tak ak nikde inde a nikto iný, tak o tom hovorila buď Dôvera sama alebo o tom hovoril Úrad pre dohľad niekedy na jar tohto roku, ak nie aj skôr. Navyše tie údaje sú predsa dohľadateľné, od Finstatu až po register daňových uzávierok.