Lokalizácia
Formulár sa odosiela
Revizaci sú na každé schuko haklivi. Jeden príklad je 2 drot systém, keďže potom musí byť prepojka v zásuvke na stene.
schuko kábel vieš pichnúť 2 spôsobmi, čiže 50% šance že aj dobrý spotrebič ta potrasie (negarantuje fázu na vždy rovnakej pozícii) ➡️ platí ak by sa pen drôt v stene prerušil, tak fáza v plnej sile bude na obale prístroja☠️
Zobraziť komentár 29.12.2024 - 13:31:11
02
tak ale dneska, minimalne odporucanie, je ze uz aj svetla (vypinace) maju mat 3-drat, minimalne natahany, nie tak nahodou?
Jasne, ak sa mixluje nejake stare, ktohoviejak spravene zapojenie, a nove veci, tak treba davat pozor, ale aby sa riesilo pri novej instalacii ze ci taku abo onaku zasuvku ne/mozes dat, je...
Zobraziť komentár 29.12.2024 - 13:42:49
00
Pochopil som že nie je debata o novostavbe. Tam nie je priestor na špekulácie. Jedna pikoska, revízia socik činžiaku-spekulovali že odpor zemnenia budovy nesplnilo dnešné prísne normy. Názor odborníka bol že pokiaľ budova spĺňa vtedajšie predpisy, je to ok. Čo dáva zmysel, nikto nebude prerábať 1980 Mercedes na euro 6.
Zobraziť komentár 29.12.2024 - 14:09:47
01
Bladerunner zjavne vie, co hovori. Scarinko ani mna nemas rad, ale tiez mi na tvojom zdravi zalezi zjavne viac ako tebe, a to nehovorim o tvojich susedoch.
Mas mm, tak si nan aj pozri navod, alebo si ho vygugli. Alebo aspon napis aky presne a chalani ti povedia, ako sa s nim meria. A nie ze tam silou mocou chces pchat ten sroubovak, pricom ti uz asi 4x napisali, ze s nim hovno zistis. Zazil som podobnu situaciu, prestala ist pracka, kadejaky suflikanti nad tym dumali a nakoniec som pritiahol skrutku vodica v skrini a bolo po zavade.
Zistovat co je aky kabel vies prave od tej poistkovej skrine tym, ze ich budes postupne v skrini odpajat a merat. Alebo si vies kupit/pozicat detektor kablov a ist opacne od trciaceho kabla https://detektory.heureka.sk/f:15332:163599/
Ale v kazdom pripade na to treba mat aspon nacitany manual. Ono to totiz "nejak" zapojis, aj ked vyhodis par poistiek. Ale casom sa ti tie stare kable a spoje zacnu prehrievat a potom mozes vysvetlovat hasicom, ze ved ty si sa pytal na mtbikeri ako si doma urobit elektriku....
Zobraziť komentár 29.12.2024 - 18:48:05
01
Veľmi ma nechváľ....raz som namiesto napätia, išiel multimetrom merať prúd :tmi: :$
Znalí veci asi vedia ako to skončilo....
Zobraziť komentár 29.12.2024 - 20:54:39
07
arrow_leftcokupit napísal:
Zazil som podobnu situaciu, prestala ist pracka, kadejaky suflikanti nad tym dumali a nakoniec som pritiahol skrutku vodica v skrini a bolo po zavade.

Hlinikovy rozvod?
https://www.elektro-revizie.eu/hlinikove-rozvody-casovana-bomba/
Zobraziť komentár 29.12.2024 - 22:26:50
00
Hej hlinik je klasika, ten treba pravidelne dotahovat. Toto ale bola med, asi 15rocna stavba.
Blade ale ja chvalim prave tvoj respekt pred elektrinou. Elektrina a plyn vobec nie su sranda, tam treba mat skusenosti a respekt, tie uz ty mas ;)
PS: ja som este ako decko zdvihol hlinikovy rebrik a dostal supu z drotov medzi stlpmi, ja uz tiez ten respekt mam
Zobraziť komentár 29.12.2024 - 23:51:01
02
arrow_leftpeter120 napísal:
schuko kábel vieš pichnúť 2 spôsobmi, čiže 50% šance že aj dobrý spotrebič ta potrasie (negarantuje fázu na vždy rovnakej pozícii)

pekna vychytavka :D (neopznam ten system)

nejaka zaujimavost ohladne schuko vs nase (CZ)
http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/casopis/tema/zasuvky-schuko-versus-zasuvky-podle-csn--13958
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 09:32:20
01
Myslím, že u nás nemusí byť striktne fáza v zásuvke vľavo, ale musí byť rovnako v celom dome/budove....niekde som to už dávnejšie čítal....prípadne nech má elektrikári opravia, ak sa mýlim
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 17:35:24
01
Ja som vždy tak v hlave mal zafixované, že teplá voda a fáza vľavo.
Ale je pravda, že niekde som pocítil aj teplú vodu vpravo 😊
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 18:09:50
00
Synovec, ktorý chodí na strednú elektrotechnickú, mi hovoril, že jeden ich učiteľ v škole má na to verš:
Vľavo fáza, vpravo nulák.
Kto to nevie, ten je ču*rák.
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 18:43:37
03
vľavo fáza, vpravo nulák, to vie predsa každý ču*ák :D
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 18:43:43
00
arrow_leftbladerunner napísal:
Myslím, že u nás nemusí byť striktne fáza v zásuvke vľavo, ale musí byť rovnako v celom dome/budove....niekde som to už dávnejšie čítal....prípadne nech má elektrikári opravia, ak sa mýlim

je to tak, tiež som sa čudoval keď som si obnovoval vyhlášku v septembri
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 18:55:17
01
Dvaja elektrikári sa hádajú na stĺpe.
Ide okolo babka a jeden hovorí:
"Teta prosím vás, podáte mi ten drôt?"
Teta chytila drôt a podala mu ho.
A on hovorí: "Hovoril som ti, že je to nulák. A ty furt len - fáza, fáza..."
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 19:35:29
212
🤣🤣🤣🤣
Zobraziť komentár 30.12.2024 - 19:50:14