by ma zaujimal nazor odbornika ?
astroAhoj petrik

, vďaka za oslovenie, s tým odborníkom si ma trochu pobavil

. Je pravda, že u mňa v nádrži pár terčovcov plávalo, ale k odborníkovi mám imho ďaleko.
Nuž, to čo je na fotke nie je úplne ideál, ale ani žiadna tragédia. Poďme postupne:
Ak majú byť terčovce primárnymi obyvateľmi nádrže (čo asi majú) treba všetko ostatné prispôsobiť ich potrebám. Začnem výberom ostatných rýb: mrenka (asi päťrpruhá) - ok, vzhľadom na temperament a teplotné potreby a ak sa nebudeme hrať na Ázia vs Amerika môže byť, dokonca je pekne v skupine. Skalár: podľa načervenaného chrbta to vyzerá na manacapury; napriek ich húfovitosti je ich počet (2 ks ak dobre vidím) v tejto nádrži v poriadku, nakoľko sú to ryby dosť temperamentné a najmä v období trenia agresívne voči svojmu druhu ako aj ostatným rybám. Sú tam nejaké tetry, ktoré neviem identifikovať a vzadu, takmer priamo v strede a potom trošku vyššie napravo vidím niečo čo by mohli byť dúhovky alebo tetry konžské. Oba druhy opäť s prižmúrením oka ok. Prečo s prižmúrením pri všetkých ostatných? Pretože diskusy sú mimoriadne náročné a citlivé ryby na čo si len pri akváriu spomeniete - čistota, kvalita, osvetlenie, potrava, ochorenia, stres a parazity a práve tie posledné môže byť pri výbere týchto druhov rýb k terčovcom problém, pretože to, čo mrenka v pohode zvládne môže u terčovca spôsobiť veľký problém. Čo mi chýba, resp. nevidím žiadne údržbové ryby, ktoré by sa postarali o zvyšky potravy a iné upratovacie povinnosti - napr. corydoras, loricaria a pod. Bod plus za slimáky Clea helena, ktoré sa o zvyšky potravy tiež postarajú.
Takže k rybám - nie úplne zlý, ale ani najlepší výber, ktorý sa podľa mňa skôr či neskôr prejaví problémom. Na fotke som napočítal 21 kusov rýb, k tomu sa vrátim v závere.
Rastliny - najviac zastúpená je tu limnophila, tá by mohla prežiť (podľa atlasov až do 28), ale ak sa jej darí je problém ju udržať na uzde a niektoré ryby majú rady jej jemné listy a tie väčšie ju dokážu bez problémov vybrať zo substrátu. Vzadu je nejaký echinodorus - môže byť, v popredí nevidím dobre čo je to nízke, ak blyxa japonica tak fajn, ak pogostemon tiež fajn, obe veľmi pekné ak sa im darí. Je tam aj nejaká cryptocoryna - tiež fajn a zdá sa mi, že vľavo vidím aj nejaké anubiasy, tiež majú radi vyššie teploty a dokonca vedia pekne kvitnúť. Oceňujem, že majiteľ vytiahol rastliny aj nad otvorenú vodnú hladinu

Tiež bod za žiadny výskyt lebiek, stroskotaných lodí, hradov a bublinkujúch škeblí.
Podľa nečistôt na čelnom skle pod úrovňou piesku konštatujem, že nádrž je už založená dlhšie. Terčovce vyzerajú byť bez stresu, bruchá neprepadnuté, v pohode sa premávajú pri čelnom skle. Je to ryba pažravá a ak vidí majiteľa tak sa vždy prilepí na čelné sklo a žobroní o jedlo, aj keby práve zožrala vola. Vystresovaná ryba by bola zalezená.
Podľa výpuste vpravo hore vyzerá, že nádrž má externý filter, čo je fajn, žiaľ nevieme o akom výkone/litráži.
Ak dokáže majiteľ udržať čistotu a kvalitu môže to nejaký čas fungovať, ale nie je to ideálne.
A teraz k otázke, ktorú položil
Zipsik - áno, vzhľadom na druhové zloženie a počet rýb (21+) je nádrž malá. A k následnej reakcii majiteľa - áno, 240 litrov sa pre niekoho môže zdať veľká nádrž, no pre terčovce (v spoločenskej nádrži) je to naozaj málo. Majiteľovi môžem len popriať pevné nervy, rybám pevné zdravie a ak sa chce venovať terčovcom mal ba začať vyjednávať o mieste pre väčšiu nádrž.
Majiteľ by sa možno mohol podeliť aj o nasledovné informácie (keď tu už začala debata k fotke nádrže):
- rozmer akvária (dxšxv) (súkromne ma zaujíma aj výrobca, neviem podľa zle viditeľného loga v pravom dolnom rohu identifikovať, Optiwhite áno, nie?)
- ako dlho je nádrž založená a ako dlho sú v nej ryby
- teplota vody
- typ filtrácie (objem filtračných hmôt, prietok....na prevádzku 24/7 sa pýtať nejdem, nepochybujem, že toto má majiteľ zvládnuté)
-
osvetlenie - typ použitých žiaroviek/žiariviek/LED, teplote svetla....
- kŕmenie - typ, frekvencia
- údržba - odkalovanie, výmena vody (ako často, koľko litrov, za akú vodu a pod), čistenie filtrácie....
- hnojenie (áno/nie, ak áno čím)
- a ak chce, môže sa majiteľ podeliť aj parametre vody, ak ich sleduje (schválne píšem ak chce, pretože toto mňa nikdy nebavilo sledovať)
PS: snažil som sa byť nestranný, objektívny a hlavne neútočný.